Českotřebovský deník 244/2024 

                                                       Středa 4. září 2024 

 
Nové video Českotřebovského deníku: Kemp hokejové mládeže Česká Třebová 2024 

Po celý týden od 25. srpna bylo na zimním stadionu,. ale na sousedních sportovištích živo. Probíhal zde camp hokejové mládeže, kterého se účastnila téměř stovka mladých hokejistů a jejich trenérů z České Třebové, Litomyšle, Chocně, Opočna a dalších míst v okolí.. Je to vlastně již tradice a jde o zavedený způsob přípravy na novou hokejovou sezónu. V České Třebové máme podmínky pro sportování, led již od srpna, v sousedství atletický stadion, možnost stravování a ubytování. Původně to začalo tak, že sem jezdili hokejisté z Opočna, postupně se systém zdokonaloval tak, že v rámci kempu byly vytvořeny čtyři tréninkové skupiny podle věku a dovedností mladých hokejistů. Nejde jen o bruslení, ale i o další sporty, nácvik dovedností, které budou mladí sportovci potřebovat. Na zimním a atletickém stadionu jsem pobyl s kamerou celý den a ze zdejšího dění předkládám  ukázku práce s hokejovou mládeží. Pořádání kempu je současně ukázkou toho, že českotřebovský oddíl Lokomotiva hockey pracuje s mládeží systematicky a snaží se, aby pro další sezónu byli mladí hokejisté dobře připraveni.Video ZDE

Z aktuálního dění v České Třebové

l  Nově zateplenou fasádu budovy ZUŠ budou zdobit obrázky žáků
Dotazy na to. jak bude využita nová fasáda budovy základní umělecké školy v Kozlovské ulici přicházely a nedivím se.  Vznikne plocha, která po výtvarném řešení přímo volá. Návrh zveřejnilo město a jak se dalo čekat, je k tomu opět řada dotazů a připomínek  Novou fasádu vytvořila firmy Bricky, s.r.o. za 360 tisíc korun a jen dokončila tak úpravu prostoru, který vznikl na podzim roku 2021, když firma David Skalický provedla demolici domů čp. 800 a 801, které zde stály mnoho let užitku s vydaným demoličním výměrem.  Ten právě toho roku skončil  a tak se bouralo se záměrem, že na volném pozemku vznikne parkoviště. Obyvatelé sousedního domu to nedovolili, i když je parkování v lokalitě velmi potřebná.
A tak právě nevím, zda se jim bude právě návrh, který byl nyní zveřejněn bude zamlouvat, neboť se na něj budou muset jako sousedé dívat. Mezi obytným domem a budovou školy je však nyní vzrostlá zeleň. Návrh byl i jiný - využít nadčasové logo základní umělecké školy. Pojetí výtvarného díla má každý jiné a tak věřme, že si všichni postupně zvykneme a budeme chválit. Vzniká ovšem také další problém s trvanlivostí  grafického řešení, které bude vystaveno povětrnosti. Pamatuji se na nápad z doby před cca 10 lety,  kdy skupina mladých lidí požádala o možnost výzdoby podchodu pod tratí vedeného od červeňáku do Tykačovy ulice Pod Jelenicí. Na akci dostali dotaci "na barvičky" 25 tisíc korun a dopadlo to tak jak to dopadlo. Ani jejich práce nebyla vážena. Díky přistavenému lešení bude malba ve výšce, poškození vandaly tedy naštěstí nehrozí.
Příkladem autorské výzdoby veřejného prostoru v minulosti mohou být již hodně historická sgrafita Stanislava Víši v hale českotřebovského nádraží nebo ještě sgrafita, kterými byla ozdobena autobusová zastávka v Kozlově, to již cca před 15 lety díky studentům fakulty restaurování v Litomyšli.
Nápad a zrod myšlenky na výzdobu zateplené stěny budovy ZUŠ je popsán takto:
Autorem myšlenky je českotřebovská rodačka a absolventka plzeňské fakulty umění Denisa Váňová, která na návrhu spolupracovala se žáky ZUŠ. „Během studia s malá část mé klauzury se zabývala i využitím dětských kreseb. Díky tomu jsem oslovila Markétu Doležalovou, která učí na českotřebovské ZUŠ, s nabídkou zda se nechce s dětmi do mého projektu zapojit. Markéta se mnou sdílela nadšení a tak začalo zpod dětských rukou vznikat spoustu skvělých návrhů na zeď, z nichž výsledný je tvořen výběrem fantazijních tvorů od čtyř dětí, které jsem umístila do společné krajiny. Smysl celého projektu vidím především v možnosti dětí podílet se na prostředí, ve kterém vyrůstají. Na vytváření si vztahu k věcem a objektům, které jsou kolem nich a tak i k městu, ve kterém žijí. Zároveň jim také ukázat, že jejich tvorba nemusí vždy končit v šuplíku," uvedla hybatelka tohoto projektu Denisa Váňová s tím, že by ocenila, kdyby se díky tomuto dílu začalo více probouzet umění i v ulicích našeho města, a nejenom v jeho muzeu a galeriích. Zcela souhlasím a dodal bych, že navíc na výstavy opravdu mnoho lidí nechodí...
Myslím že hodnocení zveřejněného návrhu podle fotografie je jedna věc a je třeba počkat na realizaci, o které již bylo rozhodnuto. Česká Třebová skutečně nějaké oživení potřebuje a tento poměrně odvážný projekt může být začátkem nějakých jiných změn, které mohou udělat naše město zajímavějším a snad i přátelštějším..Držme palce tomu, aby se realizace povedla. aby se líbila. Jde o krok správným směrem, který přinese do městského prostoru fantazii. A právě základní umělecká škola k tomu má nyní příležitost. (mm)

Seznamte se s aktivitami základní školy v Rybníku


l Potřebujete najít svého lékaře nebo pohotovost?
l Hledáte informace o záchranné službě, léčebnách dlouhodobě nemocných, nebo například rehabilitačních ústavech?
Pracujete ve zdravotnictví, poohlížíte se po nové profesní cestě a zajímáte se o případné benefity nabízené městy a obcemi, náborové příspěvky či aktuální informace o dotacích? Nejen tyto „záložky“, v novém rozcestníku naleznete třeba i nabídku stáží a odborných školení.   „Nový online průvodce byl vytvořen s cílem poskytnout přehledné a praktické informace nejen obyvatelům kraje, ale také jako neocenitelný nástroj pro zdravotníky, kteří hledají podporu a příležitosti profesního rozvoje u nás v kraji,“ uvedla náměstkyně hejtmana Michaela Matoušková a dodala: „Rozcestník je jedním z nástrojů s přehlednými daty pro vás. Najdete zde nejen praktické informace, ale také aktuální projekty, které kraj nebo organizace ve zdravotnictví realizují. Naším cílem je zajistit, aby měl každý obyvatel Pardubického kraje snadný přístup k aktuálním informacím. Tento rozcestník považujeme za důležitý krok k tomu, aby byla zdravotní péče pro všechny přehlednější. Jsem přesvědčená, že nový nástroj výrazně zjednoduší orientaci v našem zdravotnickém systému a podpoří občany i zdravotníky.“
Ohleduplnost k potřebám slabozrakých
Rozcestník byl vyvíjen s citlivým ohledem na slabozraké občany. Písmo je přizpůsobeno tak, aby bylo dobře čitelné, barvy jsou voleny s ohledem na kontrast a přívětivost pro osoby s postižením zraku.
Důležité upozornění Tento rozcestník neslouží k lékařským konzultacím! Web je určen pouze k poskytování obecných informací z oblasti zdravotnictví. Vždy se o svém zdravotním stavu poraďte s lékařem nebo jiným kvalifikovaným zdravotnickým odborníkem. Rozcestník je k dispozici online na webových stránkách Pardubického kraje. Adresa zdravi.pardubickykraj.cz bude přístupná pro každého a zdarma. 

Pomoc žákům s volbou povolání nabídne 30. ročník Přehlídky středních škol a zaměstnavatelů v České Třebové

Na přehlídce přestaví střední školy své vzdělávací programy vycházejícím žákům a jejich rodičům, získají zde aktuální informace o nabídce oborů vzdělání, přijímacím řízení a stipendijních programech škol. Současně se školami se budou prezentovat významní zaměstnavatelé našeho regionu, návštěvníci tak dostanou kompletní informace o provázanosti požadovaných profesí na trhu práce a nabídky studia.
Přehlídka proběhne 16. 10. 2024 od 8:30 do 18:00 hodin v prostorách Střední školy technické a dopravní G. Habrmana v České Třebové, Na Skalce.
Cílem Informačního a poradenského střediska je pomáhat jednotlivcům jakéhokoliv věku při rozhodování v otázkách vzdělávání, profesní přípravy, volby zaměstnání a rozvoji kariéry v průběhu života. Žákům a jejich rodičům nabízí poradenství k volbě povolání s využitím testů, které mohou usnadnit rozhodování o výběru studia. 
Informační a poradenské středisko pro volbu a změnu povolání
Úřad práce ČR - kontaktní pracoviště Ústí nad Orlicí, 17. listopadu 1394
T: 950 172 445, E: ips.uo@uradprace.cz 

Základní škola Ústecká ulice hledá kolegu – kolegyni

→ školníka/školnici na celý úvazek (po domluvě i částečný) Nástup ihned nebo dle domluvy
→ asistenta/-ku pedagoga na úvazek 0,75   Praxe výhodou.
Podmínkou přijetí je splnění kvalifikačních předpokladů podle zákona  č. 563/2004 Sb. o pedagogických pracovnících.
Pedagogičtí uchazeči mají možnost získat služební byt.
Nabídku životopisu posílejte na e-mail reditel@zs-ustecka.cz nebo volejte na tel. 603 713 712.

CYKLOPECKY:  sbírejte poslední razítka!

Teplé zářijové počasí láká všechny cyklistické příznivce do sedla. Zároveň začíná poslední měsíc oblíbené soutěže Cyklopecky Východní Čechy 2024, ve které můžete soutěžit o skvělé ceny. Mezi výhry patří horské kolo od společnosti BIKEMAX, pobyty v Pardubickém kraji a také vouchery, vstupenky a dárkové předměty. Soutěž končí 30. září, takže máte poslední šanci se zapojit!
Soutěžící si mohou vybrat z  15 cyklotras v Pardubickém kraji s částečným přesahem do sousedních krajů. Méně náročnou trasou je například „Po stopách koňských kopyt“, kterou snadno zvládnete i s menšími dětmi. Pro zkušenější cykloturisty jsou tu výzvy jako „Za hrady i výhledy z Luže“ nebo „Do středověké Poličky“. Tyto trasy jsou už kopcovité a mají větší převýšení. 
„Soutěžící musí nasbírat alespoň 5 razítek, QR kódů nebo unikátních kódů z pěti různých tras do klasické razítkovací hrací karty, nebo do elektronické hrací karty. Klasickou razítkovací kartu soutěžící musí odeslat na adresu Destinační společnosti Východní Čechy, případně osobně donést na adresu: náměstí Republiky 12, Pardubice. Pokud soutěžící sbírají QR kódy nebo unikátní kódy do elektronické hrací karty, musí ve svém uživatelském profilu na webových stránkách www.cyklopecky.info odkliknout Odeslat do soutěže. Obě hrací karty musí být odeslány do 30. září,“ popisuje pravidla Cyklopecek Alexandr Krejčíř, radní Pardubického kraje pro sport a cestovní ruch.
Všechny informace o soutěži, hrací karty i popis tras včetně zajímavostí naleznete na www.cyklopecky.info. Soutěž má také svůj FB facebook.com/cyklopecky.
Soutěž organizuje Destinační společnost Východní Čechy ve spolupráci a za podpory Pardubického kraje.
Hlavním partnerem letošního ročníku je společnost BIKEMAX. Dalšími partnery jsou Hrad Svojanov, Penzion a autokemp V Zátiší Dolní Morava, Penzion Vasury Kolesa, Hotel Kraskov, Aquacentrum Pardubice, Dostihový spolek, Lanové centrum Pardubice, Infocentrum Pardubice, Kulturní centrum Letohrad, BIG PAPA Grill bar Luže, Pivovar pod Linduší Košumberk, Hrad Rychmburk, Koulier Oflenda, Kramářova chata a Cyklisté vítáni.

Úprava parku v okolí psychiatrie svitavské nemocnice připravena - v listopadu zahajuje

 
Začít by se mělo v listopadu, dokončení prací je naplánované na konec roku 2025. Kromě úprav stromů a křovin se počítá s rekonstrukcí oplocení, drobnými demolicemi, včetně odstranění kotelny. Cílem je vytvořit v areálu příjemné prostředí pro posezení a relaxaci. Přípravy projektu odstartovaly v roce 2022, kdy radní schválili záměr revitalizace. V únoru loňského roku, před samotným projektováním, měli občané na pracovním workshopu příležitost sdělit své názory a představu, které byly následně zohledněny při tvorbě architektonické studie a projektové dokumentace. Finálová podoba bude veřejnosti představena 11. 9. 2024 přímo v parku u pavilonu psychiatrie Svitavské nemocnice a kostela sv. Josefa ve Svitavách.  
„Pardubický kraj realizuje projekt s finanční podporou Integrovaného regionálního operačního programu IROP2021+, který pokryje bezmála 11 milionu korun. Do jeho přípravy jsme hned od začátku zapojili nejen veřejnost, ale i zástupce Svitavské nemocnice a města Svitavy. Těší mě tedy, že proměna celého parku je koncipována nejen ekologicky, kdy například nezapomínáme na využití dešťové vody, ale právě také s participací lidí přímo z lokality. Místo pro odpočinek si zde najdou nejen pacienti, ale především místní obyvatelé,“ vysvětluje radní pro regionální rozvoj Ladislav Valtr. Revitalizace parku se nebude týkat pouze zeleně, v záměru se počítá i s dalšími nutnými úpravami. To vše se promítne do odhadovaných nákladů, které vedení kraje na základě zpracovaného projektu očekává. „V současné době předpokládáme náklady zhruba 17 milionů korun. Jsem rád, že pokračujeme v investicích do majetku kraje a v tomto případě přispějeme ke zlepšení kvality života jak obyvatelům, tak pacientům,“ dodává hejtman Martin Netolický.
Projekt revitalizace parku u Svitavské nemocnice je dalším z významných kroků k vylepšení veřejných prostor v našem regionu nejen pro pacienty. „Samozřejmě měli bychom také myslet na to, že stavební práce by měly probíhat takovým způsobem, aby byly minimalizovány negativní dopady na provoz Svitavské nemocnice. Věřím, že se to podaří a všichni budou ve finále spokojeni,“ dodává náměstkyně Michaela Matoušková, která má v gesci zdravotnictví. „Tento krok svědčí o snaze kraje investovat do udržitelných a uživatelsky přívětivých projektů, které přinesou dlouhodobý prospěch nejen občanům města Svitavy, ale i příležitostným návštěvníkům. Snažili jsme se o maximální využití venkovního prostoru a nakonec se rozhodli odstranit i zdejší kotelnu, která už delší dobu není v provozu. Díky tomu se rozšíří zelené plochy,“ popisuje náměstek hejtmana Roman Línek.   Foto 1. Historie, 2 - současnmost - 3 - vizualizace řešení...


Aktualizace úmrtí 3/9  Jaroslava Hurychová, 77 let, Marie Dvořáčková, 79 let, Jaroslava Kovářová, 73 let  Eva Jirsová, 91 let, Josef Křiklava 64 let , Pavel Jurný 60 let, František Slouka, 80 let, 

 V sobotu dne 7. září se v České Třebové se uskuteční hned tři akce určené pro zájemce podobného zaměření
Dovedli jsme to opravdu k dokonalosti, Městské muzeum  si dokonce dvěma akcemi konkuruje samo sobě. Také další akce  spolku Zlatý Špendlík v restauraci na Horách  má podobné zaměření a můžeme ke všemu ještě připočítat  další zajímavou a hodně navštívenou akci "Podzimní radovánky" v Semaníně. A pak že se u nás nic neděje. Po velmi  přeplněném minulém víkendu bude i ten další  hodně bohatý. K tomu začínají navíc i sportovní události. A  také ten další víkend  nebude chudý. V České Třebové bude v  sobotu 14.9. Bleší trh na krytu u Nového náměstí, v neděli pak Sousedské stolování a další doprovodné akce na Novém náměstí,(Zažijte město jinak),  zahajuje Mezinárodní varhanní festival Zdeňka Pololáníka a z nedalekého Ústí bude konkurovat  nově založený FOOD festival, který má být druhou polovinou červnového (letos poprvé ochuzeného) Týdne dobré pohody  Město v pohybu" a v Dolní Lipce bude další ročník setkání parních lokomotiv. Pak bude již "volební víkend", 21/9, v České Třebové okořeněný  železničním svátkem se jménem "Národní den železnice".....  Teď uvádím vedle sebe  alespoň 4 plakátky na sobotu 7. září. Tak se rozhodněte, kam půjdete.....


AVÍZO NA LISTOPAD  PPP 2024 - pohodový pátek po sedmé,  1. 11. 2024 od 19,00 hod. VS KC Česká Třebová, vstupné 350, - Kč.

Účinkují : Ivo Vikttorin Trio (Ivo Viktorin  - AG Flek, Luboš Novotný - Druhá tráva, Radek Hlávka - Druhá tráva) - křest nového CD, kmotři křtu - Robert Křesťan (Druhá tráva) s Lubošem Malinou (Druhá tráva, Malina Brothers) - společně oslavíme 40 let jejich spolupráce, předkapela - Gankino Quintet - studenti Pardubické konzervatoře. Pořádá a zve Zdeněk Neterda




 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?