Českotřebovský deník 246/2024 

                                                       Pátek  6. září 2024 

 
 Nové video:  Předváděčka robotického čištění skleněných ploch na terminálu Jana Pernera

Skleněné střechy na dopravním terminálu Jana Pernera budou čisté. Velká investice do výstavby dopravního terminálu Jana Pernera  byla dokončena před 14 lety. Právě 10. září 2010 zde byl za velké slávy otevřen  terminál, který se ukázal nadčasovým řešením, dávaným za příklad pro jiná města. Stálo to spoustu peněz, vždyť  ještě dnes není úvěr, který si město na jeho pořízení vzalo, zcela splacen.  Lze říci, že se stavba osvědčila jako potřebná a důležitá, i když  víme, že měla nějaké mouchy a problémy. Připomeňme potřebu změnit řešení osvětlení chodníku podél budovy, nebo informační systém.
Terminál Jana Pernera spravuje městská společnost Eko Bi a zajišťuje jeho údržbu. Patři k tomu velká plocha skleněných výplní střech nástupišť, kterou dokáže mastný šmír z ovzduší zašpinit opravdu s velkou přilnavostí. Každý, kdo se zabývá čištěním střešních oken, o tom ví své. A to se prvních pět roků se tyto skleněné plochy vůbec nečistily. Poprvé se tak stalo v roce 2015 a byla to tehdy opravdu po takové době velmi obtížná práce.
Od této doby se čištění provádí víceméně pravidelně v ročních intervalech, pouze v loňském roce se tuto práci realizovat nepodařilo. Sázka na brigádnickou práci o letních prázdninách nevyšla. Škoda že dnes studenti nebo jiní přes léto nevyužití neměli zájem.
Proto v letošním roce vedení Eko Bi rozhodlo řešit tento úkol spoluprací s profesionální firmou. Na základě poptávky v jiných českotřebovských podnicích si vytipovali litomyšlskou společnost Profi servis, s.r.o., která podala velmi slušnou cenovou nabídku, je ochotná tuto práci zajišťovat pravidelně  svými pracovníky a vlastní technikou. Firma nabízíme úklidové služby a výškové práce. Provádí také čištění koberců a čalounění, mytí oken a fotovoltaických panelů, generální úklidy, jednorázové úklidové práce, mytí skleněných výplní, balkónů a teras i ve výškách a extrakční čištění koberců, matrací a dalších textilních ploch.
Dnes ve čtvrtek 5. září byla na terminále provedena zkušební  ukázka pracovního nasazení mycího robota, který by mohl práci při čištění usnadnit, neboť jde o souvislou skleněnou plochu bez překážek a na ruční mytí by pak zůstaly jen okraje  ploch. Skleněnou střechu tvoří dva pásy v různé výšce a různém sklonu, každý pás se bude čistit zvlášť.  O podmínkách práce, kterou je třeba provádět za plného provozu dopravního terminálu jednal zástupce společnosti Profi-servis Robert Kilb s jednatelem Ekobi Martinem Brejchou a Michalem Vebrem.   Na místě se přesvědčil o obtížnosti práce a možnostech jak pracovní proces zdokonalit.
Zkouška ukázala, že nasazení robota není až tak jednoduché, vyžaduje  trvalou přítomnost obsluhy a i tak tam zbude  ještě hodně práce s dočišťováním  Práce robota je omezena také kapacitou baterie a množství náplně (vody) k čištění. Bylo však možní jednoznačně rozlišit vyčištěnou a nevyčištěnou plochu. Eko nezamýšli robota pro čištění kupovat, ale využít službu litomyšlské firmy. V její nabídce je také čištění tlakovou vodou ze spodní strany, zde objednávka bude záviset na výsledku zkušebního čištění a také na celkové finanční nabídce. 
Dnešní ukázka mně přesvědčila, jak je dobře, že se Ekobi tímto problémem zabývá. Je žádoucí, aby stav nástupišť, tedy čistota skleněných střech i povrchů byl a trvale co nejlepší, pomáhá vytvářet obrázek o našem městě při příchodu z nádraží. A|by lidé, kteří přijedou říkali nejen že  máme pěkný terminál, ale že se o něho dokážeme postarat.   (mm) Odkaz na video najdete ZDE

Z aktuálního dění v České Třebové

l Vandaly poškozený a několik roků nefunkční infokiosek, připravený k otevření terminálu před 14 lety dělá městu ostudu.  I tím, že je  umístěný u aktuální předvolební propagace.Je sice  z nerez provedení, fungoval však jen krátce a nyní potřebuje odstranit. Podle sdělení Eko Bi již byl odpojen od elektrických přívodů a čeká, na odstranění, smlouva, spíše objednávka na tuto práci, kterou provést společnost RYDO,  již byla publikována v registru v průběhu července a termín na odstranění již uplynul.  Infokiosek má být podle dále zveřejněné smlouvy (objednávky města) nahrazen betonovými koulemi v termínu do 30. srpna 2024. Kiosek přestavujeme na fotografiích, ze kterých je zřejmé, že byl také cílem vandalů, kteří se na něm vyřádili z více stran. Žádnou parádu nám tedy před nádraží nedělá. Jeho ničení by mělo být zachyceno na kamerovém systému, tento prostor je přece  vzorně hlídaný, mimo kamer je v hale nádraží hlídací služba a tak by nemělo  takové řádění nikomu uniknout, Možné zde je ovšem skoro všechno, při úklidu skleněných střech na terminálu museli pracovníci odstraňovat řadu petlahví.  Asi tam nikomu nepřekážely....
 
l Chystá se výměna pěti málo svítících svítidel  na sloupech podél náměstí Jana Pernera.  Jde o svítidla, ke kterým nejsou už dávno náhradní díly, které svítí málo a nemají hospodárný provoz. Elektrický příkon je 250 W a světelný výkon těžko měřit.  Budou nahrazeny 80W svítidly upravenými tak, že se stávající design svítidel nad chodníkem náměstí Jana Pernera podstatně nezmění. První způvodních málo svítících  svítidel již bylo bvyměněno dříve, nyní bude upraven jeho design. Právě ve čtvrtek 5. září se konalo jednání s firmou, která úpravu svítidel provede. Tato práce je velmi zapotřebí, právě v sousedství terminálu je velký pohyb lidí po setmění a  mohou se zde scházet i závadové osobu. Takový prostor je třeba řádně osvětlit což v dosavadní době nebylo. Můžeme být rádi, že se zde nic špatného nikomu nepřihodilo.

Multifunkční hřiště na Semanínské ulici  postaví firma Gartensta plus s.r.o.Praha 10,  za  2,569.338 Kč včetně DPH 

Podle uzavřené smlouvy o dílo  se zhotovitel se zavazuje provést na svůj náklad a nebezpečí pro objednatele dílo spočívající zejména v přípravě území (sejmutí ornice v tl. min. 100 mm, odkop zeminy do max. hl. 350 mm, odvoz a likvidace, úprava pláně), vybetonování základů pod multisloupky oplocení, zhotovení podkladních vrstev ze štěrkodrtí frakce 0-32 a 0-4 v tl. 220 mm, položení základní vrstvy SBR litého polyuretanového povrchu a barevné vrstvy litého pryžového povrchu včetně lajnování pro basketbal, volejbal, nohejbal, malou kopanou, Součástí práce je osazení betonových obrubníků do betonového lože po obvodu hřiště, multifunkční branky (uzamykatelné – vstup na hřiště) s basketbalovým košem, oplocení z pozinkovaných multisloupků (rozměr 80 x 80 x 3 mm, výška 5,0 m), zatravnění, přesun hmot, vnitrostaveništní doprava, doprava materiálu a osob. První patro multifunkční arény je z pozinkovaného materiálu, okolo basketbalového koše na obou stranách je druhé patro z pozinkovaného materiálu a třetí patro tvoří HDPE panely. Zbytek do výše 5,0 m je hřiště vybaveno polypropylénovou vysokopevnostní bezuzlovou sítí síly 4 mm, velikosti ok 45x45 mm v modré barvě. Termín ukončení plnění smlouvy je stanoven nejpozději do 30.11.2024.
Financování výstavby multifunkčního hřiště  mezi domy na Semanínské ulici podpořila Nadace ČEZ částkou 250 tisíc Kč. Vzhledem k hodnotě celého projektu to však opravdu není podstatná hodnota, Nadace ČEZ obligátně touto částkou podporuje i další akce. Žádost byla podána dne 23.1.2024, příjemce se podle smlouvy zavázalo vyčerpat nadační příspěvek nejpozději do 22.1.2025. Připomeňme např. instalaci osvětleného přechodu na Litomyšlské ulici u Pivovaru m což bylo také od Nadace ČEZ podpořeno stejnou částkou. Představoval jsem si v tomto případě podporu přece jen větší.
Další podpora pro multifunkční hřiště na Semanínské ulici věnoval formou dotace Pardubický kraj.
Kromě dotace 250 000 Kč z Nadace ČEZ zároveň získalo město Česká Třebová  dotaci z PK v hodnotě  1800 000 Kč. Přijetí této částky bylo schváleno usnesením zastupitelstva města dne 22. července 2024. To je další podstatná pomoc na této akci, která při financování projektu na Semanínské hodně pomůže. Smlouva po skytnutí dotace byla publikována v registru smluv dne 6. srpna.
Zhotovitel zodpovídá za pořádek, bezpečnost a čistotu na protokolárně předaném staveništi a je povinen odstranit na své náklady veškeré odpady a nečistoty vzniklé jeho činností. Nebezpečí škody na díle a na věcech k jeho zhotovení pořízených včetně majetku objednatele, na kterém se dílo provádí, nese zhotovitel od okamžiku protokolárního předání staveniště do okamžiku protokolárního převzetí dokončeného díla objednatelem.Zhotovitel zodpovídá za veškeré škody, které komukoliv vzniknou v souvislosti s jeho činností při provádění díla dle této Smlouvy o dílo a zavazuje se je nahradit. Zhotovitel zodpovídá za bezpečnost všech osob pohybujících se v prostoru staveniště od doby protokolárního převzetí staveniště zhotovitelem po celou dobu realizace díla až do doby protokolárního převzetí dokončeného díla objednatelem. Zhotovitel je povinen zajistit dílo proti krádeži. Zhotovitel je povinen být pojištěn proti škodám způsobeným jeho činností, a to až do výše ceny sjednaného díla, minimálně však do výše 5.000.000 Kč. Doklady o pojištění je povinen na požádání předložit objednateli. Zhotovitel provede taková opatření, aby byl minimálně narušen provoz k objektům č.p. 1976 1978, č.p. 2042, č.p. 1815-1817. Po dobu provádění bude zajištěn přístup k č.p. 1976-1978, č.p. 2042, č.p. 1815-1817.  Objednatel je oprávněn prostřednictvím svých jmenovaných pracovníků provádět průběžnou kontrolu provádění plnění předmětu díla zhotovitelem. Za tímto účelem mají zástupci objednatele kdykoliv umožněn přístup na staveniště.  Odstranění takto zjištěných vad je zhotovitel povinen zajistit na své náklady v přiměřené lhůtě.

V SOBOTU SE V PRAZE BĚŽÍ BIRREL GRAND PRIX. NA STARTU NEBUDE MEZI FAVORITY CHYBĚT PATRIK VEBR

 

AKTUALITA: Dny evropského dědictví začínají již tento víkend - řada kastelánů otevře i prostory jindy uzamčené

Dny evropského dědictví (European Heritage Days, dále EHD) budou v letošním roce zahájeny 7. září a trvat budou do 15. září. Tématem letošního roku je „Památky spojují svět“ a zahájení proběhne v  Klášterci nad Ohří. Již tradičně se k EHD připojují také objekty ve správě Národního památkového ústavu. Na Liberecku, Pardubicku a Královéhradecku jsou připraveny prodloužené prohlídky pod vedením osob nejpovolanějších – kastelánů, ale také koncerty, přednášky a šermířská klání.
Historie EHD spadá do roku 1984 do Francie, odkud se tato myšlenka – posílení kulturního  a historického povědomí v kontextu evropském i celosvětovém, šířila dále a získávala si četné příznivce. Do výčtu zemí, které se k pořádání a hlavně myšlence EHD připojily, patří i Česká republika a to od roku 1991. EHD se snaží o propojení kultury, posílení informovanosti o historii a tradicích své země, Evropy, světa, o ochranu památek, respektování kultur a ochrany kulturního dědictví v nejširším smyslu slova. V září se proto návštěvníkům otevírají i prostory běžně nepřístupné, prohlídky jsou obohacovány o výklad zaměřený např. na architekturu či technické zázemí. Ve snaze oslovit nejširší veřejnost jsou pořádány i akce doprovodné, jako jsou koncerty a divadelní představení. Objekty ve správě Národního památkového ústavu se k EHD zajímavým programem připojují každoročně.
PARDUBICKO:
Státní zámek Litomyšl: 7.- 8. 9.  - Mimořádné prohlídky běžně nepřístupných prostor na téma Jak se dělá zámecká expozice a představení části nově opravených prostor po rekonstrukci. Prohlídky jsou realizovány jak u příležitosti EHD, tak výročí 25 let od zápisu zámku Litomyšl na Seznam světového a kulturního dědictví UNESCO.
Státní zámek Slatiňany: 22. 9. – Kastelánské prohlídky pod názvem Pokrok nezastavíš – mimořádné prohlídky pod vedením kastelána, které jsou určeny těm, kteří se zajímají i o technické zázemí objektu, půdu, ledárnu, ale i třeba historické plány budov v zámeckém areálu. Prohlídky budou vycházet v 11.10 a ve 13.10 hodin, s ohledem na jejich délku (90 minut) i zaměření nejsou vhodné pro děti.
Výčet aktivit není ale konečný – sezona na hradech a zámcích trvá minimálně do konce října a tak je kulturní kalendář i na podzim plný. V Ratibořicích se 21. – 22. 9. bude konat populární akce Za Babičkou Boženy Němcové, kdy postavy z románu ožijí jak na zámku, tak na bělidle či ve mlýně. Na Kuksu je na 14. září připraveno Vinobraní, na Hrádku u Nechanic budou 27. září realizovány prodloužené prohlídky pod názvem Hrádkem křížem krážem. 21. září budou probíhat Slavnosti medu a jablek pod Kunětickou horou, na říjen i listopad se chystají pohádkové prohlídky na Sychrově.
V září i říjnu jsou všechny objekty ve správě NPÚ, ÚPS na Sychrově otevřeny. Celoročně zpřístupněný je zámek Sychrov a Zákupy na Liberecku, zámek Slatiňany a nově také Litomyšl na Pardubicku.

Pardubická nemocnice: navýšení kapacity parkování 

Již podruhé v roce 2024 dochází v areálu Pardubické nemocnice k navýšení kapacity parkovacích míst. Nově lze k parkování využít také bývalý heliport u budovy č.27. Stávající kapacita na tamějším parkovišti se tak navýšila na 83 parkovacích míst. Postupné vytipovávání dalších možných parkovacích míst je součástí komplexního řešení parkování v nemocnici a jejím okolí, na kterém se podílí Pardubický kraj, Nemocnice Pardubického kraje a město Pardubice.
„Rozšíření počtu parkovacích míst v areálu Pardubické nemocnice se věnujeme velmi intenzivně a hledáme všechny možnosti, jak rychle vytvořit nová parkovací místa a zároveň řešíme i střednědobý horizont, a to včetně budování parkovacích domů. Na konci srpna byly dokončeny úpravy bývalé přistávací plochy vrtulníku za budovou č. 27, kde vzniklo místo pro nových 14 parkovacích míst. Spodní parkoviště v areálu Pardubické nemocnice tak navýšilo kapacitu na celkem 83 parkovacích míst,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. „Již v lednu se pak režim parkování v Pardubické nemocnici vrátil na počty z doby před zahájením výstavby nového pavilonu urgentního příjmu a chirurgických oborů. Díky novým místům, která vznikla u kardiologie a před novým pavilonem, se počet parkovacích stání ještě navýšil, a to o dalších 18,“ připomněl hejtman, podle kterého je řešení parkování v areálu Pardubické nemocnice komplexem několika opatření.
Tím dalším je vedle využití bývalého heliportu rozšíření parkovacích míst v ulici Kyjevská u hlavního železničního koridoru. „V tuto chvíli probíhá upřesňování celkového počtu parkovacích míst, která by mohla vzniknout místo stávajícího často živelného parkování u spodní vrátnice v Kyjevské ulici. Společně s tím řešíme také možnost vyčlenění parkování v areálu nedalekého supermarketu,“ říká náměstek hejtmana pro oblast investic Roman Línek a dále vysvětluje: „Systém výrazného vylepšení možnosti parkování v nemocnici schválila na můj návrh Rada Pardubického kraje na jaře letošního roku. V první etapě dojde tak v příštím roce k rozšíření areálu nemocnice a i parkování u železniční trati. To doplní probíhající zvýšení parkovacích míst uvnitř nemocnice. Dále pak naváže nyní projektovaný malý parkovací dům pro 200 stání v jižní části nemocnice a ve výhledu ho může doplnit i další velký parkovací dům, který je ale problematicky financovatelný.“
V rámci střednědobého výhledu pak Pardubický kraj ve spolupráci s Nemocnicí Pardubického kraje řeší velkokapacitní parkovací domy. „S ohledem na to, v jaké době a prostoru areál Pardubické nemocnice vznikal, je jasné, že si musíme v rámci rozšíření parkování poradit primárně v parametrech stávajícího areálu a navíc s minimálním omezením provozu nemocnice. Proto řešíme nejvhodnější a ekonomicky nejpřijatelnější varianty pro vybudování parkovacích domů, na které však není možné čerpat vnější zdroje. Chceme však jak pacientům, tak zaměstnancům nabídnout komfortní parkování. Dokončení zásadních investic s přímým vlivem na léčební proces mělo logicky přednost,“ sdělila náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková.
Nový pavilon jde obejít dokola
Kromě rozšíření parkování u budovy č. 27 s koncem prázdnin pokročily do finální podoby také úpravy okolí budovy urgentního příjmu a chirurgických oborů, pavilon je nyní možné celý obejít. Odstranění posledních stavebních omezení je předpokládané na 15. září 2024.
Více informací k řešení situace s parkováním v areálu a v okolí Pardubické nemocnice naleznete na webových stránkách krajského úřadu Pardubického kraje.

V Bezděkově již není po demolovaných budovách průmyslového areálu ani památka

V předchozích dnech byly zlikvidovány i poslední zbytky budovy velké a malé lisovny včetně energetického centra, a celá plocha se tak uvolnila pro stavbu budoucího pavilonu C českotřebovského Domova pro seniory.  Z bývalého průmyslového areálu zůstala stát pouze administrativní budova, pro kterou se jistě najde dobré využití.  Nový pavilon nezabere celou plochu bývalého průmyslového areálu a bude zde ještě prostor na realizaci další např. bytové výstavby..Prioritu má stavba Domova  pro seniory. Město v termínu požádalo o dotaci z Národního plánu obnovy a  čeká se na vyřízení. Současně se již rozběhlo zakázkové řízení na zhotovitele stavby, která je nadlimitní zakázkou.

Seznamte se s aktivitami základní školy v Rybníku


l Potřebujete najít svého lékaře nebo pohotovost?
Hledáte informace o záchranné službě, léčebnách dlouhodobě nemocných, nebo například rehabilitačních ústavech?

Pracujete ve zdravotnictví, poohlížíte se po nové profesní cestě a zajímáte se o případné benefity nabízené městy a obcemi, náborové příspěvky či aktuální informace o dotacích? Nejen tyto „záložky“, v novém rozcestníku naleznete třeba i nabídku stáží a odborných školení.   „Nový online průvodce byl vytvořen s cílem poskytnout přehledné a praktické informace nejen obyvatelům kraje, ale také jako neocenitelný nástroj pro zdravotníky, kteří hledají podporu a příležitosti profesního rozvoje u nás v kraji,“ uvedla náměstkyně hejtmana Michaela Matoušková a dodala: „Rozcestník je jedním z nástrojů s přehlednými daty pro vás. Najdete zde nejen praktické informace, ale také aktuální projekty, které kraj nebo organizace ve zdravotnictví realizují. Naším cílem je zajistit, aby měl každý obyvatel Pardubického kraje snadný přístup k aktuálním informacím. Tento rozcestník považujeme za důležitý krok k tomu, aby byla zdravotní péče pro všechny přehlednější. Jsem přesvědčená, že nový nástroj výrazně zjednoduší orientaci v našem zdravotnickém systému a podpoří občany i zdravotníky.“
Ohleduplnost k potřebám slabozrakých Rozcestník byl vyvíjen s citlivým ohledem na slabozraké občany. Písmo je přizpůsobeno tak, aby bylo dobře čitelné, barvy jsou voleny s ohledem na kontrast a přívětivost pro osoby s postižením zraku. Tento rozcestník neslouží k lékařským konzultacím! Web je určen pouze k poskytování obecných informací z oblasti zdravotnictví. Vždy se o svém zdravotním stavu poraďte s lékařem nebo jiným kvalifikovaným zdravotnickým odborníkem. Rozcestník je k dispozici online na webových stránkách Pardubického kraje. Adresa zdravi.pardubickykraj.cz bude přístupná pro každého a zdarma. 

l Pomoc žákům s volbou povolání nabídne 30. ročník Přehlídky středních škol a zaměstnavatelů v České Třebové

Na přehlídce přestaví střední školy své vzdělávací programy vycházejícím žákům a jejich rodičům, získají zde aktuální informace o nabídce oborů vzdělání, přijímacím řízení a stipendijních programech škol. Současně se školami se budou prezentovat významní zaměstnavatelé našeho regionu, návštěvníci tak dostanou kompletní informace o provázanosti požadovaných profesí na trhu práce a nabídky studia.
Přehlídka proběhne 16. 10. 2024 od 8:30 do 18:00 hodin v prostorách Střední školy technické a dopravní G. Habrmana v České Třebové, Na Skalce.
Cílem Informačního a poradenského střediska je pomáhat jednotlivcům jakéhokoliv věku při rozhodování v otázkách vzdělávání, profesní přípravy, volby zaměstnání a rozvoji kariéry v průběhu života. Žákům a jejich rodičům nabízí poradenství k volbě povolání s využitím testů, které mohou usnadnit rozhodování o výběru studia. 
Informační a poradenské středisko pro volbu a změnu povolání Úřad práce ČR - kontaktní pracoviště Ústí nad Orlicí, 17. listopadu 1394  T: 950 172 445, E: ips.uo@uradprace.cz 

l Základní škola Ústecká ulice hledá kolegu – kolegyni

→ školníka/školnici na celý úvazek (po domluvě i částečný) Nástup ihned nebo dle domluvy
→ asistenta/-ku pedagoga na úvazek 0,75   Praxe výhodou.  Podmínkou přijetí je splnění kvalifikačních předpokladů podle zákona  č. 563/2004 Sb. o pedagogických pracovnících.
Pedagogičtí uchazeči mají možnost získat služební byt.  Nabídku životopisu posílejte na e-mail reditel@zs-ustecka.cz nebo volejte na tel. 603 713 712.



Aktualizace úmrtí 5/9 Ludmila Voltnerová, 86 let,  Miloš Broulík, 83 let, Jaroslava Hurychová, 77 let, Marie Dvořáčková, 79 let, Jaroslava Kovářová, 73 let  Eva Jirsová, 91 let, Josef Křiklava 64 let ... 
V rubrice úmrtí nejsou zveřejněna jména zemřelých v případě, když si to pozůstalí takto výslovně přáli. V měsíci srpnu se takto stalo ve třech případech, proto nebyla jejich jména zveřejněna ani v rubrice úmrtí v tištěném Českotřebovském zpravodaji. A to i v jednom případě, kdy bylo sice zveřejněno ve skříňkách pohřební služby smuteční oznámení a teprve potom bylo překvapivě vysloveno přání nic dál nezveřejňovat.  Domnívám se že to je škoda, člověk přece žije ve společnosti druhých, má nejen svou rodinu, ale také spolupracovníky a spolužáky a ti se o jeho úmrtí nic nesmí dozvědět? A tak se tuto skutečnost dozví pouze zdravotní pojišťovna, sociálka a finanční úřad, zde se úmrtí utajit nedá.  Ve skutečnosti to však spíše napomáhá k šíření všelijakých neověřených zpráv.    Více ZDE

 V sobotu dne 7. září se v České Třebové se uskuteční hned tři akce určené pro zájemce podobného zaměření
Dovedli jsme to opravdu k dokonalosti, Městské muzeum si dokonce dvěma akcemi konkuruje samo sobě. Také další akce  spolku Zlatý Špendlík v restauraci na Horách  má podobné zaměření a můžeme ke všemu ještě připočítat  další zajímavou a hodně navštívenou akci "Podzimní radovánky" v Semaníně. A pak že se u nás nic neděje. Po velmi  přeplněném minulém víkendu bude i ten další  hodně bohatý. K tomu začínají navíc i sportovní události. A  také ten další víkend  nebude chudý. V České Třebové bude v  sobotu 14.9. Bleší trh na krytu u Nového náměstí, v neděli pak Sousedské stolování a další doprovodné akce na Novém náměstí,(Zažijte město jinak),  zahajuje Mezinárodní varhanní festival Zdeňka Pololáníka a z nedalekého Ústí bude konkurovat  nově založený FOOD festival, který má být druhou polovinou červnového (letos poprvé ochuzeného) Týdne dobré pohody  Město v pohybu" a v Dolní Lipce bude další ročník setkání parních lokomotiv. Pak bude již "volební víkend", 21/9, v České Třebové okořeněný  železničním svátkem se jménem "Národní den železnice", ale bude třeba také kros po lyžařských tratích na Horách..  Teď uvádím vedle sebe  alespoň 4 plakátky na sobotu 7. září. Tak se rozhodněte, kam půjdete.....


AVÍZO NA LISTOPAD  PPP 2024 - pohodový pátek po sedmé,  1. 11. 2024 od 19,00 hod. VS KC Česká Třebová, vstupné 350, - Kč.

Účinkují : Ivo Vikttorin Trio (Ivo Viktorin  - AG Flek, Luboš Novotný - Druhá tráva, Radek Hlávka - Druhá tráva) - křest nového CD, kmotři křtu - Robert Křesťan (Druhá tráva) s Lubošem Malinou (Druhá tráva, Malina Brothers) - společně oslavíme 40 let jejich spolupráce, předkapela - Gankino Quintet - studenti Pardubické konzervatoře. Pořádá a zve Zdeněk Neterda




 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?