Českotřebovský deník 247/2024 

                                                       Sobota  7. září 2024 

 
Z aktuálního dění v České Třebové

Novinky od vody: Jízdní řád úprav koryta Třebovky je stanoven a dohodnut.

 Je to dobře a je to moc potřeba. Jde o dohodu Města a Povodí Labe, podílejí se na tom také rybáři MO ČRS. Zdá se tedy že na podzim se začnou v korytu Třebovky dít věci. Nejde jen o úpravu úseku podél Zámostí, který nejvíce bolí, ale  vyčištění Třebovky od ČOV na Lhotce až po Rambouskův most. To nepůjde udělat bez spolupráce s MOČRS, jehož členové provedou v časovém rozmezí konec září - začátek října odlovení ryb a tím umožní v korytu Třebovky  stavební práce. Úsek od mostu Lidická po Bezděkov je úsek, o který se stará město a kde na jezech může provádět změny dle manipulačního řádu. Po odlovení ryb budou jezy otevřeny a tím usazené bahno bude postupně vysychat. Právě v tomto období bude třeba od "sousedů od vody" určitá trpělivost. Po cca 14ti denní přestávce se od listopadu počítá s čištěním koryta a odvozem materiálu. Čištění provede technika Povodí Labe, odvoz materiál z úseku na Zámostí zajistí Město a umístí na manipulační ploše v Borku k následným terénním úpravám.  Tím by měl být současný problém zanesené Třebovky vyřešen. Dalším problémem je ovšem špatný stav jezu v Bezděkově u zelené lávky., který bude třeba rekonstruovat, tedy obnovit do funkčního stavu, kdy bude možné s jezem dle potřeby manipulovat. Tato oprava jezu po vyčištění je zde nevyhnutelná. Jako poslední práce  je pak na řadě realizace rekonstrukce parku v Bezděkově, projekt je připraven a vlastní úpravy logicky přijdou na řadu až po čištění koryta řeky, kde lze předpokládat využití  nákladních vozidel apod, což by park následně zničilo. Zveřejněný postup prací považuji za nadějný, na výsledek  popsaných prací se určitě netěším jen já, ale i mnoho dalších. Je však třeba upozornit i na to, že stav žulou obložených stěn nábřeží na Zámostí není úplně dobrý a je třeba na hledat zdroje financování i na tyto práce, které jsou v blízkém časovém horizontu nevyhnutelné. Lze ukázat, že v rámci rozsáhlých nových protipovodňových úprav byly provedeny stavební úpravy koryta Třebovky od Opatova po Ústí nad Orlicí právě s výjimkou České Třebové. Proto je jasné, že požadavky na opravy jsou právě na našem úseku, postaveném před 66 lety v roce 1958.

Na podzim bude provedena důkladná obnova záhonu podél  silnice na Tyršově náměstí

Na této práci se bude podílet městská organizace Eko Bi, firma Ureš a firma Aleš Skipala. Nejdříve si připomeňme, že zavedení tohoto záhobu bylo provedeno v roce 2017 firmou Garden servis Renata Břeňová Dolní Újezd. Jednalo se o  výsadby na ploše mezi silnicí I/14 a chodníkem před gymnáziem na Tyršově náměstí v hodnotě 154 233,30 Kč  včetně DPH. V současné době je tento záhon v takovém stavu, že jeho další pravidelná obnova je velmi obtížná a finančně se v tomto stavu nedá rozumně zaplatit. Proto bylo rozhodnuto a velké obnově tohoto zákonu. Práce již byla zahájena a je zřejmá z fotografií. Všechny použitelné rostliny budou z této plochy postupně v podzimním období přesazeny na jiná místa ve městě, kde je je třeba doplnit zeleň, tuto práci provádí zelená parta Eko Bi. Ekobi také v podzimním období upraví prořezem koruny javorů ve stromořadí podél chodníku. Pro řádný růst nově zasazených trvalek v tomto prostoru je žádoucí výměna zeminy. Odtěžení stávajícího materiálu s využitím ruční práce (aby se nepoškodily kořeny stromů) provede firma Ureš a další zahradnická činnost včetně navezení nové teminy pro záhon je již v pracovní náplni firmy Aleš Skipala, která by se pak následně měla o záhon starat. Sázení nové zeleně v obnoveném záhoně je plánováno na měsíc listopad

 Stavební úpravy v budově depozitáře Městského muzea v Borku provede DS INTEX.  

V registru smluv byla publikována smlouva o dílo mezi Městem Česká Třebová a společností DS INTEX Česká Třebová na realizaci stavbních úprav v prvcním nadzemním podlaží v levé části půdorysu budovy Depozitáře Městského muzea Česká Třebová na náměstí 17. listopadu 2055. Jedná se o změnu užívání části stavby, kdy z původních jednotlivých prostor pošty, zdravotního střediska, veterinární ambulance, čekáren a k tomu příslušných hygienických zázemí vznikne ucelený prostor depozitáře. Stavební úpravy zahrnují mimo jiné nové podlahové konstrukce, bourání stávajících vnitřních příček, vybourání otvorů v nosném vnitřním zdivu pro osazení nových vnitřních dveří, nové obklady, omítky apod. Nově bude provedena elektroinstalace, nové rozvody slaboproudů, nová instalace ZTI v řešeném prostoru části 1.NP, úprava stávajícího vytápění a větrání daných prostor. Dále bude řešena výměna oken na JV a JZ straně budovy, úpravy stávajícího bočního vstupu do objektu (JZ strana) včetně výměny vstupních dveří a opravy stávajícího venkovního terénního schodiště. Termín zahájení plnění je stanoven do 3 měsíců od podpisu smlouvy o dílo Termín ukončení je stanoven nejpozději do 31.03.2025. Cena díla včetně DPH činí  3 859 312,73 Kč Cena je platná po celou dobu realizace díla. Zhotovitel ve smlouvě potvrdil, že cena obsahuje veškeré náklady a zisk zhotovitele nutné k řádné realizaci díla. Zhotovitel poskytuje objednateli na zhotovený předmět díla dle této Smlouvy o dílo záruku po dobu 60 měsíců ode dne převzetí předmětu díla bez vad a nedodělků objednatelem. Doba záruky se v případě uplatněné a uznané reklamace prodlužuje o počet dní, které uplynou od jejího prokazatelného ohlášení zhotoviteli do jejího úplného odstranění.
Současně město Česká Třebová uzavřelo další smlouvu s dodavatelem: TEZA, s.r.o., F. V. Krejčího 405, Česká Třebová na zajištění technického dozoru investora na výše popsané stavební úpravy  zde je cena za stavební dolzor stanovena dohodou ve výši 27.000,-Kč za měsíc bez DPH. Předpokládaná doba realizace je 6 měsíců ve výši  196.020Kč vč. DPH.

Obrázek - budova depozitáře městského muzea (vlevo ) po dostavbě haly společnosti Bouhm plast-technik na podzim roku 2021 Přestavba = rekonstrukce se týká přízemí křídla budovy, kterým přiléhá ke komunikaci. Zde byla po roce 1990 vybudována záchytka, po zrušení byly prostory předány městskému muzeu, které tím získalo celou budovu pro sebe, ale žádné stavební úpravy nebyly provedeny.   V budově byl před rokem 1990 umístěn štáb sovětské armády a před rokem 1968 štáb útvaru Československé armády.

Stavební úpravy zasedačky v budově staré radnice nebyly dosud dokončeny a předány. Stavbu realizovala společnost Bricky, s.r.o. Česká Třebová, podle smlouvy, která byla dodatkem zvýšila  na 2,9 milionu Kč mělo být hotovo do konce srpna. během stavby se vyskytly připomínky ke kvalitě prováděných prací, doufejme že se to neprojeví  na kvalitě odevzdaného díla.
 
Další podporu pro multifunkční hřiště na Semanínské ulici věnoval formou dotace Pardubický kraj.

Kromě dotace 250 000 Kč z Nadace ČEZ zároveň získalo město Česká Třebová  dotaci z PK v hodnotě  1800 000 Kč. Přijetí této částky bylo schváleno usnesením zastupitelstva města dne 22. července 2024. To je další podstatná pomoc na této akci, která při financování projektu na Semanínské hodně pomůže. Smlouva po skytnutí této dotace byla publikována v registru smluv dne 6. srpna. Po započtení obou dotací vychází pořízení multifunkčního hřiště na Semanínské velmi výhodně, město bude doplácet jen minimální částku.  Po započtení obou dotací vychází pořízení multifunkčního hřiště na Semanínské velmi výhodně, město bude doplácet jen minimální částku.

AKTUALITA: Dny evropského dědictví začínají již tento víkend - řada kastelánů otevře i prostory jindy uzamčené

Dny evropského dědictví (European Heritage Days, dále EHD) budou v letošním roce zahájeny 7. září a trvat budou do 15. září. Tématem letošního roku je „Památky spojují svět“ a zahájení proběhne v  Klášterci nad Ohří. Již tradičně se k EHD připojují také objekty ve správě Národního památkového ústavu. Na Liberecku, Pardubicku a Královéhradecku jsou připraveny prodloužené prohlídky pod vedením osob nejpovolanějších – kastelánů, ale také koncerty, přednášky a šermířská klání.
Historie EHD spadá do roku 1984 do Francie, odkud se tato myšlenka – posílení kulturního  a historického povědomí v kontextu evropském i celosvětovém, šířila dále a získávala si četné příznivce. Do výčtu zemí, které se k pořádání a hlavně myšlence EHD připojily, patří i Česká republika a to od roku 1991. EHD se snaží o propojení kultury, posílení informovanosti o historii a tradicích své země, Evropy, světa, o ochranu památek, respektování kultur a ochrany kulturního dědictví v nejširším smyslu slova. V září se proto návštěvníkům otevírají i prostory běžně nepřístupné, prohlídky jsou obohacovány o výklad zaměřený např. na architekturu či technické zázemí. Ve snaze oslovit nejširší veřejnost jsou pořádány i akce doprovodné, jako jsou koncerty a divadelní představení. Objekty ve správě Národního památkového ústavu se k EHD zajímavým programem připojují každoročně.
PARDUBICKO:
Státní zámek Litomyšl: 7.- 8. 9.  - Mimořádné prohlídky běžně nepřístupných prostor na téma Jak se dělá zámecká expozice a představení části nově opravených prostor po rekonstrukci. Prohlídky jsou realizovány jak u příležitosti EHD, tak výročí 25 let od zápisu zámku Litomyšl na Seznam světového a kulturního dědictví UNESCO.
Státní zámek Slatiňany: 22. 9. – Kastelánské prohlídky pod názvem Pokrok nezastavíš – mimořádné prohlídky pod vedením kastelána, které jsou určeny těm, kteří se zajímají i o technické zázemí objektu, půdu, ledárnu, ale i třeba historické plány budov v zámeckém areálu. Prohlídky budou vycházet v 11.10 a ve 13.10 hodin, s ohledem na jejich délku (90 minut) i zaměření nejsou vhodné pro děti.
Výčet aktivit není ale konečný – sezona na hradech a zámcích trvá minimálně do konce října a tak je kulturní kalendář i na podzim plný. V Ratibořicích se 21. – 22. 9. bude konat populární akce Za Babičkou Boženy Němcové, kdy postavy z románu ožijí jak na zámku, tak na bělidle či ve mlýně. Na Kuksu je na 14. září připraveno Vinobraní, na Hrádku u Nechanic budou 27. září realizovány prodloužené prohlídky pod názvem Hrádkem křížem krážem. 21. září budou probíhat Slavnosti medu a jablek pod Kunětickou horou, na říjen i listopad se chystají pohádkové prohlídky na Sychrově.
V září i říjnu jsou všechny objekty ve správě NPÚ, ÚPS na Sychrově otevřeny. Celoročně zpřístupněný je zámek Sychrov a Zákupy na Liberecku, zámek Slatiňany a nově také Litomyšl na Pardubicku.

Pardubická nemocnice: navýšení kapacity parkování 

Již podruhé v roce 2024 dochází v areálu Pardubické nemocnice k navýšení kapacity parkovacích míst. Nově lze k parkování využít také bývalý heliport u budovy č.27. Stávající kapacita na tamějším parkovišti se tak navýšila na 83 parkovacích míst. Postupné vytipovávání dalších možných parkovacích míst je součástí komplexního řešení parkování v nemocnici a jejím okolí, na kterém se podílí Pardubický kraj, Nemocnice Pardubického kraje a město Pardubice.
„Rozšíření počtu parkovacích míst v areálu Pardubické nemocnice se věnujeme velmi intenzivně a hledáme všechny možnosti, jak rychle vytvořit nová parkovací místa a zároveň řešíme i střednědobý horizont, a to včetně budování parkovacích domů. Na konci srpna byly dokončeny úpravy bývalé přistávací plochy vrtulníku za budovou č. 27, kde vzniklo místo pro nových 14 parkovacích míst. Spodní parkoviště v areálu Pardubické nemocnice tak navýšilo kapacitu na celkem 83 parkovacích míst,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. „Již v lednu se pak režim parkování v Pardubické nemocnici vrátil na počty z doby před zahájením výstavby nového pavilonu urgentního příjmu a chirurgických oborů. Díky novým místům, která vznikla u kardiologie a před novým pavilonem, se počet parkovacích stání ještě navýšil, a to o dalších 18,“ připomněl hejtman, podle kterého je řešení parkování v areálu Pardubické nemocnice komplexem několika opatření.
Tím dalším je vedle využití bývalého heliportu rozšíření parkovacích míst v ulici Kyjevská u hlavního železničního koridoru. „V tuto chvíli probíhá upřesňování celkového počtu parkovacích míst, která by mohla vzniknout místo stávajícího často živelného parkování u spodní vrátnice v Kyjevské ulici. Společně s tím řešíme také možnost vyčlenění parkování v areálu nedalekého supermarketu,“ říká náměstek hejtmana pro oblast investic Roman Línek a dále vysvětluje: „Systém výrazného vylepšení možnosti parkování v nemocnici schválila na můj návrh Rada Pardubického kraje na jaře letošního roku. V první etapě dojde tak v příštím roce k rozšíření areálu nemocnice a i parkování u železniční trati. To doplní probíhající zvýšení parkovacích míst uvnitř nemocnice. Dále pak naváže nyní projektovaný malý parkovací dům pro 200 stání v jižní části nemocnice a ve výhledu ho může doplnit i další velký parkovací dům, který je ale problematicky financovatelný.“
V rámci střednědobého výhledu pak Pardubický kraj ve spolupráci s Nemocnicí Pardubického kraje řeší velkokapacitní parkovací domy. „S ohledem na to, v jaké době a prostoru areál Pardubické nemocnice vznikal, je jasné, že si musíme v rámci rozšíření parkování poradit primárně v parametrech stávajícího areálu a navíc s minimálním omezením provozu nemocnice. Proto řešíme nejvhodnější a ekonomicky nejpřijatelnější varianty pro vybudování parkovacích domů, na které však není možné čerpat vnější zdroje. Chceme však jak pacientům, tak zaměstnancům nabídnout komfortní parkování. Dokončení zásadních investic s přímým vlivem na léčební proces mělo logicky přednost,“ sdělila náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková.
Nový pavilon jde obejít dokola
Kromě rozšíření parkování u budovy č. 27 s koncem prázdnin pokročily do finální podoby také úpravy okolí budovy urgentního příjmu a chirurgických oborů, pavilon je nyní možné celý obejít. Odstranění posledních stavebních omezení je předpokládané na 15. září 2024.
Více informací k řešení situace s parkováním v areálu a v okolí Pardubické nemocnice naleznete na webových stránkách krajského úřadu Pardubického kraje.
Všech 13 návrhů na dostavbu Gočárovy galerie je na výstavě otevřené od 3. září.

Pardubický kraj letos ve spolupráci s Českou komorou architektů a společností CBArchitektura vyhlásil architektonickou soutěž na rozšíření Gočárovy galerie v areálu Automatických mlýnů v prostoru pozdější dostavby za původní Gočárovou stavbou. Po formálním ukončení soutěže kraj představuje všechny zúčastněné návrhy veřejnosti ve foyer Gočárovy galerie od 3. září. O jednání poroty jsme hovořili s iniciátorem architektonické soutěže a místopředsedou poroty, náměstkem hejtmana Pardubického kraje Romanem Línkem.
Kdo tvořil odbornou porotu soutěže?  Předsedou poroty byl architekt Josef Pleskot, k dalším členům patřili profesor Ladislav Lábus, emeritní děkan Fakulty architektury ČVUT v Praze a architekti Janica Šipulová, Petr Všetečka a Antonín Novák. Galeristy zastupovali ředitelka Gočárovy galerie Klára Zářecká a ředitel městské galerie PLATO v Ostravě Marek Pokorný. Do celého průběhu soutěže byl rovněž zapojen zástupce Národního památkového ústavu.
Jak jste návrhy posuzovali?  Každý ateliér dodal návrhy podle zadaných kritérií. Porota autory neznala, seznámila se s nimi až po určení výsledků. Ukázalo se, že se soutěže účastnily ateliéry z Česka, Slovenska, Velké Británie a Maďarska. Vítězný návrh je od slovenského ateliéru DOXA, který tvoří kolektiv architektů Tomáš Boroš, Ondrej Jurča, Maroš Mitra, Pavol Bakajsa a Katarína Vysoká (viz návrhy)..
Bylo vítězství jednoznačné?  Na vítězném návrhu jsme se všichni jednomyslně shodli.  Vybrané řešení se nesnaží s Gočárem soupeřit, naopak nechává jeho stavbu vyniknout v plné kráse. Odhalilo původní severní fasádu Gočárovy budovy a s vlastním objemem ustupuje do pozadí. Hladká fasáda průčelí může sloužit jako médium pro zprostředkování různých vizuálních projektů. Celkově jde o návrh, který přináší nejvíce podnětů pro rozvoj Gočárovy galerie.
Autoři, kteří skončili na druhém místě, už areál dobře znají.  Ano, architekti Martin Prokš a Marek Přikryl jsou autory přestavby Sila, které provozuje Nadace Automatické mlýny manželů Smetanových. Jejich podoba dostavby galerie vychází z daného prostředí svojí hmotou, výškovým členěním i materiálem. Projekt odstraňuje celou technologickou část objektu moučných sil. Porota ocenila kvalitu a komplexnost návrhu v posuzovaných kritériích – architektonického, technického i konstrukčního řešení, zejména s ohledem na sledování potřeby vytvoření nového univerzálního výstavního prostoru. Kriticky ale hodnotila prolamovaný parter a výrazně tvarovanou atiku.
Na třetím místě (viz dva obrázky vpravo)  skončilo studio Perspektiv, čím zaujalo?  Tento návrh volí radikální hmotu i siluetu novostavby v pohledu od soutoku, snaží se o lehkost a světlost výrazu. Celkový esprit i formální uvolněnost návrhu byly porotou vnímány v kontextu Automatických mlýnů jako přínosné, konkrétní zpracování ale vzbuzovalo řadu nevyjasněností.
Kdy se tedy dočkáme nové stavby?  K realizaci stavby ještě povede dlouhá cesta, jejíž součástí bude jak projekční rozpracování vítězného návrhu, tak i hledání zdrojů, které umožní jeho financování. Pokud vše dobře půjde, tak po dokončení projekčních prací a zajištění všech povolovacích řízení by stavba mohla začít nejdříve po roce 2026.

Seznamte se s aktivitami základní školy v Rybníku


l Pomoc žákům s volbou povolání nabídne 30. ročník Přehlídky středních škol a zaměstnavatelů v České Třebové

Na přehlídce přestaví střední školy své vzdělávací programy vycházejícím žákům a jejich rodičům, získají zde aktuální informace o nabídce oborů vzdělání, přijímacím řízení a stipendijních programech škol. Současně se školami se budou prezentovat významní zaměstnavatelé našeho regionu, návštěvníci tak dostanou kompletní informace o provázanosti požadovaných profesí na trhu práce a nabídky studia.
Přehlídka proběhne 16. 10. 2024 od 8:30 do 18:00 hodin v prostorách Střední školy technické a dopravní G. Habrmana v České Třebové, Na Skalce.
Cílem Informačního a poradenského střediska je pomáhat jednotlivcům jakéhokoliv věku při rozhodování v otázkách vzdělávání, profesní přípravy, volby zaměstnání a rozvoji kariéry v průběhu života. Žákům a jejich rodičům nabízí poradenství k volbě povolání s využitím testů, které mohou usnadnit rozhodování o výběru studia. 
Informační a poradenské středisko pro volbu a změnu povolání Úřad práce ČR - kontaktní pracoviště Ústí nad Orlicí, 17. listopadu 1394  T: 950 172 445, E: ips.uo@uradprace.cz 

l Základní škola Ústecká ulice hledá kolegu – kolegyni

→ školníka/školnici na celý úvazek (po domluvě i částečný) Nástup ihned nebo dle domluvy
→ asistenta/-ku pedagoga na úvazek 0,75   Praxe výhodou.  Podmínkou přijetí je splnění kvalifikačních předpokladů podle zákona  č. 563/2004 Sb. o pedagogických pracovnících.
Pedagogičtí uchazeči mají možnost získat služební byt.  Nabídku životopisu posílejte na e-mail reditel@zs-ustecka.cz nebo volejte na tel. 603 713 712.



Aktualizace úmrtí 5/9 Ludmila Voltnerová, 86 let,  Miloš Broulík, 83 let, Jaroslava Hurychová, 77 let, Marie Dvořáčková, 79 let, Jaroslava Kovářová, 73 let  Eva Jirsová, 91 let, Josef Křiklava 64 let ... 
V rubrice úmrtí nejsou zveřejněna jména zemřelých v případě, když si to pozůstalí takto výslovně přáli. V měsíci srpnu se takto stalo ve třech případech, proto nebyla jejich jména zveřejněna ani v rubrice úmrtí v tištěném Českotřebovském zpravodaji. A to i v jednom případě, kdy bylo sice zveřejněno ve skříňkách pohřební služby smuteční oznámení a teprve potom bylo překvapivě vysloveno přání nic dál nezveřejňovat.  Domnívám se že to je škoda, člověk přece žije ve společnosti druhých, má nejen svou rodinu, ale také spolupracovníky a spolužáky a ti se o jeho úmrtí nic nesmí dozvědět? A tak se tuto skutečnost dozví pouze zdravotní pojišťovna, sociálka a finanční úřad, zde se úmrtí utajit nedá.  Ve skutečnosti to však spíše napomáhá k šíření všelijakých neověřených zpráv.    Více ZDE
Studenti letectví mají v Moravské Třebové k dispozici vlastní letoun ZLIN
Gymnázium a Letecká střední odborná škola v Moravské Třebové vstoupila do nového školního roku s jedinečnou novinkou. Studenti technického lycea se zaměřením na letectví a letecký výcvik mají nyní k dispozici vlastní letadlo, které bude sloužit pro praktickou výuku.
„Technické lyceum při gymnáziu funguje již šest let a je jedinečným oborem, jenž v rámci Pardubického kraje nemá obdoby je o něj zájem mezi studenty z celé republiky. Díky úzké spolupráci s Aeroklubem Moravská Třebová, který působí na letišti ve Starém Městě, se podařilo rozšířit školní vzdělávací plán o specializace v oblasti letectví. Studenti tohoto oboru nejenže absolvují standardní gymnaziální předměty, ale mají také možnost získat pilotní licenci na bezmotorové letadlo typu Blaník,“ vysvětlil hejtman Martin Netolický.
Až dosud využívali studenti pro svůj výcvik techniku Aeroklubu, avšak rostoucí zájem o letecký obor a potřeba zajištění kvalitní výuky vedly k rozhodnutí o pořízení vlastního letadla. „Za necelých 10 milionů korun byl pro potřeby školy a studentů pořízen renovovaný vlečný letoun ZLIN Z526F, který je nyní spolu s bezmotorovým letadlem L-13 Blaník k dispozici studentům. Gymnázium v Moravské Třebové je tak druhou školou v republice vedle VÚT v Brně, která vlastní jak motorové, tak bezmotorové letadlo pro potřebu výuky,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Podle radního pro oblast školství se ukazuje, že letecký obor má v Moravské Třebové perspektivu a je velmi dobře vnímán. „Společně s dostupným středoškolským vzděláním napříč krajem je pro nás důležité nabízet obory, o které bude na trhu práce zájem. Stejně jako jsme v minulosti reagovali na poptávku například po obráběčích kovů, tak v Moravské Třebové vzešel impuls po debatě s Aeroklubem, kterému chci poděkovat, protože jsou pro školu nesmírně důležitým až klíčovým partnerem. Moravská Třebová má tak školské na mapě České republiky velmi důležité místo, a to nejen díky vojenské škole, ale také díky našemu gymnáziu s leteckou školou, která může připravit nejen budoucí piloty, ale také například pracovníky v leteckém opravárenství,“ doplnil Josef Kozel, radní pro školství Pardubického kraje.


AVÍZO NA LISTOPAD  PPP 2024 - pohodový pátek po sedmé,  1. 11. 2024 od 19,00 hod. VS KC Česká Třebová, vstupné 350, - Kč.

Účinkují : Ivo Vikttorin Trio (Ivo Viktorin  - AG Flek, Luboš Novotný - Druhá tráva, Radek Hlávka - Druhá tráva) - křest nového CD, kmotři křtu - Robert Křesťan (Druhá tráva) s Lubošem Malinou (Druhá tráva, Malina Brothers) - společně oslavíme 40 let jejich spolupráce, předkapela - Gankino Quintet - studenti Pardubické konzervatoře. Pořádá a zve Zdeněk Neterda




 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?