Českotřebovský deník 248/2024 

                                                       Neděle 8. září 2024 

 
Nové video Českotřebovského deníku: prohlídka vojenské techniky a zbraní ze sbírky Muzea čs. branné moci

Českotřebovské muzeum využilo možnost připomenout letošní 80. výročí vylodění Čechoslováků v Normandii, tzv.  Den D, operace Overlord, neboli vylodění v Normandii, které připadá na červenec t.r.  Šlo o nejzásadnější událost  druhé světové války, při které před osmdesáti lety spojenci znovuotevřeli západní frontu v Evropě. Možná řada lidí neví, že právě při této operaci Lamanšský průliv před 80 lety  překročili vedle ostatních armád také stateční Čechoslováci. O to připomněla instalovaná jednodenní expozice  vojenské techniky na nádvoří  českotřebovského  městského muzea.  Během dne přicházeli jak jednotlivci tak i rodiny na prohlídku, kterou komentoval Petr Falta, jehož přičiněním se akce konala a jehož přičiněním sbírky muzea čs. branné moci 1919 - 1945 vznikly. Událost můžeme přiblížit na cca devítiminutovém videu.  Odkaz na video najdete ZDE

Z aktuálního dění v České Třebové

Olympiáda seniorů potřetí, po prvé s mezinárodní účastí.
Hlavním cílem olympiády je především setkávání osob v seniorském věku, kteří se rozhodli žít aktivně a také sportem. Sportovní disciplíny na olympiádě nelze rovnocenně porovnávat např. s atletikou, byť se tato událost konala na atletickém stadionu. Přijela téměř stovka soutěžících a kořením určitě byla účast kolektivů ze slovenského Svitu a z polské Olawy. Organizaci  olympiády s přehledem zajistil jako patron akce DDM Kamarád společně se základní organizací spolku Senioři ČR, byl to již třetí ročník této akce. Celkem se soutěžilo v desíti disciplínách, rozdalo se třicet medailí. Seznamme se se soutěžními disciplínami: hod mincí do vědra, slalom s pingpongovým míčkem, kop na branku, hod kroužky, šipky, házení na koš, lukostřelba, bodové kruhy, labyrint a lovení ryb. Byla to vlastně "olympiáda i pro nesportovce", tedy pro všechny, kteří chtějí i v seniorském věku vyzkoušet svoje možnosti a svoji šikovnost. Akce byla podpořena projektem Obec přátelská rodině a seniorům 2024 a záštitu akci udělil hejtman Martin Netolický. Letos poprvé přijeli soutěžit také senioři z partnerských měst Svitu a Olawy, což společnému zápolení dodalo mezinárodní rozměr.
S kamerou jsem se bohužel nemohl zúčastnit a tak alespoň využívám fotodokumentaci publikovanou na webu spolku Senioři ČR. Podle ní bych chtěl vyslovit přání, aby se do příštího setkání v příštím roce podařilo pro  českotřebovský tým a možná i pro pořadatele zajistit svoje dresy. V soutěži se nezávodí jen za sebe, ale i za celý tým, dresy by proto zvýšily odpovědnost ale i úroveň  soutěže. Co třeba využít trička připomínající slogan "Česká Třebová = evropské město sportu", na to by se jistě prostředky našly, zvláště nyní, když má (a jistě bude mít i příště)  mezinárodní rozměr. Také navrhuji zvážit pořádání této olympiády v naši Javorce, kde budou pro akci přívětivější podmínky. Atletický stadion vlastně není podle realizovaných disciplín pro olympiádu seniorů zapotřebí,  zvlášť v současné nedokončené podobě. Byla zde celodenní výheň bez řádného stínu, bez  možnosti občerstvení, bez sociálního zařízení. To všechno v Javorce máme a jistě se sní rádi pochlubíme i našim hostujícím družstvům. Nakonec se v Javorce pořádají i další sportovní podniky a toto prostředí dobře vyhovuje. Jistě by se v Javorce líbilo i seniorům. (mm)
 

Na sídlišti Trávník dojde k úpravě Václavské ulice.
Aby se zvýšil možný počet parkovacích míst, dojde ke zrušení travnatého ostrůvku před domem čp. 1983.  Práce již byla odsouhlasena a zadána společnosti RYDO, s.r.o., která má na provedení práce lhůtu dva měsíce od předání staveniště.  Za práci město zaplatí podle smlouvy 118 tisíc Kč vč. DPH.

Hory v centru pozornosti: dvě akce na stejné téma v jedné lokalitě
První akci - v sále na Horách organizoval spolek Zlatý špendlík a volně navazoval na loňskou sešlost u památníku  G. Habrmana na Splavě.  Tentokrát bylo tématem výročí zářijového pobytu Boženy Němcové v lázních na Horách připomenutí dalších významných osobnosti, které jsou s  tímto místem spojeny. Zajímavý byl také hudební program., který začal připomínkou Karla Kryla.  Akce byla zahájena v 15 hodin a bylo až do setmění. Na Horách jsem natočil video, které bude publikováno v nejbližší době, jistě do pondělí. Ve stejné lokalitě na Horách byla ve stejnou dobu také vycházka městského muzea s průvodcem Martinem Šebelou. Škoda, že při vycházce nezašli její účastníci vyslechnout také zajímavou přednášku spolku Zlatý špendlík, dalo se to spojit do jedné akce. Jistě by se dozvěděli zajímavé věci. V tomto smyslu se něco nepovedlo. (mm)

Ježečci a Veverky na náměstí – zábavné a informacemi nabité dopoledne

Děti z Mateřské školy U Koupaliště se i letos měly možnost zúčastnit Barevného dne s odpady a Světového dne první pomoci na Starém náměstí, který se konal 6. září 2024.
Děti si pochvalovaly především velké hasičské auto, policejní auto, zdravotní záchranářský vůz, ale také záchranářský člun z Pastvinské přehrady.
Dozvěděly se o práci a pomůckách záchranných složek a také vyzkoušely resuscitaci na figuríně a ošetření spálení a poranění.
Některé děti se nechaly na zdravotnickém lehátku “ošetřit“ speciální nafukovací dlahou.
Program zaměřený na tříděný odpad byl také velmi pěkně připraven.
Na závěr naší cesty po stanovištích nechyběl ani dětmi vysněný skákací hrad.

 

 
 
 
 
Komentář jednoho z dětí: „Paní učitelko, na tom náměstí to dneska bylo super.“ Děkujeme městu Česká Třebová za pořádání takovýchto zajímavých akcí pro děti, velký dík patří i všem ochotným pracovníkům záchranných složek a dalších dobrovolníků z Pardubického kraje. 
Paní učitelky z MŠ U Koupaliště

Fotbalisté potvrdili kvalitu a vysoko vyhráli:  Česká Třebová -  Holice 7 : 1 (5 : 0)

Sestava domácích: 1 Hotmar Jakub 2 Šmíd Daniel 18 Jiřánek Jakub 8 Müller Patrik 5 Fric Šimon 6 Grepl Filip 17 Krása Matěj 10 Vaňous Zdeněk [K] 7 Borek Matěj Polášek Matěj 12 Jelínek Jakub 9 Klumpar Kryštof 4 Novotný Vojtěch 14 Hýbl Lukáš.. Brankostroj českotřebovského fotbalového klubu se rozjel  naplno v prvním poločase. Nejúspěšnějším hráčem domácích byl kapitán Zdeněk Vaňous., který zaznamenal hattrick dal první i poslední branku a také poslední pátou branku prvního poločasu. Chválit je třeba i další hráče, Dvě branky dal Jakub Jelínek, a po jedné Filip Grepl a Daniel Šmíd. Rozhodčí: Svoboda Jan – Doskočil Radim, Hrubý Miloš.  Domácím nebylo třeba udělovat žádnou žlutou kartu, hosté dostali karty dvě. Delegát: Halva Radek.  Je na pováženou, že po tak dlouhé šňůře úspěšných zápasů přišlo na fotbal pouze 65 diváků.  Je třeba ale napsat, že ve městě byla řada dalších konkurenčních akcí. Páté kolo ještě není dohráno, v neděli 8. září jsou na řadě ještě tři zápasy. Ty ovšem nic nezmění na tom, že Česká Třebová bude stále na čele tabulky krajského přeboru, neboť  její hlavní konkurent Letohrad hrál v Přelouči jen nerozhodně 1:1. Česká Třebová tak bude mít nejen dobré skóre 18:4, 15 bodů a navíc dvoubodový náskok před Letohradem (13 bodů a skóre 11:3). 

Dopravní konference v Pardubicích již po třinácté  

Ve čtvrtek 5. září odstartoval v Pardubicích již 13. ročník Dopravní konference! Neoblíbená třináctka však přinesla návštěvníkům i organizátorům štěstí. Akce si udržela vysokou odbornou úroveň a do Kongresového centra Paláce Pardubice dorazily stovky hostů, mezi kterými nechyběli projektanti a další odborníci, ředitelé významných firem i zástupci samospráv. Těšit se mohli na bohatý program plný informací k plánům i inovacím v dopravním stavitelství.
K hostům Dopravní konference promluvil například hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Ten ve svém příspěvku rekapituloval snahu krajské samosprávy v oblasti rekonstrukce silnic a připomenul, že poslední dva roky byly z hlediska investic do oprav rekordními. „Loni jsme do oprav našich přetížených silnic II. a III. třídy dali téměř tři miliardy korun s daní a letos je částka podobná. Za dva roky tedy téměř šest miliard. To je cifra, kterou by dohromady dávaly horkotěžko větší a bohatší kraje. Daří se nám využívat evropské i státní dotace a doufám, že pokud se vládě podaří narovnat nespravedlivé rozpočtové určení daní, tak budeme mít v příštích letech krajská samospráva i dostatek vlastních zdrojů na nutné opravy. Za klíčové investice pro letošní rok považuji dokončení obchvatů Rokytna, Dašic a zahájení rekonstrukce Wonkova mostu. Jen na tyto tři důležité projekty dáme přes miliardu korun. To naprosto jasně ukazuje, kde máme priority,“ zhodnotil hejtman Martin Netolický letošní stavební sezónu.
Na úvodní proslovy, s nimiž vystoupili i senátor Michal Kortyš, senátorka Miluše Horská, náměstek pardubického primátora Jan Hrabal, ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje (SÚS Pk) Zdeněk Vašák, předseda České komory autorizovaných inženýrů a techniků Pardubice Radim Loukota a děkan Dopravní fakulty Jana Pernera Univerzity Pardubice Libor Švadlenka navázaly odborné prezentace. V nich se mohli účastníci konference podrobně seznámit s aktuálními i plánovanými projekty, důraz letos organizátoři Dopravní konference kladli zejména na silnice a železnici.
Radek Mátl, generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic ČR, ve svém příspěvku připomněl, že jím řízená organizace v současnosti staví téměř 300 kilometrů dálnic a silnic I. třídy. „Jen letos plánujeme zahájit výstavbu 162 kilometrů dálnice a zprovoznit přes 100 kilometrů po celé České republice. Správa Pardubice má v letošním roce rozpočet na investiční akce téměř sedm miliard korun,“ sdělil ředitel s tím, že mezi nejvýznamnější projekty v našem regionu patří výstavba 32 kilometrů úseků dálnice D35, ale například i severovýchodní obchvat Pardubic.
Masivní investice se netýkají pouze silniční sítě, ale i železnice. Podrobně o tom hovořil Jiří Svoboda, generální ředitel Správy železnic. „Moc bych přál, aby se trend investic udržel ve všech druzích dopravy, protože se díky tomu začínáme rychle přibližovat západní Evropě. V Pardubickém kraji máme aktuálně osm staveb v realizaci za 16 miliard korun, dalších 27 je v přípravě na další roky. Zde se jedná o 158 miliard, což je obrovské číslo. Jen modernizace uzlu Česká Třebová a stavba tunelu mezi Chocní a Ústím nad Orlicí dají dohromady přes 80 miliard,“ uvedl Jiří Svoboda s tím, že řada významných projektů se letos dokončila, například modernizace dopravního uzlu Pardubice či vybudování zastávky Pardubice – centrum, na jejíž vznik přispěla i krajská samospráva.
Pardubický kraj nechce jenom opravovat, ale testuje i nové metody a inovace
V prezentaci o dopravní situaci v Pardubickém kraji čekala na odborníky řada zajímavých informací. Kromě výčtu aktuálních i plánovaných projektů se totiž mohli dozvědět hned o dvou novinkách, v nichž krajská samospráva patří mezi průkopníky v České republice. „Jedná se o výstavbu dřevobetonového mostu v Dolní Čermné. Letos projektujeme a příští rok po letech příprav konečně stavíme. Jedná se o jeden z pilotních projektů u nás. Tento druh konstrukce by měl být rychlejší na instalaci a ekologičtější při zachování délky životnosti i nosnosti. Velice se těším, až tuto technologii v praxi ověříme. Druhou inovací je zavedení poptávkové dopravy. Na Svitavsku máme zkušební období projektu #ZkusBus. Je to doplněk ke klasickým autobusům, naše dodávka jezdí z obcí do centra Svitav a zase zpět. Přivoláte ji přes appku v chytrém mobilu. Vždy víte dopředu, kolik cesta stojí, a navíc si můžete i vybrat místo, kde vystoupíte. Nemusíte běhat na zastávku, #ZkusBus pro vás přijede poblíž vašeho domu. Jsem velice zvědavý na celková data z pilotu, protože jsme vůbec prvním krajem v republice, který to zkouší,“ vysvětluje náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš.
O tématu dřevobetonových mostů a využití průmyslového dřeva v dopravních stavbách se mohli účastníci konference dozvědět více v samostatné prezentaci Ondřeje Perháče z NEMA Construction, jehož společnost se této problematice podrobně věnuje.
Podrobná diskuze k rekonstrukci Wonkova mostu
A u mostů se v příspěvcích týkajících se Pardubického kraje zůstalo i nadále. Jednou z nejdůležitějších staveb letošní sezóny je totiž rekonstrukce Wonkova mostu v Pardubicích. Tomuto tématu se v samostatné prezentaci podrobně věnoval projektant a autor návrhu probíhající opravy Jan Bursa z kanceláře MDS Projekt. Podle ředitele SÚS Pk Zdeňka Vašáka bylo při přípravě investice klíčovým požadavkem, aby byla zachována průjezdnost této důležité dopravní tepny přes Labe. „Jedná se o technologicky náročnou rekonstrukci, při které se mění lana volného předpětí. Jelikož jsme si nemohli dovolit ještě více zkomplikovat dopravu v krajském městě, vše jsme pečlivě koordinovali a plánovali tak, aby vždy byly průjezdné dva pruhy – jeden v každém směru. Tato stavební sezona je pro nás ale výzvou nejenom kvůli Wonkově mostu. Otevřeli jsme dva nové dálniční přivaděče a celkem letos děláme na 100 projektech za téměř dvě miliardy korun. Dalších 80 projektů je v přípravě,“ prohlásil Zděněk Vašák.

Všech 13 návrhů na dostavbu Gočárovy galerie je na výstavě otevřené od 3. září.

Pardubický kraj letos ve spolupráci s Českou komorou architektů a společností CBArchitektura vyhlásil architektonickou soutěž na rozšíření Gočárovy galerie v areálu Automatických mlýnů v prostoru pozdější dostavby za původní Gočárovou stavbou. Po formálním ukončení soutěže kraj představuje všechny zúčastněné návrhy veřejnosti ve foyer Gočárovy galerie od 3. září. O jednání poroty jsme hovořili s iniciátorem architektonické soutěže a místopředsedou poroty, náměstkem hejtmana Pardubického kraje Romanem Línkem.
Kdo tvořil odbornou porotu soutěže?  Předsedou poroty byl architekt Josef Pleskot, k dalším členům patřili profesor Ladislav Lábus, emeritní děkan Fakulty architektury ČVUT v Praze a architekti Janica Šipulová, Petr Všetečka a Antonín Novák. Galeristy zastupovali ředitelka Gočárovy galerie Klára Zářecká a ředitel městské galerie PLATO v Ostravě Marek Pokorný. Do celého průběhu soutěže byl rovněž zapojen zástupce Národního památkového ústavu.
Jak jste návrhy posuzovali?  Každý ateliér dodal návrhy podle zadaných kritérií. Porota autory neznala, seznámila se s nimi až po určení výsledků. Ukázalo se, že se soutěže účastnily ateliéry z Česka, Slovenska, Velké Británie a Maďarska. Vítězný návrh je od slovenského ateliéru DOXA, který tvoří kolektiv architektů Tomáš Boroš, Ondrej Jurča, Maroš Mitra, Pavol Bakajsa a Katarína Vysoká (viz návrhy)..
Bylo vítězství jednoznačné?  Na vítězném návrhu jsme se všichni jednomyslně shodli.  Vybrané řešení se nesnaží s Gočárem soupeřit, naopak nechává jeho stavbu vyniknout v plné kráse. Odhalilo původní severní fasádu Gočárovy budovy a s vlastním objemem ustupuje do pozadí. Hladká fasáda průčelí může sloužit jako médium pro zprostředkování různých vizuálních projektů. Celkově jde o návrh, který přináší nejvíce podnětů pro rozvoj Gočárovy galerie.
Autoři, kteří skončili na druhém místě, už areál dobře znají.  Ano, architekti Martin Prokš a Marek Přikryl jsou autory přestavby Sila, které provozuje Nadace Automatické mlýny manželů Smetanových. Jejich podoba dostavby galerie vychází z daného prostředí svojí hmotou, výškovým členěním i materiálem. Projekt odstraňuje celou technologickou část objektu moučných sil. Porota ocenila kvalitu a komplexnost návrhu v posuzovaných kritériích – architektonického, technického i konstrukčního řešení, zejména s ohledem na sledování potřeby vytvoření nového univerzálního výstavního prostoru. Kriticky ale hodnotila prolamovaný parter a výrazně tvarovanou atiku.
Na třetím místě (viz dva obrázky vpravo)  skončilo studio Perspektiv, čím zaujalo?  Tento návrh volí radikální hmotu i siluetu novostavby v pohledu od soutoku, snaží se o lehkost a světlost výrazu. Celkový esprit i formální uvolněnost návrhu byly porotou vnímány v kontextu Automatických mlýnů jako přínosné, konkrétní zpracování ale vzbuzovalo řadu nevyjasněností.
Kdy se tedy dočkáme nové stavby?  K realizaci stavby ještě povede dlouhá cesta, jejíž součástí bude jak projekční rozpracování vítězného návrhu, tak i hledání zdrojů, které umožní jeho financování. Pokud vše dobře půjde, tak po dokončení projekčních prací a zajištění všech povolovacích řízení by stavba mohla začít nejdříve po roce 2026.

O Pernštejny je na pardubickém zámku zájem, expozice nabízí novinku

Letos v září jsou to přesně dva roky, kdy Východočeské muzeum otevřelo poprvé v historii zámecký okruh. Je věnován Pernštejnům a počátkům renesance a tento slavný rod se tak po více než půl tisíciletí vrátil na svoje významné sídlo v Čechách. Nyní přichází muzeum v rámci Roku Vojtěcha z Pernštejna s novinkou a chystá i další obohacení expozice.
„Pro Pardubický kraj, jako vlastníka Zámku Pardubice, bylo vybudování zámeckého okruhu významným počinem. Mohli jsme si to dovolit díky několika evropským dotacím, se kterými byly dokončeny dvě třetiny rekonstrukce zámku. Mám radost, že okruh s názvem Pernštejnská rezidence – nejstarší renesance v Čechách je nejnavštěvovanějším z nabídky zámku i muzea. Celkem si jej už prohlédlo více než 26 tisíc návštěvníků,“ uvedl náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.
Východočeské muzeum v Pardubicích připravilo pro návštěvníky zářijových Dnů evropského kulturního dědictví jednu novinku. V zámeckém prohlídkovém okruhu umístilo krátký film, který shrnuje poznatky z nedávného průzkumu hrobky Vojtěcha z Pernštejna.
Vojtěch z Pernštejna, syn Viléma z Pernštejna, se narodil v roce 1490. Šel v otcových šlépějích a stal se nejvyšším královským hofmistrem. Zemřel náhle 17. března 1534. Pohřben je v kostele sv. Bartoloměje, kde jeho hrobku zdobí mramorový náhrobek, na kterém je Vojtěch vyobrazen v rytířské zbroji.
Do samotné hrobky pod náhrobkem dlouho nikdo nevstoupil, v tomto století odborníci pouze nahlédli dovnitř otvorem při průzkumu kostela v roce 1995 a potom speciální kamerou v roce 2019. Ve filmu o nových poznatcích mluví archeolog Jan Frolík. Návštěvníci se tak dozví například to, že rakev Vojtěcha z Pernštejna je malovaná, s nápisem I.N.R.I. a obrazem Ježíše na kříži.
Nové krátké video doplnilo stávající filmy, které si návštěvníci mohou pustit v takzvaném Arnoštově rondelu v první části prohlídky – animovanou pověst o získání rodového znaku Pernštejnů a dokument Pernštejnové.
„Krátká videa si mohou návštěvníci sami pustit nejen při Dnech evropského dědictví, ale i při běžných prohlídkách. Pernštejnský okruh plánujeme vylepšovat i dalšími novinkami, jako první to bude model opevnění zámku a posléze se chceme více věnovat i rybníkářství na Pardubicku za Pernštejnů,“ dodává ředitel Východočeského muzea v Pardubicích Tomáš Libánek.
Pernštejnská rezidence – nejstarší renesance v Čechách je celoročně přístupný prohlídkový okruh, který návštěvníky provádí hlavními sály i komnatami pardubického zámku. Návštěvníci si jej mohou projít samostatně nebo s průvodcem.


l Pomoc žákům s volbou povolání nabídne 30. ročník Přehlídky středních škol a zaměstnavatelů v České Třebové

Na přehlídce přestaví střední školy své vzdělávací programy vycházejícím žákům a jejich rodičům, získají zde aktuální informace o nabídce oborů vzdělání, přijímacím řízení a stipendijních programech škol. Současně se školami se budou prezentovat významní zaměstnavatelé našeho regionu, návštěvníci tak dostanou kompletní informace o provázanosti požadovaných profesí na trhu práce a nabídky studia.
Přehlídka proběhne 16. 10. 2024 od 8:30 do 18:00 hodin v prostorách Střední školy technické a dopravní G. Habrmana v České Třebové, Na Skalce.
Cílem Informačního a poradenského střediska je pomáhat jednotlivcům jakéhokoliv věku při rozhodování v otázkách vzdělávání, profesní přípravy, volby zaměstnání a rozvoji kariéry v průběhu života. Žákům a jejich rodičům nabízí poradenství k volbě povolání s využitím testů, které mohou usnadnit rozhodování o výběru studia. 
Informační a poradenské středisko pro volbu a změnu povolání Úřad práce ČR - kontaktní pracoviště Ústí nad Orlicí, 17. listopadu 1394  T: 950 172 445, E: ips.uo@uradprace.cz 

l Základní škola Ústecká ulice hledá kolegu – kolegyni

→ školníka/školnici na celý úvazek (po domluvě i částečný) Nástup ihned nebo dle domluvy
→ asistenta/-ku pedagoga na úvazek 0,75   Praxe výhodou.  Podmínkou přijetí je splnění kvalifikačních předpokladů podle zákona  č. 563/2004 Sb. o pedagogických pracovnících.
Pedagogičtí uchazeči mají možnost získat služební byt.  Nabídku životopisu posílejte na e-mail reditel@zs-ustecka.cz nebo volejte na tel. 603 713 712.


Aktualizace úmrtí 5/9 Ludmila Voltnerová, 86 let,  Miloš Broulík, 83 let, Jaroslava Hurychová, 77 let, Marie Dvořáčková, 79 let, Jaroslava Kovářová, 73 let  Eva Jirsová, 91 let, Josef Křiklava 64 let ... 
V rubrice úmrtí nejsou zveřejněna jména zemřelých v případě, když si to pozůstalí takto výslovně přáli. V měsíci srpnu se takto stalo ve třech případech, proto nebyla jejich jména zveřejněna ani v rubrice úmrtí v tištěném Českotřebovském zpravodaji. A to i v jednom případě, kdy bylo sice zveřejněno ve skříňkách pohřební služby smuteční oznámení a teprve potom bylo překvapivě vysloveno přání nic dál nezveřejňovat.  Domnívám se že to je škoda, člověk přece žije ve společnosti druhých, má nejen svou rodinu, ale také spolupracovníky a spolužáky a ti se o jeho úmrtí nic nesmí dozvědět? A tak se tuto skutečnost dozví pouze zdravotní pojišťovna, sociálka a finanční úřad, zde se úmrtí utajit nedá.  Ve skutečnosti to však spíše napomáhá k šíření všelijakých neověřených zpráv.    Více ZDE
Studenti letectví mají v Moravské Třebové k dispozici vlastní letoun ZLIN
Gymnázium a Letecká střední odborná škola v Moravské Třebové vstoupila do nového školního roku s jedinečnou novinkou. Studenti technického lycea se zaměřením na letectví a letecký výcvik mají nyní k dispozici vlastní letadlo, které bude sloužit pro praktickou výuku.
„Technické lyceum při gymnáziu funguje již šest let a je jedinečným oborem, jenž v rámci Pardubického kraje nemá obdoby je o něj zájem mezi studenty z celé republiky. Díky úzké spolupráci s Aeroklubem Moravská Třebová, který působí na letišti ve Starém Městě, se podařilo rozšířit školní vzdělávací plán o specializace v oblasti letectví. Studenti tohoto oboru nejenže absolvují standardní gymnaziální předměty, ale mají také možnost získat pilotní licenci na bezmotorové letadlo typu Blaník,“ vysvětlil hejtman Martin Netolický.
Až dosud využívali studenti pro svůj výcvik techniku Aeroklubu, avšak rostoucí zájem o letecký obor a potřeba zajištění kvalitní výuky vedly k rozhodnutí o pořízení vlastního letadla. „Za necelých 10 milionů korun byl pro potřeby školy a studentů pořízen renovovaný vlečný letoun ZLIN Z526F, který je nyní spolu s bezmotorovým letadlem L-13 Blaník k dispozici studentům. Gymnázium v Moravské Třebové je tak druhou školou v republice vedle VÚT v Brně, která vlastní jak motorové, tak bezmotorové letadlo pro potřebu výuky,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Podle radního pro oblast školství se ukazuje, že letecký obor má v Moravské Třebové perspektivu a je velmi dobře vnímán. „Společně s dostupným středoškolským vzděláním napříč krajem je pro nás důležité nabízet obory, o které bude na trhu práce zájem. Stejně jako jsme v minulosti reagovali na poptávku například po obráběčích kovů, tak v Moravské Třebové vzešel impuls po debatě s Aeroklubem, kterému chci poděkovat, protože jsou pro školu nesmírně důležitým až klíčovým partnerem. Moravská Třebová má tak školské na mapě České republiky velmi důležité místo, a to nejen díky vojenské škole, ale také díky našemu gymnáziu s leteckou školou, která může připravit nejen budoucí piloty, ale také například pracovníky v leteckém opravárenství,“ doplnil Josef Kozel, radní pro školství Pardubického kraje.
 

AVÍZO NA LISTOPAD  PPP 2024 - pohodový pátek po sedmé,  1. 11. 2024 od 19,00 hod. VS KC Česká Třebová, vstupné 350, - Kč.

Účinkují : Ivo Vikttorin Trio (Ivo Viktorin  - AG Flek, Luboš Novotný - Druhá tráva, Radek Hlávka - Druhá tráva) - křest nového CD, kmotři křtu - Robert Křesťan (Druhá tráva) s Lubošem Malinou (Druhá tráva, Malina Brothers) - společně oslavíme 40 let jejich spolupráce, předkapela - Gankino Quintet - studenti Pardubické konzervatoře. Pořádá a zve Zdeněk Neterda




 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?