Českotřebovský deník 250/2024 

                                                       Úterý 10. září 2024 

 
VIDEO: Karel mezi námi aneb vzpomínka na Karla Kryla:  Zlatý špendlík na Horách  uspořádal druhé hudební setkání

V areálu na Horách organizoval spolek Zlatý špendlík zajímavou akci a volně navazoval na loňskou sešlost u památníku  G. Habrmana na Splavě.  Tentokrát bylo tématem výročí zářijového pobytu Boženy Němcové v lázních na Horách připomenutí dalších významných osobnosti, které jsou s  tímto místem spojeny. 
Zajímavý byl také hudební program., který začal připomínkou Karla Kryla od Pavla Foltána.  Akce byla zahájena v 15 hodin a program pokračoval až do setmění. Žánry se střídaly, pořžadí v programu bylo dodrženo.
Z první části je na videu zachycena ukázka z vystoupení  Pavla Foltána "Vzpomínka na Karla Kryla".
Odkaz na video ZDE
 
V samostatném videu jsme zachytili přednášku o lokalitě na Horách a významných osobnostech, které zde pobývali: Božena Němcová, František Matouš Klácel a Dr. Helcelet.


Hřiště na sídlišti může mít i stinné stránky

Nedávno byla na Českotřebovském deníku publikována informace o zahájení stavby víceúčelového hřiště  mezi domy sídliště v Borku. Vybudování hřiště je jistě správná a  hodně potřebná, zatím se v této lokalitě hřiště na takové úrovni, jakou lze vidět na vizualizacích,  vybudovat nepodařilo. Zpráva také měla mimořádný ohlas - na webu a facebooku Českotřebovského deníku ji shlédlo přes 4000 návštěvníků.  Kladem nové investice je také využití dvou dotací od Pardubického kraje a Nadace ČEZ, takže za investici zaplatíme z městské pokladny méně než čtvrtinu jeho ceny. V tomto smyslu se můžeme jen těšit na to, až bude všechno hotovo.
Mezitím se mi dostal do rukou otevřený dopis občanů sídliště Hečmanda v Ústí nad Orlicí, kteří si  právě na takové hřiště stěžují, jeho provoz zhoršuje podmínky pro bydlení. Více v úryvku dopisu. O jaké hřiště se jedná?  Bylo vybudováno před prázdninami roku 2013 , je zde  nové dětské hřiště a víceúčelové sportoviště. S provozem jsou zde tedy již desetileté zkušenosti. Oplocené víceúčelové sportoviště je opatřeno tartanovým povrchem a je vybaveno také brankami a základním vybavením. Náklady na realizaci dětského hřiště a víceúčelového sportoviště přesáhly tehdy částku 850 tisíc korun. Nyní zde se situace snad zhoršuje, občané vyžadují realizovat regulaci jeho užívání. Vadí především míčové hry a hlučné pletivo v oplocení. Více na fotografiích:   
    
No a z vizualizací našeho připravovaného hřiště je vidět, že zde bude obdobné kovové oplocení a hřiště bude také blízko obytných domů. Ostatně jak jinak by se zde dalo hřiště postavit. A tak i zde bude nejlépe v předstihu potřeba mít možnost upravit dobu užívání přiměřeně  tak, aby se dalo na hřišti sportovat a současné v sousedství i bydlet.  Podívejme se ještě jednou na vizualizace  budoucího hřiště v Borku:
Na Lhotce jsme před 11 lety s pomocí řetězce  LIDL vybudovali dětské hřiště Rákosníček. (na posledním snímku vpravo)  Dnes již bylo po deseti letech předáno městu, je umístěno na sídlišti blízko obytného domu. Také  zde jistě vznikaly konflikty, ale zásadní je, že se zde nehrají míčové hry.  Jde tedy o dětské hřiště a s míčem se sem chodit nemá. Na Semanínské to tak nebude.  Naštěstí zde fungují také asistenti prevence kriminality, snad se to díky nim bude moci řešit. Stanovený provozní řád bude třeba dodržovat. Nenosit sem alkohol  a cigarety a soustředit se na čistotu.  Možná jsem moc přísný, ale v uprostřed prázdnin to i na nově postaveném hřišti u gymnázia vypadalo jako na smetišti....Pokud  se budou dodržovat stanovené předpisy, pak bude víceúčelové hřiště dělat radost, pro kterou bylo určeno.  (mm)
Den pro rodiny Pardubického kraje míří letos do Holic.
Za dobrodružstvím s Dr. Holubem! 

Za dobrodružstvím s Dr. Holubem. Takový je podtitul letošního Dne pro rodiny Pardubického kraje, který se uskuteční v neděli 15. září 2024 od 10 do 16 hodin na prostranství u kulturního domu v Holicích. Bohatý program pro malé i velké
Čeká na vás bohatý program. Nebude chybět putování s Dr. Holubem k Viktoriiným vodopádům, hudební vystoupení kapel a souborů MAXIMIX, GRI-GRI a Drum for Fun či tradiční stínání posvícenského kohouta. Těšit se můžete i na ukázku sportovních aktivit s pejsky, kouzelníka, malování na obličej či fotokoutek na téma Staň se Dr. Holubem. Pro děti bude připravena jako obvykle hrací karta. Za nasbíraná razítka u jednotlivých stanovišť pak mohou získat zajímavé odměny. V průběhu akce bude zajištěn také volný vstup do Afrického muzea Dr. Emila Holuba. K dispozici bude rovněž bohatá nabídka občerstvení.
Po stopách cestovatele Dr. Emila Holuba v Holicích  „Den pro rodiny Pardubického kraje putuje každý rok na jiné místo. Loni jsme zavítali do keltského skanzenu Země Keltů v Nasavrkách. Letos se vydáme po stopách Dr. Emila Holuba do Holic. Jsem rád, že se nám podařilo ve spolupráci s městem Holice a celou řadou dalších organizací a partnerů nachystat skutečně pestrou nabídku. Pevně věříme, že si z ní vybere úplně každý,“ konstatoval radní Pardubického kraje pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola. 
Vstup na akci, kterou vrcholí Týden pro pěstounství, je zdarma  Vstup na akci je zdarma. Dnem pro rodiny Pardubického kraje vyvrcholí Týden pro pěstounství. Během něj se zájemci mohou dozvědět vše potřebné o tomto druhu náhradní rodinné péče. „Program Dne pro rodiny Pardubického kraje je určen všem rodinám. Bez rozdílu toho, jestli mají děti vlastní, nebo pěstounské. Je velkým poděkováním všem, kteří se o děti starají a pečují o ně,“ zdůraznil Pavel Šotola.
Jsou potřeba dlouhodobí pěstouni, ale i ti na přechodnou dobu  Pardubický kraj ve spolupráci s neziskovými organizacemi intenzivně hledá další pěstouny, aby děti nemusely žít v dětských domovech. „Stále potřebujeme jak dlouhodobé pěstouny, tak ty na přechodnou dobu,“ ujistil radní Pardubického kraje pro sociální péči a neziskový sektor a dodal, že bližší informace o pěstounství je možné získat na webové adrese https://krajprorodinu.cz/nahradni-rodina.

DEN REGIONU ORLICKO-TŘEBOVSKO SE VYDAŘIL

V pátek 6. září se uskutečnil tradiční „Den Regionu Orlicko-Třebovsko“, který přilákal nejen starosty členských obcí, ale i mnoho příznivců cyklistiky a našeho regionu. Akce se zúčastnil i starosta Zdeně Řehák i cykloskupina z České Třebové.
Akce se nesla ve znamení cyklojízdy, během které účastníci navštívili různá zajímavá místa regionu, aby se dozvěděli se o připravovaných nebo probíhajících aktivitách nebo kulturním dění.
Program odstartoval ve 13 hodin v Ústí nad Orlicí před Roškotovým divadlem.
Zde proběhla prezentace revitalizace městského parku, který bude sloužit jako nové místo odpočinku a setkávání pro místní. Zde účastníky pozdravil a cyklojízdu zahájil starosta Petr Hájek za účasti zástupců Pardubického kraje.Následně se účastnici přesunuli do Klopot, odkud pokračovali do Českých Libchav, kde na ně čekala prohlídka lipové aleje ozdobené uměleckými dřevěnými řezbami, které vytvořili místní řezbáři. Cílem celé jízdy byla Hnátnice, konkrétně areál Pod Lipami, kam účastníci dorazili v podvečer. Zde byl připraven hudební program, ukázky z všesokolského sletu a volná zábava.
Regionu Orlicko-Třebovsko se tradičně stal nejen příležitostí k setkání a výměně zkušeností, ale také k propagaci našeho regionu. (www.ustinadorlici,cz)

    


Aktualizace 9/9 Michaela Holánková, 33 let, Ludmila Voltnerová, 86 let,  Miloš Broulík, 83 let, Jaroslava Hurychová, 77 let, Marie Dvořáčková, 79 let, Jaroslava Kovářová, 73 let  Eva Jirsová, 91 let ...  
V rubrice úmrtí nejsou zveřejněna jména zemřelých v případě, když si to pozůstalí takto výslovně přáli. V měsíci srpnu se takto stalo ve třech případech, proto nebyla jejich jména zveřejněna ani v rubrice úmrtí v tištěném Českotřebovském zpravodaji. A to i v jednom případě, kdy bylo sice zveřejněno ve skříňkách pohřební služby smuteční oznámení a teprve potom bylo překvapivě vysloveno přání nic dál nezveřejňovat.  Domnívám se že to je škoda, člověk přece žije ve společnosti druhých, má nejen svou rodinu, ale také spolupracovníky a spolužáky a ti se o jeho úmrtí nic nesmí dozvědět? A tak se tuto skutečnost dozví pouze zdravotní pojišťovna, sociálka a finanční úřad, zde se úmrtí utajit nedá.  Ve skutečnosti to však spíše napomáhá k šíření všelijakých neověřených zpráv.    Více ZDE
 

AVÍZO NA LISTOPAD  PPP 2024 - pohodový pátek po sedmé,  1. 11. 2024 od 19,00 hod. VS KC Česká Třebová, vstupné 350, - Kč.
Účinkují : Ivo Vikttorin Trio (Ivo Viktorin  - AG Flek, Luboš Novotný - Druhá tráva, Radek Hlávka - Druhá tráva) - křest nového CD, kmotři křtu - Robert Křesťan (Druhá tráva) s Lubošem Malinou (Druhá tráva, Malina Brothers) - společně oslavíme 40 let jejich spolupráce, předkapela - Gankino Quintet - studenti Pardubické konzervatoře. Pořádá a zve Zdeněk Neterda



 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?