Českotřebovský deník 251/2024 

                                                       středa 11. září 2024 

 
VIDEO - přednáška historika JUDr. Miroslava Houšky: Božena Němcová na Horách v září 1851  (setkání se Zlatým špendlíkem II.)

 
V areálu na Horách organizoval spolek Zlatý špendlík zajímavou akci a volně navazoval na loňskou sešlost u památníku  G. Habrmana na Splavě.  Tentokrát bylo tématem výročí zářijového pobytu Boženy Němcové v lázních na Horách připomenutí dalších významných osobnosti, které jsou s  tímto místem spojeny. To zajistil ve své zajímavé přednášce historik JUDr. Miroslav Houška, významný představitel spolku Obrozenci 2.0 .
Miroslav Houška vystudoval práva na Univerzitě Karlově v Praze. O historii se zajímá již od dětství. Je spoluautorem knihy Tajemství 14 knížat a jejich křtu v roce 845, která zaujala čtenáře zcela novým pohledem na české dějiny v 9. století a teoriemi o tom, kdo ve skutečnosti byla první česká knížata. JUDr. Miroslav Houška je právník, amatérský historik, průvodce, autor a spoluautor několika knih na téma české historie. Je též organizátorem a spoluorganizátorem vzpomínkových akcí k významným výročím českých dějin a vycházek po místech spjatých s českou historií. Zaměřuje se na raný středověk, dobu husitskou a české národní obrození a na hledání možných řešení nesrovnalostí a rozporů v dobových  pramenech.O historii se zajímám již od dětství. Věnuji se samostudiu, pravidelně se účastním akcí pořádaných profesionálními historiky a archeology (besedy, přednášky, vlastivědné vycházky apod.). Formou vlastních akcí a knih se snažím připomínat významné, ale zapomenuté či opomíjené postavy a události naší historie. Rovněž se snažím na věci dívat z jiného než zažitého úhlu pohledu. Zaměřuji se zejména na období let 805-938, husitskou revoluci a české národní obrození.V samostatném videu jsme zachytili přednášku o lokalitě na Horách a významných osobnostech, které zde pobývali: Božena Němcová, František Matouš Klácel a MUDr. Jan Helcelet.
Zajímavý byl také hudební program., který začal připomínkou Karla Kryla od Pavla Foltána.  Akce byla zahájena v 15 hodin a program pokračoval až do setmění. Žánry se střídaly, pořadí v programu bylo dodrženo.
Odkaz na video z přednášky najdete ZDE V samostatném videu jsme zachytili přednášku o lokalitě na Horách a významných osobnostech, které zde pobývali: Božena Němcová, František Matouš Klácel a MUDr. Jan Helcelet.  V loňském roce se akce spolku Zlatý špendlík konala na Splavě a také zde vystoupil JUDr. Miroslav Bouška s přednáškou na téma "Život a odkaz Gustava Habrmana, prvního českého ministra školství a a osvěty" Vídeo z této přednášky ZDE.  Dále uvádíme hudební ukázku z vystoupení  Pavla Foltána na Horách "Vzpomínka na Karla Kryla".  Odkaz na video ZDE 

Den pro rodiny Pardubického kraje míří letos do Holic.
Za dobrodružstvím s Dr. Holubem! 

Za dobrodružstvím s Dr. Holubem. Takový je podtitul letošního Dne pro rodiny Pardubického kraje, který se uskuteční v neděli 15. září 2024 od 10 do 16 hodin na prostranství u kulturního domu v Holicích. Bohatý program pro malé i velké
Čeká na vás bohatý program. Nebude chybět putování s Dr. Holubem k Viktoriiným vodopádům, hudební vystoupení kapel a souborů MAXIMIX, GRI-GRI a Drum for Fun či tradiční stínání posvícenského kohouta. Těšit se můžete i na ukázku sportovních aktivit s pejsky, kouzelníka, malování na obličej či fotokoutek na téma Staň se Dr. Holubem. Pro děti bude připravena jako obvykle hrací karta. Za nasbíraná razítka u jednotlivých stanovišť pak mohou získat zajímavé odměny. V průběhu akce bude zajištěn také volný vstup do Afrického muzea Dr. Emila Holuba. K dispozici bude rovněž bohatá nabídka občerstvení.
Po stopách cestovatele Dr. Emila Holuba v Holicích  „Den pro rodiny Pardubického kraje putuje každý rok na jiné místo. Loni jsme zavítali do keltského skanzenu Země Keltů v Nasavrkách. Letos se vydáme po stopách Dr. Emila Holuba do Holic. Jsem rád, že se nám podařilo ve spolupráci s městem Holice a celou řadou dalších organizací a partnerů nachystat skutečně pestrou nabídku. Pevně věříme, že si z ní vybere úplně každý,“ konstatoval radní Pardubického kraje pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola. 
Vstup na akci, kterou vrcholí Týden pro pěstounství, je zdarma  Vstup na akci je zdarma. Dnem pro rodiny Pardubického kraje vyvrcholí Týden pro pěstounství. Během něj se zájemci mohou dozvědět vše potřebné o tomto druhu náhradní rodinné péče. „Program Dne pro rodiny Pardubického kraje je určen všem rodinám. Bez rozdílu toho, jestli mají děti vlastní, nebo pěstounské. Je velkým poděkováním všem, kteří se o děti starají a pečují o ně,“ zdůraznil Pavel Šotola.
Jsou potřeba dlouhodobí pěstouni, ale i ti na přechodnou dobu  Pardubický kraj ve spolupráci s neziskovými organizacemi intenzivně hledá další pěstouny, aby děti nemusely žít v dětských domovech. „Stále potřebujeme jak dlouhodobé pěstouny, tak ty na přechodnou dobu,“ ujistil radní Pardubického kraje pro sociální péči a neziskový sektor a dodal, že bližší informace o pěstounství je možné získat na webové adrese https://krajprorodinu.cz/nahradni-rodina.

Ad: Hřiště na sídlištích mohou mít i své problémy  = hlučnost

Problematika sídlišť je různorodá.  Běžně se setkáváme s požadavkem a rozšiřování parkovacích míst, případně  kontejnerových hnízd, neboť třídění odpadu vyžaduje zvýšit počet umístěných nádob. Aby se dalo na sídlištích žít, je třeba pamatovat také na zeleň a možnosti dětí, tedy na dětský a sportovní hřiště, pokud k tomu jsou podmínky. Úpravy sídlišť jsou jistě potřebné, ale měly by se dělat s ve spolupráci s architekty a s veřejností v celém městě. Sídliště je přece zakomponováno do systému celého města a není to plocha, která je jen výhradním hájemstvím obyvatel, případně bytových družstev nebo SVJ.   Pokud budou v bytových družstvech rodiče  menších dětí, budou mít jiné priority, než když to budou podnikatelé s více automobily v rodině. Je třeba hledat kompromisy a nalézat také technická řešení. Dostal jsem dnes zajímavou ukázku, jak omezují hluk ze sportovních  hřišť v Humpolci. Ze zaslaného příspěvku (rodilého Českotřebováka) Ing. Antonína Marka vybírám: 
O obtěžujícím "hluku" z dětského hřiště, který je způsoben narážením míče na ocelovou ochrannou síť.
Je pravda, že takto ohrazená hřiště vypadají spíše jako klece pro zápasníky MMA a v dnešní době se toto "oplocení" již používá minimálně, zřejmě jen pro jeho bytelnost, která může být snad někde zdůvodněná. Jako příklad z místní části Humpolce - Plačkově uvádím ukázku fotografií jiného řešení: Je provedeno již několik roků pomocí sítí a slouží bez nároku na údržbu, bez hluku, bez problémů....

Z jednání zastupitelstva v Ústí nad Orlicí  

Zastupitelstvo města Ústí n. O. se 9. září sešlo v sále Kulturního domu v tomto volebním období již po třinácté. Schválena byla například výzva k podání nabídky od bankovního ústavu, který městu poskytne dlouhodobý úvěr na financování investičních projektů v letech 2025 – 2026. Zadávací řízení bude zveřejněno na úřední desce. Finanční prostředky budou použity výhradně jako spoluúčast města na stavbu nového pavilonu domova důchodců a parkovacího domu v areálu bývalé Perly. Obě akce se budou realizovat za předpokladu získání dotace. Tato informace  měla v České Třebové ohlas v tom smyslu, že Ústí již dotaci na stavbu pavilonu Domova pro seniory získalo. To není ale pravda, to není obsahem schváleného usnesení.
Schváleno bylo spolufinancování projektu "Partnerstvím za rozvoj pohraničí", který bude spolufinancován z evropských fondů a podpoří spolupráci škol, dobrovolných hasičů, seniorů a fotoklubů z Ústí nad Orlicí a Bystřice Kladské.
Zastupitelstvo nesouhlasilo s předloženým návrhem změny regulačního plánu „Revitalizace území Perla 01 v Ústí nad Orlicí“ a uložilo stavebnímu úřadu změnu rozdělit tak, aby o návrhu využití pozemku mezi Vitalem a Špindlerovou ulicí mohlo být rozhodováno samostatně.  O co se vlastně jedná poznáme podle toho, jaké cíle tato projednávaná změna měla, uveďme je:
1 - umožnění demolice (asanace) bývalé administrativní budovy a stanovení prostorových a vzhledových podmínek pro umístění nové zástavby
2 - v souvislosti s připravovaným záměrem Galerie Perlou změna stavební čáry závazné na stavební čáru nepřekročitelnou
3 - aktualizace pozic průchodů v bývalé administrativní budově
4 - změna bloku 05 z plochy území obytné do plochy veřejná prostranství – veřejná zeleň  Zapracovaný návrh řešení je odlišný od návrhu na pořízení změny schváleného zastupitelstvem města, dle kterého měl být celý blok 05 změněn na plochu veřejné zeleně. Odchýlení od schváleného návrhu na pořízení je přípustné, protože návrh na pořízení změny znamená v první řadě prověření správnosti a vhodnosti navrženého řešení a není tím vyloučeno alternativní upravené řešení, které z prvotního odborného posouzení může vyplynout. 5 - vypuštění části bloku 06
6 - povolení průjezdu autobusů městské hromadné dopravy územím řešeným regulačním plánem.
7 - změna části bloku 02 z plochy území obytné do plochy veřejná prostranství
Zastupitelstvo dále obdrželo souhrnnou informaci ke změně na postu předsedy poroty Kocianovy houslové soutěž a mohlo se seznámit s výročními zprávami svazků a organizací s majetkovou spoluúčastí města. K závěru zasedání informovala radní a zastupitelka Aneta Novotná, že k 31. 10. rezignuje na oba posty, protože ji čeká mateřská. Na následujícím jednání zastupitelstva bude skládat slib nový zastupitel, kterým by se měl stát Jiří Jansa. Naposledy by se měli ústečtí zastupitelé sejít 9. prosince.

Výhružné e-maily byly dnes v úterý 10. září také cíleny na českotřebovské školy

Byť jde především o znejistění veřejnosti a šíření atmosféry strachu, tak je přece nelze vzít na lehkou váhu a znamenají narušení vyučování. Tak třeba pro tento problém proběhla  např. na Parníku cvičná evakuace školy, po prouzkoumání budovy se pak opět od třetí hodiny vyučovací normálně učilo.  Podobně byla narušena výuka i jinde, na července nebo v Litomyšli....Je jasné kdo chce škodit. Podminovat školu jistě nikdo nechce protože se má psát písemka, zvlášť na začátku školního roku.  A tak nás to aspoň učí rozpoznávat, kdo že patří mezi naše přátele a kdo nikoliv. Takové hnusné vyhrožování může mít na svědomí opravdu jen  mizera a zlý člověk.

DOTACE NA BIKESHARING NA ÚČTU MĚSTA

Stejně jako v loňském roce tak i letos získalo město Česká Třebová od Pardubického kraje účelovou neinvestiční dotaci na „Sdílení jízdních kol ve městě Česká Třebová“. Poskytnutí dotace bylo dnes publikováno v registru smluv. Je v souladu s „Výzvou k předkládání žádostí o podporu v roce 2024“ vyhlášenou pro program „Podpora městské mobility formou Bikesharing“. Dotace byla poskytnuta ve výši 350 000,- Kč tj. ve výši maximálně 50 % ze skutečných celkových nákladů projektu.  Stejná dotace byla také poskytnuta pro město Moravská Třebová. V loňském roce podpořila bikesharing také dotace od Nadace ČEZ, která se letos zaměřila na podporu multifunkčního hřiště v Borku.

Loučení krajského zastupitelstva.
Volby máme za dveřmi, už aby bylo všechno  sečteno, volební banery, billbaordy, mají ještě deset dnů a pak ztratí na význanu. Hesla se zapomenou, také mnohé tváře z volebních materiálů. Tak to je po každých volbách.    Složení 45ti-členného krajského zastupitelstva se jistě částečně změní, částečně zachová. Abychom  nezapomněli na ty, kteří zasedali v lavicích  v sále krajského zastupitelstva, připomeňme si  sestavu, která právě tento týden skončila svoje působení. Uvádíme jak fotografii z dnešního loučení, na které však řada  krajských zastupitelů z různých důvodů chybí. Proto k tomu přidávám také seznam krajských zastupitelů srovnaných posle volebních seskupení, kteří  v minulém čtyřletém období zasedali .Z České Třebové jsme měli důstojné zastoupení,: Martina Netolického 'ČSSD / 3PK) v nejvyšší funkci kraje a dále zastupitele Magdalénu Peterkovou (Koalice pro Pardubický kraj) a  Jiřího Ducháčka (Česká pirátská strana). Nové kandidáty najdete jistě na předvolebních propagačních materiálech nebo na volebních lístcích, které co nevidět budou ve schránkách.  Tento text není agitační, ale připomenout zásadu se voleb zúčastnit snad mohu. Těžké je pak říkat, že s něčím nesouhlasím, když jsem se ani nepokusil zajistit změnu. (mm)
Pořadí stran je určeno podle čísel v minulých volbách
7. STAROSTOVÉ A NEZÁVISLÍ (4 zastupitelé)
7.1 Ing. Jiří Hájek , kraj: Pardubický kraj, přednostní hlasy: 2,11 %
7.2 Oldřich Koblížek , kraj: Pardubický kraj, přednostní hlasy: 2,71 %
7.3 Ing. Michaela Matoušková MPA, kraj: Pardubický kraj, přednostní hlasy: 7,30 %
7.4 Mgr. Hana Štěpánová , kraj: Pardubický kraj, přednostní hlasy: 5,30 %
11. ODS a TOP 09 (8 zastupitelů)
11.1 Pavel Čížek , kraj: Pardubický kraj, přednostní hlasy: 1,78 %
11.2 Michal Kortyš , kraj: Pardubický kraj, přednostní hlasy: 6,91 %
11.3 Ing. Alexandr Krejčíř , kraj: Pardubický kraj, přednostní hlasy: 2,03 %
11.4 PhDr. Magda Křivanová , kraj: Pardubický kraj, přednostní hlasy: 2,54 %
11.5 PharmDr. Jiří Skalický Ph.D., kraj: Pardubický kraj, přednostní hlasy: 6,28 %
11.6 Ing. Michal Sláma MBA, kraj: Pardubický kraj, přednostní hlasy: 3,29 %
11.7 Mgr. Petra Šimečková , kraj: Pardubický kraj, přednostní hlasy: 1,26 %
11.8 Ing. Ladislav Valtr MBA, kraj: Pardubický kraj, přednostní hlasy: 4,16 %
17. Koalice pro Pardubický kraj (7 zastupitelů)
17.1 Radomil Kašpar , kraj: Pardubický kraj, přednostní hlasy: 5,43 %
17.2 Ing. Roman Línek MBA, kraj: Pardubický kraj, přednostní hlasy: 15,98 %
17.3 Mgr. Magdaléna Peterková , kraj: Pardubický kraj, přednostní hlasy: 3,74 %
17.4 Mgr. Petr Řezníček , kraj: Pardubický kraj, přednostní hlasy: 5,75 %
17.5 Mgr. Bc. David Šimek MBA, kraj: Pardubický kraj, přednostní hlasy: 6,31 %
17.6 Ing. Pavel Šotola , kraj: Pardubický kraj, přednostní hlasy: 10,08 %
17.7 René Živný , kraj: Pardubický kraj, přednostní hlasy: 5,90 %

 

19. Česká pirátská strana (7 zastupitelů)
19.1 Jiří Ducháček , kraj: Pardubický kraj, přednostní hlasy: 1,19 %
19.2 Bc. Daniel Lebduška , kraj: Pardubický kraj, přednostní hlasy: 4,46 %
19.3 Andrea Linhartová , kraj: Pardubický kraj, přednostní hlasy: 0,49 %
19.4 Ing. Filip Mezera Ph.D., kraj: Pardubický kraj, přednostní hlasy: 2,27 %
19.5 Andrej Ramašeuski , kraj: Pardubický kraj, přednostní hlasy: 1,27 %
19.6 Mgr. Lenka Španihelová , kraj: Pardubický kraj, přednostní hlasy: 2,53 %
19.7 Mgr. Libuše Vévodová , kraj: Pardubický kraj, přednostní hlasy: 2,04 %
30. 3PK - Pro prosperující Pardubický kraj (8 zastupitelů)
30.1 Josef Bidmon , kraj: Pardubický kraj, přednostní hlasy: 4,17 %
30.2 Petr Fiala , kraj: Pardubický kraj, přednostní hlasy: 7,63 %
30.3 MUDr. Pavel Havíř , kraj: Pardubický kraj, přednostní hlasy: 2,34 %
30.4 Josef Kozel , kraj: Pardubický kraj, přednostní hlasy: 1,78 %
30.5 Miroslav Krčil DiS., kraj: Pardubický kraj, přednostní hlasy: 5,67 %
30.6 Mgr. Radko Martínek , kraj: Pardubický kraj, přednostní hlasy: 7,48 %
30.7 JUDr. Martin Netolický Ph.D., kraj: Pardubický kraj, přednostní hlasy: 27,62 %
30.8 MUDr. Vladimír Ninger Ph.D., kraj: Pardubický kraj, přednostní hlasy: 2,53 %
50. ANO 2011 (11 zastupitelů)
50.1 Ing. Jan Hrabal , kraj: Pardubický kraj, přednostní hlasy: 0,63 %
50.2 Mgr. Milan Chvojka , kraj: Pardubický kraj, přednostní hlasy: 1,61 %
50.3 Ing. Bc. Oldřich Jedlička , kraj: Pardubický kraj, přednostní hlasy: 1,93 %
50.4 Robert Klčo , kraj: Pardubický kraj, přednostní hlasy: 0,99 %
50.5 Ing. Martin Kolovratník , kraj: Pardubický kraj, přednostní hlasy: 9,01 %
50.6 Lukáš Malina , kraj: Pardubický kraj, přednostní hlasy: 0,57 %
50.7 Ing. František Pilný MBA, kraj: Pardubický kraj, přednostní hlasy: 3,54 %
50.8 Jan Procházka , kraj: Pardubický kraj, přednostní hlasy: 0,66 %
50.9 Jiří Rejda DiS., kraj: Pardubický kraj, přednostní hlasy: 1,42 %
50.10 Pavel Štefka , kraj: Pardubický kraj, přednostní hlasy: 2,28 %
50.11 JUDr. David Švec , kraj: Pardubický kraj, přednostní hlasy: 1,32 %

    


Úmrtí v září - aktualizace 11/9: Oldřich Slezák, 90 let, Irena Vyčítalová 63 letr, Dagmar Moulisová, 93 let, Michaela Holánková, 33 let, Ludmila Voltnerová, 86 let,  Miloš Broulík, 83 let, Jaroslava Hurychová, 77 let,  Marie Dvořáčková, 79 let, Jar. Kovářová, 73 let  Více v rubrice Úmrtí
   V Litomyšli hledali odborníci odpovědi na krizi osobní i krizi sociálního státu
Jaká je současnost a perspektiva sociální péče?
Na tyto otázky hledali odpovědi účastníci tradiční konference, kterou uspořádalo město Litomyšl na Zámeckém návrší s podporou Pardubického kraje.
Jedinečný formát konference v rámci celé České republiky
„Byla to úžasná konference, jejíž formát je naprosto jedinečný a zájem účastníků z celé České republiky to jednoznačně potvrzuje. Mám radost z toho, že v Pardubickém kraji dokážeme reagovat na to, co se ve společnosti a konkrétně v sociální oblasti děje a společně s odborníky hledáme cesty, jak se dostat zase o úroveň výš,“ uvedl Pavel Šotola, radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor, pod jehož záštitou se osmnáctý ročník této akce konal.
Sociální péče bude do budoucna potřeba mnohem více než dosud
„Když jsme před 18 lety přišli s myšlenkou uspořádat tuto akci, vůbec nás tenkrát nenapadlo, že z ní vzejde taková krásná tradice,“ řekla vedoucí odboru školství a sociální péče města Litomyšl Milada Nádvorníková, kterou potěšily i pozitivní ohlasy na letošní ročník.
Na konferenci se sešlo 180 účastníků a 7 přednášejících. Většina témat byla osobnostně-rozvojových. Šlo o dva pohledy na krizi. Jeden spíše na krizi osobní, druhý na krizi sociálního státu. Došlo i na sexuální inteligenci a výchovu v originálním podání známé psycholožky a sexuoložky Laury Janáčkové. Zazněla témata filozofická, teoretická i příklady z praxe.
„Sociální péče bude do budoucna potřeba mnohem více než dosud. Práce v této oblasti není jednoduchá, ale zároveň je velmi prospěšná. Bohužel společensky stále ještě nedoceněná,“ sdělil radní Pardubického kraje. „Chtěl bych poděkovat všem, kteří v této oblasti působí. Věřím, že zajímavý program i témata, která v Litomyšli zazněla, budou pro účastníky konference inspirací a motivací,“ dodal Pavel Šotola.
Konference uctila též památku profesora lékařské psychologie Radka Ptáčka
Konference uctila též památku profesora lékařské psychologie Radka Ptáčka. Na jeho počest Milada Nádvorníková symbolicky zapálila svíčku. „Aby věděl, že na něj myslíme,“ konstatovala na adresu uznávaného odborníka, který měl v Litomyšli přednášku v roce 2021.
„Asi všechny nás jeho smrt hodně zasáhla. Poselství, které dal svou poslední zprávou na Facebooku, je naprosto výstižné. A to, že nejdůležitější v životě jsou láska a vztahy. Ty vám dají život věčný a vděčný,“ uzavřela docentka klinické psychologie a autorka populárních knih o lidských vztazích a komunikaci Laura Janáčková. 


AVÍZO NA LISTOPAD  PPP 2024 - pohodový pátek po sedmé,  1. 11. 2024 od 19,00 hod. VS KC Česká Třebová, vstupné 350, - Kč.
Účinkují : Ivo Vikttorin Trio (Ivo Viktorin  - AG Flek, Luboš Novotný - Druhá tráva, Radek Hlávka - Druhá tráva) - křest nového CD, kmotři křtu - Robert Křesťan (Druhá tráva) s Lubošem Malinou (Druhá tráva, Malina Brothers) - společně oslavíme 40 let jejich spolupráce, předkapela - Gankino Quintet - studenti Pardubické konzervatoře. Pořádá a zve Zdeněk Neterda



 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?