Českotřebovský deník 252/2024 

                                                       čtvrtek 12. září 2024 

 
NOVÉ VIDEO: VERNISÁŽ ZÁŘIJOVÉ VÝSTAVY JIŘÍHO BEDNÁŘE V GALERII KULTURNÍHO CENTRA

Jiřího Bednáře znám celý svůj život. Jirka pracoval s mým tátou, často jsme jezdili k němu domů - a já miloval ty návštěvy – jednak kvůli obrazu na boku jeho domu, který mne fascinoval, ale také pro návštěvy v ateliéru. Tam jsem mohl většinou jen tajně, ale přesto si vybavuju vůni barev, která celému ateliéru kralovala. V ateliéru potom byly Jiřího rozpracované malby. Já stál před malířským stojanem a jen jsem obdivně zíral. Sledovat proces vzniku díla, je fascinující. A tak jsem každou návštěvu chtěl do ateliéru, chtěl jsem sledovat, co na plátně přibylo, jak se změnilo.
Doma máme mnoho Jiřího maleb. V obývacím pokoji krajiny, výjevy s chalupama, zámkem. V ložnici mají naši jeden z Jiřího aktů.
Jako malý (a vlastně stále) jsem miloval Vinnetoua. Uprosil jsem Jiřího (coby sedmi osmiletý), aby mi ho namaloval. A namaloval. A já ho stále mám! Mám také velkou sbírku Jiřího kreseb. S Jiřím zkrátka „jsem“ už skoro půl století.
Když jsem teď vyjmenoval, co vše máme doma, nastínil jsem také, jak se Jiřího tvorba postupně proměňovala, proměňuje. Což v segmentu řekněme 30 let dokazují i díla vystavená na této výstavě. Pokud budete pozorně sledovat signatury, můžete s Jiřím projít tři dekády stejně jako já. Je tu všechno. Krajiny, zátiší, portréty.
Myslím, že zásadní událostí v Jirkově životě bylo studium u profesora Borise Jirků. Tuto etapu nejlépe vystihují Jiřího kresby. Zde najednou opouští realistické zachycení světa – zvířat, lidí, věcí. Posouvá se za hranici realismu – aby se k němu ale nakonec opět vrátil. Ale už jinak. S jakýmsi nadhledem. Jirka se dnes nebojí reálné věci dávat do nových kontextů, hrát si s nimi. Variovat je, hrát si s jejich symbolikou.
Tuto výstavu jsme plánovali již na rok 2021, kdy Jirka oslavil 70tiny. Z mnoha důvodů a vlivem mnoha okolností z ní sešlo. A potom ještě jednou. Jsem vděčný, že na třetí pokus tu před Vámi s Jirkou stojíme a společně s Vámi se můžeme kochat jeho umem. Věci se dějí, jak mají. Kdyby se výstava konala před třemi lety, jen se podívejte, kolik maleb by nemohlo být vystaveno, protože ještě neexistovaly.
Jirko, moc děkuju, že jsme výstavu zrealizovali. Děkuju také, jak jste se chopili její instalace. Promyšlené dopředu - Jirka přesně věděl, kde co bude. Prostě profík každým coulem. Děkuju. A předávám ti slovo.
Z vernisážové řeči Mgr. Josefa Kopeckého, ředitele Kulturního centra.  Hudební produkce Vanea Verešová, Milada Hamplová, ZUŠ Česká Třebová. Odkaz na video ZDE

Setkání se Zlatým špendlíkem 2023 (na Slavě) a 2024 (na Horách) máme na videu



Meteorologové vydali nejvyšší stupeň výstrahy před deštěm a povodněmi v kraji

S ohledem na výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu, kdy by měl území Pardubického kraje od čtvrtka do neděle zasáhnout extrémně vydatný a trvalý déšť, svolal hejtman Martin Netolický jednání se zástupci Povodí Labe a Českého hydrometeorologického ústavu. Cílem schůzky bylo zjištění hrozeb pro kraj s ohledem na připravenost území. Aktuálně vydaná výstraha je platná od noci ze středy na čtvrtek až do nedělního večera.
„Aktuálně vydaná výstraha Českého hydrometeorologického ústavu ukazuje, že území našeho kraje zasáhnou vydatné deště ve čtyřdenním úhrnu v rozmezí  od 150 do 250 mm. Tyto srážkové úhrny mohou výrazně zvedat hladiny řek, na což je nutné území připravit,“ uvedl hejtman Martin Netolický k důvodům jednání s meteorology a Povodím Labe.
Podle meteorologů by část srážek mohla absorbovat půda, která je ve většině oblastí vysušená, nicméně u takto výrazných srážek půda nezachytí vše. „Na území kraje máme několik oblastí, které jsou velmi často zasažené povodňovými vlnami. Jedná se například o okolí Novohradky, Divoké Orlice, Chrudimky, samozřejmě Labe, ale také menších toků jako je Podolský potok, který před čtyřmi lety napáchal škody například v Heřmanově Městci,“ řekl hejtman Netolický s tím, že i v tomto případě lze očekávat dosažení druhého a třetího stupně povodňové aktivity na některých tocích.
Hejtmana zajímala také situace velkých přehrad v kraji. „Jak Seč, Pastviny a Hamry jsou po letních měsících předvypuštěné a navíc navyšují odtok tak, aby bylo možné absorbovat co největší množství zvýšeného přítoku. Pastviny byly již nyní snížené o 4 metry a během dnešního dne zvednou průtoky na 12 kubíků. Seč pak zvýší odtok na 8 kubíků. Rozhodně tedy nedochází k žádnému podcenění situace, ba naopak. Pracovní čety Povodí Labe navíc kontrolují toky a snaží se je čistit, aby nedošlo k ucpávání propustků či malých mostků, kde hrozí jejich rychlejší zanesení. Byli jsme také Povodím Labe požádání o kontaktování starostů obcí s prosbou o informování občanů, což obratem učiníme prostřednictvím krizového řízení,“ sdělil hejtman.
Aktuální informace a výstrahy pro jednotlivá území je možné sledovat na webu Českého hydrometeorologického ústavu - www.chmi.cz/files/portal/docs/meteo/om/vystrahy/index.html

Odpouští se také rybník Hvězda, zvětšuje se retenční prostor. Není sice velký, ale existuje. Lze to soudit podle grafu na měřící stanici v Třebovici, kde ještě ráno byla hladina ve výši 26 c, a nyní ve 21 hodin je již cca 70 cm. Podobně roste průtok a výška hladiny např. v Nekoři pod Pastvinskou přehradou, odkud se od dnešního poledne odpouští 13m3 vody za sekundu. Na přehradě Les Království na Labi se odpouští 15m3/s

NOVÝ PROJEKT NADAČNÍHO FONDU NEMOCNICE

Ve středu 11. září se v nemocnici v Ústí nad Orlicí uskutečnilo setkání zástupců měst, obcí a dalších  partnerů a sponzorů Nadačního fondu „S námi je tu lépe!“ při Orlickoústecké nemocnici. Vyhodnocen zde byl projekt realizovaný v tomto roce a představen nový projekt na rok 2025. V roce 2024 se fondu podařilo získat prostředky na pořízení ergonomického endoskopu pro vyšetření rekta a anu. Tento přístroj má zásadní význam pro diagnostiku a včasný záchyt kolorektálního karcinomu, což může potenciálně zachránit životy mnoha pacientů.
Podle prezentovaných informací pomohl Nadační fond nemocnici od svého vzniku v roce 2013 realizovat řadu projektů v celkové hodnotě přesahující 15 milionů korun. Mezi významné projekty patřilo například pořízení laparoskopické věže, monitorů pro resuscitaci kojenců, nebo zařízení pro moderní diagnostiku závratí. V roce 2023 fond financoval nákup přenosného přístroje pro EEG vyšetření.
V roce 2024 byl úspěšně dokončen projekt pořízení moderního endoskopu pro vyšetření rekta a anu v hodnotě 850 000 Kč. Tento nový digitální přístroj umožňuje pořizovat kvalitní 3D snímky a videozáznamy, poskytuje lepší přehlednost během vyšetření a díky svým kompaktním rozměrům lze snadno využívat přímo na operačním sále.
Dalším cílem Nadačního fondu je pořízení urologické endoskopické věže s technologií úzkopásmového zobrazení NBI, která bude sloužit k přesnější diagnostice urologických onemocnění. Cena tohoto zařízení se odhaduje na 1,7 milionu korun. Tento projekt je naplánován na rok 2025 a bude dalším významným milníkem v podpoře kvalitní zdravotní péče v Orlickoústecké nemocnici. Nadační fond „S námi je tu lépe!“ i nadále usiluje o zlepšení podmínek a poskytování moderní zdravotní techniky v naší nemocnici.  (Zdroj www.ustinadorlici.cz)

Do Tváře kraje vstoupily další osobnosti, dvě letos představuje Gočárova galerie

Identitu Pardubického kraje definuje dokument nazvaný Tvář kraje. Zastupitelé nyní schválili po pěti letech jeho novelizaci, která například přidala památky UNESCO, některá významná místa a také doplnila výčet významných osobností.
„V novelizaci reagujeme také na různé novinky nebo naopak na to, že některé akce skončily nebo se přesunuly,“ říká hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.  „Tak je zde nyní nově zapsáno udělování Stuhy hejtmana pro různé spolky nebo mezi památnými místy jsou nově uvedeny Larischova vila či Dělostřelecká tvrz Bouda. Mezi osobnosti kraje byli zařazeni tři významní architekti: Ladislav Machoň, jehož realizace známe především z Pardubic, František Roith, autor mnoha významných veřejných budov v Praze a spořitelny vedle Zelené brány v Pardubicích, a Karel Řepa, který ovlivnil zejména prvorepublikové Pardubice a své dílo završil oceňovaným funkcionalistickým nádražím.“
Další novou osobností je Leo Herrmann, rodák z Lanškrouna, organizátor Československého transferu, největší záchranné operace pro československé Židy v prvních letech nacistické okupace. Další tři osobnosti jsou z výtvarného světa. První je výtvarník, sochař a restaurátor Olbram Zoubek, jehož život je spojen s Litomyšlí, nositel ocenění Za zásluhy o Pardubický kraj.
Na Tomana hned, na Malicha od 2. listopadu
„Dvě další z nově přidaných osobností do Tváře kraje letos prezentuje Gočárova galerie a zájemci se s částí jejich díla mohou osobně seznámit. V Domě U Jonáše je nyní až do října k vidění výstava Jiřího Tomana. Byl to organizátor kulturního dění v Pardubicích, ale také literát, kreslíř, scénárista a filmař. Především byl ale fotografem a Gočárova galerie získala z jeho pozůstalosti velké množství pozoruhodných negativů. Tou druhou osobností, která se letos na podzim teprve představí, je pak holický rodák Karel Malich. Ten se narodil právě před 100 lety a Gočárova galerie se rozhodla toto výročí připomenout jeho výstavou v prostorách Automatických mlýnů. Výstava bude veřejnosti zpřístupněna od 2. listopadu.,“ uvádí náměstek hejtmana Roman Línek.
„Karel Malich patřil v šedesátých letech k výrazným představitelům nového konstruktivismu a pro jeho dílo je charakteristické hluboké spojení s prožitky přírody, kosmu, živlů i sebe sama, neopominutelný je také umělcův blízký vztah k rodnému kraji. Dnes je Malichovo dílo oslavováno nejen v českém prostředí, ale i v mezinárodním uměleckém světě,“ připomíná ředitelka Gočárovy galerie Klára Zářecká. Karla Malicha fotografoval Štěpán Bartoš

DOTACE NA BIKESHARING NA ÚČTU MĚSTA

Stejně jako v loňském roce tak i letos získalo město Česká Třebová od Pardubického kraje účelovou neinvestiční dotaci na „Sdílení jízdních kol ve městě Česká Třebová“. Poskytnutí dotace bylo dnes publikováno v registru smluv. Je v souladu s „Výzvou k předkládání žádostí o podporu v roce 2024“ vyhlášenou pro program „Podpora městské mobility formou Bikesharing“. Dotace byla poskytnuta ve výši 350 000,- Kč tj. ve výši maximálně 50 % ze skutečných celkových nákladů projektu.  Stejná dotace byla také poskytnuta pro město Moravská Třebová. V loňském roce podpořila bikesharing také dotace od Nadace ČEZ, která se letos zaměřila na podporu multifunkčního hřiště v Borku.


    


Úmrtí v září - aktualizace 11/9: Oldřich Slezák, 90 let, Irena Vyčítalová 63 letr, Dagmar Moulisová, 93 let, Michaela Holánková, 33 let, Ludmila Voltnerová, 86 let,  Miloš Broulík, 83 let, Jaroslava Hurychová, 77 let,  Marie Dvořáčková, 79 let, Jar. Kovářová, 73 let  Více v rubrice Úmrtí
   V Litomyšli hledali odborníci odpovědi na krizi osobní i krizi sociálního státu
Jaká je současnost a perspektiva sociální péče?
Na tyto otázky hledali odpovědi účastníci tradiční konference, kterou uspořádalo město Litomyšl na Zámeckém návrší s podporou Pardubického kraje.
Jedinečný formát konference v rámci celé České republiky
„Byla to úžasná konference, jejíž formát je naprosto jedinečný a zájem účastníků z celé České republiky to jednoznačně potvrzuje. Mám radost z toho, že v Pardubickém kraji dokážeme reagovat na to, co se ve společnosti a konkrétně v sociální oblasti děje a společně s odborníky hledáme cesty, jak se dostat zase o úroveň výš,“ uvedl Pavel Šotola, radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor, pod jehož záštitou se osmnáctý ročník této akce konal.
Sociální péče bude do budoucna potřeba mnohem více než dosud
„Když jsme před 18 lety přišli s myšlenkou uspořádat tuto akci, vůbec nás tenkrát nenapadlo, že z ní vzejde taková krásná tradice,“ řekla vedoucí odboru školství a sociální péče města Litomyšl Milada Nádvorníková, kterou potěšily i pozitivní ohlasy na letošní ročník.
Na konferenci se sešlo 180 účastníků a 7 přednášejících. Většina témat byla osobnostně-rozvojových. Šlo o dva pohledy na krizi. Jeden spíše na krizi osobní, druhý na krizi sociálního státu. Došlo i na sexuální inteligenci a výchovu v originálním podání známé psycholožky a sexuoložky Laury Janáčkové. Zazněla témata filozofická, teoretická i příklady z praxe.
„Sociální péče bude do budoucna potřeba mnohem více než dosud. Práce v této oblasti není jednoduchá, ale zároveň je velmi prospěšná. Bohužel společensky stále ještě nedoceněná,“ sdělil radní Pardubického kraje. „Chtěl bych poděkovat všem, kteří v této oblasti působí. Věřím, že zajímavý program i témata, která v Litomyšli zazněla, budou pro účastníky konference inspirací a motivací,“ dodal Pavel Šotola.
Konference uctila též památku profesora lékařské psychologie Radka Ptáčka
Konference uctila též památku profesora lékařské psychologie Radka Ptáčka. Na jeho počest Milada Nádvorníková symbolicky zapálila svíčku. „Aby věděl, že na něj myslíme,“ konstatovala na adresu uznávaného odborníka, který měl v Litomyšli přednášku v roce 2021.
„Asi všechny nás jeho smrt hodně zasáhla. Poselství, které dal svou poslední zprávou na Facebooku, je naprosto výstižné. A to, že nejdůležitější v životě jsou láska a vztahy. Ty vám dají život věčný a vděčný,“ uzavřela docentka klinické psychologie a autorka populárních knih o lidských vztazích a komunikaci Laura Janáčková. 


AVÍZO NA LISTOPAD  PPP 2024 - pohodový pátek po sedmé,  1. 11. 2024 od 19,00 hod. VS KC Česká Třebová, vstupné 350, - Kč.
Účinkují : Ivo Vikttorin Trio (Ivo Viktorin  - AG Flek, Luboš Novotný - Druhá tráva, Radek Hlávka - Druhá tráva) - křest nového CD, kmotři křtu - Robert Křesťan (Druhá tráva) s Lubošem Malinou (Druhá tráva, Malina Brothers) - společně oslavíme 40 let jejich spolupráce, předkapela - Gankino Quintet - studenti Pardubické konzervatoře. Pořádá a zve Zdeněk Neterda



 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?