Českotřebovský deník 253/2024 

                                                       pátek 13. září 2024 

 
VIDEOAKTUALITA: Čeká se velká voda

Meteorologická předpověď je mimořádně varují, proto je třeba dělat přípravu i v povodí Třebovky pro případ skutečně mimořádných srážek a zvýšení hladin toků. Proto byla dne 12.9. provedena příprava Třebovky v České Třebové spočívající v otevření jezů na Zámostí a v Bezděkově a Povodí Labe, závod Pardubice zahájilo odpouštění vody z nádrže Hvězda. Tím se zvýšil průtok Třebovky zejména v Třebovici, kde podle údajů z měřící stanice byl dosatřen I. povodňový stupeň - bdělost. Situace je ale pod kontrolou, koryto Třeboky je zde vypočteno tak, aby řízené odpouštění vody zvládlo. Situace je na krátkém aktuálním videu. V České Třebové se zvýšení hladiny nijak příliš neprojevilo.

Výstava fotoobrazů Romana Řeháka  ve foyeru Kulturního centra

Výstavni video z výstavy ON THE RUGS = NA KOBERCI uvádí Mgr. Josef Kopecký. Výstava je prodejní, o vystavené fotoobrazy je poměrně velký zájem, v České Třebové Roman Řehák ještě nevystavoval. Výstava je přístupná nejen v době kulturních pořadů ve velkém  nebo malém sále KC, ale také kdykoliv v době otevření Galerie KC v přízemí.  Za touto výstavou ale musíte do 1. patra. Když s eohlásít dole na výstavě, tak vám bude celý foyer rozsvícen, pro dojmy z obrazů to je důležité. 
V Kulturním centru máme tedy nyní společně otevřené dvě výstavy, v přízemí jde o výstavu malba/kresba Jiřího Bednáře, v patře jsou vystaveny velkoformátové fotoobrazy Romana Řeháka.
Známý výtvarník Roman Řehák, vytvářející neobvyklé a originální fotoobrazy, se v září 2024 etabloval také v Kulturním centru Česká Třebová Předlohami jeho děl se stali např. Karel Gott, Marta Kubišová, Felix Slováček, Jan Saudek, Pavel Větrovec, Miloš Forman, Pierce Brosnan, Ian Gillan – frontman skupiny Deep Purple nebo vynikající americká zpěvačka s italskými kořeny LP, vlastním jménem Laura Pergolizzi. Podporovatelem Romanových aktivit je Čechoaustralan, promotér Petr Vítek. Osobní předání všech obrazů má Roman pečlivě zdokumentováno. Letos v únoru v Míšni vystavoval Roman Řehák pod stejným názvem jako v České Třebové tedy "On the Rugs" v prostorách Fornieles Galerie&Atelier. Akce se uskutečnila pod záštitou velvyslance České republiky v SRN Tomáše Kafky a za osobní účasti generální konzulky Markéty Meissnerové. Výstava v České Třebové je součástí hudebního festivalu Zlatá Pecka, pořádaného v Chrudimi .... a také v České Třebové. Odkaz na video ZDE

Lední hokej: První příprava mužů   Lokomotiva Česká Třebová vs HC Spartak Polička B   

Zveme Vás v sobotu 14. 9. 2024 od 18:15 na první přípravný zápas mužů v domácím prostředí.Vstupné dobrovolné..


Ještě připomínka výstavy Jiřího Bednáře v přízemí v tzv. Galerii Kulturního centra: 

 

Špatné počasí zrušilo dvě víkendové akce


Odpouští se také rybník Hvězda, zvětšuje se retenční prostor. Není sice velký, ale existuje. Lze to soudit podle grafu na měřící stanici v Třebovici, kde ještě 11/9 ráno byla hladina ve výši 26 c, a nyní ve od12/9  hodin je již výše než 80 cm  = bdělost.  Podobně roste průtok a výška hladiny např. v Nekoři pod Pastvinskou přehradou, odkud se od dnešního poledne odpouští 13m3 vody za sekundu.

NOVÝ PROJEKT NADAČNÍHO FONDU NEMOCNICE

Ve středu 11. září se v nemocnici v Ústí nad Orlicí uskutečnilo setkání zástupců měst, obcí a dalších  partnerů a sponzorů Nadačního fondu „S námi je tu lépe!“ při Orlickoústecké nemocnici. Vyhodnocen zde byl projekt realizovaný v tomto roce a představen nový projekt na rok 2025. V roce 2024 se fondu podařilo získat prostředky na pořízení ergonomického endoskopu pro vyšetření rekta a anu. Tento přístroj má zásadní význam pro diagnostiku a včasný záchyt kolorektálního karcinomu, což může potenciálně zachránit životy mnoha pacientů.
Podle prezentovaných informací pomohl Nadační fond nemocnici od svého vzniku v roce 2013 realizovat řadu projektů v celkové hodnotě přesahující 15 milionů korun. Mezi významné projekty patřilo například pořízení laparoskopické věže, monitorů pro resuscitaci kojenců, nebo zařízení pro moderní diagnostiku závratí. V roce 2023 fond financoval nákup přenosného přístroje pro EEG vyšetření.
V roce 2024 byl úspěšně dokončen projekt pořízení moderního endoskopu pro vyšetření rekta a anu v hodnotě 850 000 Kč. Tento nový digitální přístroj umožňuje pořizovat kvalitní 3D snímky a videozáznamy, poskytuje lepší přehlednost během vyšetření a díky svým kompaktním rozměrům lze snadno využívat přímo na operačním sále.
Dalším cílem Nadačního fondu je pořízení urologické endoskopické věže s technologií úzkopásmového zobrazení NBI, která bude sloužit k přesnější diagnostice urologických onemocnění. Cena tohoto zařízení se odhaduje na 1,7 milionu korun. Tento projekt je naplánován na rok 2025 a bude dalším významným milníkem v podpoře kvalitní zdravotní péče v Orlickoústecké nemocnici. Nadační fond „S námi je tu lépe!“ i nadále usiluje o zlepšení podmínek a poskytování moderní zdravotní techniky v naší nemocnici.  (Zdroj www.ustinadorlici.cz)

Silničáři od pátku vyhlašují pohotovost

Kvůli výstraze Českého hydrometeorologického ústavu vyhlašuje Správa a údržba silnic Pardubického kraje (SÚS Pk) pohotovost. Ta začne s ohledem na předpověď počasí platit od pátku 13. do pondělí 16. září. Silničáři a jejich technika tak budou připraveni během chvíle vyjet do terénu a pomáhat se zajištěním bezpečnosti na komunikacích.
Podle meteorologů hrozí od čtvrtka do neděle extrémní bouřky, při kterých může spadnout až 250 milimetrů srážek na metr čtvereční. „To země zcela určitě nepohltí, zvednou se hladiny řek a ostražitost je určitě na místě. Kolegové z krajského krizového štábu vše již řeší a přípravy jsou v běhu. My jsme se domluvili s vedením SÚS Pk na tom, že vyhlásí pohotovost. To znamená, že na střediscích budou připraveni zaměstnanci, kteří budou držet služby a technika bude ve stavu, aby se mohlo okamžitě vyjet. Očekáváme, že by mohlo dojít k částečnému zaplavení některých komunikací, v tom případě bychom je museli dočasně uzavřít,“ uvedl první náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš.
Pohotovost platí od pátku 13. září ráno do pondělí 16. září ráno, ale bude se odvíjet od aktuálního stavu a prognóz meteorologů. „V kraji máme 15 cestmistrovství a přes 400 zaměstnanců. Ti se budou o víkendu střídat na službách. S ohledem na vydatné deště očekáváme, že může docházet k ucpávání silničních propustků, pádům stromů na silnice, ale například i k zanesení oblouků mostů. Doufáme, že na nás čeká jen vydatný déšť, ale chceme být připravení. Veškeré práce budeme samozřejmě koordinovat se složkami integrovaného záchranného systému,“ dodal ředitel SÚS Pk Zdeněk Vašák s tím, že silničáři již včera v předstihu preventivně čistili některé mostky, například v Morašicích.
Ke čtvrtečnímu dopoledni nejsou na cestmistrovstvích hlášené žádné mimořádné události. Aktuální informace k výstrahám najdete na: https://www.chmi.cz/files/portal/docs/meteo/om/vystrahy/index.html
Informace k provozu na krajských silnicích budeme zveřejňovat na našem webu a sociálních sítích - @suspkcz V případě, že zjistíte jakoukoliv mimořádnou událost na silnicích, volejte vždy na linku 112.

 

Kraj chce podporovat potřebné hlavně v jejich přirozeném prostředí

Zastupitelé Pardubického kraje schválili na svém posledním zasedání v tomto volebním období Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb. Zachovává směr nastavený v předchozích letech, přičemž akcentuje nově se objevující potřeby a trendy, případně potřeby, pro něž se zatím nepodařilo najít vhodné řešení.
Prioritou je terénní péče
Pardubický kraj dlouhodobě usiluje o zajištění podpory potřebných občanů v přirozeném prostředí, tedy tam, kde jsou lidé zvyklí žít, kde mají své blízké a známé, kde mohou přirozeně naplňovat své potřeby, realizovat se a využívat běžných veřejně dostupných služeb,“ říká radní Pavel Šotola a pokračuje: „. Proto chceme rozšiřovat kapacity osobní asistence a pečovatelské služby a jejich časovou a místní dostupnost. Důležité budou také odlehčovací služby pro odlehčení  pečujícím, a to především v oblastech Hlinska, Holic, Žamberku, České Třebové, Ústí nad Orlicí, Chrudimi a Horního Jelení. Plánujeme také vznik krizových lůžek pro zajištění péče o osoby, jejichž pečující aktuálně nemohou vykonávat péči např. z důvodu náhlého zhoršení zdravotního stavu, hospitalizace apod. Další novou službou budou poradenská centra na podporu seniorů, lidí se zdravotním postižením, lidí v riziku rozvoje onemocnění Alzheimerovou chorobou a jejich pečující.“
Pobytové i specializované služby
Plán počítá i se zlepšením služeb pro lidi, kteří potřebují vysokou míru podpory a péče, kterou již nelze zajistit v přirozeném prostředí. Plánuje rozšíření kapacit pobytových služeb pro seniory a osoby se zdravotním postižením nebo chronickým onemocněním, a to v lokalitách Žamberk, Pardubice, Litomyšl, Svitavy, Chrudim a Horní Jelení. S rozvojem pobytových služeb pro osoby s Alzheimerovou chorobou a jinými typy demence počítá v Žamberku, České Třebové, Hlinsku a v Poličce.
„Připravujeme vznik nových služeb pro lidi s poruchou autistického spektra, pro lidi s chováním náročným na péči, pro lidi s neurodegenerativním onemocněním, a také pro lidi, jejichž životní návyky mohou vést ke konfliktu se společností, ale kteří již potřebují celodenní podporu a ošetřovatelskou péči,“ dodává Pavel Šotola.
Péče o duševní zdraví
Velkou výzvou je podpora duševního zdraví dětí, které jsou stále častěji ohrožené rozvojem duševního onemocnění, sebepoškozováním, školní neúspěšností a dalšími patologickými jevy například v důsledku konfliktů rodičů, nepodnětného prostředí, zanedbávání, vysokých nároků rodičů, školy či sociálního okolí, odmítání a sociální izolace atp. „Chceme mimo jiné podpořit vznik takzvaných multioborových týmů pro včasný záchyt dětí v riziku rozvoje duševního onemocnění a budeme usilovat o vznik Centra duševního zdraví pro děti,“ konstatuje Šotola.
Ve střednědobém plánu je věnována pozornost rovněž paliativní péči, závislostem, menšinám, cizincům včetně uprchlíků před válečným konfliktem na Ukrajině a obecně spolupráci sociálních a zdravotních služeb a školských zařízení, bez které nelze poskytovat efektivní podporu potřebným.

    


Úmrtí v září - aktualizace 11/9: Oldřich Slezák, 90 let, Irena Vyčítalová 63 letr, Dagmar Moulisová, 93 let, Michaela Holánková, 33 let, Ludmila Voltnerová, 86 let,  Miloš Broulík, 83 let, Jaroslava Hurychová, 77 let,  Marie Dvořáčková, 79 let, Jar. Kovářová, 73 let  Více v rubrice Úmrtí
 

AVÍZO NA LISTOPAD  PPP 2024 - pohodový pátek po sedmé,  1. 11. 2024 od 19,00 hod. VS KC Česká Třebová, vstupné 350, - Kč.
Účinkují : Ivo Vikttorin Trio (Ivo Viktorin  - AG Flek, Luboš Novotný - Druhá tráva, Radek Hlávka - Druhá tráva) - křest nového CD, kmotři křtu - Robert Křesťan (Druhá tráva) s Lubošem Malinou (Druhá tráva, Malina Brothers) - společně oslavíme 40 let jejich spolupráce, předkapela - Gankino Quintet - studenti Pardubické konzervatoře. Pořádá a zve Zdeněk Neterda



 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?