Českotřebovský deník 256/2024 

                                                       Pondělí 16. září 2024 

 
NÁRODNÍ DEN ŽELEZNICE 2024 ČESKÁ TREBOVÁ 21. a 22. 09. 2024 NEBUDE z důvodu kritické povodňové situace na území ČR. Aktuálně zvažujeme všechny možnosti přesunu termínu a připravujeme systém pro vracení vstupného a jízdného.

Velká voda na Třebovce  - stav v neděli 15/9  - To nejhorší máme za sebou

 
Hladina řeky Třebovky během dopoledního stoupání nedosáhla hodnot ze včerejšího dne a po druhé hodině odpoledne začala opět mírně klesat. Nejzávažnější situaci dnes na území města museli hasiči řešit v lokalitě Grégrova, kde se po deštích začala objevovat voda z polí. Problémy však nastaly především na nižších částech toku Třebovka, jejím soutoku s Orlicí a na Tiché Orlici samotné. Z toho důvodu byla část plných pytlů ze Staré Lhotky zapůjčena do obce Dlouhá Třebová, kde také část naší jednotky pomáhala s čerpáním vody. Rezervy prázdných pytlů byly předány do Ústí nad Orlicí, kde je situace aktuálně horší. Jednotka SDH Kozlov úspěšně ukončila svoji činnost v Loučné nad Desnou. 
Také  z neděle máme připravenu videoaktualitu, která monitoruje jak vypadala Třebovka na dalších lokalitách města, které jsem projel od Podhorky až na Lhotku a do Dlouhé Třebové. Na trase se zdá "nejdivočejší" Třebovka na vakovém jezu u Domova důchodců.  "Nejzajímavější" je zřejmě situace na Podhorce, kde byla uzavřena cyklostezka do Rybníka, přes louku, cyklostezku o plochu ZKO Podhorka  vznikla  vodní laguna, která zde bývala  při velkých vodách i historicky při povodních 1958 nebo 1997 .  Zde však velké škody nevzniknou  je to přirozená zátopová oblast. Všude jinde na katastru České Třebové se daří vodu udržet v korytě. A to je ještě  v nádrži Hvězda stále k dispozici určitý retenční objem. Díky dobré manipulaci se všichni v povodí cítili bezpečnější. A trak největší starosti vznikají až v Ústí nad Orlicí zejména na soutoku Třebovky a Tiché Orlice.  Zde je na zatopení most ale připraven a mněl včas sklopené zábradlí, aby nevznikala žádná překážka na toku. zde již velmi mohutné Třebovky. Tuto situaci uvádím na fotografii
 

MATYÁŠ MARŠÍK MISTREM EVROPY VE ČTYŘHŘE! 

Gratulujeme ke skvělému úspěchu, kterého dosáhl se svým spoluhráčem Pavlem Dufkem. Ve dvouhře se probojoval z 80 hráčů mezi 16 nejlepších až do osmifinále, kde už nestačil na 2. nasazeného Niall PICKERD-BARUA (GBR).
Matyáš reprezentoval Českou republiku na Mistroství Evropy do 14 let. Jak se Matymu, ale i dalším českým reprezentantům na ME dařilo, se můžete podívat zde: dvouhra: chlapcidívky.  čtyřhra: chlapcidívky. 157 hráčů ze 40 členských zemí Tennis Europe se v Mostě v České republice zúčastnilo Mistrovství Evropy do 14 let od 9. do 15. září. Mezi předchozími vítězi tohoto turnaje je 13 světových jedniček ve dvouhře a 14 ve čtyřhře, přičemž některá z nejžhavějších jmen profesionálního tenisu – včetně Carlose Alcaraze, Igy Swiateka a Holgera Runea – vyhrála v posledních deseti letech tituly. Šampioni dvouhry chlapců a dívek se automaticky kvalifikují do elitního turnaje Tennis Europe Junior Masters, který končí sezónu v Monte-Carlo od 22. do 26. října.  

První příprava mužů  Lokomotiva ČT vs HC Spartak Polička B


Muži poprvé na domácím ledě :
 TJ Lokomotiva Česká Třebová vs HC Spartak Polička B
3:4 (0:2 2:1 1:1)

Branky a nahrávky: 29:39 Chudý (Fiala), 36:37 Zahálka (Novotný Jan), Tölg (Král) - 11:40 Elis Patrik (Máša), 15:09 Jirouš (Šváb), 33:31 Elis Patrik (Vondra), 46:19 Holec (Šváb)
Vyloučení: 5:5 (Ruda 5+OK - Havlík 5) Využití: 2:1, Oslabení: 0:1 Rozhodčí: Melichar – Jiruf, Švub  Diváci: 240
TJ Lokomotiva Česká Třebová: Ehrenberger Radek (30" Češka) - Tölg, Havránek Tadeáš, Čejka, Novotný Radim, Verner, Nesejt - Holub, Ruda, Král, Váně, Fiala, Chudý, Skuček, Novotný Jan, Čapek, Zahálka, Umlauf
HC Spartak Polička B: Ehrenbertger Jan - Máša, Hamerník, Elis Patrik, Vondra, Cihlář Jan, Havlík, Jirouš, Bělský, Holec, Šváb, Elis Dominik, Kukla, Křibský, Cihlář Jakub, Lidmila
V sobotu 14.září sehrálo nově utvořené mužstvo mužů Lokomotivy další přípravný zápas s týmem HC Spartak Polička B, účastníkem stejné soutěže, ve které letos nastoupí. Částečně zaplněný zimní stadion Na Skalce viděl hokej poplatný začátku sezóny. Sice bojovný, ale s mnoha nepřesnostmi, danými hlavně nesehranými pětkami.
Ač měla Lokomotiva po celý průběh převahu, nedokázala se brankově prosadit tak, aby zvítězila. Množství brankových příležitostí Třebováci buď "zahodili", nebo je zneškodnil výborný jmenovec našeho gólmana, Poličák Jan Ehrenberger. Naši stále dotahovali a i přes drtivý tlak na konci a hru bez brankáře nedokázali vyrovnat.
POZVÁNKA
Vážení hokejoví příznivci a nadšenci!
Oddíl Lokomotivy vás zve na exhibiční utkání s názvem "RESTART" Loko 2024 vs Loko 2013, které se uskuteční v neděli 22. září 2024 od 17:15 hod. na zimním stadionu v České Třebové. 
V  utkání nastoupí nově sestavený tým mužů TJ Lokomotiva, který bude v letošní sezóně hrát Oblastní ligu, proti výběru hráčů, kteří reprezentovali oddíl po otevření zimního stadionu. 
TJ Lokomotiva Česká Třebová se rozhodla  obnovit mužstvo mužů a tímto utkáním tak symbolicky zahájí celou sezónu.
Během zápasu se dozvíte několik zajímavostí z oddílu a dojde i k jednomu významnému počinu v rámci našeho klubu.

Omezení dopravy ve městě - AVÍZO
Ve dnech 20.09.2024 od 16:00 do 22.09.2024 do 18:00 bude pro veřejnost uzavřeno svrchní parkoviště na náměstí Jana Pernera (U pošty).
Důvodem omezení je pořádání akce Národní den železnice v České Třebové.

Varhanní festival Zdeňka Pololáníka 2024 zahájen v rotundě sv. Kateřiny. 


Zahajovací koncert  se uskutečnil v sobotu 14. září, od 19 hodin.

Na koncertu s názvem Baroko dravé a hravé vystoupila Constance Taillard (Švýcarsko).

Jednalo se o úvodní koncert Mezhinárodního festivalu Zdeňka Pololáníka 2024. Koncert a tedy vlastně celý festival zahájila místostarostka Mgr. Petra Válková, která spolu s přítomnými také uctila památku nedávno zesnulého hudebního skladatele a patrona českotřebovského festivalu Zdeňka Pololáníka.

Program koncertu uvedl dramaturg festivalu Mgr. Jan Lorenc. V první části koncertu zahrála Constance Taillard (Švýcarsko) na cembalo. Byly to skladby tradičních barokních skladatelů  J. S. Bacha, Henry Purcella, W. A. Mozarta a dalších. V druhé části koncert se dostal barokní varhanní nástroj. Byl vlastně již na odpis, ale díky českotřebovskému varhanáři Josefu Poukarovi a dotaci od ministerstva kultury  se jej podařilo znovu resuscitovat. Je dobře, že byl pro varhanní festival opět objeven. Právě díky němu se mohl koncert konat ve starobylých a akusticky vynikajících prostorách  rotundy sv. Kateřiny. (mm)


Dvě výstavy v Kulturním centru. Vystavuje Jiří Bednář v přízemí  v Galerii KC a ve foyeru  Roman Řehák velkoplošné fotoobrazy

V Kulturním centru máme tedy nyní společně otevřené dvě výstavy, v přízemí jde o výstavu malba/kresba Jiřího Bednáře, v patře jsou vystaveny velkoformátové fotoobrazy Romana Řeháka.  Odkazy na videa z výstav najdete na odkazech pod dále zveřejněnými fotografiemi.  


Špatné počasí zrušilo akce. 15/9 se nehrál fotbal Ústí B - Česká Třebová (krajský přebor)  ani hokejbal Loko ČT - Malenovice (I. liga)

Aktuálně je uzavřených téměř 30 úseků krajských komunikací. Silničáři pomáhají obcím s přípravami na povodně

V neděli dopoledne 15. září panuje na silnicích II. a III. třídy v Pardubickém kraji podobná situace jako v sobotu večer. K 10 hodině bylo uzavřených 27 úseků komunikací, drtivá většina kvůli záplavám, ale již došlo k omezení provozu i kvůli polomům, kterých bude nejspíše přibývat. V nejvíce ohrožených oblastech na Pardubicku, Chrudimsku či Moravskotřebovsku pomáhá Správa a údržba silnic Pardubického kraje (SÚS Pk) obcím s ochranou majetku ohroženého povodněmi.
Kromě zvýšené hladiny řek a zaplavených komunikací začínají dělat silničářům vrásky i stromy. Podle předpovědí má být dnešní den velice větrný a již se vyskytly první případy, kdy popadané stromy ohrozily provoz. „Dnes ráno jsem se připojil k povodňovému týmu v rámci SÚS Pk, který se schází několikrát denně a velice podrobně monitoruje aktuální situaci.  Polomy začínají představovat značné riziko, kvůli nim jsme museli uzavřít silnice mezi Stašovem a Hamry na Poličsku, v Trpíně a také u Svojanova. Kromě toho začínají padat stromy do vodních toků a tvoří v nich překážky, což je potenciálně také nebezpečné. Jsme v kontaktu s krajským povodňovým štábem, složkami integrovaného záchranného systému i starosty a podle mého názoru spolupráce funguje velice dobře. V Pardubicích, Luži, Jevíčku, Moravské Třebové, Poličce, Litomyšli a v dalších obcích SÚS Pk pomáhala na silnicích i s dodávkami písku a pytlováním. Chtěl bych poděkovat nejenom hasičům, policistům a dalším složkám IZS, ale také našim krajským silničářům za jejich obětavou práci,“ uvedl první náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš s tím, že podle předpovědí by k dalším uzavírkám silnic mohlo dojít kolem dnešního poledne.
Podle ředitele SÚS Pk Zdeňka Vašáka byla v neděli ráno situace oproti včerejšku relativně klidná, to se ale může rychle změnit. „Hektičtější noc máme za sebou na západě Pardubického kraje, kde jsme byli v intenzivním kontaktu zejména s vedením města Luže. Povodně nám dělají starost například v Mněticích, kde máme rozestavěný most a hladina už dosahuje k lávce pro pěší. Na východě byla situace klidnější, ale i tam jsou na tom místa, kde to nevypadá dobře, například na Dolní Moravě. Stále držíme pohotovost a doufám, že v pondělí ráno už budeme moci začít s vyčíslováním škod. Kvůli počasí zcela určitě nebudeme moci asfaltovat, tak se chceme alespoň vrhnout na odklízení následků povodně ze silnic. Záleží však na tom, jaká bude situace přes den, a hlavně v noci,“ dodává ředitel.
Více o aktuálně uzavřených komunikací II. a III. třídy v našem regionu najdete na https://www.suspk.cz/uzavrene-komunikace.


Ve Svitavách vzniklo Centrum duševního zdraví. Pomáhá i rodinám a blízkým

Ve Svitavách vzniklo Centrum duševního zdraví. Nabízí pomoc lidem, kterým do života vstoupilo vážné duševní onemocnění. „Naše služby poskytuje tým zdravotníků a sociálních pracovníků zdarma nejen klientům z celého okresu Svitavy, ale i jejich rodinám a blízkému okolí,“ konstatoval vedoucí Centra duševního zdraví Svitavy Štěpán Plecháček.
Cílem centra je, aby práce s klienty byla co nejkomplexnější
Cílem centra je, aby práce s jejich klienty byla co nejkomplexnější. Jeho záměrem je podporovat klienty v jejich individuálních přáních, pomáhat jim se získáním práce, smysluplným trávením volného času nebo hledáním stabilního bydlení. Zároveň chce klienty podporovat při léčbě a na cestě k zotavení se z duševního onemocnění.  Podpora však míří také k blízkým a rodinám klientů, kterým se často pozornosti nedostává. V Centru duševního zdraví působí sociální pracovníci, psychiatrické sestry, peer konzultant, psychiatr a psycholog. V této kombinaci je tak zcela novým typem zdravotně-sociální služby pro celé Svitavsko.
Třetí centrum duševního zdraví v Pardubickém kraji
První myšlenka na vznik tohoto zařízení se začala rodit už v roce 2012. „Zrod centra by nebyl možný bez podpory, které se nám v regionu dostává. Velký dík patří Pardubickému kraji,“ uvedla za provozovatele Centra duševního zdraví Svitavy ředitelka Oblastní charity Polička Petra Zahradníková.  „Mám obrovskou radost, že jsme v Pardubickém kraji otevřeli už třetí centrum duševního zdraví, a to ve třetím okrese. Zanedlouho přibude i čtvrté. Velmi mě to těší, protože Pardubický kraj je v tomto směru jedinečný v rámci celé České republiky,“ řekl radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
Vzájemná spolupráce na bázi partnerství
Chtěl bych poděkovat celému týmu svitavského centra za trpělivost. Projekt byl připravován několik let. Přibrzdil ho moment, kdy vyschl finanční pramen z Evropské unie. Protože však v Pardubickém kraji bereme velmi vážně reformu psychiatrické péče a dává nám smysl podporovat projekty zaměřené na péči o duševní zdraví, rozhodli jsme se podpořit vznik centra prostředky z krajského rozpočtu,“ podotkl Pavel Šotola, který si váží i skvělé vzájemné spolupráce poskytovatelů těchto služeb. „Je cenné, že fungujeme na bázi partnerství, posloucháme se, hledáme společně cesty a to přináší ovoce,“ dodal krajský radní.   Více informací o Centru duševního zdraví Svitavy najdete na webu Centra duševního zdraví Svitavy.

 

Kraj chce podporovat potřebné hlavně v jejich přirozeném prostředí

Zastupitelé Pardubického kraje schválili na svém posledním zasedání v tomto volebním období Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb. Zachovává směr nastavený v předchozích letech, přičemž akcentuje nově se objevující potřeby a trendy, případně potřeby, pro něž se zatím nepodařilo najít vhodné řešení.
Prioritou je terénní péče
Pardubický kraj dlouhodobě usiluje o zajištění podpory potřebných občanů v přirozeném prostředí, tedy tam, kde jsou lidé zvyklí žít, kde mají své blízké a známé, kde mohou přirozeně naplňovat své potřeby, realizovat se a využívat běžných veřejně dostupných služeb,“ říká radní Pavel Šotola a pokračuje: „. Proto chceme rozšiřovat kapacity osobní asistence a pečovatelské služby a jejich časovou a místní dostupnost. Důležité budou také odlehčovací služby pro odlehčení  pečujícím, a to především v oblastech Hlinska, Holic, Žamberku, České Třebové, Ústí nad Orlicí, Chrudimi a Horního Jelení. Plánujeme také vznik krizových lůžek pro zajištění péče o osoby, jejichž pečující aktuálně nemohou vykonávat péči např. z důvodu náhlého zhoršení zdravotního stavu, hospitalizace apod. Další novou službou budou poradenská centra na podporu seniorů, lidí se zdravotním postižením, lidí v riziku rozvoje onemocnění Alzheimerovou chorobou a jejich pečující.“
Pobytové i specializované služby
Plán počítá i se zlepšením služeb pro lidi, kteří potřebují vysokou míru podpory a péče, kterou již nelze zajistit v přirozeném prostředí. Plánuje rozšíření kapacit pobytových služeb pro seniory a osoby se zdravotním postižením nebo chronickým onemocněním, a to v lokalitách Žamberk, Pardubice, Litomyšl, Svitavy, Chrudim a Horní Jelení. S rozvojem pobytových služeb pro osoby s Alzheimerovou chorobou a jinými typy demence počítá v Žamberku, České Třebové, Hlinsku a v Poličce.
„Připravujeme vznik nových služeb pro lidi s poruchou autistického spektra, pro lidi s chováním náročným na péči, pro lidi s neurodegenerativním onemocněním, a také pro lidi, jejichž životní návyky mohou vést ke konfliktu se společností, ale kteří již potřebují celodenní podporu a ošetřovatelskou péči,“ dodává Pavel Šotola.
Péče o duševní zdraví
Velkou výzvou je podpora duševního zdraví dětí, které jsou stále častěji ohrožené rozvojem duševního onemocnění, sebepoškozováním, školní neúspěšností a dalšími patologickými jevy například v důsledku konfliktů rodičů, nepodnětného prostředí, zanedbávání, vysokých nároků rodičů, školy či sociálního okolí, odmítání a sociální izolace atp. „Chceme mimo jiné podpořit vznik takzvaných multioborových týmů pro včasný záchyt dětí v riziku rozvoje duševního onemocnění a budeme usilovat o vznik Centra duševního zdraví pro děti,“ konstatuje Šotola.
Ve střednědobém plánu je věnována pozornost rovněž paliativní péči, závislostem, menšinám, cizincům včetně uprchlíků před válečným konfliktem na Ukrajině a obecně spolupráci sociálních a zdravotních služeb a školských zařízení, bez které nelze poskytovat efektivní podporu potřebným.

    


Úmrtí v září - aktualizace 13/9: Jiří Turek, 73 let Dlouhá Třebová, Oldřich Slezák, 90 let, Irena Vyčítalová 63 let, Dagmar Moulisová, 93 let, Michaela Holánková, 33 let, Ludmila Voltnerová, 86 let,  Miloš Broulík, 83 let, Jaroslava Hurychová, 77 let,  Marie Dvořáčková, 79 let, Jar. Kovářová, 73 let  Více v rubrice Úmrtí

AVÍZO NA LISTOPAD  PPP 2024 - pohodový pátek po sedmé,  1. 11. 2024 od 19,00 hod. VS KC Česká Třebová, vstupné 350, - Kč.
Účinkují : Ivo Vikttorin Trio (Ivo Viktorin  - AG Flek, Luboš Novotný - Druhá tráva, Radek Hlávka - Druhá tráva) - křest nového CD, kmotři křtu - Robert Křesťan (Druhá tráva) s Lubošem Malinou (Druhá tráva, Malina Brothers) - společně oslavíme 40 let jejich spolupráce, předkapela - Gankino Quintet - studenti Pardubické konzervatoře. Pořádá a zve Zdeněk Neterda



 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?