Českotřebovský deník 257/2024 

                                                       Úterý 17. září 2024 

 

NÁRODNÍ Den železnice 2024 Česká Třebová 21. a 22. 09. 2024 NEBUDE

Vážení příznivci železnice, následující víkend bohužel neproběhne Národní den železnice 2024 z důvodu kritické povodňové situace na území ČR. Aktuálně zvažujeme všechny možnosti přesunu termínu a připravujeme systém pro vracení vstupného a jízdného. O dalším postupu vás budeme s předstihem informovat na našich komunikačních kanálech.


 Velká voda na Třebovce  - stav v neděli 15/9  - To nejhorší máme za sebou



Kolik vody napršelo na Českotřebovsku? 

V posledních dnech jsme byli svědky vydatných srážek, které během pouhých tří dnů (od 12. do 14. září ) přinesly na každý kilometr čtvereční 210 900 m³ vody.
Data z meteostanice
12.9. 46,8mm
13.9. 111mm
14.9 53,1mm
Pro lepší představu jsem to přepočítal pro naše města:
Česká Třebová, s plochou 41 km², nasbírala neuvěřitelných 8,65 milionů m³ vody.
Litomyšl, s rozlohou 33 km², dostala 6,96 milionů m³ vody.
Celkový objem srážek na obě města dosáhl ohromných 15,61 milionů m³ vody. A teď si to zkuste porovnat s kapacitou Pastvinské přehrady, která pojme 11,08 milionů m³ vody.
Jen během 3 dnů tak na Českou Třebovou a Litomyšl spadlo o 40 % více vody, než by dokázala zadržet celá přehrada!
Přepočteme to na Pardubický kraj:
Objem srážek za 3 dny na celém Pardubickém kraji by odpovídal přibližně 86 pastvinským přehradám.
To je zhruba 130,7 km², což je přibližně velikost měst jako Pardubice nebo Hradec Králové.
Výpočet provedl ChatGPT na základě dat z meteostanice ve Zhoři u Litomyšle a z veřejně dostupných informací.  FB M. Ivanovici

POZVÁNKA
Vážení hokejoví příznivci a nadšenci!
Oddíl Lokomotivy vás zve na exhibiční utkání s názvem "RESTART" Loko 2024 vs Loko 2013, které se uskuteční v neděli 22. září 2024 od 17:15 hod. na zimním stadionu v České Třebové. 
V  utkání nastoupí nově sestavený tým mužů TJ Lokomotiva, který bude v letošní sezóně hrát Oblastní ligu, proti výběru hráčů, kteří reprezentovali oddíl po otevření zimního stadionu. 
TJ Lokomotiva Česká Třebová se rozhodla  obnovit mužstvo mužů a tímto utkáním tak symbolicky zahájí celou sezónu.
Během zápasu se dozvíte několik zajímavostí z oddílu a dojde i k jednomu významnému počinu v rámci našeho klubu.

NOVÉ VIDEO Českotřebovského deníku: 

Varhanní festival Zdeňka Pololáníka 2024

zahájen v rotundě sv. Kateřiny. 


Zahajovací koncert  se uskutečnil v sobotu 14. září, od 19 hodin.  Na koncertu s názvem Baroko dravé a hravě vystoupila Constance Taillard (Švýcarsko). 

Jednalo se o úvodní koncert Mezinárodního festivalu Zdeňka Pololáníka 2024. Koncert a tedy vlastně celý festival zahájila místostarostka Mgr. Petra Válková, která spolu s přítomnými také uctila památku nedávno zesnulého hudebního skladatele a patrona českotřebovského festivalu Zdeňka Pololáníka.

Program koncertu uvedl dramaturg festivalu Mgr. Jan Lorenc.

V první části koncertu zahrála Constance Taillard (Švýcarsko) na cembalo.

Byly to skladby tradičních barokních skladatelů  J. S. Bacha, Henry Purcella, W. A. Mozarta a dalších.

V druhé části koncert se dostal barokní varhanní nástroj, nástroj který prošel při vzniku festivalu totální obnovou.  Byl vlastně již na odpis, ale díky českotřebovskému varhanáři Josefu Poukarovi a dotaci, kterou se díky řediteli Kulturního centra doc. Mgr. Františku Preislerovi podařilo získat  od ministerstva kultury byl "resuscitován".  Několik roků se fetsivalové koncertzy v rotundě sv. Kateřiny nekonaly, letos se sem festivakl opět vrací.

Koncert konat ve starobylých a akusticky vynikajících prostorách  rotundy sv. Kateřiny má své kouzlo.  Odkaz na video (11 minut) ZDE


Celostátní přehlídka amatérského činoherního a hudebního divadla v České Třebové nebude

Vzhledem k rekonstrukcím prostor a výstavbě  ve Volyně se v příštím roce (a možná i v roce 2026) zdejší tradiční divadelní přehlídka musí přesunout jinam. Za tímto účelem pořadatel přehlídky NIPOS -ARTAMA  vyzvalo kulturní organizace ve městech k podání žádosti o spolupořádání přehlídky.  V čem je tato přehlídka  významná?  Je to setkání  těch velmi kvalitních divadelních souborů v republice , na kterém se provádí  největší část nominací  na Jiráskův Hronov.
Takovou žádost, podle mého názoru velmi dobře připravenou, zpracovanou a doporučenou řadou institucí podal v termínu (byť byl na přelomu července a srpna velmi krátký) i ředitel Kulturního centra Mgr. Josef Kopecký. Obsahovala 41 stran. Žádost podpořilo logicky i město Česká Třebová, byla by to další příležitost ke zviditelnění. Navíc je Česká Třebová dobře komunikačně přístupná prakticky uprostřed republiky a cesta k nám by byla tedy snazší než třeba nějak do západních či severních Čech.  Leč výběrová komise, která rozhodovala, byla jiného názoru a tak se tato přehlídka nás na začátku příštího léta neuskuteční. Ředitel Kulturního centra obdržel elektronickou zprávu, ze které vybíráme: 
"Dovolujeme si Vás informovat, že výběrová komise ve složení: Simona Bezoušková, Jaromír Hruška, Lenka Huláková a Helena Plicková se poměrem hlasů 3:1 rozhodla ředitelce NIPOS doporučit jako spolupořadatele celostátní přehlídky amatérského činoherního a hudebního divadla pro rok 2025 (případně i 2026) město Most a jako náhradníka doporučila město Týn nad Vltavou. Oficiální vyjádření a poděkování ze strany NIPOS obdržíte v nejbližších dnech. Velmi děkuji za ochotu ujmout se spolupořadatelství a za spoustu energie a času, které jste svým nabídkám věnovali.
Mgr. Simona Bezoušková NIPOS, útvar ARTAMA"

CO PŘIPRAVILA ZO ČSOP PODORLICKO NA ŘÍJEN

21. VÝSTAVA HUB   11.- 13.10 . 2024 v Ekocentru Podorlicko v České Třebové.
Výstava hub v Ekocentru Podorlicko přinese ukázky plodnic živých hub, odborný výklad, mykologickou poradnu, kvíz pro školy.
Součástí výstavy budou fotografie hub mykologa Martina Mičky.
Pátek 11. 10. otevřeno od 8,00 do 18,00
Sobota 12. 10. otevřeno od 9,00 do 17,00
Neděle 13. 10. otevřeno od 9,00 do 14,00                                    
Akce pro veřejnost a školy.   Vstupné: dospělí 40Kč, děti 20Kč.                                   Připomeňme si video z loňské 20. výstavy!

VÝTVARNÁ SOUTĚŽ „Motýli“  Úterý 22. 10. 2024 v Ekocentru Podorlicko v České Třebové v 16,00
Ocenění výsledků výtvarné soutěže „Motýli“ a vystavení výtvarných prací.
Do výtvarné soutěže se zapojili žáci základních škol a Domova pro seniory v České Třebové   Vstupné dobrovolné 

Zajímavostí října bude v DDM Kamarád "Pokémon burza"

Dům dětí a mládeže Kamarád připravil pro veřejnost akci Pokémon burza.
Akce se bude konat v sobotu 12.10.2024 od 10:00 do 18:00 hodin v malém sále Kulturního centra Česká Třebová.
Na programu bude  burza a výměna Pokémon karet, certifikovaný prodejce kusových karet a balených produktů Torédo.cz, výuka základních pravidel sběratelské karetní hry Pokémon, turnaje pro nováčky s cenami pro nejlepší.
Zařadíme také dopolední a odpolední tombolu, a dílnu na téma vytvoř si vlastní Pokémon kartu
14:00 losování 1. tomboly
18:00 losování 2. toboly
10:00 - 11:00, 14:30 - 15:00 Poznej falešné karty
11:30 - 12:30, 15:30 - 16:00 Jak vzácnou kartu mám? 
13:00 - 14:00, 16:30 - 17:30 Nauč se hrát Pokémony aneb jak začít s turnaji
11:00 začátek prvního turnaje  15:00 začátek druhého turnaje.  Po celou dobu - tvorba vlastní karty a výuka základních pravidel

Omezení dopravy ve městě zrušeno

Z důvodu kritické povodňové situace na území ČR byla zrušena akce "Národní den železnice 2024", která měla proběhnout ve dnech 20.09.2024 až  22.09.2024 . Pořadatel přesune akci na jiný termín, o kterém budete včas informováni. Dopravní omezení vyvolaná touto akcí na náměstí Jana Pernera (parkoviště u pošty) se ruší.  


Legiovlak bude 17.9. v Pardubicích 

Ve spolupráci s Československou obcí legionářskou si Vás dovolujeme pozvat na komentovanou prohlídku Legiovlaku.
Ta se uskuteční v úterý 17. září 2024 od 10:00h na pardubickém hlavním nádraží. Tento unikátní vlak do Pardubic zavítá po dlouhých devíti letech a nejdete ho vpravo od výpravní budovy (na tomto místě: https://mapy.cz/s/nulefahele). Během prohlídky, která bude trvat přibližně 60 minut, Vás průvodci seznámí s příběhem legionářů, kteří v letech 1918-1920 ovládali téměř celou Sibiř.

Cvičení  JOGY v tělocvičně  na "Července" začíná  v úterý  24.9.2024 v 18. hod.

Těší se na Vás cvičitelka  Hyšková


 
Mezinárodní den bez aut
Mezinárodní den bez aut, který připadá na 22. září, bývá tradičním vyvrcholením ETM. Při této příležitosti obce otevírají ulice lidem, a naopak omezí vjezd motorovým vozidlům. Událost bývá často spojena s kulturním či sportovním doprovodným programem. Díky tomuto opatření vzniká uvnitř měst prostor pro lepší soužití a vzájemné sdílení. Obyvatelé tak dostanou šanci znovu objevit své město a možná i přehodnotit své dopravní návyky.
Zdroj: https://www.kudyznudy.cz/akce/evropsky-tyden-mobility?datum=2024-09-16

Město Moravská Třebová zahájilo realizaci projektu nového kulturního centra

Cílem je přinést průlom v podpoře komunitního a kulturního života ve městě. Tento ambiciózní projekt si klade za cíl podpořit dění ve městě. Má také přilákat nové návštěvníky a podpořit tak ekonomický rozvoj města. Budova kulturního centra MIZA je navržena jako multifunkční prostor, který bude moci hostit širokou škálu kulturních, společenských i vzdělávacích akcí - od plesů a koncertů po dětské programy a workshopy, nebo akce a aktivity pro seniory. Její promyšlené architektonické řešení z dílny Rusina Frei architekti a elegantní vzhled zaručují, že se návštěvníci budou v prostorách centra cítit adekvátně a příjemně bez ohledu na účel jejich návštěvy.
Kulturní centrum Moravská Třebová dotváří obraz města, ke kterému patří dlouhé pilovité střechy textilních továren. Spolu se středověkým jádrem města, renesančním zámkem a egyptologickou sbírkou tvoří industriální dědictví cennou kulturní vrstvu. Odstranění plotů, zdí a dalších bariér pak umožní volné propojení areálu s navazujícími městskými prostory, zejména s parkem. Zatímco část bývalé haly se po úpravách změní na urbánní zahradu, trakt bývalé jídelny ustoupí nové piazzettě před budovou strojovny. Tím vzniknou zcela nové, různě naladěné veřejné prostory navazující na park u muzea. Komín, jako dominanta stavby,  bude využívána jako nádrž na dešťovou vodu. Vybudované záchytné parkoviště v areálu je určeno pro kulturní akce a návštěvníky muzea.
Při realizaci je počítáno s maximálním využitím existujících konstrukcí. Do zachované tovární haly bude vestavěn multifunkční sál s kavárnou, rodinné centrum, zázemí a kanceláře kulturních služeb města. Velký sál lze prostorově propojit s foyer a s předsálím. Kinosál a prostor pro rezidenční pobyty budou umístěny v budově bývalé strojovny. Obě stavby propojuje vstupní hala, která poskytne prostor pro pokladnu a šatnu pro návštěvníky. Dostavbou v areálu vznikne nově i knihovna a v nezastřešené části haly se můžeme těšit na urbánní zahradu.

Evropský týden mobility letos překrylo téma povodní

V týdnu od 16. do 22. září proběhne i letos Evropský týden mobility. Je zaměřen na podporu kampaně města chodí pěšky. Cílem je zvýšit povědomí občanů o udržitelné mobilitě, upozornit na problémy v dopravě a hledat řešení šetrná ke klimatu a životnímu prostředí. ETM je ideální příležitostí pro obyvatele cíleně vyzkoušet alternativní způsoby dopravy a užít si výsady městského prostředí bez automobilů. Pravidelně se k této iniciativě připojuje přes 3 tisíce zemí nejen v Evropě. I když se dají na webu najít příklady zajímavých akcí, pak zřejmě zůstanou jen na papíře protože počasí dává dnes městům jiné starosti. Na závěr  týdne 22. září pak má být Den bez aut.  Vychází na neděli , tak by letos opravdu  vznikla možnost  auta neužívat. Do neděle je ještě daleko, takže teprve uvidíme..V České Třebové měla být velká akce - Národní den železnice, ale nebude, bude klidněji.....A budou také krajské volby...


Ve Svitavách vzniklo Centrum duševního zdraví. Pomáhá i rodinám a blízkým

Ve Svitavách vzniklo Centrum duševního zdraví. Nabízí pomoc lidem, kterým do života vstoupilo vážné duševní onemocnění. „Naše služby poskytuje tým zdravotníků a sociálních pracovníků zdarma nejen klientům z celého okresu Svitavy, ale i jejich rodinám a blízkému okolí,“ konstatoval vedoucí Centra duševního zdraví Svitavy Štěpán Plecháček.
Cílem centra je, aby práce s klienty byla co nejkomplexnější
Cílem centra je, aby práce s jejich klienty byla co nejkomplexnější. Jeho záměrem je podporovat klienty v jejich individuálních přáních, pomáhat jim se získáním práce, smysluplným trávením volného času nebo hledáním stabilního bydlení. Zároveň chce klienty podporovat při léčbě a na cestě k zotavení se z duševního onemocnění.  Podpora však míří také k blízkým a rodinám klientů, kterým se často pozornosti nedostává. V Centru duševního zdraví působí sociální pracovníci, psychiatrické sestry, peer konzultant, psychiatr a psycholog. V této kombinaci je tak zcela novým typem zdravotně-sociální služby pro celé Svitavsko.
Třetí centrum duševního zdraví v Pardubickém kraji
První myšlenka na vznik tohoto zařízení se začala rodit už v roce 2012. „Zrod centra by nebyl možný bez podpory, které se nám v regionu dostává. Velký dík patří Pardubickému kraji,“ uvedla za provozovatele Centra duševního zdraví Svitavy ředitelka Oblastní charity Polička Petra Zahradníková.  „Mám obrovskou radost, že jsme v Pardubickém kraji otevřeli už třetí centrum duševního zdraví, a to ve třetím okrese. Zanedlouho přibude i čtvrté. Velmi mě to těší, protože Pardubický kraj je v tomto směru jedinečný v rámci celé České republiky,“ řekl radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
Vzájemná spolupráce na bázi partnerství
Chtěl bych poděkovat celému týmu svitavského centra za trpělivost. Projekt byl připravován několik let. Přibrzdil ho moment, kdy vyschl finanční pramen z Evropské unie. Protože však v Pardubickém kraji bereme velmi vážně reformu psychiatrické péče a dává nám smysl podporovat projekty zaměřené na péči o duševní zdraví, rozhodli jsme se podpořit vznik centra prostředky z krajského rozpočtu,“ podotkl Pavel Šotola, který si váží i skvělé vzájemné spolupráce poskytovatelů těchto služeb. „Je cenné, že fungujeme na bázi partnerství, posloucháme se, hledáme společně cesty a to přináší ovoce,“ dodal krajský radní.   Více informací o Centru duševního zdraví Svitavy najdete na webu Centra duševního zdraví Svitavy.

 

 


Úmrtí v září - aktualizace 17/9: RNDr. Antonín Jandera, 77 let, Praha, dříve ČT Hýblová Ludmila, 73 let, Jiří Turek, 73 let Dlouhá Třebová, Oldřich Slezák, 90 let, Irena Vyčítalová 63 let, Dagmar Moulisová, 93 let, Michaela Holánková, 33 let, Ludmila Voltnerová, 86 let,  Miloš Broulík, 83 let, Jaroslava Hurychová, 77 let,  Marie Dvořáčková, 79 let, Jar. Kovářová, 73 let   Více v rubrice Úmrtí ZDE

AVÍZO NA LISTOPAD  PPP 2024 - pohodový pátek po sedmé,  1. 11. 2024 od 19,00 hod. VS KC Česká Třebová, vstupné 350, - Kč.
Účinkují : Ivo Vikttorin Trio (Ivo Viktorin  - AG Flek, Luboš Novotný - Druhá tráva, Radek Hlávka - Druhá tráva) - křest nového CD, kmotři křtu - Robert Křesťan (Druhá tráva) s Lubošem Malinou (Druhá tráva, Malina Brothers) - společně oslavíme 40 let jejich spolupráce, předkapela - Gankino Quintet - studenti Pardubické konzervatoře. Pořádá a zve Zdeněk Neterda



 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?