Českotřebovský deník 259/2024 

                                                       Čtvrtek 19. září 2024 

 

NÁRODNÍ Den železnice 2024 Česká Třebová 21. a 22. 09. 2024 NEBUDE

Vážení příznivci železnice, následující víkend bohužel neproběhne Národní den železnice 2024 z důvodu kritické povodňové situace na území ČR. Aktuálně zvažujeme všechny možnosti přesunu termínu a připravujeme systém pro vracení vstupného a jízdného. O dalším postupu vás budeme s předstihem informovat na našich komunikačních kanálech.


Rekonstrukce hřiště U PARNICKÉ ŠKOLY je opět v nedohlednu  II.


Dětem a učitelům na parnické škole zatím zůstávají oči pro pláč. Dětem a učitelům na parnické škole zatím zůstávají oči pro pláč. Počty žáků v prvních třídách jsou zde rok od roku nižší, zatímco děti ze spádových oblastí často chodí na ZŠ Habrmanovu, která má naopak třídy přeplněné. Na co má parnická škola nalákat děti, když její sportoviště vypadá stejně jako v 80.letech minulého století?  Celý článek ZDE
Zveřejněný článek se stejným názvem ze 17. září měl velký ohlas a řadu reakcí. Texty však často neřeší potřebu zlepšení situace na sportovišti parnické školy a cestu k tomu, jak to zařídit. Místo snahy zlepšit kvalitu vzděláni a prostředi, kde vychováváme dalši generace, se řeší politika. Budiž. Nejlepší bude na číslech ukázat, jaké investiční prostředky byly do školy na Parníku vloženy např. v posledních desetí - jedenácti letech. Tak se ukáže, jakou pozornost  věnovala problematice základní školy na Parníku ve svém volebním období (a jednotlivých letech) městská samospráva. Data k tomu lze snadno najít na webu města ve zveřejněných městských rozpočtech, kde si všímáme výše realizovaného plnění a účelu, na který byla investice vynaložena. Nalejme si čistého vína - více ZDE:

 Bendl + Otakar + Litomyšlský symfonický orchestr na zájezdu na Slovensku  
Ukázku z koncertu máme pro Českotřebováky jednak na fotografiích Jiřího Kadavého v samostatném příspěvku ZDE (také i z dění po koncertu) a také na videu, které natočila a na youtube.com uvedla TV Levoča  ZDE

 


 


POZVÁNKA
Vážení hokejoví příznivci a nadšenci!  Oddíl Lokomotivy vás zve na exhibiční utkání s názvem "RESTART" Loko 2024 vs Loko 2013, které se uskuteční v neděli 22. září 2024 od 17:15 hod. na zimním stadionu v České Třebové. 
V  utkání nastoupí nově sestavený tým mužů TJ Lokomotiva, který bude v letošní sezóně hrát Oblastní ligu, proti výběru hráčů, kteří reprezentovali oddíl po otevření zimního stadionu. TJ Lokomotiva Česká Třebová se rozhodla  obnovit mužstvo mužů a tímto utkáním tak symbolicky zahájí celou sezónu. Během zápasu se dozvíte několik zajímavostí z oddílu a dojde i k jednomu významnému počinu v rámci našeho klubu.

Nová videa Českotřebovského deníku:


V Ekocentru Podorlicko představili zajímavou výstavu: Bude putovat po školách v našem kraji


Výstava měla svou vernisáž v úterý 17. září odpoledne v Ekocentru Podorlicko. Událost si nemohla nechat ujít ani místostarostka České Třebové Mgr. Petra Válková a  mistostarosta Ústí nad Orlicí Mgr. Pavel Svatoš. Pozváni na ni byli jak členové ZO ČSOP tak zástupci škol z našeho regionu, kteří si mohli výstavu prohlédnout v předstihu a objednat si instalaci do prostor školy na termín, který vyhovuje. Výstava  zajímavá nejen vybranými tématy, ale také zaměřením na náš region a dává tak konkrétní obrázek o tom, co se v blízké či vzdáleném okolí děje při řešení problému udržitelné spotřeby. Českotřebovský deník se vernisáže zúčastnil a připravuje video, které umožní celý problém lépe vysvětlit a to nejen školním dětem, ale i veřejnosti.  Jde o témata celospolečensky významná,  řeší otázky, které si dáváme každý a zde je také navrženo řešení problému.  Výstava zůstane v Ekocentru Podorlicko jen krátce, hned již jsou objednávky na její instalaci na jednotlivých základních školách a gymnáziích. Výstava má skutečně profesionální úroveň, je to výstava interaktivní, počítá se zapojením návštěvníků do dění na výstavě a řešením stanovených úloh z různých oblastí vlastně našeho praktického života. Tímto je zaměřena především na školní mládež. Vznikla díky spolupráci tří ekocenter v Pardubickém kraji a to ekocentra Paleta, Podorlicko a Stolístek a byla podpořena grantem Pardubického kraje. Výstava je současně důkazem aktivity českotřebovské základní organizace ČSOP, která patří v rámci Pardubického kraje mezi nejzdatnější, nebojí se žádné práce.  (mm)

CO PŘIPRAVILA ZO ČSOP PODORLICKO NA ŘÍJEN

21. VÝSTAVA HUB   11.- 13.10 . 2024 v Ekocentru Podorlicko v České Třebové.
Výstava hub v Ekocentru Podorlicko přinese ukázky plodnic živých hub, odborný výklad, mykologickou poradnu, kvíz pro školy.
Součástí výstavy budou fotografie hub mykologa Martina Mičky.
Pátek 11. 10. otevřeno od 8,00 do 18,00 Sobota 12. 10. otevřeno od 9,00 do 17,00 Neděle 13. 10. otevřeno od 9,00 do 14,00 
Akce pro veřejnost a školy.   Vstupné: dospělí 40Kč, děti 20Kč.                                   Připomeňme si video z loňské 20. výstavy!

VÝTVARNÁ SOUTĚŽ „Motýli“  Úterý 22. 10. 2024 v Ekocentru Podorlicko v České Třebové v 16,00 Ocenění výsledků výtvarné soutěže „Motýli“ a vystavení výtvarných prací. 

Cvičení  JOGY v tělocvičně  na "Července" začíná  v úterý  24.9.2024 v 18. hod.

Těší se na Vás cvičitelka  Hyšková


Nové ocenění Pardubického kraje Sestřička roku popularizuje práci zdravotních sester 

Pardubická Gočárova galerie byla v pátek 13. září svědkem slavnostního vyhlášení prvního ročníku ankety Sestřička Pardubického kraje 2024. Osobní záštitu nad letošním prvním ročníkem převzali ministr zdravotnictví Vlastimil Válek a Michaela Matoušková, náměstkyně hejtmana zodpovědná za zdravotnictví, která na úvod řekla: „Mým cílem bylo nasvítit a popularizovat práci zdravotních sester, které pro nás v Pardubickém kraji pracují, a zároveň motivovat mladé lidi ke studiu zdravotnických oborů, které mají v našem kraji dlouholetou tradici a perspektivu. Pomáhající profese jsou v dnešní době potřeba více, než kdy jindy – uzdravují nejenom naše tělo, ale mnohdy i duši a jsou v přímém kontaktu s pacientem. Jsou prvními, kdo se s námi v ordinaci setká a první dojem je mnohdy důležitý. Pacienta uklidní a odborně mu zajistí další péči. Sestry jsou často psychickou i morální hodnotou a jsou velmi důležité v procesu uzdravování.“
Nominací se sešlo bezmála sto, nejvíce jich přišlo v kategorii Sestra v přímé ošetřovatelské péči. Její vítězkou se stala Simona Žabková, vrchní sestra oddělení paliativní a hospicové péče v Albertinu, odborném léčebném ústavu v Žamberku. Cenu jí předala náměstkyně Michaela Matoušková, která při této příležitosti mimo jiné uvedla: „Komunikace, otevřenost a naslouchání jsou často klíčem k zotavení. Svým pozitivním příkladem můžeme všichni tvořit zdravější svět.“
Cenu v kategorii Sestra v sociálních službách předával radní Pavel Šotola. „Porota přidělila vítězství vrchní sestře mobilního hospice Andělů strážných z Oblastní charity Pardubice Markétě Vaškové. To spolu s cenou pro sestru v přímé ošetřovatelské péči dokládá, jak si náš kraj váží této paliativní odbornosti, která se v naší medicíně a sociálních službách rozvíjí a je velmi potřebná,“ uvedl Šotola.
Cen za celoživotní práci se ujal Roman Línek. Ukázalo se, že nemoci a kritické situace se nevyhýbají ani těm, kteří celý život pomáhají jiným, a proto ze tří oceněných dorazila jen dlouholetá záchranářka z Pardubic Věra Koppová. „Víme, že lidé, kteří celý život pracují ve zdravotnictví, jsou často ohroženi i psychickým vyhořením. Nesmírně si proto vážím všech, které i po mnoha letech služby stále oceňují jak jejich pacienti, tak i kolegové a nadřízení,“ řekl Línek.  Během srpna se v online hlasování o Cenu veřejnosti sešlo neuvěřitelných 13 754 hlasů, z nichž jich 4 663 patřilo Tereze Kiňo, která byla do soutěže nominována pod dívčím jménem Sovová.
 Cenu náměstkyně hejtmana za zdravotnictví udělila Michaela Matoušková sestřičce Miroslavě Kozelkové in memoriam. Ocenění převzaly dcery a jeho předávání bylo velmi emotivní, jako ostatně celé slavnostní vyhlášením prvního ročníku. „Jsem ráda, že jsem mohla být zakladatelkou tradice v ocenění Sestřičky Pardubického kraje, kterým náš kraj dává jednoznačně najevo úctu a respekt k tolik potřebné zdravotnické profesi,“ uvedla na závěr Matoušková.
 Celkové výsledky
Sestra v přímé ošetřovatelské péči: 1. Simona Žabková (Albertinum Žamberk, oddělení paliativní a hospicové péče), 2. Martina Voženílková (porodnice, Chrudimská nemocnice), 3. Vlasta Antošová (gynekologie, Chrudimská nemocnice).
Sestra v sociálních službách: 1. Markéta Vašková (Mobilní hospic Oblastní charity Pardubice), 2. Květa Paulus (Centrum duševního zdraví Chrudim), 3. Veronika Klimová (Alzheimer Home Pardubice).
Cena veřejnosti: Tereza Kiňo Sovová (oční klinika Oftex Pardubice).
Čestné ocenění za celoživotní práci: 1. Olga Lindnerová (Stomatochirurgie Chrudim, MUDr. Michal Haltuch), 2. Věra Koppová (Zdravotnická záchranná služba Pardubice, Staré Čívice),
3. Milada Faltusová (ortopedie, Poliklinika Žamberk).
Mimořádné ocenění – Cena náměstkyně hejtmana za zdravotnictví: Miroslava Kozelková, in memoriam (Nemocnice následné péče Moravská Třebová).
Datum vyhlášení nominací do druhého ročníku Sestřičky Pardubického kraje za rok 2025 bude zveřejněn na webu sestra.pardubickykraj.cz a na Facebook profilu #SestřičkaRoku.

Na prvním koncert nové sezóny KPH budou opět účinkovat Českotřebováci   

Srdečně Vás zvu na zahajovací koncert nové sezóny Kruhu přátel hudby Česká Třebová

 

Smíšený pěvecký sbor KOS Litomyšl
(Milan Motl – sbormistr, Martina Plocková – klavír)
Česká Třebová, Malá scéna, čtvrtek 26. září 2024 v 19:00 hodin
 
Školní mládež do 20 let má nárok na jednu vstupenku ZDARMA 
na každý koncert Kruhu přátel hudby Česká Třebová pro koncertní sezónu 2024/25.
Vstupenku zdarma lze vyzvednout u pokladny v Malé scéně před každým koncertem.
Vstupenku není možno získat v předprodeji – lze ji však zarezervovat v Kulturním centru
(telefon 465 532 805) a poté u pokladny v Malé scéně vyzvednout.
 
Tento bonus platí pouze na řádné akce KPH Česká Třebová – jedná se o 7 koncertů.  
Jaroslav Plocek - předseda Kruhu přítel hudby Česká Třebová

       


Úmrtí v září - aktualizace 19/9: Milan Absolon, 56 let, ČT, Pavel Černohous, 56 let, ČT RNDr. Antonín Jandera, 77 let, Praha, dříve ČT Hýblová Ludmila, 73 let, Jiří Turek, 73 let Dlouhá Třebová, Oldřich Slezák, 90 let, Irena Vyčítalová 63 let, Dagmar Moulisová, 93 let, Michaela Holánková, 33 let, Ludmila Voltnerová, 86 let,  Miloš Broulík, 83 let, Jaroslava Hurychová, 77 let... Více v rubrice Úmrtí ZDE

CEDR, který pomáhá lidem s duševním onemocněním, má nový název i prostory

Společnost CEDR, která od roku 1994 pomáhá zkvalitňovat život lidem s duševním onemocněním, má nový název i prostory. „Už nejsme CEDR Pardubice, ale CEDR – Centrum duševní rovnováhy,“ řekl Michael Skalický, ředitel organizace, která se přestěhovala do modernější budovy v širším centru Pardubic nedaleko „myší díry“ u rychlodráhy. Tu nejprve koupila a poté rekonstruovala. Z celkové částky blížící se 40 milionům korun získala přes 35 milionů korun z evropských dotací.
Sociální služby na nové adrese Hlaváčova 394 v Pardubicích
„Sociální služby nyní poskytujeme na adrese Hlaváčova 394 v Pardubicích,“ upřesnil ředitel organizace, která ze svého názvu vypustila město Pardubice. „Není to nic proti Pardubicím,“ usmíval se rodilý Hradečák. „Změna názvu vyplynula z interní debaty. Chtěli jsme lépe definovat, že působíme v celém Pardubickém kraji, nikoliv jen v Pardubicích. Předchozí název byl zavádějící. Když naši klienti či zájemci o naše služby zavolali třeba do naší pobočky v Ústí nad Orlicí, tak se dost často lekli a zavěsili, jakmile se naši zaměstnanci představovali, že jsou z CEDRu Pardubice a přitom působili v Ústí,“ vysvětlil ředitel společnosti CEDR, jež letos slaví třicáté výročí existence. „K tomuto jubileu jsme si nadělili pořádný dárek. Ten pro nás představuje významný posun z pohledu kvality práce s klienty i z pohledu stabilizace organizace,“ podotkl Michael Skalický.
CEDR dokáže propojit sociální službu se zaměstnáváním
Slavnostního otevření nových prostor CEDRu se zúčastnil i radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola. „Je důležité pamatovat na rozvoj sociálních služeb pro osoby s duševním onemocněním i tímto směrem. Často se zaměřujeme na podporu těch, kteří potřebují pomoc, ale někdy se zapomíná na zaměstnance a stabilizace týmu. V případě tohoto projektu se podařilo vše krásně spojit,“ sdělil Pavel Šotola.
„Jsme moc rádi za práci, kterou CEDR odvádí. Dokáže propojit sociální službu se zaměstnáváním. Tím zlepšuje kvalitu života lidem, kteří potřebují pomoc a podporu. Proto přeji dostatek energie a sil, aby se CEDRu i s novým názvem dobře dařilo. Myslím, že Centrum duševní rovnováhy skvěle vystihuje podstatu jeho počínání,“ dodal krajský radní.
Kde je možné získat bližší informace o CEDRu?
Společnost CEDR – Centrum duševní rovnováhy vytváří také pracovní místa pro osoby se zdravotním omezením ve třech dílnách v Pardubicích a v dílnách v Ústí nad Orlicí, Dolních Libchavách a v Kladně u Hlinska. Zároveň podporuje rozvoj sociálního podnikání a zaměstnávání osob obtížně umístitelných na běžném i chráněném trhu práce.
Od roku 2019 pod značkou CEDRu funguje rovněž Centrum KOMPRE, které nabízí sociálně rehabilitační program pro osoby po cévní mozkové příhodě a jiném získaném poškození mozku. A to jak ambulantní formou, tak přímo v terénu v domácím prostředí klienta. Tomu je k dispozici poradenství sociálního pracovníka, ergoterapie, logopedie, kognitivní trénink, relaxační cvičení, psychoterapie a fyzioterapie.
Bližší informace o společnosti CEDR je možné najít na www.cedrops.cz.

AVÍZO NA LISTOPAD  PPP 2024 - pohodový pátek po sedmé,  1. 11. 2024 od 19,00 hod. VS KC Česká Třebová, vstupné 350, - Kč.
Účinkují : Ivo Vikttorin Trio (Ivo Viktorin  - AG Flek, Luboš Novotný - Druhá tráva, Radek Hlávka - Druhá tráva) - křest nového CD, kmotři křtu - Robert Křesťan (Druhá tráva) s Lubošem Malinou (Druhá tráva, Malina Brothers) - společně oslavíme 40 let jejich spolupráce, předkapela - Gankino Quintet - studenti Pardubické konzervatoře. Pořádá a zve Zdeněk Neterda



 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?