Českotřebovský deník 261/2024 

                                                       Sobota 21. září 2024 

 
Nové video: Venisáž jubilejní výstavy  Františka V. Bělského v Městském muzeu

 
Videoreportáž z vernisáže výstavy připravená ke 140. výročí narození akademického malíře Františka V. Bělského v Městském muzeu Česká Třebová dne 19. září 2024 Video obsahuje vernisážovou řeč ředitelky muzea Mgr. Jany Voleské a PhDr. Ludmily Kesselgruberové PhD. a ukázky z výstavní expozice. Výstava je to znamenitá, velké množství vystavených obrazů láká k prohlídce. František Bělský byl opravdu Významným českotřebovským výtvarníkem a městské muzeum mu právem věnovalo velkou pozornost. V České Třebové se narodil jeho syn Vratislav, který byl nadaným varhaníkem a hudebním pedagogem. Od jeho narození uplynulo letos 100 let. Také jemu je na vernisáži věnována pozornost. Vratislavu Bělskému bude také věnována pozornost na koncertu v rámci českotřebovského mezinárodního varhanního festivalu Zdeňka Pololáníka.

CZ LOKO se vrací na berlínský InnoTrans. Představí „zelené“ technologické novinky

ČESKÁ TŘEBOVÁ, 20. září 2024
Duální lokomotiva DualShunter 2000 bude hlavním exponátem, s nímž se společnost CZ LOKO představí v Berlíně na největším evropském drážním veletrhu InnoTrans. Ten se koná od 24. do 27. záři a ukáže to nejlepší, co po evropských železnicích jezdí. „Chceme ukázat současné trendy v konstrukci a „zelených“ technologiích v oblasti posunovacích lokomotiv, kde patříme mezi lídry. Vývoj, ovlivňovaný Zelenou dohodou pro Evropu, je nezvratný. Při ekologizaci železnice a snižování uhlíkové stopy jsme už odvedli hodně práce a investovali stamiliony korun. Máme tedy co ukázat, o čem hovořit,“ uvedl Jan Kutálek, obchodní ředitel a člen představenstva CZ LOKO.
Právě v duální lokomotivě DS 2000 DC, která je schopna provozu v závislé i v nezávislé trakci, vidí firma svou budoucnost. Dva prototypy jsou dokončené a ke konci se blíží i schvalovací proces a spouští se sériová výroba. Pod smlouvou či v jednání je více než 20 těchto vozidel. Zároveň se připravuje rozšíření pro provoz v Česku a v Polsku a ve střídavé verzi AC, která by měla být po roce 2027 určena pro trhy střední a západní Evropy. „Stejně jako naši zákazníci věříme, že potenciál duálních vozidel je velký. Už s ohledem na využití současné drážní infrastruktury, hlavně trakčního vedení,“ dodal Jan Kutálek.  Jak ale bude firma úspěšná, závisí primárně na její schopnosti tyto extrémně drahé projekty financovat.  „Proto vždy hledáme rozumné cesty jak snížit uhlíkovou stopu a přitom vyhovět potřebám železničních dopravců,“  vysvětluje Jan Kutálek.
CZ LOKO se na InnoTransu naposledy představilo v roce 2018, kdy zde křtilo jubilejní 1000. vyrobenou lokomotivu v historii firmy. Tehdy jí byl EffiShunter 1000, stále představující vlajkovou loď firemní produkce. Poté ale přišla covidová pandemie. Nyní tedy firma do Berlína přijíždí s jinou novinkou, aby oslovila další skupiny evropských zákazníků.


Sokolský běh republiky poprvé i v České Třebové

Sokolský běh republiky je každoroční oslavou vzniku republiky pohybem.
 O svátek 28. října vyběhnou běžci na více než 70 lokalitách po celém Česku i v zahraničí.
V letošním roce se poprvé vyběhne také v České Třebové.
 
Organizátoři připravili atraktivní trasy se startem na Starém náměstí.
 
Sokolskou běžeckou tradici si na říjnový státní svátek užijí jak dospělí na hlavním závodě se společným startem po celé České republice ve 14 hodin, tak děti na kratších trasách.
 
Na start se po celém Česku i v zahraničí postaví opět několik tisíc účastníků – profesionální běžci i celé rodiny s dětmi. 
 
Jak se poběží v České Třebové:
Trasa 7 km závodu zavede běžce ze Starého náměstí na cyklostezku směr Rybník
Jsou i další  trasy - nejkratší pro děti od 4do 10 let přímo na Starém náměstí a také 2 rodinné trasy na 400 a 700 metrů
 
 
Informace najdete na webu
SOKOLSKÝ BĚH REPUBLIKY (behrepubliky.cz)
Registrace  ZDE

 

 

 

 

 


  

Volné vstupy přibližují krajská muzea a galerii studentům

Čtyři muzea – v Pardubicích, Chrudimi, Vysokém Mýtě a Litomyšli jsou spolu s Gočárovou galerií příspěvkovými organizacemi Pardubického kraje. A před čtyřmi lety na podnět náměstka hejtmana pro kulturu Romana Línka zavedly novinku – volné individuální vstupenky každý čtvrtek pro děti a studenty. Za čtyři roky tuto nabídku využilo sedm a půl tisíce mladých lidí.
„Pro ředitele našich organizací to je trochu ošemetná otázka. Vykazují zisk ze vstupného a tato nabídka spolu s volnými vstupy při různých akcích, muzejních nocích, dnech evropského kulturního dědictví a podobně, výnos jejich kasy snižuje. Vycházeli jsme ale z předpokladu, že chceme do kulturních institucí dostat mladé lidi, kteří si k nim získají pozitivní vztah. Pro ně je v době školní docházky a studia vstupné často bariérou.  Těší mne, že za letošek to je už nyní návštěva 2127 žáků a studentů v našich pěti organizacích. Největší počet zaznamenali ve Východočeském muzeu a Gočárově galerii,“ objasňuje rozhodnutí kraje náměstek hejtmana pro kulturu a investice Roman Línek.
Nabídka se netýká organizovaných školních skupin, není to tedy „povinná“ návštěva kulturní instituce, ale vychází ze zájmu samotných mladých lidí. Pokračuje i nadále každý čtvrtek.
Východočeské muzeum Pardubice, Gočárova galerie, Regionální muzeum v Chrudimi, Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě, Regionální muzeum v Litomyšli

Nová videa Českotřebovského deníku:


Cvičení  JOGY v tělocvičně  na "Července" začíná  v úterý 

24.9.2024 v 18. hod. Těší se na Vás cvičitelka  Hyšková



Na prvním koncert nové sezóny KPH budou opět účinkovat Českotřebováci   

Srdečně Vás zvu na zahajovací koncert nové sezóny Kruhu přátel hudby Česká Třebová

 

Smíšený pěvecký sbor KOS Litomyšl
(Milan Motl – sbormistr, Martina Plocková – klavír)
Česká Třebová, Malá scéna, čtvrtek 26. září 2024 v 19:00 hodin
 
Školní mládež do 20 let má nárok na jednu vstupenku ZDARMA 
na každý koncert Kruhu přátel hudby Česká Třebová pro koncertní sezónu 2024/25.
Vstupenku zdarma lze vyzvednout u pokladny v Malé scéně před každým koncertem.
Vstupenku není možno získat v předprodeji – lze ji však zarezervovat v Kulturním centru
(telefon 465 532 805) a poté u pokladny v Malé scéně vyzvednout.
 
Tento bonus platí pouze na řádné akce KPH Česká Třebová – jedná se o 7 koncertů.  
Jaroslav Plocek - předseda Kruhu přítel hudby Česká Třebová

       


Úmrtí v září - aktualizace 19/9: Milan Absolon, 56 let, ČT, Pavel Černohous, 56 let, ČT RNDr. Antonín Jandera, 77 let, Praha, dříve ČT Hýblová Ludmila, 73 let, Jiří Turek, 73 let Dlouhá Třebová, Oldřich Slezák, 90 let, Irena Vyčítalová 63 let, Dagmar Moulisová, 93 let, Michaela Holánková, 33 let, Ludmila Voltnerová, 86 let,  Miloš Broulík, 83 let, Jaroslava Hurychová, 77 let... Více v rubrice Úmrtí ZDE

AVÍZO NA LISTOPAD  PPP 2024 - pohodový pátek po sedmé,  1. 11. 2024 od 19,00 hod. VS KC Česká Třebová, vstupné 350, - Kč.
Účinkují : Ivo Vikttorin Trio (Ivo Viktorin  - AG Flek, Luboš Novotný - Druhá tráva, Radek Hlávka - Druhá tráva) - křest nového CD, kmotři křtu - Robert Křesťan (Druhá tráva) s Lubošem Malinou (Druhá tráva, Malina Brothers) - společně oslavíme 40 let jejich spolupráce, předkapela - Gankino Quintet - studenti Pardubické konzervatoře. Pořádá a zve Zdeněk Neterda



 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?