Českotřebovský deník 262/2024 

                                                       Neděle 22. září 2024 

 
 Krajské volby 2024 - sečteno

Volbám se věnují všude. Na Českotřebovském deník zobrazím výsledky v rámci kraje a také v rámci města Česká Třebová a pokusím se to porovnat s výsledky předchozích voleb, které se konaly na začátku října 2020.  Lze říci, že výsledky byly předpovězeny dobře, ANO zvýšilo svůj náskok, má nyní 15 mandátů a od pelotonu ostatních se se odtrhlo hnutí 3PK a získalo  proti minulým volbám o 3 mandáty více. Koalice pro Pardubický kraj ztratila jeden mandát - místo sedmi jich má nyní šest, ODS ale ztratila hned 3 mandáty - místo osmi má nyní pět. Pokud bude vše zase při starém, pak by zase do krajské koalice mělo opatřit také hnutí starostové a nezávislí  se třemi mandáty. Uvidíme, povolební vyjednávání teprve budou. Jsou matematicky možné i jiné sestavy krajské většiny, musíme počkat. Koalice se tvoří až po volbách. Propadli Piráti, přišli o všech svých 7 mandátů. a nový agresivní subjekt STAČILO získal 3 mandáty a nevěřím, že by s ním někdo chtěl vyjednávat o místě v krajské radě.
Můžeme porovnávat počty dosažených hlasů letos a před 4 lety, ovšem je to diskutabilní, letos byla podstatně nižší volební účast, proto bude lepší se držet získaných procent ať již v rámci kraje nebo našeho města. Výsledky dosažené v našem  městě samozřejmě nerozhodují o ničem, ale přece jen naznačují zda krajský výsledek s tím naším koresponduje, nebo se od něho odchyluje.
Výsledky voleb  2024  v Pardubickém kraji (vlevo)  a v České Třebové (v tabulce umístěné vpravo)

Pro porovnání přidávám výsledky dosažené v roce 2020 v kraji a ve městě Česká Třebová


Ještě zvlášť mám údaje o volební účasti v České Třebové v letošním roce

Shrnutí, porovnání výsledků v České Třebové s rokem 2020:

V České Třebové přišlo v letošním roce k volbám o 988 voličů méně než před 4 lety, volební účast byla letos o 7%  nižší než před 4 lety.  V rámci kraje se snížila volební účast o 6,5%  to je 28 428 osob.
Výsledky 2024/2029 v rámci kraje je nejlepší porovnávat podle dosažených mandátů, tam to je nejpřehlednější. V rámci města lze udělat podobné srovnání  jak v procentech, pak v počtech získaných hlasů:
Na první pohled je u nás ve městě zřejmý pokles preferencí 3PK. V roce 2020  byl výsledek 41,72%  = 2166 hlasů a letos 36,88% = 1545 hlasů, t.j. pokles o 4,.86% nebo o 621 hlasů méně.
Ztrácely i ostatní strany, o to nejde, jenže v rámci kraje získalo 3PK mandáty, procenta i hlasy navíc, v České Třebové tomu bylo obráceně
Jak to bylo se ztrátami u ostatních volebních stran v rámci našeho města. 
Piráti ztratili 350 hlasů  (6,1%0),
Koalice pro Pardubický kraj  102 hlasů, ale v procentech získala díky poklesu voličů u voleb 0,3%,
ODS v České Třebové ztratila 157 hlasů (¨v procentovém vyjádření je pokles o 1,6%).
Získali Starostové a nezávislí  (navíc 39 hlasů = 1,4% )
Nejvíc  získalo hnutí ANO  263 hlasů, což je nárůst v procentovém výsledku voleb o 9,82%.
Změnu u  hnutí Stačilo těžko řešit, je to jiný subjekt, stejně jako SPD, která však zaznamenala pokles, přestože byla posílena o dalšího koaličního partnera.


Jaké jsou možné krajské koalice?


1. 3PK11 + Koalicepro PK 6 + ODS 5 + Starostové a nezávislí 3 = 25 mandátů Hejtman Martin Netolický (nejpravděpodobnější varianta)
2. ANO 15 + 3PK 11 = 26 mandátů Hejtman D. Salfický
3. ANO 15 + Koalice pro PK 6 + Starostové a nezávislí 3 = 24 mandátů  Hejtman D. Salfický
4. ANO15 + Koalice pro PK 6 + ODS 5 + Starostové a nezávislí 3 = 29 mandátů  Hejtman D. Salfický (nejméně pravděpodobná varianta)
5. ANO 15 +  3PK 11 + Koalicepro PK 6 = 32 mandátů, Hejtman Martin Netolický
Výsledek určí povolební vyjednávání . Na rozdíl od roku 2020, kdy byla koalice proti ANO postavena hned první den, se letos vyjednávat bude.. Vzhledem k rostoucí a stále se nezmenšující popularitě ANO je totiž na pováženou, zda s ním nespolupracovat  na bázi Pardubického kraje. ANO by se rádo podílelo na krajské vládě, což zřejmě dopustí ostatní strany jen tehdy, bude-li hejtmanem Martin Netolický. A právě takovou příležitost dává varianta číslo 5.

7. kolo krajského fotbalového přeboru a další výhra


FK Česká Třebová - FK Skuteč 6 : 1  (0:0) Vojtěch Novotný dal 4 branky!!!
Průběh zápasu je na diagramu.
Sestava domácích:
33 Janůj Jan 2 Šmíd Daniel 19 Deml Matěj 8 Müller Patrik
3 Deml Jan 5 Fric Šimon 17 Krása Matěj 7 Borek Matěj 10 Vaňous Zdeněk [K]
6 Grepl Filip 12 Jelínek Jakub 15 Polášek Matěj 4 Novotný Vojtěch 18 Jiřánek Jakub
11 Barbořák Denis 1 Hotmar Jakub
Žlutou kartu schytal Matěj Deml v 17. minutě a Jakub Jelínek ve 28. minutě.
Rozhodčí: Hrubý Miloš – Hájek Michal, Šimek Zdeněk. 
Delegát: Baťa Tomáš. 
Diváků: 100.
V tabulce je stále FK Česká Třebová bez ztráty bodu na 1. m ístě už od začátku soutěže.
Chybí odložený zápas s Jiskrou Ústí n.O. B, který byl zrušen pro nezpůsobilý terén

Sokolský běh republiky poprvé i v České Třebové

Sokolský běh republiky je každoroční oslavou vzniku republiky pohybem.
 O svátek 28. října vyběhnou běžci na více než 70 lokalitách po celém Česku i v zahraničí.
V letošním roce se poprvé vyběhne také v České Třebové.
 
Organizátoři připravili atraktivní trasy se startem na Starém náměstí.
 
Sokolskou běžeckou tradici si na říjnový státní svátek užijí jak dospělí na hlavním závodě se společným startem po celé České republice ve 14 hodin, tak děti na kratších trasách.
 
Na start se po celém Česku i v zahraničí postaví opět několik tisíc účastníků – profesionální běžci i celé rodiny s dětmi. 
 
Jak se poběží v České Třebové:
Trasa 7 km závodu zavede běžce ze Starého náměstí na cyklostezku směr Rybník
Jsou i další  trasy - nejkratší pro děti od 4do 10 let přímo na Starém náměstí a také 2 rodinné trasy na 400 a 700 metrů
 
 
Informace najdete na webu
SOKOLSKÝ BĚH REPUBLIKY (behrepubliky.cz)
Registrace  ZDE

 

 

 

 

 


  

Volné vstupy přibližují krajská muzea a galerii studentům

Čtyři muzea – v Pardubicích, Chrudimi, Vysokém Mýtě a Litomyšli jsou spolu s Gočárovou galerií příspěvkovými organizacemi Pardubického kraje. A před čtyřmi lety na podnět náměstka hejtmana pro kulturu Romana Línka zavedly novinku – volné individuální vstupenky každý čtvrtek pro děti a studenty. Za čtyři roky tuto nabídku využilo sedm a půl tisíce mladých lidí.
„Pro ředitele našich organizací to je trochu ošemetná otázka. Vykazují zisk ze vstupného a tato nabídka spolu s volnými vstupy při různých akcích, muzejních nocích, dnech evropského kulturního dědictví a podobně, výnos jejich kasy snižuje. Vycházeli jsme ale z předpokladu, že chceme do kulturních institucí dostat mladé lidi, kteří si k nim získají pozitivní vztah. Pro ně je v době školní docházky a studia vstupné často bariérou.  Těší mne, že za letošek to je už nyní návštěva 2127 žáků a studentů v našich pěti organizacích. Největší počet zaznamenali ve Východočeském muzeu a Gočárově galerii,“ objasňuje rozhodnutí kraje náměstek hejtmana pro kulturu a investice Roman Línek.
Nabídka se netýká organizovaných školních skupin, není to tedy „povinná“ návštěva kulturní instituce, ale vychází ze zájmu samotných mladých lidí. Pokračuje i nadále každý čtvrtek.
Východočeské muzeum Pardubice, Gočárova galerie, Regionální muzeum v Chrudimi, Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě, Regionální muzeum v Litomyšli

Nová videa Českotřebovského deníku:


Cvičení  JOGY v tělocvičně  na "Července" začíná  v úterý 

24.9.2024 v 18. hod. Těší se na Vás cvičitelka  Hyšková



Na prvním koncert nové sezóny KPH budou opět účinkovat Českotřebováci   

Srdečně Vás zvu na zahajovací koncert nové sezóny Kruhu přátel hudby Česká Třebová

 

Smíšený pěvecký sbor KOS Litomyšl
(Milan Motl – sbormistr, Martina Plocková – klavír)
Česká Třebová, Malá scéna, čtvrtek 26. září 2024 v 19:00 hodin
 
Školní mládež do 20 let má nárok na jednu vstupenku ZDARMA 
na každý koncert Kruhu přátel hudby Česká Třebová pro koncertní sezónu 2024/25.
Vstupenku zdarma lze vyzvednout u pokladny v Malé scéně před každým koncertem.
Vstupenku není možno získat v předprodeji – lze ji však zarezervovat v Kulturním centru
(telefon 465 532 805) a poté u pokladny v Malé scéně vyzvednout.
 
Tento bonus platí pouze na řádné akce KPH Česká Třebová – jedná se o 7 koncertů.  
Jaroslav Plocek - předseda Kruhu přítel hudby Česká Třebová

       


Úmrtí v září - aktualizace 22/9:  Miloslav Kubát, 81 let, , Tykačova 1661, František Horáček, 90 let,  Milan Absolon, 56 let, ČT, Pavel Černohous, 56 let, ČT RNDr. Antonín Jandera, 77 let, Praha, dříve ČT Hýblová Ludmila, 73 let, Jiří Turek, 73 let Dlouhá Třebová, Oldřich Slezák, 90 let, Irena Vyčítalová 63 let, Dagmar Moulisová, 93 let, Michaela Holánková, 33 let, Ludmila Voltnerová, 86 let,  Miloš Broulík, 83 let, Jaroslava Hurychová, 77 let... Více v rubrice Úmrtí ZDE

AVÍZO NA LISTOPAD  PPP 2024 - pohodový pátek po sedmé,  1. 11. 2024 od 19,00 hod. VS KC Česká Třebová, vstupné 350, - Kč.
Účinkují : Ivo Vikttorin Trio (Ivo Viktorin  - AG Flek, Luboš Novotný - Druhá tráva, Radek Hlávka - Druhá tráva) - křest nového CD, kmotři křtu - Robert Křesťan (Druhá tráva) s Lubošem Malinou (Druhá tráva, Malina Brothers) - společně oslavíme 40 let jejich spolupráce, předkapela - Gankino Quintet - studenti Pardubické konzervatoře. Pořádá a zve Zdeněk Neterda



 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?