Českotřebovský deník 263/2024 

                                                       Pondělí 23. září 2024 

 
Nové video Českotřebovského deníku? Českotřebovské vinobraní 2024 - sobota 21/9 odpoledne....

Uvádíme první z trojice videí z Českotřebovského vinobraní 2024 - ze sobotního odpoledne 21. září. Hrají a zpívají Poutníci Česká Třebová a nejen oni.... Lepší počasí si nemohli pořadatelé přát....Další video zachytí večerní atmosféru koncertu Jakuba Smolíka a Heidi Janků a třetí pak bude o  nedělním koncertu Velkého swingového orchestru.   Místo druhého a třetího videa zatím uvádím jenom fotografie....

Připomeňme si ještě na videu loňské Vinobraní 2023 - bylo také krásné počasí !


 Krajské volby 2024 - Koalice přes noc. Stabilní nebo  skrytá? 

Vznikla stabilní nebo skrytá (asistovaná) koalice?
Nová koalice 3PK+ ANO + Koalice pro PK + ODS má být stabilní, alespoň podle počtu mandátů (37)
Výsledek večerních jednání je hodnocen jako překvapivý. Má přispět ke stabilitě. Jistě je správné, aby se odpovědnost za rozvoj kraje rozdělila na ty subjekty, které dostaly největší důvěru ve volbách. (Škoda že tak nepostupovalo3PK v komunálních volbách v České Třebové před dvěma lety). Ale výsledek jednání lze hodnotit i jinak: Co když to je vlastně skrytá koalice ANO + 3PK, do které si přizvali další dva subjekty k asistenci? Když odejde z koalice ANO, je po stabilitě. Když odejdou ostatní subjekty nic se vlastně nestane. Záleží jistě ještě na rozdělení gescí, uvidíme.
V každém případě vznikla změna, která může znamenat nějaké nové směřování 3PK a nevím jistě, zda si to všichni na 3PK napojení v kraji nebo i městech a obcích, kde po vzoru úspěšného krajského subjektu spolky tohoto typu vznikly, uvědomují. 3PK vznikl z ČSSD (nyní socdem). Také některé používané metody práce to připomínají. Jenže politická scéna se vyvíjí a tak se musí jít s dobou a modernizovat. To se v případě subjektu vedeného více méně velmi malým počtem spolupracujících lidí v čele kraje dělá snadněji, než u politické strany, která musí mít sjezdy a ctít vnitrostranickou demokracii, zvlášť jde-li o stranu tradiční. Daleko snadněji se také tvoří volební kandidátka, kam se osobnosti jen hrnou...
Přidám již jen to, že nezávidím nikomu, kdo se dostal do krajské politické mlýnice v současném složení. Vzniklé seskupení jistě nevyhovuje všem stejně. Vše se upeklo velmi rychle a tak výsledný produkt nemusí být úplně dopečený. Hovoří se o politickém pragmatismu, při kterém jdou předvolební hesla stranou, upřednostněna byla zejména snaha zůstat ve vedení kraje. Uvidíme, zda to je dobré rozhodnutí.  (mm)

Shrnutí, porovnání výsledků krajských voleb v České Třebové s rokem 2020:

V České Třebové přišlo v letošním roce k volbám o 988 voličů méně než před 4 lety, volební účast byla letos o 7%  nižší než před 4 lety.  V rámci kraje se snížila volební účast o 6,5%  to je 28 428 osob.
Výsledky 2024/2029 v rámci kraje je nejlepší porovnávat podle dosažených mandátů, tam to je nejpřehlednější. V rámci města lze udělat podobné srovnání  jak v procentech, pak v počtech získaných hlasů:
Na první pohled je u nás ve městě zřejmý pokles preferencí 3PK. V roce 2020  byl výsledek 41,72%  = 2166 hlasů a letos 36,88% = 1545 hlasů, t.j. pokles o 4,.86% nebo o 621 hlasů méně.
Ztrácely i ostatní strany, o to nejde, jenže v rámci kraje získalo 3PK mandáty, procenta i hlasy navíc, v České Třebové tomu bylo obráceně
Jak to bylo se ztrátami u ostatních volebních stran v rámci našeho města. 
Piráti ztratili 350 hlasů  (6,1%0),
Koalice pro Pardubický kraj  102 hlasů, ale v procentech získala díky poklesu voličů u voleb 0,3%,
ODS v České Třebové ztratila 157 hlasů (¨v procentovém vyjádření je pokles o 1,6%).
Získali Starostové a nezávislí  (navíc 39 hlasů = 1,4% )
Nejvíc  získalo hnutí ANO  263 hlasů, což je nárůst v procentovém výsledku voleb o 9,82%.
Změnu u  hnutí Stačilo těžko řešit, je to jiný subjekt, stejně jako SPD, která však zaznamenala pokles, přestože byla posílena o dalšího koaličního partnera.

 

Hokejbalisté mají další ligové vítězství, nakonec jen velmi těsné Lokomotiva Česká Třebová HBC Malenovice 5 : 4 (2:0, 1:2, 2:2)

Zápas v domácí aréně začal v neděli před polednem za krásného slunečného počasí dobrým nástupem domácích.

06:17 Válek Michal (Švec Štěpán , Faltejsek Lukáš)
13:13 Kříž Lukáš (Stráník Josef , Pirkl Oliver)
25:41 Faltejsek Lukáš Švec Štěpán , Válek Michal
39:23 Kříž Lukáš Švec Štěpán
42:49 Stráník Josef Pirkl Oliver , Švec Štěpán

Vývoj skóre 2:0 2:1, 3:1, 3:2, 3:3, 3:4, 4:4, 5:4. Jinak řečeno: Bylo to napínavé až do konce. Po první třetině se zdálo že domácí jasně vyhrají, ale karta se obrátila a ve třetí třetině hosté zaznamenali za sebou dva góly a domácí museli dohánětnáskok hostů.  Nakonec to dohnali a vyhráli... Body zůstaly doma.

Sestava TJ Lokomotiva Česká Třebová
88 Broulík Michal 6 Drozd Ondřej 7 Kříž Lukáš 11 Mrštný Michael 55 Cvejn Jakub 12 Faltejsek Lukáš 91 Hynek Josef
68 Koudela Tomáš 4 Laštovica Ondřej 16 Pirkl Oliver 87 Smutný Zdeněk 66 Stráník Josef 3 Švec Štěpán 13 Turčáni Jan 89 Válek Michal, v brance Lokomotivy chytal Lukáš Sterenčák.

Lokomotiva měla 6 vyloučených hráčů, hosté jenom tři. Rozhodčí: Jan Procházka, Jan Orlich, přihlíželo  57 diváků.

V neúplné tabulce po 3. kole je Lokomotiva Česká Třebová na 1. místě s 8 body. z 9 možných.


Velká hokejová slavnost aneb RESTART HOKEJE V ČESKÉ TŘEBOVÉ


Neděle podvečer byla na českotřebovském zimáku velkým svátkem. K vidění byla oficiální exhibice dvou týmů českotřebovské Lokomotivy. Aby se neříkalo  neříkalo "staří" a ", tak mladí" tak bylo to stáří zakódováno do názvů Lokomotiva 2013 a Lokomotiva 2024. Připomeňme si to zatím několika fotografiemi, kompletní informace bude v pondělí večer.včetně jmenovitě uvedených sestav týmů a dalšího dění. V neděli navečer bylo na ledě několik desítek hokejistů od těch nejmladších až po "Masters". A všichni s logem Lokomotiva hockey  na svých dresech....   Bude také video, které ukáže, co všechno se na zimáku dělo nejlépe.....

Sokolský běh republiky poprvé i v České Třebové

Sokolský běh republiky je každoroční oslavou vzniku republiky pohybem.  O svátek 28. října vyběhnou běžci na více než 70 lokalitách po celém Česku i v zahraničí.  V letošním roce se poprvé vyběhne také v České Třebové.
Organizátoři připravili atraktivní trasy se startem na Starém náměstí.  Sokolskou běžeckou tradici si na říjnový státní svátek užijí jak dospělí na hlavním závodě se společným startem po celé České republice ve 14 hodin, tak děti na kratších trasách. Na start se po celém Česku i v zahraničí postaví opět několik tisíc účastníků – profesionální běžci i celé rodiny s dětmi. 
Jak se poběží v České Třebové:  Trasa 7 km závodu zavede běžce ze Starého náměstí na cyklostezku směr Rybník Jsou i další  trasy - nejkratší pro děti od 4do 10 let přímo na Starém náměstí a také 2 rodinné trasy na 400 a 700 metrů.  Informace najdete na webu  SOKOLSKÝ BĚH REPUBLIKY (behrepubliky.cz)   Registrace  ZDE



Volné vstupy přibližují krajská muzea a galerii studentům

Čtyři muzea – v Pardubicích, Chrudimi, Vysokém Mýtě a Litomyšli jsou spolu s Gočárovou galerií příspěvkovými organizacemi Pardubického kraje. A před čtyřmi lety na podnět náměstka hejtmana pro kulturu Romana Línka zavedly novinku – volné individuální vstupenky každý čtvrtek pro děti a studenty. Za čtyři roky tuto nabídku využilo sedm a půl tisíce mladých lidí.
„Pro ředitele našich organizací to je trochu ošemetná otázka. Vykazují zisk ze vstupného a tato nabídka spolu s volnými vstupy při různých akcích, muzejních nocích, dnech evropského kulturního dědictví a podobně, výnos jejich kasy snižuje. Vycházeli jsme ale z předpokladu, že chceme do kulturních institucí dostat mladé lidi, kteří si k nim získají pozitivní vztah. Pro ně je v době školní docházky a studia vstupné často bariérou.  Těší mne, že za letošek to je už nyní návštěva 2127 žáků a studentů v našich pěti organizacích. Největší počet zaznamenali ve Východočeském muzeu a Gočárově galerii,“ objasňuje rozhodnutí kraje náměstek hejtmana pro kulturu a investice Roman Línek.
Nabídka se netýká organizovaných školních skupin, není to tedy „povinná“ návštěva kulturní instituce, ale vychází ze zájmu samotných mladých lidí. Pokračuje i nadále každý čtvrtek.
Východočeské muzeum Pardubice, Gočárova galerie, Regionální muzeum v Chrudimi, Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě, Regionální muzeum v Litomyšli

Nová videa Českotřebovského deníku:


Cvičení  JOGY v tělocvičně  na "Července" začíná  v úterý 

24.9.2024 v 18. hod. Těší se na Vás cvičitelka  Hyšková



Na prvním koncert nové sezóny KPH budou opět účinkovat Českotřebováci   

Srdečně Vás zvu na zahajovací koncert nové sezóny Kruhu přátel hudby Česká Třebová

 

Smíšený pěvecký sbor KOS Litomyšl
(Milan Motl – sbormistr, Martina Plocková – klavír)
Česká Třebová, Malá scéna, čtvrtek 26. září 2024 v 19:00 hodin
 
Školní mládež do 20 let má nárok na jednu vstupenku ZDARMA 
na každý koncert Kruhu přátel hudby Česká Třebová pro koncertní sezónu 2024/25.
Vstupenku zdarma lze vyzvednout u pokladny v Malé scéně před každým koncertem.
Vstupenku není možno získat v předprodeji – lze ji však zarezervovat v Kulturním centru
(telefon 465 532 805) a poté u pokladny v Malé scéně vyzvednout.
 
Tento bonus platí pouze na řádné akce KPH Česká Třebová – jedná se o 7 koncertů.  
Jaroslav Plocek - předseda Kruhu přítel hudby Česká Třebová

       


Úmrtí v září - aktualizace 22/9:  Miloslav Kubát, 81 let, , Tykačova 1661, František Horáček, 90 let,  Milan Absolon, 56 let, ČT, Pavel Černohous, 56 let, ČT RNDr. Antonín Jandera, 77 let, Praha, dříve ČT Hýblová Ludmila, 73 let, Jiří Turek, 73 let Dlouhá Třebová, Oldřich Slezák, 90 let, Irena Vyčítalová 63 let, Dagmar Moulisová, 93 let, Michaela Holánková, 33 let, Ludmila Voltnerová, 86 let,  Miloš Broulík, 83 let, Jaroslava Hurychová, 77 let... Více v rubrice Úmrtí ZDE

AVÍZO NA LISTOPAD  PPP 2024 - pohodový pátek po sedmé,  1. 11. 2024 od 19,00 hod. VS KC Česká Třebová, vstupné 350, - Kč.
Účinkují : Ivo Vikttorin Trio (Ivo Viktorin  - AG Flek, Luboš Novotný - Druhá tráva, Radek Hlávka - Druhá tráva) - křest nového CD, kmotři křtu - Robert Křesťan (Druhá tráva) s Lubošem Malinou (Druhá tráva, Malina Brothers) - společně oslavíme 40 let jejich spolupráce, předkapela - Gankino Quintet - studenti Pardubické konzervatoře. Pořádá a zve Zdeněk Neterda



 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?