Českotřebovský deník 264/2024 

                                                       úterý 24. září 2024 

 
Nové video Českotřebovského deníku? Českotřebovské vinobraní 2024 - sobota 21/9 večer....

Tradičně největší zájem je o sobotní večerní program vinobraní. V letošním roce 2024 se podařilo zajistit atraktivní náplň večera a návštěvníci to velmi ocenili. Zaplněné náměstí si večer rozhodně užilo V programu nešlo jen o dva protagonisty z nadpisu videa, celý program soboty byl vyvážený a měl hlavně gradaci...  Náme tedy k dispozici první dva díly letošního triptychu. Ve třetím dílu  představíme ještě nedělní odpolední koncert Velkého swingového orchestru Česká Třebová, v jehož vystoupení nebudou chybět také dvě písničky Báry Stěpánové.

Připomeňme si ještě na videu loňské Vinobraní 2023 - bylo také krásné počasí !


 Krajské volby 2024 - V čem je vzniklá koalice stabilnější?

Nová koalice 3PK+ ANO + Koalice pro PK + ODS má být stabilní, zřejmě se tak soudí podle počtu mandátů (37).
Jenže stabilita koalice je tvořena soudržností a společným programem, nikoliv aritmetikou.
Před volbami si lídři stran dosavadní spolupráci pochvalovali, také hejtman říkal, že ani před volbami nebyly žádné odstředivé tendence. To jsou přece fakta, která hovoří o stabilitě dosavadního seskupení. Nikdo nehovořil o potřebě nějakých změn v sestavě, která byla vytvořena před čtyřmi lety právě proti  rostoucímu vlivu ANO a jeho tehdejšímu lídrovi Martinu Kolovratníkovi, V tom byla soudržnost velká, i když aritmetika říkala o malé početní převaze v krajském zastupitelstvu (26 hlasů ze 45). Po volbách by v případě pokračování minulé koaliční sestavy byla tato převaha o jeden hlas slabší (11+6 + 5 +3 = 25 hlasů ze 45, ale stále postačovala. A do toho hejtman Netolický zřejmě jít nechtěl a tak natahoval ruce po spolupráci s ANO, které bylo v přece v předvolební kampani letos mírnější (t.j. skoro neviditelné). Takovou koalici nevydýchali jen Starostové a nezávislí, kteří to prohlašovali i před volbami.  A zachovali si tak vlastně rovnou páteř právě ve smyslu původního účelu minulé krajské koalice.
Tak to vnímala neznalá veřejnost, tedy i já. Teprve po volbách pak vychází najevo nespokojenost hejtmana s řízením nemocnic a tedy s krajskou radní Matouškovou, která zastupovala v  krajské radě Starosty a nezávislé. Do jejího rezortu ale dost často zasahovala rada jako celek nebo sám hejtman. Že je to rezort mimořádně problémový - to je historicky známé. Vždyť nakonec sám Martin Netolický se dostal poprvé v r. 2011 do rady kraje jako radní pro tuto oblast, když předcházející radní za ČSSD Mgr. Markéta Tauberová odstoupila.
A tak se stalo, že hejtman získal dle svého záměru "silného koaličního partnera". Tím sice podstatně omezí kritiku na práci orgánů kraje, ale současně ztratí ze svého vlivu. Myslím, že si ANO nenechá do svých rezortů nijak nahlas mluvit. Snad jen za dveřmi kanceláří. Naopak redakce IDNES (Pardubice) je názoru, že hejtman Martin Netolický svou roli nyní zvýšil na dominantní. To vyplývá nyní z toho, že má s prací ve vedení kraje nejvíce zkušeností. S časem se však situace může měnit, bude záležet především na působení ANO. Od ODS a Koalice nemůže žádnou změnu  jednání očekávat.
K rozdělení gescí - obsah byl zveřejněn na tiskovce :
3PK má 3 oblasti: Hejtman Martin Netolický má na starosti rozpočet, financování, jako dosud, školství Josef Kozel (jako dosud) a Miroslav Krčil bude také jako dosud spravovat oblast zemědělství a životní prostředí. ANO má zástupce v radě kraje poprvé, zatím se ostře neprojevují. Dušan Salfický bude prvním náměstkem hejtmana a bude mít na starosti sport investie a volnočasové aktivity, a další oblastí, kterou má zajistit ANO je oblast zdravotnictví, kterou bude mít na starosti Pavel Štefka. Právě to je ta nesložitější oblast na které si všichni radní s touto gescí vlastně z části "vylámali zuby". Setrvačnost také zůstává v dalších rezortech, i když s některými změnami v obsahu působení. Gesci  pro sociální věci bude mít Pavel Šotola, kulturní oblast a evropské fondy Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj). Na ODS pak zbyla stávající oblast dopravy a dopravní obslužnosti, která povede Ladislav Valtr (dosud Michal Kortyš) a druhou oblast s gescí ODS je oblast majetku a IT, kterou zajistí Petra Šimečková. Michal Kortyš chybí, ten ovšem kandidoval na post senátora (postoupil do 2. kola) a v kraji byl jen na posledním 50. místě kandidátky. Kraje jsou ze zákona sice z velké části jen "průtokovým ohřívačem peněz posílaných z centra", ale současně mají velký vliv na zdravotnictví, která bude mít nového gestora. Dále silniční síť 2. a 3. třídy a krajské, tedy střední školství. Spravují dost peněz na vlastní investice to, aby se o tuto gesci podělilo více radních. Důležité obory jako finance + investice zůstávají jako hájemství 3PK + ANO. To se dalo očekávat. Uvidíme. V každém případě je pro ODS a Koalici pro Pardubický kraj účast ANO v krajské radě velký politický ústupek, na kterém do budoucna nevydělají. Na druhou stranu lze oponovat i tak, že kdyby z koalice tato seskupení odstoupila, dala by prostor pro  to, aby se v kraji mohly rozvíjet osobnosti z hnutí ANO a to za cenu snížení kvality a narušení harmonického rozvoje kraje. Dalo by se to vyložit i tak, že by tím ztratila na rozvoji našeho kraje zájem.
Nová koalice má být stabilnější. To platí jen pokud bude ANO jako nejméně zkušený partner v radě v roli poslušné ovečky. Připomeňme zkušenost z vytvoření rady města v České Třebové. Zde vznikla také stabilní radniční koalice 3PK + Nestraníci + ODS s velkou převahou 19 hlasů z 27, aby se po necelých dvou letech rozpadla. V aritmetice tedy stabilitu nehledejme. Záleží na chování hegemona vzniklé koalice. U nás na radnici to bylo 3PK, v kraji to bude nyní ANO, i když si to, zdá se, zatím neuvědomuje. (mm).
Nové obsazení rady kraje již bylo sděleno na tiskové konferenci dnes 23. 9. 2024 v 15 hodin odpoledne. Videozáznam z koference najdete ZDE
Nová rada kraje: 1. Martin Netolický, 2. Josef Kozel, 3. Miroslav Krčil (3PK)  4. Dušan Salfický, 5. Pavel Štefka (ANO) 6. Pavel Šotola, 7. Roman Línek (Koalice pro PK) 8. Ladislav Valtr, 9. Petra Šimečková (ODS)

Důležitá zpráva pro zastupitele města:

Za komunistů bylo sportoviště parnické školy větší a v podstatně lepším stavu


Dovolím si publikovat dvě fotografie z parnické historie, které jsem dlouho sháněl. Jsou poznamenané zubem času a  opakovanou reprodukcí. Proto se obracím zejména k parnické veřejnosti s prosbou na získání dalších snímků a fotografií z tohoto sportoviště nebo z akcí, které se zde konaly, protože to bylo sportoviště velmi využívané.  Neboť mimo dvou volejbalových kurtů zde byla na svou dobu kvalitní atletická dráha (zřejmě kvalitnější než je u školy dnes) a místo pro další míčové hry. A hřiště nesloužilo jen pro školu. Zajímavé třeba je, že se zde hrála např. tzv. "národní házená", tzv. "vysokými brankami" a že zdejší hráči reprezentovali třeba i ve světovém finále tedy v zápase Čechy - Morava - neboť jinde na světě se tento sport neprovozuje.   A každý víkend, zejména tehdy tedy v neděli dopoledne, se byly oba volejbalové kurty v plné permanenci. A byly zde také basketbalové koše. A tak pevně věřím, že se najde i řada snímků s parnické školní kronice z této doby. Podle toho co vím, bylo hřiště vybudováno zřejmě v době po II. světové válce,  rozhodně před stavbou tzv. "školičky". Na prvním snímku  ještě školička nestojí a plocha hřiště se postupně s tehdy dostupnou mechanizací srovnává. Tímto územím protéká také potok, který vyvěrá za tratí ze silného pramene, protéká pod tratí . Nyní je od ulice Za drahou zatrubněn. Ještě před stavbou školy však tekl po povrchu a bylo zde historicky máchadlo a to velmi využívané občany z Parníka. Říkalo se zde "Na Máchadle". U máchadla bylo čerpadlo, kterým se tlačila voda do vodojemu, který dnes vlastní Sixtovi  (nahoře na parnickém kopci). Z vodojemu přes den byla rozváděna pitná voda do celého Parníka na této straně města.  Potok z máchadla tekl pod stromy za hřištěm, a přes zahrady domů stojících u silnice. Na místě, kde poblíž křižovatky u Fraidlů křížil silnici, pak bylo i druhé (menší)  parnické máchadlo.
Druhá fotografie je pak pořízena koncem sedmdesátých let z okna protější školní budovy (oba zveřejněné snímky pochází ze soukromého archivu Jana Skalického). Na místě hřiště vyrostla školní budovy pro II. stupeň postavená jako součást "komplexní bytové vybavenosti" sídliště Lhotka. Počet dětí se tehdy na parnické škole skokově zvýšil.... V každém případě se svým rozsahem, významem a stavem nemůže dřívější a dnešní hřiště porovnávat. Domnívám se, že při znalosti této informace nemůže českotřebovská radnice již ani minutu čekat s obnovu sportoviště u školy na Parníku dále odkládat. Máme přece projekt  a také volební program, ve kterém je třeba pokračovat ve zlepšování prostředí pro výuku a výchovou mládeže. Nemůžeme čekat nekonečně dlouho na dotaci!  (mm)
Poznámka: Příspěvek - vlastně prosbu o sehnání dalších fotek z této lokality, která dosud byla snad jako nefotografovaná, jsem umístil také na facebookový profil Českotřebovského deníku. V diskuzi zde opět vystoupil pan Přívratský s obligátní otázkou, co pro změnu udělala předchozí vedení města. Obligátní proto, že se úplně stejně se ptá např. starosta města Zdeněk Řehák zastupitele Petra Skopala v reakci zveřejněné za webu města. Ten dotaz starosty považuji za velmi zvláštní a nevěřím, že ho snad i napsal z vlastní vůle. Jednak to dobře ví (nebo by to měl vědět) a jednak se v reakci na nedostatky školního sportoviště od starosty očekává zveřejnění něčeho jiného - zejména pak jeho představy o připravované změně.  Nic takového ale nenapsal.
Takhle, tedy jako pan Přívratský nebo vlastně i pan starosta, reagují politici:. Problém neřeší, ale místo toho se pustí  do toho, kdo si stěžuje nebo upozorňuje na nedostatky v zájmu změny a zlepšení a snaží se ho ponížit, poukázat na jeho problémy. Myslím, že se takto město řídit nemá. Pokud nebude naším hlavním cílem zlepšení podmínek pro život v našem městě, ale poukazování na domnělé chyby svých kritiků, tak se daleko nedostaneme. Takovýto způsob diskuze můžeme vidět ve všech politických debatách v televizi  a teď už i už nás doma.Fakta o tom jsme zveřejnili: Jak se na ZŠ Parník investovalo v posledních 11 letech jsme psali ZDE
Máme problém, řešme ho. Není to problém vymyšlený, ale reálný, svědčí o tom petice občanů se spoustou podpisů. A zatím se za rok pro to mnoho neudělalo, situace se nezměnila. A na historických fotografiích, které se zázrakem podařilo najít, ukazujeme, že  parnická škola měla dříve snad nejlepší hřiště ze všech škol ve městě. Dnes to je obráceně.  Chyba vlastně vznikla už v osmdesátých letech, kdy se nová školní budova rozšířila přes silnici. Co to jen způsobilo potíží v provozu školy! Škoda, že tu není její bývalý ředitel Stanislav Beneš, který by mi to potvrdil. Co jen musel řešit obav a stížností rodičů prvňáčků, chodících  zde přes frekventovanou silnici. Škola se mohla tehdy rozšířit na stejné straně silnice, podmínky by proto byly. A školní hřiště by bylo zachráněno. Teď s tím ovšem nic neuděláme... (mm)

Kuželkáři vstoupili do soutěží v novém ročníku výhrou v Benešově.

Kuželkářský sport má v České Třebové tradici a v minulosti dosáhl i dobrých, vlastně vynikajících výsledků. Covidová přestávka znamenala sestup z výšin v podobně česko-slovenské interligy a po nové přihlášce do soutěží začala Lokomotiva Česká Třebová bojovat znovu v nižších soutěžích.
Divizní soutěž vyhrála a loni bojovala v moravské skupina C III. ligy a nevedla si špatně.  Nyní začal nový ročník kuželkářských soutěží a z rozlosování vidíme, že Lokomotiva bojuje letos v třetiligové české skupině B a v sobotu 21. září již absolvovala první kolo v Benešově a nevedla si špatně, v prvním kole má první vítězství 6 : 2. Abychom poznali, se kterými soupeři bude v letošním ročníku soutěže bojovat, uvádíme tabulku po prvním kole. Současně zde vidíme i detaily z prvních zápasů a není třeba zveřejňovat více.
Je však třeba ještě napsat sestavu a úspěšnost jednotlivců. Místo celé tabulky zápasu, která by zabrala hodně místa  uvádím přehled:
Bodovali Jiří Hertych  166, Jan Kmoníček 551 a Tomáš Hrubý555, Miloslav Hýbl 535, dálší hráši již byli na drahách svými soupeři poraženi:  Jiří Kmoníček 548, Jakub Sokol 512. Celkově dosáhlo družstvo 3267 bodů , p 105 bodů více než jejich soupeři Šestistovka v zápase nepadla.
Příští program:
28.9.2024 so 11:00 Loko Č. Třebová - TJ Lokomotiva Liberec

Začaly soutěže v basketbalu

Z juniorek se staly ženy a v novém ročníku hrály v sobotu 21. září v hale Skalka první kolo ve své nové soutěži s názvem Východočeská liga žen.
Soupeřky přijely z Havlíčkova Brodu a zápas bylo po celou dobu velmi vyrovnaný, leč poznamenaný začátkem sezóny Šťastnější byly nakonec domácí hráčky, které těsně vyhrály o jediný bod 44:43, kdy vítězství strhly na svou stranu až opravdu v posledních minutách a sekundách zápasu. V druhém kole  má Česká Třebová volný los a doma bude hrát znovu ve třetím kole 12. října, kdy přivítá B tým  Sokola Hradec Králové.
Novým týmem jsou letos kadeti SKB Česká Třebová U17, kteří hrají nadregionální ligu.
První kolo hráli v Pardubicích s tam týmem SŠB a na zápas bohužel odjeli ve velmi oslabené sestavě. Hráčům se nevyhýbala zranění a onemocnění a se na zisk bodů z Pardubic moc nepomýšleli. Bojovali však jako lvi, ale nakonec prohráli o jediný bod 66:65 . SE svým soupeřem pak hráli  v sobotu večer ještě druhý zápas, započítávaný do Východočeského poháru kadetů, ale ani ten se jim do vítězného konce dohrát nepodařilo. Na vítězství se budou muset počkat, třeba do druhého kola, kdy v sobotu 5. října dopoledne od 10 hodin přivítají doma v hale Skalka  Basketbalový klub Kolín.
Do soutěží zatím ještě nenastoupil tým mužů SKB Česká Třebová.
Bude hrát Východočeský přebor mužů s týmy BK Ústí n.O., Kanonýři Josefov, SK Týniště n. O., BK Přelouč, BK Chrudim, Adfors Litomyšl, BK Přelouč, BK SvitavyB, Sokol Pardubice a Jiskra Havličkův Brod B. První zápas se hraje nyní v sobotu 29.9. v hale Skalka, soupeř přijede  z Ústí n.O.

Na sídlišti Borek vznikne nové dětské hřiště  (zpráva z roku 2017)


Rada města na svém pondělním jednání dne 16. ledna 2017 upřesnila, že s v případě přiznání investičního grantu z rozpočtových prostředků Ministerstva vnitra ČR na realizaci projektu „Česká Třebová - Dětské hřiště sídliště Borek“, v celkové částce 405.052,- Kč, poskytne částku z rozpočtu města na rok 2017 na realizaci výše uvedeného projektu finanční spoluúčast v maximální výši 205.052,- Kč, to je 50,62 % z celkových předpokládaných nákladů. 
Záměr vybudovat v Borku dětské hřiště byl schválen na prosincovém jednání Zastupitelstva města s tím, že je třeba upřesnit jeho vybavení tak, aby bylo v v souladu s projektem.  V materiálech pro zastupitele byly totiž uvedeny jako budoucí vybavení hřiště posilovací a protahovací prvky, které známe např. z vybudovaných  hřišť v Javorce a nyní i na Horách, které však podle dokumentace „nejsou vhodné pro děti“ a mohou je využívat z bezpečnostních důvodů pouze osoby starší 14 let. Také v podmínkách dotace je mimo jiné uvedeno, že dotaci nelze poskytnout na workoutové a posilovací prvky pro vybavení hřišť. V nákresu však byly tyto cvičební stroje (určené pro dospělé) jako vybavení dětského hřiště uvedeny. 
 Výše uvedené by mohlo znamenat nesoulad záměru s podmínkami dotace, měli bychom se  takých chyb vyvarovat. Záměr je připravován v rámci prevence kriminality a rozšíření volnočasových aktivit pro děti a mládež, proto by měly být instalované prvky hřiště vhodné především pro tuto věkovou kategorii
Hřiště nakonec vzniklo v daleko menším rozměru a pak zaniklo A tak jsou ba celém sídlištu dnes jen dvě pískoviště, zato řada  grilovišť se zázemím. Zprávu uvádím v souvislosti s letošním záměrem na vybudování multifunkčního  hřiště v této lokalitě. Současně ještě připravuji text o naprosto zoufale zanedbaném "hřišti" v lokalitě za budovou praktické v Borku, kde bylo v devadesátých letech  provedeno sportovní hřiště a v roce 2012 pak otevřeno dětské hřiště u ZŠ Praktické. To je nyní oplocené a  funguje.  (mm)



Nová videa Českotřebovského deníku:


Cvičení  JOGY v tělocvičně  na "Července" začíná  v úterý 

24.9.2024 v 18. hod. Těší se na Vás cvičitelka  Hyšková



Na prvním koncert nové sezóny KPH budou opět účinkovat Českotřebováci   

Srdečně Vás zvu na zahajovací koncert nové sezóny Kruhu přátel hudby Česká Třebová

 

Smíšený pěvecký sbor KOS Litomyšl
(Milan Motl – sbormistr, Martina Plocková – klavír)
Česká Třebová, Malá scéna, čtvrtek 26. září 2024 v 19:00 hodin
 
Školní mládež do 20 let má nárok na jednu vstupenku ZDARMA 
na každý koncert Kruhu přátel hudby Česká Třebová pro koncertní sezónu 2024/25.
Vstupenku zdarma lze vyzvednout u pokladny v Malé scéně před každým koncertem.
Vstupenku není možno získat v předprodeji – lze ji však zarezervovat v Kulturním centru
(telefon 465 532 805) a poté u pokladny v Malé scéně vyzvednout.
 
Tento bonus platí pouze na řádné akce KPH Česká Třebová – jedná se o 7 koncertů.  
Jaroslav Plocek - předseda Kruhu přítel hudby Česká Třebová

       


Úmrtí v září - aktualizace 23/9: Jiřé Rybka, 86 let,  Miloslav Kubát, 81 let, , Tykačova 1661, František Horáček, 90 let,  Milan Absolon, 56 let, ČT, Pavel Černohous, 56 let, ČT RNDr. Antonín Jandera, 77 let, Praha, dříve ČT Hýblová Ludmila, 73 let, Jiří Turek, 73 let Dlouhá Třebová, Oldřich Slezák, 90 let, Irena Vyčítalová 63 let, Dagmar Moulisová, 93 let, Michaela Holánková, 33 let, Ludmila Voltnerová, 86 let,  Miloš Broulík, 83 let, Jaroslava Hurychová, 77 let... Více v rubrice Úmrtí ZDE

AVÍZO NA LISTOPAD  PPP 2024 - pohodový pátek po sedmé,  1. 11. 2024 od 19,00 hod. VS KC Česká Třebová, vstupné 350, - Kč.
Účinkují : Ivo Vikttorin Trio (Ivo Viktorin  - AG Flek, Luboš Novotný - Druhá tráva, Radek Hlávka - Druhá tráva) - křest nového CD, kmotři křtu - Robert Křesťan (Druhá tráva) s Lubošem Malinou (Druhá tráva, Malina Brothers) - společně oslavíme 40 let jejich spolupráce, předkapela - Gankino Quintet - studenti Pardubické konzervatoře. Pořádá a zve Zdeněk Neterda



 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?