Českotřebovský deník 265/2024 

                                                       středa 25. září 2024 

 
Nové video Českotřebovského deníku:  první kolo I. hokejbalové ligy Lokomotiva ČT -  Enviform Třinec 

První liga hokejbalu začala vítězstvím Lokomotivy nad týmem HBC Enviform z Třince 7 : 1
Zápas se hrál v  neděli 1. září v Benátkách a českotřebovský tým se uvedl velmi dobře, 
Branky padaly podle následujícího pořádku: 25:15 Kříž Lukáš Mrštný Michael - 27:00 Stráník Josef, Škeřík Pavel -. 30:18 Švec Štěpán Válek Michal - 30:30 Smutný Zdeněk Pirkl Oliver , Shejbal Filip - 32:05 Hynek Josef Stráník Josef , Škeřík Pavel 35:15 Broulík Michal  35:26 Kříž Lukáš, Válek Michal. Hosté dokázali vsítit jen jediný gól v čase 25:47 a vyrovnali na 1:1. Potom však již padaly branky pouze do sítě hostujícího týmu. HBC Enviform Třinec.
Na obou stranách bylo 4 vyloučení hráči, z toho třinecký Vizváry na deset minut za nesportovní chování.  Zápas sledovalo 66 diváků.

Další týden hrála Lokomotiva v neděli 8. září od 11 hodin v Brně s týmem HBK Buldogs, a vyhrála až po nájezdech 5: 4 Video ze zápasu přichází pro onemocnění Libora Vašiny až s odstupem. Mezitím ještě 21/9 porazila Lokomotiva ve 3. kole HBC Malenovice 5 : 4
MČR žactva v atletice Třinec 2024  přineslo do České Třebové dva tituly Mistrů republiky

Českotřebovští mladí atleti přivezli
z republikového šampionátu dvě zlaté medaile!
V tradičním podzimním termínu se uskutečnil na městském stadionu v Třinci atletický mládežnický šampionát U16. Právo účasti má v každé disciplíně maximálně 24 nejlepších mladých atletů do 16 let. Rozhodující jsou tabulkové výkony v daném roce. Mistrovství se zúčastnilo téměř 600 závodníků ze 141 oddílů. Osm zástupců zde měl i náš atletický klub. Úspěchem pro nás je již samotná účast. My jsme ale chtěli víc a doufali i v nějakou medaili.
Jedním z kandidátů na medaili byl Vojtěch Mančál. Vojta se specializuje na 800 a 1500 m. Pro šampionát jsme zvolili náročnější disciplínu, a to 1500 m překážek.  Trénink měl Vojta ztížený tím, že nemáme na stadionu steeplové překážky a ani vodní příkop zatím nebyl napuštěn. To nás neodradilo. Přeběhy steeplových překážek zvládá Vojta dobře i bez speciálního tréninku. Trať si vyzkoušel na dvou závodech na jiných stadionech a jeho dosažené časy ho řadily mezi favority.  Závod zvládl takticky výborně, držel se ve skupině, zbylo mu dostatek sil na poslední kolo, kde zrychlil a s přehledem si doběhl pro titul v osobním rekordu 4:24.46, což je 4. čas historických žákovských tabulek na této trati.
Další naděje jsme vkládali do Lubomíra Řeháka, který běžel trať 800 m. V sobotním rozběhu si snadno pohlídal postup do finále časem 2:02.03. Ve finále běželi kluci od startu velmi rychle a v ohrožení byl i rekord šampionátu. I přes nasazené tempo Luboš nijak neztrácel kontakt s čelem závodu. K naší velké radosti se v poslední zatáčce posunul na 1. pozici, kterou udržel po celou cílovou rovinku. Ve vynikajícím čase a novém osobním rekordu 1:57.52 získal pro náš oddíl druhou zlatou medaili! K překonání rekordu šampionátu chybělo pouhých14 setin.
Nesmíme zapomenout ani na další závodníky, kteří nás na mistrovství reprezentovali. Přehled jejich disciplín a dosažených výkonů:
Vojtěch Mančál                        1500 m př.          1. místo           4:24.46
Lubomír Řehák                          800 m               1. místo           1:57.52

Dominik Rybička          dálka                11. místo          5.97
                                   300 m              14. místo          37.79
Agáta Preislerová         800 m               14. místo          2:24.49
Linda Trávníčková         60 m              18. místo          8.15
                                   150 m              18. místo          19.90

Štafeta chlapci             4x300 m           7. místo             2:36.37  (Vojtěch Mančál, Radim Kouba, Lubomír Řehák, Dominik Rybička)
Štafeta dívky               4x300 m           15. místo          2:57.34  (Elen Koubová, Linda Trávníčková, Agáta Preislerová, Karolína Cviková)

Dva žákovské tituly jsou pro náš oddíl velkým úspěchem a naplňují nás optimismem do další práce s atletickou mládeží.  Je jen škoda, že mladým atletickým talentům nemůžeme nabídnout lepší podmínky a odpovídající zázemí. Foto Aleš Stránský a ČAS

Přehled zatím publikovaných videí z vinobraní 2023 a 2024


Za budovou ZŠ praktické vzniklo v devadesátých letech vybavené travnaté sportovní hřiště. Dnes po něm není ani památky....


Fotografie z doby, kdy hřiště fungovalo bohužel neumím poskytnout. Hřiště slušných rozměrů bylo využíváno dětmi z lokality a umožňovalo jim slušné a především organizované vyžití. o to se staral tehdy tzv. Klub David, který byl zřízen při pobočce Naděje. Ta začala fungovat v nově adaptovaném domě čp. 2084-2087 se sociálními byty. Byla zde spousta dětí, které neměly v rodinách dobré podmínky pro přípravu na školu. A tak vznikly tehdy ve sklepních prostorách tehdy upravené místnosti, kde bylo možné dětem s přípravou na školu pomoci a navíc děti zabavit při různých hrách. Pod vedením dospělých i dobrovolníků) se sportovalo právě na tomto upraveném hřišti nad ZŠ Praktickou, zřizovanou Pardubickým krajem. Podle mého svědectví hřiště ještě fungovalo v červnu 2012 v době, kdy se upravil i další přilehlý prostor u ZŠ praktické a vzniklo zde  oplocené školní hřiště s asfaltovým povrchem. V této době se také na této kole konala řada potřebných výchovných akcí nejen pro děti, ale i rodiče z Borku, protože většina dětí z této lokality docházela právě do této školy. Byla velká snaha o povznesení této čtvrti, v rámci města opomíjené. 
Teprve nový zákon inkluzi, který vstup sociálně slabších do praktických škol ztížil, znamenal změnu. Rozvoj praktické se tím zastavil (i když úplně nezanikla). Role ZŠ praktické se  pro lokalitu Borek snížila. Pak zde v roce 2019 zde vznikla třída mateřské školy, která zvýšila šance předškoláků z Borku uspět i na běžných základních školách.  Nicméně péči o mimoškolní aktivity zde  bylo třeba zajistit. Za tímto účelem vzniklo "Nízkoprahové zařízení" adaptované z městského objektu.
Na druhou stranu však vedlo k totální neúdržbě hřiště nad praktickou, které nyní vůbec hřiště nepřipomíná. Podle fotografií z roku 2019 zde máme ještě alespoň branky, podle snímků pořízených dnes dopoledne již všechno zmizelo a existuje zde jen ochranná síť oddělující plochu "dole" za ZŠ praktickou od této BÝVALÉ sportovní plochy. Stojí za to si ji prohlédnout. Je to samozřejmě městský majetek, o který se ovšem nikdo nestará. Na "hřišti" rostou nejen keře a břízky, ale jsou zde takové nerovnosti, že bez buldozeru se posekat nedá.  Děs a hrůza.  A tak si nevšímáme a místo toho investujeme do nového multifunkčního hřiště na snadněji přístupné ploše mezi domy na sídlišti, kde budou děti více na očích.... Jsem jen zvědav, jak dlouho to tady vydrží v dobrém stavu. Jinde na sídlištích taková sportovní oplocená hřiště  vadí, tady možná hluk nikomu vadit nebude. Přesto se má provozní řád dodržovat... (Milan Mikolecký s přispěním Aleše Spirmana)
Nyní zbytky dříve vybudovaných dětských atrakcí zmizely, na celém sídlišti jsou dnes jen dvě pískoviště, zato řada bez povolení postavených grilovišť se soukromě vybudovaným zázemím. Jsou jistě ve městě větší priority, ale zůstává nezodpovězená otázka: Jak to bude dál se "sportovní plochou" za základní školou praktickou?

 

Nová videa Českotřebovského deníku:


Na prvním koncert nové sezóny KPH budou opět účinkovat Českotřebováci   

Srdečně Vás zvu na zahajovací koncert nové sezóny Kruhu přátel hudby Česká Třebová

 

Smíšený pěvecký sbor KOS Litomyšl
(Milan Motl – sbormistr, Martina Plocková – klavír)
Česká Třebová, Malá scéna, čtvrtek 26. září 2024 v 19:00 hodin
 
Školní mládež do 20 let má nárok na jednu vstupenku ZDARMA 
na každý koncert Kruhu přátel hudby Česká Třebová pro koncertní sezónu 2024/25.
Vstupenku zdarma lze vyzvednout u pokladny v Malé scéně před každým koncertem.
Vstupenku není možno získat v předprodeji – lze ji však zarezervovat v Kulturním centru
(telefon 465 532 805) a poté u pokladny v Malé scéně vyzvednout.
 
Tento bonus platí pouze na řádné akce KPH Česká Třebová – jedná se o 7 koncertů.  
Jaroslav Plocek - předseda Kruhu přítel hudby Česká Třebová

       


Úmrtí v září - aktualizace 23/9: Jiří Lehar, 44 let, Jiří Rybka, 86 let,  Miloslav Kubát, 81 let, , Tykačova 1661, František Horáček, 90 let,  Milan Absolon, 56 let, ČT, Pavel Černohous, 56 let, ČT RNDr. Antonín Jandera, 77 let, Praha, dříve ČT Hýblová Ludmila, 73 let, Jiří Turek, 73 let Dlouhá Třebová, Oldřich Slezák, 90 let, Irena Vyčítalová 63 let, Dagmar Moulisová, 93 let, Michaela Holánková, 33 let, Ludmila Voltnerová, 86 let,  Miloš Broulík, 83 let, Jaroslava Hurychová, 77 let... Více v rubrice Úmrtí ZDE

 
AVÍZO NA LISTOPAD  PPP 2024 - pohodový pátek po sedmé,  1. 11. 2024 od 19,00 hod. VS KC Česká Třebová, vstupné 350, - Kč.
Účinkují : Ivo Vikttorin Trio (Ivo Viktorin  - AG Flek, Luboš Novotný - Druhá tráva, Radek Hlávka - Druhá tráva) - křest nového CD, kmotři křtu - Robert Křesťan (Druhá tráva) s Lubošem Malinou (Druhá tráva, Malina Brothers) - společně oslavíme 40 let jejich spolupráce, předkapela - Gankino Quintet - studenti Pardubické konzervatoře. Pořádá a zve Zdeněk Neterda



 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?