Českotřebovský deník 267/2024 

                                                       pátek 27. září 2024 

 
Nové video Českotřebovského deníku:  NÁVRH REVITALIZACE NOVÉHO NÁMĚSTÍ PREZENTOVÁN

Akce se konala 25. 9. 2024 v badatelně Městského muzea. Z náplně této akce vybíráme zajímavější část, která se týká prezentace návrhu revitalizace Nového náměstí po stránce architektonického řešení, dopravního řešení a revitalizace zeleně. Prezentaci představil starosta Zdeněk Řehák, městský architekt Ing. arch. Štěpán Eliáš, návrh úprav zeleně představil Ing Lukáš Štefl, a dopravní řešení Ing. Dušan Střeštík. K návrhům byla také diskuze. Vystoupení autorů návrhu je zachyceno na videu včetně vizualizací.

Impozantní nástup do nové sezóny Kruhu přátel hudby zajistil pěvecký sbor KOS Litomyšl. Plná Malá scéna byla zcela nadšená!

Koncert, jehož průběh se nedá dost dobře vylíčit sebelepším písemným projevem a nakonec ani ústně. Musí se to prožít. Litomyšlský sbor KOS je prostě světová špička  a každý, kdo byl dnes večer na koncertu to jistě taky tak vnímá. Ani drahá profesionální tělesa  by takový dojem na posluchače neudělala. Úžasný sbor, úžasní sólisté, úžasný sbormistr a úžasná korepetitorka. Z koncertu jsem odcházel s vědomím, že si ty krásné zážitky nesu v kameře domů ke zpracování a že budu mít možnost ten koncert prožít znovu, Z koncertu bude jistě dobré video!. Jistě z něho vyberu skladby, které osloví i tu veřejnost, která na koncertu nebyla. Zítra to asi nezvládnu, tak snad v sobotu. Nějak se mi teď nahromadila práce a pracuji zatím tempem 1 video denně. Některá jsou dlouhá a tak jejich zpracování není opravdu tak jednoduchá věc a zabere čas... Aby bylo přece jen malinko jasno, tak si dáme zatím pár fotografií.... (mm)

VIDEA Z ČESKOTŘEBOVSKÉHO HOKEJE 2024


Přehled zatím publikovaných videí z vinobraní 2023 a 2024

Podpora duševního zdraví míří přímo k lidem domů

V celém okrese Ústí nad Orlicí se daří naplňovat reformu psychiatrické péče. Nově zde působí multidisciplinární tým zdravotníků a sociálních pracovníků, který jezdí za lidmi domů a pomáhá jim zvládnout život, do kterého zasáhlo vážné duševní onemocnění.  Vznik služby s názvem Centrum duševního zdraví výrazně podpořil Pardubický kraj. „Díky této službě lidé dostanou potřebnou podporu během několika dnů, nikoliv týdnů. Dostupná podpora duševního zdraví je jednou z našich priorit. V České republice jsou pouze dva kraje, které mají takový tým ve všech svých okresech, a jsem velmi rád, že Pardubický kraj je jedním z nich,“ uvedl Pavel Šotola, radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor.
 
I psychiatr jezdí do terénu
Službu zajišťuje organizace Péče o duševní zdraví. Tým tvoří: psychiatr, klinická psycholožka, psycholožka, zdravotní sestry, sociální pracovníci i pracovnice a peer konzultantka, která má vlastní zkušenost s duševním onemocněním.  „Jsme hrdí na to, že jsme hybateli změn a přenášíme podporu duševního zdraví přímo k lidem domů. Je důležité si uvědomit, že když do života vstoupí duševní onemocnění, není to konec. Naopak, i s duševním onemocněním je možné žít doma, zodpovědně k sobě i k ostatním,“ vyjádřil se Petr Pavlíček, ředitel organizace Péče o duševní zdraví.  Služby jsou bezplatné a jsou určeny pro osoby starší 16 let z okresu Ústí nad Orlicí, kterým do života vstoupilo vážné duševní onemocnění, jako je schizofrenie, afektivní poruchy a další.
 
Tým podporuje klienty i rodiny, má na ně čas
„Ctíme jedinečnost každého klienta, jeho individuální situace a životního příběhu. Zdravotníci a sociální pracovníci mají na klienty čas a s každým budují vztah založený na důvěře. S klienty i jejich blízkými pracujeme na tom, aby zvládali projevy onemocnění,“ přiblížil vedoucí týmu Péče o duševní zdraví v Ústí nad Orlicí Petr Čada. Díky této formě podpory se snižuje nutnost dlouhodobých hospitalizací. Právě během nich lidé ztrácí kontakt s rodinou i komunitou a snižují se jejich sociální návyky.
 
Tým nabízí pomoc při:
·         zvládání projevů duševní nemoci v běžném životě,
·         zajištění psychiatrické péče, nastavení medikace a terapeutického plánu,
·         nácviku péče o vlastní osobu i domácnost,
·         jednání na úřadech (např. vyřizování sociálních dávek),
·         finančním hospodaření (plánování rozpočtu, řešení dluhů atd.),
·         řešení krizových situací, jako je ztráta zaměstnání či bydlení aj.,
·         aktivním trávení volného času a získávání společenských kontaktů.
 
Až 120 klientů a možnost přijít bez objednání
„Předpokládáme, že služby ročně využije přibližně 120 klientů a jejich rodin. Kdokoliv, kdo potřebuje pomoc pro sebe, člena rodiny nebo někoho známého, může kontaktovat našeho koordinátora vstupu do služeb Lubomíra Čipčalu na +420 775 426 214 nebo lubomir.cipcala@pdz.cz,” upřesnil vedoucí Petr Čada.
Tým sídlí na adrese: Na Ostrově 1165, Ústí nad Orlicí, kam mohou zájemci o službu přijít i bez předchozího objednání, a to v kontaktní den: každé pondělí od 12:00 do 15:00. Péče o duševní zdraví má také detašované pracoviště v Králíkách na adrese: Moravská 647, Králíky. I zde je možné si domluvit schůzku. 
 
29 let zkušeností a rostoucí síť podpory
Organizace Péče duševního zdraví poskytuje podporu osobám s duševním onemocněním už 29 let. Centrum duševního zdraví v Ústí nad Orlicí je již v pořadí třetí centrum této organizace v Pardubickém kraji (další 2 centra má v Pardubicích a v Chrudimi). Centra má také v sousedním Královéhradeckém kraji (v Hradci Králové a v Náchodě).
„Jsme přesvědčeni, že současný systém péče dostatečně neumožňuje lidem s duševním onemocněním být přijímanou součástí komunity a dostávat multidisciplinární podporu tam, kde ji potřebují. Právě to je naší hlavní motivací k zakládání center napříč Pardubickým a Královéhradeckým krajem. Již nyní plánujeme vznik týmu v Jičíně a následně i v Rychnově nad Kněžnou,“ doplnil ředitel organizace Pavlíček.
 
Jak přesně tým funguje? Podívejte se na video: https://www.youtube.com/watch?v=WpN0kPE942Y.  
Zavedení nové služby podpořila také společnost Iveco Czech Republic, která vnímá duševní zdraví jako klíčovou výzvu dnešní doby. „Tato služba v regionu chyběla, její vznik považujeme za zásadní krok vpřed," uvedla Iva Bursová, ředitelka lidských zdrojů Iveco.
 Mgr. Magdalena Plivová, PR manažerka, 773 915 753, magdalena.plivova@pdz.cz
 
Údržba chodníků a odpovědnost za ni 

Pokud se bavíme o údržbě chodníků a odpovědnosti na ni, je nedříve nutné zabývat se tím, co se „chodníkem“ podle právních předpisů rozumí.
Ve vazbě na § 12 odst. 4 zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů (dále v textu uváděn jako „zákon o pozemních komunikacích“) a § 3 odst. 4 vyhlášky Ministerstva dopravy a spojů č. 104/1997 Sb., kterou se provádí zákon o pozemních komunikacích (dále jako „prováděcí vyhláška“) jsou chodníky:
samostatnými místními komunikacemi IV. třídy; součástmi místních komunikací, k nimž přiléhají;
účelovými komunikacemi, a to jak veřejně přístupnými, tak veřejně nepřístupnými (např. v uzavřeném areálu).
Dále je potřeba se zabývat otázkou, kdo je vlastníkem takového chodníku. V případě chodníku jako samostatné místní komunikace nebo součásti místní komunikace je jeho vlastníkem obec. To stanovuje § 9 odst. 1 zákona o pozemních komunikacích. Pro úplnost je potřeba dodat, že stavba chodníku není součástí pozemku, tzn. že vlastník chodníku nemusí být totožný s vlastníkem pozemku pod ním. V případě chodníku jako účelové komunikace je jeho vlastníkem právnická nebo fyzická osoba.
Zákon o pozemních komunikacích stanovuje povinnosti ohledně údržby a případné náhrady škody pouze vlastníkům místních komunikací. Ustanovení § 9 odst. 3 tohoto zákona ukládá vlastníkovi místní komunikace povinnost vykonávat její správu zahrnující zejména její pravidelné a mimořádné prohlídky, údržbu a opravy. Co se onou údržbou rozumí stanovuje § 1a prováděcí vyhlášky. Jedná se o soubor prací, kterými se chodník udržuje v provozně a technicky vyhovujícím stavu za všech povětrnostních podmínek a odstraňují se vady a nedostatky uvedením do původního stavu.
Odpovědnost za škody pak upravuje § 27 zákona o pozemních komunikacích. Vlastník chodníku je povinen nahradit škody vzniklé jejich uživatelům, jejichž příčinou byla závada ve schůdnosti chodníku, pokud neprokáže, že nebylo v mezích jeho možností tuto závadu odstranit, u závady způsobené povětrnostními situacemi a jejich důsledky takovou závadu zmírnit, ani na ni předepsaným způsobem upozornit. Naopak uživatelé chodníku nemají nárok na náhradu škody, která jim vznikla z jeho stavebního stavu nebo dopravně technického stavu. K tomu je potřeba dodat, že obec může svým nařízením vymezit úseky chodníků, na kterých se pro jejich malý dopravní význam nezajišťuje schůdnost odstraňováním sněhu a náledí (takové úseky musí být řádně označeny).
Co je závadou ve schůdnosti chodníku stanovuje § 26 odst. 7 zákona o pozemních komunikacích. Je to taková změna, kterou nemůže chodec předvídat při pohybu přizpůsobeném stavebnímu stavu a dopravně technickému stavu a povětrnostním situacím a jejich důsledkům.
Povinnosti vlastníků chodníků jako účelových komunikací jsou dány obecně zákonem č. 89/2012 Sb., občanský zákoník. Ve smyslu § 2900 tohoto zákona je vlastník chodníku povinen počínat si tak, aby nedošlo k nedůvodné újmě na svobodě, životě, zdraví nebo na vlastnictví jiného, vyžadují-li to okolnosti případu nebo zvyklosti soukromého života. Má povinnost také zakročit proti hrozící újmě. V případě, že vlastník chodníku této povinnosti nedostojí a uživatelům na jeho chodníku vznikne újma, můžou se tito obrátit na civilní soud s občanskoprávní žalobou. Je však potřeba upozornit, že nezakročí-li ten, komu újma hrozí, k jejímu odvrácení způsobem přiměřeným okolnostem, nese ze svého, čemu mohl zabránit.
 
Sebevraha v České Třebové zachránili v Kerharticích

Orlickoústečtí policisté v neděli večer zachraňovali z Tiché Orlice v Kerharticích u Ústí nad Orlicí 32letého sebevraha z České Třebové. Policisty zalarmoval jeho kamarád, který tušil, že by mohlo dojít k nejhoršímu. Policisté naštěstí muže v řece našli dříve, než bylo pozdě, podchlazeného ho pak odvezla záchranka do nemocnice. Podívejte se nález muže ve videu. 
Policisté z Oddělení hlídkové služby orlickoústecké policie v neděli večer doslova zachránili život 32letého muže.
"Po osmé hodině večer jsme přijali oznámení – obavu o kamaráda, který by si mohl chtít ublížit. Jednalo se o 32letého muže z České Třebové. Indicie bohužel nasvědčovaly tomu nejhoršímu, a proto začala doslova hra o čas. Po řadě úkonů, které prováděli jak operační důstojníci, tak policisté v terénu, asi hodinu po oznámení, našli policisté z hlídkové služby z Ústí n. Orlicí podchlazeného pohřešovaného muže schouleného v řece u cyklostezky v Kerharticích," uvedla policejní mluvčí Markéta Janovská. Terén zde byl podle policistů zarostlý, řeka špatně přístupná, nicméně se jim podařilo muže z vody vytáhnout, zkontrolovali mu základní životní funkce, okamžitě mu poskytli první pomoc, tepelný komfort a zavolali záchrannou službu. Ta muže odvezla do nemocnice (Zdroj Orlický deník)

V ÚSTÍ N. O. OTEVŘELI REGIONÁLNÍ CENTRUM PÉČE O DUŠEVNÍ ZDRAVÍ

Ve středu 25. září proběhlo v Ústí nad Orlicí slavnostní otevření nového centra Péče o duševní zdraví, které se nachází na adrese Na Ostrově 1165. Jedná se o čtvrté centrum svého druhu v Pardubickém kraji, které se zaměřuje na poskytování podpory lidem, kterým do života vstoupilo duševní onemocnění. Jeho hlavním cílem je pomoci těmto lidem žít podle jejich vlastních voleb, zodpovědně jak k sobě, tak i k ostatním. V našem okrese má ještě svoje detašocané pracoviště v Králíkách. Slavnostního otevření se zúčastnili představitelé měst v regionu, zástrupci kraje, odborná veřejnost a zástupci organizace Péče o duševní zdraví, z.s. Součástí programu byla prohlídka prostor centra, během níž byli účastníci seznámeni s jeho fungováním a jednotlivými službami. Nové centrum staví na multidisciplinárním přístupu k péči, přičemž klade důraz na individuální potřeby každého klienta a jeho rodiny. Cílem je, aby klienti mohli získat potřebnou podporu a žít plnohodnotný život navzdory duševnímu onemocnění. Webu organizace Péče o duševní zdraví najdete ZDE: https://pdz.cz/.
Středisko organizuje Den otevřených dveří. Přijďte v pátek 27. 9. kdykoliv v čase od 10 do 15 hodin na adresu Na Ostrově 1165, Ústí nad Orlicí. Dozvíte se, jak pracujeme, s čím a jak konkrétně dokážeme pomoci a naši sociální pracovníci a zdravotníci budou připraveni vám odpovědět na jakékoliv další otázky.

Studenti konzervatoře se už těší na nové nástroje

Rada Pardubického kraje schválila uvolnění 15 milionů korun na zakoupení nových, modernějších hudebních nástrojů, pro potřebu studentů Konzervatoře Pardubice. Tato škola, jediná svého druhu v kraji, vychovává absolventy, kteří nacházejí uplatnění v řadě profesionálních těles, ale jsou také úspěšní jako sólisté.  „Na základě jednání s vedením školy jsme postupně upřesňovali aktuální potřebu hudebních nástrojů tak, abychom urychlili jejich standardní obměnu, která nemusí být s ohledem na využívání nástrojů a jejich opotřebení dostatečná. Škola získala před časem moderní koncertní prostor v Sukově síni a nyní je potřeba posunout také nástrojovou část. Kromě koncertního křídla do komorního sálu budou pořízeny klavíry pro výuku, akordeony, housle, violy, kontrabasy, kytary a další, převážně zakázkové nástroje, některé od mistrů z České republiky, jiné ze zahraničí,“ uvedl hejtman Martin Netolický.       
„Studenti jsou takoví profesionálové - čekatelé a kvalitní nástroje jsou pro ně výzvou. Jsme rádi, že můžeme naše vybavení posunout kvalitativně zase o něco dál,“ řekl ředitel školy Dalibor Hlava a dodal: „Nyní se budeme muset popasovat s několika výběrovými řízeními na ty nejdražší nástroje. Jenom pro představu – špičkové klavíry se pohybují v řádu kolem pěti milionů korun.“ Pardubická konzervatoř získala aktuálně také prostředky ve výši 460 tisíc korun na opravu výtahu, klimatizace a sociálního zařízení. „Dalších 307 tisíc korun poskytneme škole na pronájem podzemního podlaží Parkovacího domu v Pardubicích, kde se nachází 51 parkovacích míst pro osobní automobily, tři stání pro motocykly a kolárna, které konzervatoř užívá,“ řekl Josef Kozel, krajský radní zodpovědný za školství, a vysvětlil: „Nájemné bude konzervatoř hradit do doby vkladu Pardubického kraje jakožto spolumajitele objektu parkoviště do příslušného katastru, poté už budeme platit pouze provozní věci.“
Pardubická konzervatoř, která vznikla v roce 1978, je jedinou školou tohoto typu ve východních Čechách. Na šestileté škole je možné studovat dva obory – klasickou hudbu a klasický zpěv. Ve škole působí Symfonický orchestr Konzervatoře Pardubice, Banda di Feste, dechová Pardubická muzika, či pěvecký sbor. Vedle spolupráce s profesionálními hudebními institucemi pořádá škola množství vlastních koncertů a akcí.
Konzervatoř sídlí v pardubickém Domě hudby, který disponuje 70 odbornými učebnami, osmi učebnami pro kolektivní výuku a třemi koncertními sály. Konzervatoř má rovněž vybavené nahrávací studio pro pořizování audionahrávek. Jedná se o šestipatrový komplex, jehož prostory poskytují ideální podmínky pro studium.

 

Nová videa Českotřebovského deníku:


   



Úmrtí v září - aktualizace 23/9: Jiří Lehar, 44 let, Jiří Rybka, 86 let,  Miloslav Kubát, 81 let, , Tykačova 1661, František Horáček, 90 let,  Milan Absolon, 56 let, ČT, Pavel Černohous, 56 let, ČT RNDr. Antonín Jandera, 77 let, Praha, dříve ČT Hýblová Ludmila, 73 let, Jiří Turek, 73 let Dlouhá Třebová, Oldřich Slezák, 90 let, Irena Vyčítalová 63 let, Dagmar Moulisová, 93 let, Michaela Holánková, 33 let, Ludmila Voltnerová, 86 let,  Miloš Broulík, 83 let, Jaroslava Hurychová, 77 let... Více v rubrice Úmrtí ZDE
  
AVÍZO NA LISTOPAD  PPP 2024 - pohodový pátek po sedmé,  1. 11. 2024 od 19,00 hod. VS KC Česká Třebová, vstupné 350, - Kč.
Účinkují : Ivo Vikttorin Trio (Ivo Viktorin  - AG Flek, Luboš Novotný - Druhá tráva, Radek Hlávka - Druhá tráva) - křest nového CD, kmotři křtu - Robert Křesťan (Druhá tráva) s Lubošem Malinou (Druhá tráva, Malina Brothers) - společně oslavíme 40 let jejich spolupráce, předkapela - Gankino Quintet - studenti Pardubické konzervatoře. Pořádá a zve Zdeněk Neterda



 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?