Českotřebovský deník 268/2024 

                                                       Sobota 28. září 2024 

 
Nové video Českotřebovského deníku:  KOS LITOMYŠL MÁME NOVĚ NA VIDEU


Impozantní nástup do nové sezóny Kruhu přátel hudby zajistil pěvecký sbor KOS Litomyšl. Plná Malá scéna byla zcela nadšená!

Koncert, jehož průběh se nedá dost dobře vylíčit sebelepším písemným projevem a nakonec ani ústně. Musí se to prožít. Litomyšlský sbor KOS je prostě světová špička  a každý, kdo byl dnes večer na koncertu to jistě taky tak vnímá. Ani drahá profesionální tělesa  by takový dojem na posluchače neudělala. Úžasný sbor, úžasní sólisté, úžasný sbormistr a úžasná korepetitorka.Milan Motl je sbormistrem KOSu již více než 20 let, sboru, kde se často mění obsazení zpěváků Každý rok sbor po maturitě a absolutoriu opouští většina nejzkušenějších, nejvyzpívanějších zpěváků. Někteří však se sborem spolupracují i nadále externě. Než opustí sbor úplně, protože jim pracovní nebo studijní povinnosti na VŠ již ve sboru déle setrvat nedovolí, vyzpívají se díky nim a starším Kosákům ti mladší. Je to vlastně takové předávání štafety mezi generacemi. Repertoár se sbor snaží částečně obnovovat každým rokem. Nejvíce se to projevuje na vánočních koncertech, kde se pro posluchače snažíme připravit vždy něco nového. Z českých skladatelů rádi zpíváme písně Jana Vičara. Na vedení sboru Milan Motl spolupracuje se svou kolegyní Janou Švecovou, takže nácvik nových skladeb probíhá na dělených zkouškách. Nakonec pak proběhne tzv. společné sezpíváni. Sbor také asi pětkrát do roka využívá možnost intenzivních víkendových soustředění. Sbor absolvoval také zájezdy do Německa a USA. A pokud je to USA, tak naposledy sbor vystupoval ve státě Florida. "V Americe jsou lidé velice emocionální, v reakcích bezprostřední, takže zpětná vazba nadšeného publika v podobě potlesku ve stoje je velmi potěšující odměnou," říká Milan Motl. V České Třebové sbor provedl klasický program letošního roku - roku České hudby. Byly zde ukázky hudby renesanční i současné skladby a také ukázky moderních aranžmá od Beatles a Qeen. Odměnou i v České Třebové byly ovace vestoje. Více než hodinové video obsahuje ukázku cca 90% z koncertního programu koncertu, který zahájil 63. ročník abonomá Kruhu přátel hudby a to opravdu impozantně. Speciálně je třeba pochválit jak klavírní doprovod, tak i sólové vystoupení Martiny Plockové, bez které by dnes "kosácký program" nebyl tím čím je. Určitě proto polovina ovací patřila také Martině Plockové
CENA LÉKAŘSKÉ FAKULTY MASARYKOVY UNIVERZITY PRO EVELÍNU VOLESKOU
V SOUTĚŽI ČESKÁ HLAVIČKA ROKU

Evelína Voleská zvítězila v soutěži České hlavičky. Porota ocenila její práci jako nejlepší z oblasti přírodních věd, které se zabývají lidským zdravím. Studentka českotřebovského gymnázia pod odborným vedením M.Sc. Parisou EmamiAref a Alemeh Zamani, Ph.D., které působí na Anatomickém ústavu Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně, studuje významnou strukturu mozkových komor (choroidální plexus) ve světle neuropatické bolesti, která je vyvolána chemoterapií. Evelíně velmi blahopřejeme k dosaženému úspěchu.

Přehled dalších zatím publikovaných videí z vinobraní 2023 a 2024


O návrh revitalitace Nového náměstí je velký zájem

Prezentace návrhu se konala 25. 9. 2024 v badatelně Městského muzea. Navíc se konala prezentace systému zeleně ve městě. Je to také důležité, ale můžeme se tomu věnovat později. Na videu je vybrána zajímavější část, která se týká prezentace návrhu revitalizace Nového náměstí po stránce architektonického řešení, dopravního řešení a revitalizace zeleně. Prezentaci představil starosta Zdeněk Řehák, městský architekt Ing. arch. Štěpán Eliáš, návrh úprav zeleně představil Ing. Lukáš Štefl, a dopravní řešení Ing. Dušan Střeštík. K návrhům byla také diskuze. Vystoupení autorů návrhu je zachyceno na videu včetně vizualizací. Ohlasů na to mám poměrně dost. Shoda je v tom, že by se něcio udělat mělo, ale způsob realizace by si každý představoval jinak. Zatím studujme návrh a pak se pokusím, o srovnání s návrhy vzniklé na architektonické soutěži v roce 2014.  Zdá se, že nový návrh je přece jen reálnější, dříve to byly fantazie.

Den železnice 2024 Česká Třebová má nový termín 19. a 20. 10. 2024. Program zveřejněn ještě není.

Na webu Českých drah se objevila nová informace :
Den železnice v České Třebové nakonec bude v nově odsunutém termínu o třetím říjnovém víkendu
Národní den železnice 2024 v České Třebové se uskuteční v novém termínu, a to o víkendu 19. a 20. října.
Již zakoupené vstupenky zůstávají v platnosti i na nový termín akce.
Původní jízdenky na historické vlaky včetně návozových a odvozových spojů není možné využít v novém termínu a můžete je vrátit -vrátit jízdenku. Na uvedené stránce stačí zadat kód transakce a e-mail nakupujícího (přihlášený uživatel si jen vybere z historie nákupů co chce vrátit).
Současně, pokud vám nový termín z nějakého důvodu nevyhovuje, je možné vrátit i vstupenku na původní termín. Postup je totožný jako s jízdenkami.
Prodej vstupenek na nový termín konání akce, a také jízdenek na zvláštní vlaky, nyní České dráhy připravují.


Hnědé tabule u silnic zvou nově do Automatických mlýnů

Pardubický kraj má v rámci rozvoje cestovního ruchu ve své kompetenci také zajišťování informačních hnědých tabulí k významným turistickým a kulturním cílům. Letos v září přibyly u silnic I. tříd směřujících do Pardubic i Automatické mlýny.
„V Pardubickém kraji máme nyní celkem 50 turistických cílů a 130 navigačních tabulí na silnicích I. tříd a dálnici, takzvaných IS 23. Dostat povolení k jejich umístění je ale poměrně složitý proces. Turistický cíl musí do svého seznamu nejprve zařadit Centrála cestovního ruchu CzechTourism na základě žádosti a následného rozhodnutí meziresortní komise pro označování kulturních a turistických cílů, grafiku schvaluje Ministerstvo kultury a o umístění rozhoduje Policie ČR. V letošním roce byl cíl Automatické mlýny Pardubice po ročním čekání zařazen na seznam a Pardubickým krajem ve spolupráci s Klubem českých turistů vyznačen na silnicích I/36 a na I/37,“ objasňuje náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.
Grafické zpodobnění Automatických mlýnů Pardubice na tabuli zahrnuje všechny dosavadní součásti areálu a vyplývá ze spolupráce všech subjektů, které zde v současné době působí. Pardubický kraj za realizaci tabulí zaplatil Klubu českých turistů 174 tisíc korun. „V okolí Pardubic tabule zvou na Památkovou zónu, Zámek Pardubice a nyní místní magický trojúhelník dokončí třetí bod – Automatické mlýny,“ dodal Línek.
Značení turistických a kulturních cílů je v České republice jednotné na celém území. V Pardubickém kraji nyní propaguje tato místa:
 

1.       Židovská synagoga a hřbitov, Heřmanův Městec

2.       Zřícenina hradu Oheb

3.       Zřícenina hradu Lichnice

4.       Zámek Chrast

5.       Zámek Choltice

6.       Zámek Choceň

7.       Zámek Moravská Třebová

8.       Vojenské muzeum Králíky

9.       Veselý Kopec

10.   Tvrz Orlice

11.   Tvrz Bouda Suchý vrch

12.   Rozhledna Járy Cimrmana

13.   Rotunda svaté Kateřiny

14.   Rokokový zámek Nové Hrady

15.   Renesanční zámek Litomyšl

16.   Poutní kostel Vraclav

17.   Poutní kostel Koclířov

18.   Polička

19.   Pietní území Ležáky

20.   Památník dr. Emila Holuba Holice

21.   Památková zóna Žamberk

22.   Památková zóna Ústí nad Orlicí

23.   Památková zóna Svitavy

24.   Hrad Rychmburk v Předhradí

25.   Památková zóna Letohrad

26.   Památková zóna Lanškroun

27.   Památková zóna Jablonné nad Orlicí

28.   Památková zóna Česká Třebová

29.   Památková zóna Vysoké Mýto

30.   Muzeum Švýcárna

29.   Památková zóna Vysoké Mýto

30.   Muzeum Švýcárna

31.   Muzeum Skuteč

32.   Muzeum řemesel Letohrad

33.   Mladějovská úzkorozchodná dráha

34.   Lázně Bohdaneč

35.   Kostel Boží Trojice Klášterec nad Orlicí

36.   Klášter Dolní Hedeč

37.   Chrám Nanebevzetí Panny Marie Chrudim

38.   Hřebčín Kladruby nad Labem

39.   Hrad Svojanov

40.   Hrad Litice nad Orlicí

41.   Hrad Kunětická hora

42.   Hrad Košumberk Luže

43.   Hip o logické muzeum zámek Slatiňany

44.   Betlém Hlinsko

45.   Berlova vápenka

46.   Zámek Pardubice

47.   Památková zóna Pardubice

48.   Země Keltů

49.   Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi

50.   Automatické mlýny Pardubice


Údržba chodníků a odpovědnost za ni 

Pokud se bavíme o údržbě chodníků a odpovědnosti na ni, je nedříve nutné zabývat se tím, co se „chodníkem“ podle právních předpisů rozumí.
Ve vazbě na § 12 odst. 4 zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů (dále v textu uváděn jako „zákon o pozemních komunikacích“) a § 3 odst. 4 vyhlášky Ministerstva dopravy a spojů č. 104/1997 Sb., kterou se provádí zákon o pozemních komunikacích (dále jako „prováděcí vyhláška“) jsou chodníky:
samostatnými místními komunikacemi IV. třídy; součástmi místních komunikací, k nimž přiléhají;
účelovými komunikacemi, a to jak veřejně přístupnými, tak veřejně nepřístupnými (např. v uzavřeném areálu).
Dále je potřeba se zabývat otázkou, kdo je vlastníkem takového chodníku. V případě chodníku jako samostatné místní komunikace nebo součásti místní komunikace je jeho vlastníkem obec. To stanovuje § 9 odst. 1 zákona o pozemních komunikacích. Pro úplnost je potřeba dodat, že stavba chodníku není součástí pozemku, tzn. že vlastník chodníku nemusí být totožný s vlastníkem pozemku pod ním. V případě chodníku jako účelové komunikace je jeho vlastníkem právnická nebo fyzická osoba.
Zákon o pozemních komunikacích stanovuje povinnosti ohledně údržby a případné náhrady škody pouze vlastníkům místních komunikací. Ustanovení § 9 odst. 3 tohoto zákona ukládá vlastníkovi místní komunikace povinnost vykonávat její správu zahrnující zejména její pravidelné a mimořádné prohlídky, údržbu a opravy. Co se onou údržbou rozumí stanovuje § 1a prováděcí vyhlášky. Jedná se o soubor prací, kterými se chodník udržuje v provozně a technicky vyhovujícím stavu za všech povětrnostních podmínek a odstraňují se vady a nedostatky uvedením do původního stavu.
Odpovědnost za škody pak upravuje § 27 zákona o pozemních komunikacích. Vlastník chodníku je povinen nahradit škody vzniklé jejich uživatelům, jejichž příčinou byla závada ve schůdnosti chodníku, pokud neprokáže, že nebylo v mezích jeho možností tuto závadu odstranit, u závady způsobené povětrnostními situacemi a jejich důsledky takovou závadu zmírnit, ani na ni předepsaným způsobem upozornit. Naopak uživatelé chodníku nemají nárok na náhradu škody, která jim vznikla z jeho stavebního stavu nebo dopravně technického stavu. K tomu je potřeba dodat, že obec může svým nařízením vymezit úseky chodníků, na kterých se pro jejich malý dopravní význam nezajišťuje schůdnost odstraňováním sněhu a náledí (takové úseky musí být řádně označeny).
Co je závadou ve schůdnosti chodníku stanovuje § 26 odst. 7 zákona o pozemních komunikacích. Je to taková změna, kterou nemůže chodec předvídat při pohybu přizpůsobeném stavebnímu stavu a dopravně technickému stavu a povětrnostním situacím a jejich důsledkům.
Povinnosti vlastníků chodníků jako účelových komunikací jsou dány obecně zákonem č. 89/2012 Sb., občanský zákoník. Ve smyslu § 2900 tohoto zákona je vlastník chodníku povinen počínat si tak, aby nedošlo k nedůvodné újmě na svobodě, životě, zdraví nebo na vlastnictví jiného, vyžadují-li to okolnosti případu nebo zvyklosti soukromého života. Má povinnost také zakročit proti hrozící újmě. V případě, že vlastník chodníku této povinnosti nedostojí a uživatelům na jeho chodníku vznikne újma, můžou se tito obrátit na civilní soud s občanskoprávní žalobou. Je však potřeba upozornit, že nezakročí-li ten, komu újma hrozí, k jejímu odvrácení způsobem přiměřeným okolnostem, nese ze svého, čemu mohl zabránit.

V ÚSTÍ N. O. OTEVŘELI REGIONÁLNÍ CENTRUM PÉČE O DUŠEVNÍ ZDRAVÍ

Ve středu 25. září proběhlo v Ústí nad Orlicí slavnostní otevření nového centra Péče o duševní zdraví, které se nachází na adrese Na Ostrově 1165. Jedná se o čtvrté centrum svého druhu v Pardubickém kraji, které se zaměřuje na poskytování podpory lidem, kterým do života vstoupilo duševní onemocnění. Jeho hlavním cílem je pomoci těmto lidem žít podle jejich vlastních voleb, zodpovědně jak k sobě, tak i k ostatním. V našem okrese má ještě svoje detašocané pracoviště v Králíkách. Slavnostního otevření se zúčastnili představitelé měst v regionu, zástrupci kraje, odborná veřejnost a zástupci organizace Péče o duševní zdraví, z.s. Součástí programu byla prohlídka prostor centra, během níž byli účastníci seznámeni s jeho fungováním a jednotlivými službami. Nové centrum staví na multidisciplinárním přístupu k péči, přičemž klade důraz na individuální potřeby každého klienta a jeho rodiny. Cílem je, aby klienti mohli získat potřebnou podporu a žít plnohodnotný život navzdory duševnímu onemocnění. Webu organizace Péče o duševní zdraví najdete ZDE: https://pdz.cz/.
Středisko organizuje Den otevřených dveří. Přijďte v pátek 27. 9. kdykoliv v čase od 10 do 15 hodin na adresu Na Ostrově 1165, Ústí nad Orlicí. Dozvíte se, jak pracujeme, s čím a jak konkrétně dokážeme pomoci a naši sociální pracovníci a zdravotníci budou připraveni vám odpovědět na jakékoliv další otázky.

Studenti konzervatoře se už těší na nové nástroje

Rada Pardubického kraje schválila uvolnění 15 milionů korun na zakoupení nových, modernějších hudebních nástrojů, pro potřebu studentů Konzervatoře Pardubice. Tato škola, jediná svého druhu v kraji, vychovává absolventy, kteří nacházejí uplatnění v řadě profesionálních těles, ale jsou také úspěšní jako sólisté.  „Na základě jednání s vedením školy jsme postupně upřesňovali aktuální potřebu hudebních nástrojů tak, abychom urychlili jejich standardní obměnu, která nemusí být s ohledem na využívání nástrojů a jejich opotřebení dostatečná. Škola získala před časem moderní koncertní prostor v Sukově síni a nyní je potřeba posunout také nástrojovou část. Kromě koncertního křídla do komorního sálu budou pořízeny klavíry pro výuku, akordeony, housle, violy, kontrabasy, kytary a další, převážně zakázkové nástroje, některé od mistrů z České republiky, jiné ze zahraničí,“ uvedl hejtman Martin Netolický.       
„Studenti jsou takoví profesionálové - čekatelé a kvalitní nástroje jsou pro ně výzvou. Jsme rádi, že můžeme naše vybavení posunout kvalitativně zase o něco dál,“ řekl ředitel školy Dalibor Hlava a dodal: „Nyní se budeme muset popasovat s několika výběrovými řízeními na ty nejdražší nástroje. Jenom pro představu – špičkové klavíry se pohybují v řádu kolem pěti milionů korun.“ Pardubická konzervatoř získala aktuálně také prostředky ve výši 460 tisíc korun na opravu výtahu, klimatizace a sociálního zařízení. „Dalších 307 tisíc korun poskytneme škole na pronájem podzemního podlaží Parkovacího domu v Pardubicích, kde se nachází 51 parkovacích míst pro osobní automobily, tři stání pro motocykly a kolárna, které konzervatoř užívá,“ řekl Josef Kozel, krajský radní zodpovědný za školství, a vysvětlil: „Nájemné bude konzervatoř hradit do doby vkladu Pardubického kraje jakožto spolumajitele objektu parkoviště do příslušného katastru, poté už budeme platit pouze provozní věci.“
Pardubická konzervatoř, která vznikla v roce 1978, je jedinou školou tohoto typu ve východních Čechách. Na šestileté škole je možné studovat dva obory – klasickou hudbu a klasický zpěv. Ve škole působí Symfonický orchestr Konzervatoře Pardubice, Banda di Feste, dechová Pardubická muzika, či pěvecký sbor. Vedle spolupráce s profesionálními hudebními institucemi pořádá škola množství vlastních koncertů a akcí.
Konzervatoř sídlí v pardubickém Domě hudby, který disponuje 70 odbornými učebnami, osmi učebnami pro kolektivní výuku a třemi koncertními sály. Konzervatoř má rovněž vybavené nahrávací studio pro pořizování audionahrávek. Jedná se o šestipatrový komplex, jehož prostory poskytují ideální podmínky pro studium.

 

Nová videa Českotřebovského deníku:


   



Úmrtí v září - aktualizace 28/9: Dagmar Královcová , 63 let, Jiří Lehar, 44 let, Jiří Rybka, 86 let,  Miloslav Kubát, 81 let, , Tykačova 1661, František Horáček, 90 let,  Milan Absolon, 56 let, ČT, Pavel Černohous, 56 let, ČT RNDr. Antonín Jandera, 77 let, Praha, dříve ČT Hýblová Ludmila, 73 let, Jiří Turek, 73 let Dlouhá Třebová, Oldřich Slezák, 90 let, Irena Vyčítalová 63 let, Dagmar Moulisová, 93 let, Michaela Holánková, 33 let, Ludmila Voltnerová, 86 let,  Miloš Broulík, 83 let, Jaroslava Hurychová, 77 let... Více v rubrice Úmrtí ZDE
  
AVÍZO NA LISTOPAD  PPP 2024 - pohodový pátek po sedmé,  1. 11. 2024 od 19,00 hod. VS KC Česká Třebová, vstupné 350, - Kč.
Účinkují : Ivo Vikttorin Trio (Ivo Viktorin  - AG Flek, Luboš Novotný - Druhá tráva, Radek Hlávka - Druhá tráva) - křest nového CD, kmotři křtu - Robert Křesťan (Druhá tráva) s Lubošem Malinou (Druhá tráva, Malina Brothers) - společně oslavíme 40 let jejich spolupráce, předkapela - Gankino Quintet - studenti Pardubické konzervatoře. Pořádá a zve Zdeněk Neterda



 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?