Českotřebovský deník 269/2024 

                                                       Neděle 29. září 2024 

 
Nové video Českotřebovského deníku:  Swing na Českotřebovském vinobraní 2024 opět také i s Bárou Štěpánovou

 
V neděli to bude týden co na Českotřebovském vinobraní vystoupil  v odpoledním programu také velký swingový orchestr, a stejně jako v předešlém roce mělo jeho vystoupení velký ohlas.  U mikrofonu se po zdravotní přestávce opět objevil Petr Skalický a vystoupení obohatila dále Daniela Stránská a jako mimořádný host v závěru také Bára Štěpánová, které se loni na Českotřebovském vinobraní líbila a přijela znovu také s manželem.  Bylo krásné počasí, snad trochu větrné, což se trochu projevilo v přenosu zvuku, některé nástroje  byly méně slyšet, neboť vítr odnesl jejich zvuk jinam a záviselo na tom,  jakým směrem byl nasměrován snímací mikrofon. Ale při venkovním vystoupení je třeba s těmito problémy počítat a nelze je porovnávat s vystoupením ve standardních studiových podmínkách nebo v sále, kde lze všechno dopředu nazkoušet.  V každém případě je vystoupení Velkého swingového orchestru vždy  ve veřejnosti očekáváno a nebylo tomu jinak ani v neděli 22. září. V neděli 22/9 byla nahrávka vyměněn a za bezchybnou, v té první byla chyba v jednom z titulků, dirigent Jiří Němec je označen jako Miloš. Nyní v druhé nahrávce je všechno v pořádku. Je-li to možné, je třeba chyby ve jménech opravit. Odkaz na video ZDE
Přehled dalších zatím publikovaných videí z vinobraní 2023 a 2024


O návrh revitalitace Nového náměstí je velký zájem

Prezentace návrhu se konala 25. 9. 2024 v badatelně Městského muzea. Navíc se konala prezentace systému zeleně ve městě. Je to také důležité, ale můžeme se tomu věnovat později. Na videu je vybrána zajímavější část, která se týká prezentace návrhu revitalizace Nového náměstí po stránce architektonického řešení, dopravního řešení a revitalizace zeleně. Prezentaci představil starosta Zdeněk Řehák, městský architekt Ing. arch. Štěpán Eliáš, návrh úprav zeleně představil Ing. Lukáš Štefl, a dopravní řešení Ing. Dušan Střeštík. K návrhům byla také diskuze. Vystoupení autorů návrhu je zachyceno na videu včetně vizualizací. Ohlasů na to mám poměrně dost. Shoda je v tom, že by se něcio udělat mělo, ale způsob realizace by si každý představoval jinak. Zatím studujme návrh a pak se pokusím, o srovnání s návrhy vzniklé na architektonické soutěži v roce 2014.  Zdá se, že nový návrh je přece jen reálnější, dříve to byly fantazie.

Den železnice 2024 Česká Třebová má nový termín 19. a 20. 10. 2024. Program zveřejněn ještě není.

Na webu Českých drah se objevila nová informace :
Den železnice v České Třebové nakonec bude v nově odsunutém termínu o třetím říjnovém víkendu
Národní den železnice 2024 v České Třebové se uskuteční v novém termínu, a to o víkendu 19. a 20. října.
Již zakoupené vstupenky zůstávají v platnosti i na nový termín akce.
Původní jízdenky na historické vlaky včetně návozových a odvozových spojů není možné využít v novém termínu a můžete je vrátit -vrátit jízdenku. Na uvedené stránce stačí zadat kód transakce a e-mail nakupujícího (přihlášený uživatel si jen vybere z historie nákupů co chce vrátit).
Současně, pokud vám nový termín z nějakého důvodu nevyhovuje, je možné vrátit i vstupenku na původní termín. Postup je totožný jako s jízdenkami.
Prodej vstupenek na nový termín konání akce, a také jízdenek na zvláštní vlaky, nyní České dráhy připravují.


Kuželkáře Lokomotivy přesadili ve III. lize do skupiny  B, kde se jim daří !


Lokomotiva Č. Třebová - Lokomotiva Liberec 6 : 2 (3460 : 3321)

 Také v druhém kole ligové soutěže ročníku 2024/2025 mají kuželkáři na kontě vítězství, tentokrát  v domácí kuželně  S plným počtem bodů jsou nyní po dvou kolech na čele B skupiny třetiligové tabulky. I když nemají na kontě zatím nejvyšší bodový průměr, tak  tak  je přesto znát že v B skupiny budou patřit k těm nejlepším celkům.

Podívejme se jak  na drahách domácí kuželny bojovali jednotliví reprezentanti Lokomotivy. Suverénně nejlepším hráčem Lokomotivy a v zápase vůbec byl Jiří Kmoníček, kterému se mimořádně dařilo a nakoulel 640 bodů. Poměrně blízko k šestistovce byl Tomáš Hrubý, který nakoulel 595 bodů, porazil svého soupeře a přispěl do bodového konta domácího týmu. Dobrý výkon podal také Jiří Hetych mladší, který dosáhl výkon 582 bodů. domácí dráha mu pomáhala.  Jan Kmoníček  podal také dobrý výkon 575 bodů, ale do skóre se nezapočítává. Jeho soupeř na dráze podle zápisu dosáhl přece  jen 562 bodům, tedy o 13 méně, ale bod získal on. Zřejmě proto, že vyhrál  na třech ze čtyř drah a jen na jedné se mu nedařilo. Miloslav Hýbl dosáhl 549 bodů, ale protože jeho soupeř  toho nakoulel p 35 bodů víc, tak se za jeho výkon bod do skóre zápasu nezapočítá. Započítal se ale výkon  528 bodů, na kterém se podíleli po střídání dva hráči: Petr Holanec a Adam Bezdíček. I tak je rozdíl ve výsledném součtu velký. Lokomotiva Česká Třebová shodila 3460 kuželek a Lokomotiva Liberec o 139 kuželek méně. Zápis zápasu ZDE

Krajský fotbalový přebor: Hrálo se utkání pravdy Letohrad - Česká Třebová.  REMÍZA  !!!

FK Letohrad - FK Česká Třebová 3 : 3 (1 : 1)
Hrálo se v sobotu 28 září 2024 v Letohradě  před návštěvou 200 diváků
Ke škodě fanoušků nebyl zápas  přenášen na TVCOM.cz

 

Rozhodčí: Filipi Vojtěch – Škorpík Martin, Frank Vojtěch. Delegát: Schmeiser Kamil
Sestava F.K. Česká Třebová:
33 Janůj Jan  2 Šmíd Daniel 3 Deml Jan  4 Novotný Vojtěch  6 Grepl Filip  7 Borek Matěj
8 Müller Patrik  10 Vaňous Zdeněk [K] 11 Jiřánek Jakub 13 Deml Matěj 16 Krása Matěj
5 Fric Šimon  9 Barbořák Denis  12 Jelínek Jakub  14 Hýbl Lukáš  15 Polášek Matěj
Průběh zápasu je zdokumentován na diagramu.
Žluté karty: FK Česká Třebová 5, dokonce i brankář Janůj v 80. minutě, dále Grepl, Müller, Krása a Jelínek
Domácí 2 žluté karty 'Macek a Chládek v 1. poločase)
 
V tabulce je stále FK Česká Třebová na 1. místě s 19 body o bod před Letohradem,
Má ale k dobru jeden nehraný zápas s Jiskrou Ústí n. O. B (na hřišti soupeře).

Premiéra SKB v soutěži dospělých: Basketbalové derby vyhrál BK Ústí nad Orlicí 


SKB Česká Třebová - BK Ústí nad Orlicí 52 : 63
V sobotu 28. září podvečer se v hale Skalka konal první  vstupní zápas týmu mužů do kategorie dospělých. Ještě loni  to byli junioři a hráli nadregionální ligu.  Nyní zestárli a mužstvo vstoupilo do kategorie mužů ve Východočeském přeboru.  Stalo se tak po letech, kdy SKB Česká Třebová hrál bez týmů v kategorii dospělých. Od  nové sezóny 2024 /2025  však má SKB nové typy mužů i žen. Los určil první zápas do domácí haly a soupeřem byl BK z Ústí nad Orlicí, kde je zůstala kontinuita týmu mužů nepřerušena. Hosté z Ústí měli tedy více zkušeností. V zápase  se to projevilo, téměř celý zápas hosté vedli, v poločase o 6 bodů 33:27. Rozdíl skóre pak spíše narůstal ke konci se pak podařilo náskok soupeře poněkud snížit, ale závěrečné skóre hovoří jasně 63 : 52 pro hosty. Dosažené body obou soupeřů však nejsou nijak vysoké, svědčí o začátku sezóny. Jistě si i vítězný hostující tým představoval  větší vlastní úspěšnost a  to na druhé straně vypovídá o úspěšné obranné hře Českotřebováků . Hráči obou týmů se již utkali a dobře se znají. Zápas přilákal do haly slušnou návštěvu, nejen pro tu "derby atmosféru", ale spíše pro to, že se jednalo o premiéru SKB v soutěži dospělých. Na konci zápasu diváci oběma týmům zatleskali.
Nejlepší hráči: Ve vítězném týmu hostů Svojanovaký 21, odehrál na hřišti téměř celý zápas, Pecháček 15, Tomík 10, Jan Blaško 9. Hosté přijeli jen s 8 hráči,
Domácí SKB Škop 17, Šimon Kovář 10, F. Klejch, 10 Jelínek 6, Pucholt 5  atd. V sestavě domácích bylo 10 hráčů.  Rozhodčí Petr Dočkal a Karel Němec.

Hnědé tabule u silnic zvou nově do Automatických mlýnů

Pardubický kraj má v rámci rozvoje cestovního ruchu ve své kompetenci také zajišťování informačních hnědých tabulí k významným turistickým a kulturním cílům. Letos v září přibyly u silnic I. tříd směřujících do Pardubic i Automatické mlýny.
„V Pardubickém kraji máme nyní celkem 50 turistických cílů a 130 navigačních tabulí na silnicích I. tříd a dálnici, takzvaných IS 23. Dostat povolení k jejich umístění je ale poměrně složitý proces. Turistický cíl musí do svého seznamu nejprve zařadit Centrála cestovního ruchu CzechTourism na základě žádosti a následného rozhodnutí meziresortní komise pro označování kulturních a turistických cílů, grafiku schvaluje Ministerstvo kultury a o umístění rozhoduje Policie ČR. V letošním roce byl cíl Automatické mlýny Pardubice po ročním čekání zařazen na seznam a Pardubickým krajem ve spolupráci s Klubem českých turistů vyznačen na silnicích I/36 a na I/37,“ objasňuje náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.
Grafické zpodobnění Automatických mlýnů Pardubice na tabuli zahrnuje všechny dosavadní součásti areálu a vyplývá ze spolupráce všech subjektů, které zde v současné době působí. Pardubický kraj za realizaci tabulí zaplatil Klubu českých turistů 174 tisíc korun. „V okolí Pardubic tabule zvou na Památkovou zónu, Zámek Pardubice a nyní místní magický trojúhelník dokončí třetí bod – Automatické mlýny,“ dodal Línek.
Značení turistických a kulturních cílů je v České republice jednotné na celém území. V Pardubickém kraji nyní propaguje tato místa:
 

1.       Židovská synagoga a hřbitov, Heřmanův Městec

2.       Zřícenina hradu Oheb

3.       Zřícenina hradu Lichnice

4.       Zámek Chrast

5.       Zámek Choltice

6.       Zámek Choceň

7.       Zámek Moravská Třebová

8.       Vojenské muzeum Králíky

9.       Veselý Kopec

10.   Tvrz Orlice

11.   Tvrz Bouda Suchý vrch

12.   Rozhledna Járy Cimrmana

13.   Rotunda svaté Kateřiny

14.   Rokokový zámek Nové Hrady

15.   Renesanční zámek Litomyšl

16.   Poutní kostel Vraclav

17.   Poutní kostel Koclířov

18.   Polička

19.   Pietní území Ležáky

20.   Památník dr. Emila Holuba Holice

21.   Památková zóna Žamberk

22.   Památková zóna Ústí nad Orlicí

23.   Památková zóna Svitavy

24.   Hrad Rychmburk v Předhradí

25.   Památková zóna Letohrad

26.   Památková zóna Lanškroun

27.   Památková zóna Jablonné nad Orlicí

28.   Památková zóna Česká Třebová

29.   Památková zóna Vysoké Mýto

30.   Muzeum Švýcárna

29.   Památková zóna Vysoké Mýto

30.   Muzeum Švýcárna

31.   Muzeum Skuteč

32.   Muzeum řemesel Letohrad

33.   Mladějovská úzkorozchodná dráha

34.   Lázně Bohdaneč

35.   Kostel Boží Trojice Klášterec nad Orlicí

36.   Klášter Dolní Hedeč

37.   Chrám Nanebevzetí Panny Marie Chrudim

38.   Hřebčín Kladruby nad Labem

39.   Hrad Svojanov

40.   Hrad Litice nad Orlicí

41.   Hrad Kunětická hora

42.   Hrad Košumberk Luže

43.   Hip o logické muzeum zámek Slatiňany

44.   Betlém Hlinsko

45.   Berlova vápenka

46.   Zámek Pardubice

47.   Památková zóna Pardubice

48.   Země Keltů

49.   Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi

50.   Automatické mlýny Pardubice


V ÚSTÍ N. O. OTEVŘELI REGIONÁLNÍ CENTRUM PÉČE O DUŠEVNÍ ZDRAVÍ

 Ve středu 25. září proběhlo v Ústí nad Orlicí slavnostní otevření nového centra Péče o duševní zdraví, které se nachází na adrese Na Ostrově 1165. Jedná se o čtvrté centrum svého druhu v Pardubickém kraji, které se zaměřuje na poskytování podpory lidem, kterým do života vstoupilo duševní onemocnění. Jeho hlavním cílem je pomoci těmto lidem žít podle jejich vlastních voleb, zodpovědně jak k sobě, tak i k ostatním. V našem okrese má ještě svoje detašocané pracoviště v Králíkách. Slavnostního otevření se zúčastnili představitelé měst v regionu, zástrupci kraje, odborná veřejnost a zástupci organizace Péče o duševní zdraví, z.s. Součástí programu byla prohlídka prostor centra, během níž byli účastníci seznámeni s jeho fungováním a jednotlivými službami. Nové centrum staví na multidisciplinárním přístupu k péči, přičemž klade důraz na individuální potřeby každého klienta a jeho rodiny. Cílem je, aby klienti mohli získat potřebnou podporu a žít plnohodnotný život navzdory duševnímu onemocnění. Webu organizace Péče o duševní zdraví najdete ZDE: https://pdz.cz/.
Středisko organizuje Den otevřených dveří. Přijďte v pátek 27. 9. kdykoliv v čase od 10 do 15 hodin na adresu Na Ostrově 1165, Ústí nad Orlicí. Dozvíte se, jak pracujeme, s čím a jak konkrétně dokážeme pomoci a naši sociální pracovníci a zdravotníci budou připraveni vám odpovědět na jakékoliv další otázky.

 

Nová videa Českotřebovského deníku:


   



Úmrtí v září - aktualizace 28/9:  Dagmar Královcová , 63 let, Jiří Lehar, 44 let, Jiří Rybka, 86 let,  Miloslav Kubát, 81 let, , Tykačova 1661, František Horáček, 90 let,  Milan Absolon, 56 let, ČT, Pavel Černohous, 56 let, ČT RNDr. Antonín Jandera, 77 let, Praha, dříve ČT Hýblová Ludmila, 73 let, Jiří Turek, 73 let Dlouhá Třebová, Oldřich Slezák, 90 let, Irena Vyčítalová 63 let, Dagmar Moulisová, 93 let, Michaela Holánková, 33 let, Ludmila Voltnerová, 86 let,  Miloš Broulík, 83 let, Jaroslava Hurychová, 77 let... Více v rubrice Úmrtí ZDE
  
AVÍZO NA LISTOPAD  PPP 2024 - pohodový pátek po sedmé,  1. 11. 2024 od 19,00 hod. VS KC Česká Třebová, vstupné 350, - Kč.
Účinkují : Ivo Vikttorin Trio (Ivo Viktorin  - AG Flek, Luboš Novotný - Druhá tráva, Radek Hlávka - Druhá tráva) - křest nového CD, kmotři křtu - Robert Křesťan (Druhá tráva) s Lubošem Malinou (Druhá tráva, Malina Brothers) - společně oslavíme 40 let jejich spolupráce, předkapela - Gankino Quintet - studenti Pardubické konzervatoře. Pořádá a zve Zdeněk Neterda



 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?