Českotřebovský deník 270/2024 

                                                       Pondělí 30. září 2024 

 
V úterý bude v Kulturním centru vernisáž výstavy "Století Stanislava Víši"

Naposledy měl Stanislav Víša svou jubilejní výstavu k nedožitým osmdesátinám před dvaceti lety ve Výstavní síni Kulturního centru. Po 20 letech je zde nyní "stovka" a s ní nová výstava.
Letošní stovka proto jistě stojí za připomenutí snad ještě s větším důrazem než osmdesátka před dvaceti lety. Nicméně jsme nyní v době, kdy jsou výstavy dlouho dopředu plánovány profesionálními organizacemi, které pracují dle svých vlastních  dramaturgických plánů, a tak se mimořádně vložená výstava byť zaměřená ke 100. výročí významného českotřebovského výtvarníka obtížně  prosazuje. Iniciativa k uspořádání jubilejní výstavy tak byla v našem městském muzeu odmítnuta a obdobně se nenašel termín ani pro výstavu v Ústí nad Orlicí (v Perle přece Víša dlouho pracoval).
Nakonec výstava bude v českotřebovském Kulturním centru.  Bude uspořádána "nahoře" ve foyeru velkého sálu Kulturního centra Bude mít název "Století Stanislava Víši" a její vernisáž se uskuteční v úterý 1. října v 17 hodin, právě v den 100. výročí Víšova narození. Výstava bude otevřena po celý měsíc říjen a to nejen v době pořádání kulturních akcí, ale na požádání také v době otevření Galerie v přízemí. Zde bude v říjnu jiná výstava podle dlouhodobého programu. 
Škoda že se pozvánka na tuto výstavu nedostala do říjnového vydání tištěného Českotřebovského zpravodaje ani jakákokoliv zmínka o jeho nedožitém stoletém jubileu  Stanislav Víša, jako znamenitý malíř, ilustrátor a patriot našeho města by si to určitě zasloužil. Takový je ale život.... Pozvánka na výstavu je ale na webu Kulturního centra. (mm)
Před dvaceti lety jsme připomínali osmdesátiny a to byla v KC výstava opravdu pořádná!  Viz ZDE

Před 20 lety připravili českotřebovští filatelisté  známky s přítiskem obrazu St. Víši

Českotřebovští filatelisté vydali v roce 2004 sérii přítisků poštovních známek, na kterých by  propagovali českotřebovské výtvarné umělce. Právě jako první známka vyšla známka s motivem českotřebovského výtvarníka prof. Stanislava Víši, ke kterému se vztahovalo tehdy dvojí výročí: Před 80 lety se narodil a před 20 lety zemřel. Jeho život a práce pak byla připomenuta v závěru na obsáhlé výstavě. Vydanou poštovní známku uvádíme, pro připomenutí Tehdy se pak chystaly i další s motivy Karla Tomše a Otty Fuska. Vydané známky objednal zdejší Klub filatelistů a zde také bylo možné známky koupit.

Video Českotřebovského deníku:  Swing na Českotřebovském vinobraní opět také i s Bárou Štěpánovou

 
V neděli to bude týden co na Českotřebovském vinobraní vystoupil  v odpoledním programu také velký swingový orchestr, a stejně jako v předešlém roce mělo jeho vystoupení velký ohlas.  U mikrofonu se po zdravotní přestávce opět objevil Petr Skalický a vystoupení obohatila dále Daniela Stránská a jako mimořádný host v závěru také Bára Štěpánová, které se loni na Českotřebovském vinobraní líbila a přijela znovu také s manželem. Vinobraní ale nebylo jen o burčáku a prodeji vína a piva. Kvalitní program byl přiopraven na všechny dny od pátku do neděle.
Jaké by tedy bylo ohlédnutí za letošním vinobraním?

Před pořadateli je třeba především smeknout, vzali si na sebe náročný úkol. Pracovali s dotací města, to považuji ze správné, jedině v takové spolupráci  lze na Vinobraní zajistit kvalitní program, který i taková slavnost zasluhuje. Manažeři hudebních skupiny a agentury  si dnes nevědí co si za objednání kapely říci.  Své by o tom řekli třeba organizátoři letních festivalů, Gulášfestu v Přívratu i jinde.   Na letošní program se podařilo zajistit  myslím lepší program než loni, Vinobraní tedy nebylo jen o burčáku, vínu a v našich podmínkách také pivu, ale také o kvalitním programu.   Bylo také kvalitní zvučení, nešlo o obtěžování obyvatel centra města.
Dalším kladem je snaha připravit pro návštěvníky kvalitní podmínky, A tak žádné palety, ale posezení u stolů na lavicích,  Staré náměstí se na Vinobraní a také Týden sportu stává hledištěm kulturní akce a má přitom jednu závadu. Na vyvýšeném záhoně před jevištěm rostou již dost vzrostlé okrasné stromy a překáží ve výhledu na kapely a zpěváky, nebo také tanečníky, viz výřezy z fotografií. Na žádné kulturní akci by si pořadatelé stromy před jeviště nevysázeli.  Domnívám se, že by ještě stálo za pokus využít nastávající období vegetačního klidu a pokusit se stromy přesadit na jiné vhodné místo. Zvýšený záhon lze pak jistě upravit i bez vyšší vegetace.  Myslím, že máme na městě několik komisí, které by mohly tuto změnu iniciovat a prospěli by  tak dění na našem náměstí.
Byly také negativní jevy, na které jsem byl fotograficky upozorněn. Snímky ze soboty ráno ukazují, že to na náměstí bylo jako na smetišti. Nechtěl jsem je moc zveřejňovat, protože již během krátkého času bylo nakonec uklizeno. Lidé prostě odhodí svůj kelímek kam se jim líbí, i když zde byly třeba poloprázdné kontejnery. Nicméně stalo se, takže úklidová četa nastoupila později  než měla....

Přehled dalších zatím publikovaných videí z vinobraní 2023 a 2024


Den železnice 2024 Česká Třebová má nový termín 19. a 20. 10. 2024. Program zveřejněn ještě není.

Na webu Českých drah se objevila nová informace :
Den železnice v České Třebové nakonec bude v nově odsunutém termínu o třetím říjnovém víkendu
Národní den železnice 2024 v České Třebové se uskuteční v novém termínu, a to o víkendu 19. a 20. října.
Již zakoupené vstupenky zůstávají v platnosti i na nový termín akce.
Původní jízdenky na historické vlaky včetně návozových a odvozových spojů není možné využít v novém termínu a můžete je vrátit -vrátit jízdenku. Na uvedené stránce stačí zadat kód transakce a e-mail nakupujícího (přihlášený uživatel si jen vybere z historie nákupů co chce vrátit).
Současně, pokud vám nový termín z nějakého důvodu nevyhovuje, je možné vrátit i vstupenku na původní termín. Postup je totožný jako s jízdenkami.
Prodej vstupenek na nový termín konání akce, a také jízdenek na zvláštní vlaky, nyní České dráhy připravují.


Krajská I.B třída Česká Třebová B má konečně první výhru !

Bystré - Česká Třebová B 2 : 4 (2 : 4)
Nahlédněme ještě do soutěže "Krajská I.B třída, kde hraje B tým Fotbalového klubu Česká Třebová: B tým letos v I.B třídě dobré výsledky nemá.  Během dosavadních bojů získal zatím pouze  jedinou remízu a je tedy v roli otloukánka na posledním místě tabulky této soutěže. A tak zájezd do Bystrého byl s obavami.o výsledek a na vítězství  nikdo nesázel.
To se ale nepotvrdilo a tak má naše Béčko nyní na kontě první vítězství  Místo jednoho bodu má již nyní čtyři a v tabulce je místo 14. místa místo třinácté o bod před Jaroměřicemi..
Všechny branky padky v prvním poločase zápasu : Branky České Třebové Jakub Jelínek 2, Kubát Jiří a Hanik Maxim.  V zápase Česká Třebová  nikdy neprohrávala a dobrý výsledek ubránila.
Rozhodčí: Hájek Michal – Lukášek Jiří, Vodička Martin. Hřiště: Bystré. Diváků: 200. Žluté karty hosté 2x, domácí nula.
Sestava Česká Třebová B: Hotmar Jakub  Bohunek Ondřej  Horák Dominik [K] Polášek Matěj  Fečko Marek 
Mazura Tomáš Kubát Jiří Kovář Vojtěch Barbořák Denis  Hanik Maxim  Jelínek Jakub  Hýbl Lukáš  Hruška Marek  Mísař Adam .

I. hokejbalová liga: Lokomotiva body v Heřmanově Městci nenechala

Heřmanův Městec - Lokomotiva Česká Třebová 3 : 4 (1:0, 1:3, 1:1)
Nedělní utkání bylo ukázkou dalšího zápasu Lokomotivy s vítězným koncem. Po první třetině Lokomotiva prohrávala, ale ve druhé části hry se podařilo výsledek obrátit. Štěstí se pak od domácích odvrátilo   Od 11. minuty vedli 1:0, další branky padly ve 2. třetině. Nejdříve Filip Shejbal vyrovnal,. ale půl minuty na to se už zase radovali domácí.  Ne nadlouho. Radost jim vzala hostující Lokomotiva, konkrétně Cvejn v 19. minutě hry a Zdeněk Smutný o 3 minuty později při přesilové hře zavedl Lokomotivu do vedení 3 : 2. Na začátku 3. třetiny  k tomu přidal i svůj druhý gól  - Lokomotiva vedla  4 : 2. Domácí nehodili flintu do žita a bojovali. Dokázali však jenom v 36. minutě, tedy 9 minut před koncem snížit  na 3 : 4. A tak má Lokomotiva v I. hokejbalové lize již čtvrté vítězství!  V utkání byl vyloučen jeden domácí hráč a dva hosté za běžné přestupky, rozhodovali Dušan Havelka a Martin Vacek. Zápas sledovalo 98 diváků.
Sestava Lokomotivy: Broulík Michal Doubrava Tomáš Drozd Ondřej Koudela Tomáš Kříž Lukáš Laštovica Ondřej Mrštný Michael Cvejn Jakub, Faltejsek Lukáš,  Hynek Josef,  Pirkl Oliver,  Shejbal Filip, Smutný Zdeněk, Stráník Josef,  Švec Štěpán, Válek Michal, Valíček Martin a ještě brankář Sterenčák Lukáš. V tabulce je nyní Lokomotiva logicky po 4 kolech na 1. místě v tabulce a to dokonce s velkým pětibodovým náskokem.

Hokejisté hráli v Poličce přátelskou odvetu a po boji prohráli


HC Spartak Polička B - TJ Lokomotiva Česká Třebová 6:4 (1:1, 1:3, 4:0)
Branky a nahrávky: 17:54 Havlík Ladislav (Augustin), 22:02 Kukla (Havlík Ladislav), 41:32 Cihlář (Havlík Adam), 52:32 Havlík Ladislav (Augustin), 57:16 Augustin (Elis Dominik), 58:29 Havlík Adam (Havlík Ladislav) - 16:34 Holub (Šimončič, Král), 25:49 Král (Havránek), 33:59 Král (Holub, Šimončič), 38:06 Šimončič
Vyloučení: 4:6
HC Spartak Polička B: Čerbák - Hamerník, Augustin, Šmíd, Vondra, Havlík Ladislav, Havlík Adam, Jirouš, Cihlář Jan, Cihlář Jakub, Šváb, Elis Dominik, Kukla, Lukáš, Lidmila, Bělský
TJ Lokomotiva Česká Třebová: Pávek (30ˇ Češka) - Jemelka, Havránek Tomáš, Tölg, Čejka, Nesejt - Holub, Šimončič, Král, Chudý, Fiala, Skuček, Čapek, Umlauf, Palán
Diváci: 60 Po vyrovnané první třetině Lokomotiva vlétla do druhé, kde soupeře přehrávala a skóre se díky neproměňování šancí zastavilo jen na stavu 2:4. V závěrečné třetině převzali iniciativu domácí a zápas otočili na 6:4, kdy poslední gól vsítili při hře Lokomotivy bez brankaře. V zápase nedohráli obránci Jemelka (tříslo) a Tomáš Havránek (problém s ramenem). 

SKB Česká Třebová - BK Ústí nad Orlicí 52 : 63
V sobotu 28. září podvečer se v hale Skalka konal první  vstupní zápas týmu mužů do kategorie dospělých. Ještě loni  to byli junioři a hráli nadregionální ligu.  Nyní zestárli a mužstvo vstoupilo do kategorie mužů ve Východočeském přeboru.  Stalo se tak po letech, kdy SKB Česká Třebová hrál bez týmů v kategorii dospělých. Od  nové sezóny 2024 /2025  však má SKB nové typy mužů i žen. Los určil první zápas do domácí haly a soupeřem byl BK z Ústí nad Orlicí, kde je zůstala kontinuita týmu mužů nepřerušena. Hosté z Ústí měli tedy více zkušeností. V zápase  se to projevilo, téměř celý zápas hosté vedli, v poločase o 6 bodů 33:27. Rozdíl skóre pak spíše narůstal ke konci se pak podařilo náskok soupeře poněkud snížit, ale závěrečné skóre hovoří jasně 63 : 52 pro hosty. Dosažené body obou soupeřů však nejsou nijak vysoké, svědčí o začátku sezóny. Jistě si i vítězný hostující tým představoval  větší vlastní úspěšnost a  to na druhé straně vypovídá o úspěšné obranné hře Českotřebováků . Hráči obou týmů se již utkali a dobře se znají. Zápas přilákal do haly slušnou návštěvu, nejen pro tu "derby atmosféru", ale spíše pro to, že se jednalo o premiéru SKB v soutěži dospělých. Na konci zápasu diváci oběma týmům zatleskali.
Nejlepší hráči: Ve vítězném týmu hostů Svojanovaký 21, odehrál na hřišti téměř celý zápas, Pecháček 15, Tomík 10, Jan Blaško 9. Hosté přijeli jen s 8 hráči,
Domácí SKB Škop 17, Šimon Kovář 10, F. Klejch, 10 Jelínek 6, Pucholt 5  atd. V sestavě domácích bylo 10 hráčů.  Rozhodčí Petr Dočkal a Karel Němec.

V ÚSTÍ N. O. OTEVŘELI REGIONÁLNÍ CENTRUM PÉČE O DUŠEVNÍ ZDRAVÍ

 Ve středu 25. září proběhlo v Ústí nad Orlicí slavnostní otevření nového centra Péče o duševní zdraví, které se nachází na adrese Na Ostrově 1165. Jedná se o čtvrté centrum svého druhu v Pardubickém kraji, které se zaměřuje na poskytování podpory lidem, kterým do života vstoupilo duševní onemocnění. Jeho hlavním cílem je pomoci těmto lidem žít podle jejich vlastních voleb, zodpovědně jak k sobě, tak i k ostatním. V našem okrese má ještě svoje detašované pracoviště v Králíkách. Slavnostního otevření se zúčastnili představitelé měst v regionu, zástrupci kraje, odborná veřejnost a zástupci organizace Péče o duševní zdraví, z.s. Součástí programu byla prohlídka prostor centra, během níž byli účastníci seznámeni s jeho fungováním a jednotlivými službami. Nové centrum staví na multidisciplinárním přístupu k péči, přičemž klade důraz na individuální potřeby každého klienta a jeho rodiny. Cílem je, aby klienti mohli získat potřebnou podporu a žít plnohodnotný život navzdory duševnímu onemocnění. Webu organizace Péče o duševní zdraví najdete ZDE: https://pdz.cz/.
Středisko organizuje Den otevřených dveří. Přijďte v pátek 27. 9. kdykoliv v čase od 10 do 15 hodin na adresu Na Ostrově 1165, Ústí nad Orlicí. Dozvíte se, jak pracujeme, s čím a jak konkrétně dokážeme pomoci a naši sociální pracovníci a zdravotníci budou připraveni vám odpovědět na jakékoliv další otázky.

Integrační den na ústecké Kociánce : setkali se poskytovatelé sociálních služeb z celého regionu. 

Již 13. ročník Integračního dne osob se zdravotním postižením a široké veřejnosti se konal na prostranství Kociánka v Ústí nad Orlicí. Pracovní skupina komunitního plánování pro osoby se zdravotním postižením zde uspořádala tradiční setkání poskytovatelů různých sociálních služeb z celého regionu, kteří prezentovali nabízené služby. Příchozí měli tradičně možnost si zde vyzkoušet, jak se osobám se zdravotním postižením ve městě žije. Vyzkoušet si také mohli různé kompenzační pomůcky, podrobně se seznámit s poskytovanými službami nebo zakoupit výrobky klientů sociálních zařízení. Součástí dne byla vystoupení klientů sociálních organizací.¨

25. Ústecký autosalon byl sváteční

V sobotu 28. září se v Ústí nad Orlicí konal již 25. ročník oblíbené akce ÚSTECKÝ AUTOSALON. U veřejnosti velmi oblíbená akce, doplněná bohatým doprovodným programem opět nezklamala. Tradičně nechyběly ukázky nových motocyklů a automobilů nejen se spalovacími motory, ale také vozidla na čistě elektrický pohon a hybridy. Jako každý rok, také letos bylo k vidění vybavení policie, hasičů, zemědělská a zahradní technika, modely všech druhů a mnoho dalšího. Škola otevřela zájemcům také dílny, ve kterých prezentovala svou výuku a činnost.

Svitavská charita touží po novém elektrokole a rotopedu

Není kolo jako kolo. Takový je název unikátního projektu Charity Svitavy, který na letošní Burze filantropie pro okres Svitavy získal celkem 67 tisíc korun. Šlo o maximální výši podpory od donátorů Burzy filantropie, jejímž cílem je propojovat neziskový, podnikatelský a veřejný sektor a také pomoct na svět smysluplným projektům z regionu.  Jedním ze zakládajících účastníků Burzy filantropie je i Pardubický kraj.
Cíl projektu? Pořídit jedno elektrokolo a rotoped
Cílem projektu je pořídit jedno elektrokolo pro charitní pečovatelskou službu a jeden rotoped pro centrum denních služeb Světlanka. „V projektu se potkávají záměry dvou našich služeb, které pojí společné slovo kolo. Charitní pečovatelská služba potřebuje pro své cesty za klienty jedno elektrokolo, které při velkém provozu a potížích s parkováním pomůže pečovatelkám ušetřit čas při návštěvách klientů v centru města či na sídlišti. Klienti centra Světlanka z řad seniorů a lidí s hendikepem se pustili do zdravého pohybu, začali s posilováním a touží ještě po novém rotopedu! Není kolo jako kolo, ale obě dvě jsou potřeba,“ vysvětlila ředitelka Charity Svitavy Vendula Kouřilová.
Rotoped může rozmluvit i klienty s demencí nebo Alzheimerem
„Rotoped je v naší tělocvičně opravdu hodně využívaný. Klienti častokrát nepotřebují naši asistenci. A ani ti s demencí nebo trpící Alzheimerovou chorobou nemají problém s tím, že by zapomněli, co mají dělat,“ podotkla vedoucí centra denních služeb Světlanka Eva Šolcová. „Jeden z našich klientů má potíž s tím, že běžně velmi málo mluví, ale na rotopedu se od něj dozvíme úplně vše,“ sdělila vedoucí centra denních služeb Světlanka. „Je skvělé, že touto formou můžeme podpořit fyzické zdraví seniorů a zároveň přispět k jejich větší duševní pohodě,“ prohlásil Pavel Šotola, radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor. Ten se zasloužil o to, že Pardubický kraj věnoval na zajímavý počin Charity Svitavy 16 tisíc korun. „Šlo o nejvyšší částku, kterou od donátorů tento projekt na letošní Burze filantropie pro okres Svitavy získal,“ upřesnila garantka a fundraiserka Burzy filantropie Jana Machová. Ta je rovněž ředitelkou Koalice nevládek Pardubicka (KONEP), kde nápad na tento unikátní počin ve spolupráci s Pardubickým krajem vznikl.
Charita Svitavy už pomáhá více než 30 let
„Za pomoc s tímto projektem jsme moc vděční,“ poznamenala Vendula Kouřilová, ředitelka Charity Svitavy, která už více než 30 let nabízí sociální služby na Svitavsku. Od října roku 2021 je také poskytovatelem domácí zdravotní péče, a to ošetřovatelské a paliativní. V současné době zde pracuje zhruba 50 zaměstnanců. Pečovatelská služba podporuje klienty v domě s pečovatelskou službou a v jednotlivých domácnostech klientů. „Potřebujeme se za nimi dostat a elektrokolo je jednou z možností. Pečovatelky by za elektrokolo byly určitě rády. Chtěly by si zlepšit fyzickou kondici. Je to flexibilnější dopravní prostředek než třeba auto. Ta navíc pro všechny pečovatelky určitě ani nemáme,“ dodala Vendula Kouřilová.
Kde můžete najít více informací o projektech Burzy filantropie? Více informací o projektech podpořených na Burze filantropie najdete na webu http://www.burzafilantropie.cz.

 

Nová videa Českotřebovského deníku:


   



Úmrtí v září - aktualizace 28/9:  Dagmar Královcová , 63 let, Jiří Lehar, 44 let, Jiří Rybka, 86 let,  Miloslav Kubát, 81 let, , Tykačova 1661, František Horáček, 90 let,  Milan Absolon, 56 let, ČT, Pavel Černohous, 56 let, ČT RNDr. Antonín Jandera, 77 let, Praha, dříve ČT Hýblová Ludmila, 73 let, Jiří Turek, 73 let Dlouhá Třebová, Oldřich Slezák, 90 let, Irena Vyčítalová 63 let, Dagmar Moulisová, 93 let, Michaela Holánková, 33 let, Ludmila Voltnerová, 86 let,  Miloš Broulík, 83 let, Jaroslava Hurychová, 77 let... Více v rubrice Úmrtí ZDE
  
AVÍZO NA LISTOPAD  PPP 2024 - pohodový pátek po sedmé,  1. 11. 2024 od 19,00 hod. VS KC Česká Třebová, vstupné 350, - Kč.
Účinkují : Ivo Vikttorin Trio (Ivo Viktorin  - AG Flek, Luboš Novotný - Druhá tráva, Radek Hlávka - Druhá tráva) - křest nového CD, kmotři křtu - Robert Křesťan (Druhá tráva) s Lubošem Malinou (Druhá tráva, Malina Brothers) - společně oslavíme 40 let jejich spolupráce, předkapela - Gankino Quintet - studenti Pardubické konzervatoře. Pořádá a zve Zdeněk Neterda



 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?