Českotřebovský  deník  364/2010 (22.12)                               
Poděkování městské policii

 Děkuji pro mne bezejmenným členům Městské policie kteří mi pomohli dnes ve 3 hod. v noci sehnat majitele prázdného bytu, ve kterém prasklo vodovodní potrubí a voda nezadržitelně zaplavovala spodní byty.Nebylo to poprvé kdy jsem žádal o pomoc a vždy mně byla samozřejmě poskytnuta.Tuto formu volím z důvodu, že se setkávám  často s názorem o její zbytečnosti.Bohužel zhodnotí to občan až když se dostane do problému a pak zavolá telefonem 156. Při té příležitosti přeji pohodové svátky a pevné zdraví a štěstí v novém roce i všem těm kteří pomáhají druhým, a to třeba i jen dobrým slovem, ať to mají v pracovní náplni a nebo ne.  
Miroslav Bartoš
 
Veselé Vánoce v Domově pro seniory se sdružením Za jeden provaz   

Ve středu 15. prosince navštívili studenti Gymnázia Česká Třebová Domov pro seniory v rámci projektu Za jeden provaz. Setkání se neslo ve vánoční náladě. Nejprve byly Domovu pro seniory předány zdravotní antidekubitní matrace zakoupené z výtěžku podzimního benefičního plesu občanského sdružení Za jeden provaz. U této příležitosti promluvil ředitel gymnázia Petr Poldauf a ředitel Domova pro seniory Josef Jurenka a také místostarostka Jaromíra Žáčková, která projekt podporuje od samého začátku. Matrace byly zabalené jako vánoční dárečky a jako překvapení pro seniory i studenty dorazil na akci sob. Více ZDE     Zuzana Vondrová   
 
Ještě zase Vily: ke spokojenosti je daleko

Vážení radní, s Vaší odpovědí na naši stížnost nejsme spokojeni, nic neřeší. Bohužel se v ní nezabýváte ani mládeží, která v nočních hodinách, hlavně po půlnoci a až do časně ranních hodin ruší noční klid řevem, vyvracením popelnic, poškozováním oplocení, krádežemi na zahrádkách, ať už květin, sádrových trpaslíků, solárních osvětlení, lámáním stromků a větví atd., ani hlukem z hudební produkce. Jistě víte, že limity hluku upravuje nařízení vlády č. 148/2006 Sb, o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací. V obytné zástavbě je maximální úroveň hluku přes den 50 dBA a v noci 40 dBA! Věřili jsme, že MÚ zařídí ztlumení hudební produkce na únosnou míru - aby se dalo při otevřených oknech spát, aby se děti nebudily, vadí to i důchodcům, po "násilném" probuzení se těžko usíná a jistě by vám nebylo milé být za noc mnohokrát probuzen, ať už hlukem hudební produkce, nebo ožralými výrostky, se strachem, co vám rozbijí, nebo ukradnou. To snad pochopí každý, mimo MěÚ v České Třebové. Ten si totiž myslí, že omluvný dopis udělá zázrak. Na ten každý podepsaný pod petici "kašle".Omluvný dopis neřeší ani hluk, ani rušení nočního klidu, ani krádeže, ani strach, který tímto vzniká. Dnes již není možné upozornit výrostky na rušení nočního klidu ap.
Skončilo by to při nejmenším pár modřinami a zlomeninami, při horším zmrzačením nebo smrtí. K tomu to však snad MěÚ nechce nechat dojít. Pak by omluvný dopis jistě nic neřešil. Za hudební produkci nad 40 dBA zodpovídá pronajímatel p. Motyčka, za rušení klidu, krádeže, vandalství ap. je povinen sjednat nápravu MěÚ a policie. Je smutné, že správní instituce nemají zájem řešit porušování nočního klidu, vandalismu a krádeží. Dokonce si myslí, že vše vyřeší omluvný dopis, který nikdo neobdržel. A tak nezbývá než uklidit ze zahrádek osvětlení, "blbé trpaslíky", auta z ulic, kudy mládež z diskoték chodí, co se dá rozbít nebo ukrást. Je to opravdu smutné, přesto, že by stačilo tak málo.
Trochu dBA snížit na hudební produkci, zkontrolovat jména a zapsat osoby porušující noční klid, sem, tam pokuta, dechové zkoušky mladistvých do  18 let (nenajdete ani jednoho bez drog, nebo alkoholu), upozornit rodiče, pokutovat a při opakování (proto si je jmenovitě zapsat) tvrdé postihy. "KAŽDÝ ŠPÁS NĚCO STOJÍ". Hlavně provádět kontroly na trase z diskotéky po 24 hodině chodí ve skupinkách, cítí se velmi silní a pak je malý kousek k hlučení, rvačkám, k výtržnictví, ke krádežím ap. MÚ a policie si musí uvědomit, že je jejich povinností udržet pořádek a klid.
Omluvný dopis nikdy nic nevyřeší. Uvědomte si, že hluk, který vždy způsobí po 24 hodině probuzení dětí, starých lidí, způsobí také strach, co ta  mládež opět vyvede. Jen kdyby bydleli zastupitelé MěÚ v naší lokalitě, to by byl božský klid!!! Uvědomte si, že 99 % rušení pořádku, klidu a vandalství provádí mladiství do 18 let, posilněni alkoholem - kontrola, postih žádný, policie nikde. Inu "chránit a pomáhat".Přitom by stačilo tak málo, důsledná kontrola, důsledné sankcionování, upozornění rodičů - vždyť za ně jsou zodpovědni, zkoušky na alkohol a drogy. Jste za to placeni?  Tak se starejte. Chceme jen klidný spánek bez strachu, co se asi stane.
Je možná náprava proti hluku: Dozor nad dodržením klidu má krajská hygienická stanice. V případě porušení hluku v noci zjednají nápravu. Druhá možnost podání žaloby u příslušného soudu, aby se provozovatel zdržel obtěžování hlukem nad míru přiměřenou poměrům.
 
Vysvětlení:   Nejde o anonym, ale o článek občana, jehož jméno je redakci známo, ale který má obavy z toho, aby nebyl cílem napadání  osob, které si spíše přejí, aby byly připomínky spíše utlumeny. Má to být  reakce na písemnou odpověď od pana starosty, která byla schválena radou města dne  3.11.2010 pod č.j. 25292/2010KAT/VPA/STZO/22.  Článek je napsán slušnou a věcnou formou a nevidím důvod, proč jej  nezveřejnit. (mm)
 
Smrky u gymnázia: 

Napsal mi bývalý Třebovák -  lesák a odborník : "K těm smrkům : I kácení stromů v hospodářském lese je pro vnímavější depresivní, natož potom jde-li o krajinnou nebo dokonce městskou zeleň. V posledních letech bylo dost případů, že pro nedostatečnou péči a pozornost stromům v intravilánu, došlo až k tragediím. Smrky zvláště vyžadují pozornost, protože mají velmi mělký, spíše rozprostřený, kořenový systém a při nepříznivém půdním profilu a větší výšce stromu mohou snadno silnějšímu větru podlehnout. Strom je živý organismus, který jednou vznikne a až se naplní jeho čas zase zanikne. Pokud se nepropásne vhodná doba, je možné obnovu stromů provádět po částech a opakovat až výsadba poněkud odroste, takže dojem a funkce zeleně je zachována. Zřejmě prováděné zkoušky podobnou možnost vyloučily." Stačilo se takto  lidem zmínit a pro kácení bychom měli větší pochopení. Je vidět, že ti, co o kácení stromů rozhodují  si s tím prostě hlavu nelámou. (VV)
 
Lidé se ptají:  Nevíte náhodou, co se s dřevem pokácených stromů děje ?  "Nekoupil"  to třeba někdo vyvolený  za hubičku?  Každý se také diví, že se kmeny smrků rozřezaly na kousky a neprodali  nějaké pile na kvalitní trámy. Stejně tak se mohly zpeněžit i větvičky. Ale město má asi dost peněz....
 
Computershopcup Ústí n.O.:
V duelu posledních dvou vítězů byli lepší Libchavští 

Ústí n/O – Posledními šestnácti zápasy dvanáctého ročníku bezkontaktního minihokejového turnaje Computer Shop Cup se dohrály základní skupiny na místním zimním stadionu tento víkend. Ve skupině ,,A“ nejprve rokytničtí Medvědi těsně zdolali Pašáky z Jehnědí, Kačeři z Kerhartice s pěti hráči vysoko podleli řetovskému Armatu a Skala team ústí rozstřílel Sokolík z Rokytnice. V utkání, které navštívila i kabelová televize z České Třebové zvítězil předloňský vítěz TJ Sokol Libchavy nad loňským obhájcem titulu Skala teamem Ústí. Řetovský Armat následně v přestřelce těsně zdolal nebezpečnou Adbu Ústí a v posledním utkání skupiny potvrdil TJ Sokol Libchavy prvenství ve skupině snadnou výhrou nad Kačery z Kerhartice. Ve skupině ,,B“ Hornets Záměl otočil nepříznivý stav s HC Líšnice a nakonec vysoko zvítězil. Kunvaldští fandové tentokrát velmi slušně fandili a Kunvald bez větších problémů porazil Třísky Oucmanice. V městském derby si poradili Žamberští Stilmat kanci s Kapry z Dlouhoňovice a ústecký Oftis si připsal druhou výhru, tentokrát s celkem Buldoci Velká Skrovnice. Ve skupině ,,C“ potrápili dolnočermenští Žraloci Popeláře z Libchavy, kterým nakonec těsně podlehli. Ústečtí Krajánci následně bez větších problémů přehráli snaživé Bejky z Koldína a o postup se poprala Olbena Lukavice s hnátnický Rietrem a nakonec díky dvěma gólům Ondřeje Luxe úspěšně. Krajánci zakončili skupiny desetigólovým vítězstvím nad dolnočermenskými Žraloky a Bejci Koldín zdolali Turováky z Podlesí. V závěrečném duelu víkendu potvrdili Popeláři z Libchavy vysokou výhrou nad Ants Knapovec vítězství ve skupině. Víkendové zápasy tak určily složení semifinálových skupin o 1. a 2. ligu. O tři postupová míst budou bojovat ve skupině ,,D“: TJ Sokol Libchavy, Skala team Ústí n/O, HC Hornets Záměl, Slámožrouti Kunvald, Žraloci Dolní Čermná a Olbena Lukavice. Ve skupině ,,E“ se utkají: Žamberští Stilmat kanci, Popeláři Libchavy, Krajánci Ústí n/O, Armat Řetová, Adba Ústí n/O a Kapři Dlouhoňovice. O 3. a 4. ligu se o tři postupová místa střetnou ve skupině ,,F“: Kačeři Kerhartice, Medvědi Rokytnice, Oftis Ústí n/O, Buldoci Velká Skrovnice, Rieter Tooling Hnátnice a Ants Knapovec. Ve skupině ,,G“ pak HC Líšnice, Bejci Koldín, Turováci Podlesí, Pašáci Jehnědí, Sokolíci Rokytnice a Třísky Oucmanice.  Třebovské týmy  v turnaji nehrají.

Tabulka skupiny „A“:

1

TJ Sokol Libchavy

7

6 0 1

46 : 23

12 bodů

2

Skala team Ústí nad Orlicí

7

5 1 1

75 : 23

11 bodů

3

Armat Řetová

7

4 2 1

57 : 31

10 bodů

4

Adba Ústí nad Orlicí

7

5 0 2

44 : 28

10 bodů

5

Kačeři Kerhartice

7

3 0 4

27 : 55

 6 bodů

6

Medvědi Rokytnice v Orlických horách

7

2 0 5

21 : 45

 4 body

7

Pašáci Jehnědí

7

1 1 5

22 : 39

 3 body

8

Sokolíci Rokytnice v Orlických horách

7

0 0 7

13 : 61

 0 bodů

Tabulka skupiny „B“:

1

Žamberští Stilmat kanci

7

7 0 0

63 :  7

14 bodů

2

HC Hornets Záměl

7

5 1 1

53 : 23

11 bodů

3

Slámožrouti Kunvald

7

5 1 1

36 : 23

11 bodů

4

Kapři Dlouhoňovice

7

3 1 3

40 : 38

 7 bodů

5

HC Líšnice

7

2 1 4

26 : 43

 5 bodů

6

Oftis Ústí nad Orlicí

7

2 0 5

28 : 44

 4 body

7

Buldoci Velká Skrovnice

7

1 0 6

26 : 54

 2 body

8

Třísky Oucmanice

7

1 0 6

19 : 59

 2 body

 Tabulka skupiny „C“:

1

Popeláři Libchavy

7

6 1 0

38 :  9

13 bodů

2

Krajánci Ústí nad Orlicí

7

5 2 0

54 : 27

12 bodů

3

Žraloci Dolní Čermná

7

3 2 2

28 : 26

 8 bodů

4

Olbena Lukavice

7

4 0 3

30 : 27

 8 bodů

5

Bejci Koldín

7

2 2 3

26 : 34

 6 bodů

6

Turováci Podlesí

7

2 1 4

26 : 28

 5 bodů

7

Rieter Tooling Hnátnice

7

1 2 4

23 : 27

 4 body

8

Ants Knapovec

7

0 0 7

 9 : 56

 0 bodů