Českotřebovský deník 5/2010 (5.1.2010)                                

Tabulka ohlasů ankety získaných v době do 5.1. 2010  22.00 hodin                      
 
Datum

1. ledna 2010

2. ledna 2010

3. ledna 2010

4. ledna 2010

5. ledna 2010

Souhlas s  návrhem RM

1

1

2

0

0

   Nesouhlas s RM

9

5

9

3

7

 nevím - nezájem  

1

0

0

1

0

 

 

Další názory k problematice výběru sochy Jana Pernera                                                                                                          

Pane Mikolecký, nevím, ale krásno podle mého vkusu má vypadat jinak, inu budiž (mi útěchou, že se na to nemusím dívat než se to okouká). Záživné počtení a odstaveček k případnému zveřejnění v ohlasech:
PODOBNOST ČISTĚ NÁHODNÁ:  Možná je to deformace povoláním konstruktéra, že při obrázku něčeho se mi vybaví podobnost čistě náhodná. A tak v souvislosti s vítěznou „sochou do kruháčku“ v České Třebové mi, nevím proč, naskočil „samorost na kruháčku“ v Litomyšli (za hotelem DALIBOR, vlastně ZAKŘIVENÝ ARCHITRÁV na kruhovém objezdu). Nic víc a nic míň, natož jaký vliv to má nebo bude mít na propagaci či návštěvnost města. O tom více třeba na http://svitavsky.denik.cz/kultura_region/koupi-sochu-za--tisic-korun20091010.html.  Miloslav Renčín

Překvapilo mne, že se mluví o tom, že Pernerova podoba není známá. Když se zadá heslo do vyhledávače, tak sem tam nějaký obrázek Jana Pernera "vyskočí" (např. v Google). Je pravda, že jich mnoho není, ale jsou si siluety na nich velmi podobné, takže si myslim, že je to jeho podoba. Je to asi to samé jako bychom mohli říci na 100%, který Karel IV nebo Jan Žižka si je podobnější. Znalci prominou - jsem laik. Jarda Koníček

Zdravím, další anketa k výběru sochy se rozeběhla na slovenském webu: www.vlaky.net, kam jsem poslal článek o soutěži s fotkami. Redaktor webu jej ještě poupravil k lepšímu, upravil i fotky, co jsem mu poslal, rozjela se diskuze mezi příznivci železnice a dnes jsem tam objevil i anketu. Možná by z diskuze bylo vhodné udělat nějakou zprávu, jak se na tuto kauzu dívají také odjinud, nejen z České Třebové. Ani jsem netušil, co se mým článkem bude zaobírat lidí. S pozdravem Pavel Stejskal

Opravdu si myslíte pane Gregare, že to je vymyšlená "mediální hra"? Nebo že by skutečný problém?  Táňa Vondrová

Umístění sochy naprosto nevhodné uprostřed kruhového objezdu. Nejlépe vypsat novou soutěž. Stanislav Vosyka

Návrh č.1 (a stejně i č.3)  dle mého názoru není vhodný pro vyjá¡dření pocty jakékoli konkrétní osobě, natož pak osobnosti velikosti ing. Jana Pernera. Pavel Myšák
 
Vybraná socha je hnusná. Stanislav Konečný
 
Jsem pro návrh č.2, pokud je socha nezbytná. Jinak jsem zásadně proti plýtvání penězi i proti přejmenování náměstí, protože to nic nikomu nepřinese (něčí ego nepočítám). Nechci být negativista, ale myslím, že 2 miliony lze využít lépe (např. městská policie, pokud to lze). Děkuji za prostor pro vyjádření mého názoru.   Josef Procházka  prochazka.ct@ktct.cz
 
 
Dále se touto problematikou zabývá článek "Tak nám vybrali sochu na slovenském webu www.vlaky.net.
 

Poslední výsledky LSPP v České Třebové - žádné další už nebudou, pohotovost byla zrušena                

Srovnání ve využití LSPP rok  2008 a 2009 - SAZ, Masarykova 1071, 560 02 Č. Třebová
Od 1.1.2008 začalo vybírání poplatků 90,- Kč
 
Počet ošetřených osob:                    Počet dnů LSPP ve čtvrtletí:
 
                       r.2008                 r.2009          r.2008        r.2009                                                           
leden                 79                      67              
únor                  54                      72
březen               87                      67
Celkem:             220                    206               28              27
 
Duben               60                      59
Květen              73                      78
Červen              77                      47
II.Q                 210                     184                28               29
I-II.Q               430                    390
 
Omezení provozu LSPP   -  do 30.6.2009 – 9 hodin, od 1.8. již jen na 4  hodiny                                            
Červenec         56                         0                 v červenci 2009 nebyla LSPP zajištěna
Srpen              69                        35    
Září                33                        39
III. Q              158                      74                 26               19              
I-III.Q             588                     464        
  
Říjen                60                       45
Listopad           75                       41
Prosinec          117                      74
IV. Q              252                     160                31               30
I-IV.Q             840                     624              113              105
 
Zajímavé by bylo i srovnání s jinými ordinacemi LSPP v kraji. Zajímavý  je prosinec, třeba v sobotu o svátcích přišlo 17 lidí, což je hodně. Nevím, jak by to taxík zvládal. Pokusil jsem se zjistit cenu za taxík do ordinace LSPP v Orlickoústecké nemocnici. Vyjde to na 250 - 300, pak po dohodě buď čekání nebo ne - dle situace a opět cesta zpět, další platba za LSPP, pak léky v lékárně a tisícovka nebude stačit.  Daleko lepší bude požádat pojízdného souseda, nebude účtovat jako taxislužba, která již operativně umístila své číslo na dveře polikliniky. .Soused jistě rád pomůže, ovšem za předpokladu, že nepožil před jízdou alkohol!. LSPP v nemocnici totiž žádnou návštěvní službu  neřeší, to byla dříve právě velká výhoda LSPP u nás, pokud pracovala ještě v původní sestavě. Domů můžete jen přivolat RZP přes dispečink v Pardubicích. Uvidíme, jaké s tím budou zkušenosti.  (mm s přispěním SAZ, s.r.o.)
 

Co pro Vás připravila knihovna na leden 2010:                   

 
*Předčítání pro děti* 5. 1. od 16:00 hod. na dětském oddělení. Zveme všechny čtenáře i nečtenáře na odpoledne plné pohádek a příběhů.
 
*Univerzita volného času, Nový Zéland*
Zveme všechny cestovatelské duše na besedu manželů Vozábových o *Novém Zélandě*. V Malé scéně 15. 1. od 18:30 hod. Vstupné 80,- Kč.  Předplatitelé UVČ 2010 zdarma. Vstupenky k dostání na místě, předprodej v Městské knihovně.
 
*Zahájení Tvůrčích dílen 3P -- paměť, pohyb, pohoda*
Představujeme nový projekt v rámci Univerzity volného času: tvůrčí dílny zaměřené na kognitivní rehabilitaci, cvičení koncentrace a rozvoje paměťových schopností, posilování sebeúcty doplněné jednoduchými rytmickými pohyby. Vhodné pro: *a/ mladší školní děti jako prevence potíží s poruchami učení*, začínáme zahajovací a motivační schůzkou 19. 1. od 16:00 hod. dětské oddělení, *b/ seniory jako prevence úbytku paměťových schopností, *začínáme zahajovací a motivační schůzkou 26. 1.  od 16:00 hod. čítárna. Tvůrčí dílny povede lektorka trénování paměti Mgr. Lenka Velebná. Těšit se na setkání můžete pravidelně každý měsíc až do června. Vstupné 25,- Kč. Předplatitelé UVČ 2010 zdarma.
 
*Předplatné Univerzity volného času 2010*
Univerzita volného času 2010 - i pro tento rok je pro Vás připraveno výhodné roční předplatné na všechny akce knihovny v rámci Univerzity volného času (UVČ). Předplatné se vztahuje na jarní i podzimní semestr, včetně Tvůrčích dílen 3P. Pro registrované čtenáře 200,- Kč/rok, pro neregistrované 300,- Kč/rok. Neváhejte a využijte předplatného, přihlásit se můžete na dospělém odd. Těšíme se na Vás.
 

Poděkování od senátorky                                                                                                                        

Vážený pane Mikolecký, dovolte mi, abych Vám poděkovala za  Vaše úsilí při vydávání a zasílání Českotřebovského zpravodaje v uplynulém období. Zpravodaj je pro mne velmi cenným zdrojem informací, které se zájmem čtu a sleduji Vaše mnohdy až detektivní zaujetí při řešení řady problémů a kauz. Ráda přispěji i finanční částkou, pokud mi laskavě sdělíte číslo účtu, kam Vám mohu peníze poslat. Do nového roku Vám přeji hodně elánu a hlavně zdraví. S přáním jen těch příjemných dnů Ludmila Müllerová, senátorka.
 

KDU-ČSL bude nadále prosazovat prorodinnou a nepopulistickou politiku a své protikorupční návrhy                                

KDU-ČSL trvá na změně výše mateřské tak, aby se vrátila na úroveň roku 2009. "Jsme přesvědčeni, že se jedná o nespravedlivé snížení peněžité pomoci v mateřství. Není možné, aby jedinou skupinou, která výrazně doplatí na reformy, byly matky s dětmi,“ uvedla 1. místopředsedkyně strany Michaela Šojdrová. KDU-ČSL je zklamána postojem ODS, která na prosincové schůzi Sněmovny neumožnila projednání tohoto návrhu ve zkrácené lhůtě. Rovněž prezident republiky, který svým včerejším vyjádřením o tom, že nepodepíše žádné zákony zvyšující deficit, projevil necitlivost vůči maminkám na mateřské dovolené. KDU-ČSL nepodpoří návrhy ČSSD a KSČM na vyplacení 13. důchodů, na plošné zrušení poplatků ve zdravotnictví, ani nepodpoří žádné změny v systému nemocenské.
 

Hokejové rozlosování lednových zápasů                     

DOMA - změna

9. 01. 2010 sobota

17:30

Loko Česká Třebová

Sokol Semechnice

         

 

13. 01. 2010 středa

18:00

HC Spartak Polička

Loko Česká Třebová

         

DOMA

17. 01. 2010 neděle

17:00

Loko Česká Třebová

TJ Sokol Čestice

         

DOMA - změna

21. 01. 2010 čtvrtek

18:00

Loko Česká Třebová

TJ Lanškroun

         
 

27. 01. 2010 středa

18:30

HC Spartak Choceň B

Loko Česká Třebová

 

Radko Jasanský