Českotřebovský deník 36/2010 (4. února)                           


Evidence a ohlašování odpadů podle zákona č. 185/2001 Sb. o odpadech a o změně některých dalších zákonů.                    

Původci odpadů jsou povinni v případě, že produkují nebo nakládají s více než 100 kg nebezpečných odpadů za kalendářní rok nebo s více než 100 tunami ostatních odpadů za kalendářní rok, zasílat každoročně do 15. února následujícího roku pravdivé a úplné hlášení o druzích, množství odpadů a způsobech nakládání s nimi obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností příslušnému podle místa provozovny. Hlášení se podává na tiskopise uvedeném v příloze č. 20 vyhlášky č. 383/2001 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady, který je novelizován vyhláškou č. 351/2008 Sb. Na internetové adrese http://odpady.inisoft.cz je spuštěn formulář pro elektronické vyplnění Ročního hlášení o produkci a nakládání s odpady. Použití tohoto formuláře je bezplatné. Výstupem je  hlášení v listinné a elektronické podobě.                                                                              MěÚ Č. Třebová, B. Dudková, leden 2010
Mezinárodní veletrh cestovního ruchu Holiday World 2010 dnes odstartoval - Česká Třebová je přitom.                             

 Dnešním dnem čtvrtkem 4.2. byl na Výstavišti Praha – Holešovice zahájen již 19 ročník prestižního středoevropského veletrhu cestovního ruchu s názvem Holiday World 2010. Veletrh proběhne v souběhu s akcemi TOP GASTRO a WORLD GOLF PRAGUE. Záštitu nad veletrhy převzal Rostislav Vondruška, ministr pro místný rozvoj. Pardubický kraj bude na veletrhu zastoupen svým stánkem připraveným Destinační společností Východní Čechy. Na stánku bude celkem 6 prezentačních pultů. Pět z nich bude vyhrazeno pro 5 turistických oblastí kraje a šestý pult pro podnikatelské subjekty. Po celou dobu veletrhu bude probíhat ochutnávka tradičního pardubického perníku a rozdávání perníkových srdíček. V prostorách stánku bude probíhat i ochutnávka medoviny a piva z pivovaru Rychtář Hlinsko. V rámci doprovodného programu budou moci návštěvníci zhlédnout ukázky tradičních řemesel – konkrétně se bude jednat o drátenické řemeslo v podání pana Aleše Kulhánka a ukázky zdobení perníku v podání perníkáře pana Janoše.  „Na rozdíl od brněnského veletrhu REGIONTOUR je Holiday World 2010 více zaměřen na zprostředkování kontaktů pro profesionály v oblasti cestovního ruchu. Věřím, že je expozice Pardubického kraje osloví, což by se mohlo v budoucnu projevit na zvýšení počtu návštěvníků kraje,“ řekl radní Pardubického kraje zodpovědný za cestovní ruch Miroslav Stejskal. „Předpokládám, že náklady spojené s expozicí kraje na Holiday World 2010 stejně jako  náklady spojené s účastí kraje na dalších veletrzích v České republice a zahraničí v letech 2010 a 2011 bude možno hradit ze strukturálních fondů,“ doplnil. ve vstupní hale také opět vytvořilo svůj stánek Město Česká Třebová. Ve vlastní expozici dokážeme lépe propagovat naše město a jeho přednosti,  umístění stánku je opět velmi dobré, na frekventovaném místě, vlastně  musí projít kolem každý návštěvník veletrhu.  Úvodního dne veletrhu se se zúčastnil také starosta města Jaroslav Zedník, uskutečnila se řada setkání, ke kterým by nedošlo bez  naší samostatné expozice.  Na veletrhu Holiday word v Praze  vystavuje naše město již po sedmé.

Českotřebovská rekordní svíčka opět v novinách  - MFD 3.února 2010 ZDE

Poplatky: Pardubický kraj bere na vědomí zahájení správního řízení, soudní spor však nevylučuje  Ministerstvo vnitra ČR  zahájilo s Pardubickým krajem správní řízení, které se týká  úhrady regulačních poplatků občanům formou darovacích smluv. Oznámení obdržel hejtman Radko Martínek elektronickou poštou ve středu odpoledne 3. února 2010.  Vzal na vědomí postup ministerstva, ale soudní spor v rámci obhajoby práva na samosprávu nevyloučil. „Než zaujmeme stanovisko, dokumenty  pečlivě prostudujeme,“ reagoval hejtman Radko Martínek na zahájení správního řízení. Kraj je přesvědčen, že poskytování darů z krajského rozpočtu je v jeho pravomoci a že proto  postupuje v souladu se zákonem o krajích. Neztotožňuje se s názorem ministerstva vnitra, že došlo k překročení mezí jeho samostatné působnosti. „Aniž bychom předjímali výsledek,“  uvedl vedoucí právního odboru Krajského úřadu Pardubického kraje Miroslav Mocek, „bude v  rámci řízení využito všech možností  k tomu, abychom  dokázali, že kraj postupuje v souladu se zákonem o krajích a že k zásahu státu do samostatné působnosti kraje tak nebyl a není žádný důvod.“

Kdo miluje, daruje krev. V osmi krajích v republice proběhne letos Valentýnská akce KDU-ČSL s názvem Kdo miluje, daruje krev. Mladí lidé, kteří chtějí darovat krev poprvé, mají kolem svátku zamilovaných šanci hned v několika nemocnicích i v Pardubickém kraji. Každoročně se k akci připojuje několik stovek nových dárců, kteří se k odběrům vracejí opakovaně.
Pravidelnými odběry krve navíc dárci nejen pomohou druhým lidem, ale zároveň také získávají cenné informace o svém zdraví. Podle statistik chybí v České republice až sto tisíc dobrovolných dárců krve, kteří by spolehlivě naplnili potřebné množství této životně důležité tělní tekutiny.
Kam jít darovat krev v Pardubickém kraji?
11. a 12. 2. od 7:00 – 11:00 Krajská nemocnice Pardubice
12. a 16. 2. od 8:00 – 10:00 Orlickoústecká nemocnice
12. 2. – Nemocnice Litomyšl
12. 2. – Nemocnice Svitavy
únor – květen – Chrudimská nemocnice
 
Dobrý den, dovolali jste se  na automatickou ústřednu naší školy. Pro spojení se správným zaměstnancem si vyslechněte všechny možnosti výběru.
 
* Chcete-li lhát o tom, proč vaše dítě není přítomno, stiskněte 1.
* Chcete-li se vymlouvat, proč vaše dítě neudělalo domácí úkol, stiskněte 2.
* Chcete-li si stěžovat na to, co děláme, stiskněte 3.
* Chcete-li nadávat zaměstnancům, stiskněte 4.
* Chcete-li se zeptat, proč jste nedostali informace, které vám byly již několikrát písemně zaslány, stiskněte 5.
* Chcete-li, abychom vychovávali vaše dítě za vás, stiskněte 6.
* Chcete-li někoho popadnout, dát mu facku nebo někoho udeřit, stiskněte 7.
* Chcete-li požádat o jiného učitele, stiskněte 8.
* Chcete-li si stěžovat na školní dopravu, stiskněte 9.
* Chcete-li si stěžovat na školní obědy, stiskněte 0.
 
Pokud si uvědomujete, že toto je reálný svět a vaše dítě musí být odpovědné  za své chování, práci ve třídě a domácí úkoly, a že není chybou učitele, když vaše dítě neprojevuje žádnou snahu, zavěste a mějte hezký den!
Jestli tohle chcete slyšet v jiném jazyce, přestěhujte se do země, která jim hovoří.
Děkujeme za váš zájem o všeobecné a veřejné vzdělávání.
 

Lanškrounská hokejová liga: českotřebovské týmy prohrály                                                                  

Úvodními zápasy odstartovala rozhodující část LHL o konečné pořadí. Nejvíce soubojů měla na programu první liga. Vesměs vítězili favorité. Dosud suverénní lanškrounská Soma udolala českotřebovské Rydo až ve druhé polovině utkání. Žraloci z Dolní Čermné si smlsli na lanškrounských Kačerech 7:0, když u šesti branek byl Jan Koláček.  Podobně Milan Hejč dovedl Soren Třebovice k výhře nad Lazy Neckers Lanškroun 6:4 pěti brankami a potom v předehrávce i nad Rydem Česká Třebová 8:2, tentokrát šesti kanadskými body. Čtyři branky zaznamenal Šumavský tygr Petr Muselík proti Sršňům Zábřeh. Výborně vstoupil do finálové části Klas Nekoř, který zdolal oba zábřežské týmy – nejprve Hopr 6:4, potom Sršně 7:2. Nejvyrovnanější bitvu svedli Hopr Zábřeh a Lazy Neckers Lanškroun, kde nejtěsnější výhru zajistil lanškrounskému týmu 54 sekund před koncem Leoš Dostál. Hned úvodní kolo druhé ligy přineslo očekávaný lanškrounský duel Bobrů s Greenhorny. Bezgólový zápas rozhodl pět minut před koncem z nahrávky Jirky Dvořáka Václav Záleský. Neporažené AHK Jedlí rozhodlo o výhře nad nováčkem Flyers Česká Třebová už v první třetině, kterou vyhrálo 3:0. Customs Red Wings Králíky odstartovali dvěma remízami s OMB a nováčkem Žlutými žraloky. Také ve třetí lize vítězili favorité.  Snakes Dolní Dobrouč a Format Verměřovice s přehledem, Ostrov s odřenýma ušima. Hattrick zaznamenal verměřovický junior David Prokopec. Nejvyšší výhru kola uštědřili Bleskosvodi Žamberk Žichlínku. Třemi góly a nahrávkou se v ní blýskl Václav Dvořák.
 
Výsledky – 1. liga:
Soma Lanškroun - Rydo Česká Třebová 8:3 (Sonntag 2, Krňávek 2, Z. Fišer, Holínka, R. Fořt, Najman – Cendelín 2, Šána), Žraloci Dolní Čermná – Kačeři Lanškroun 7:0 (M. Maťaš 3, Mich. Resler, J. Kostelecký, J. Koláček, Marcel Paštika), HC Soren Třebovice - Lazy Neckers Lanškroun 6:4 (Hejč 5, D. Dvořák - Hostovský, L. Dostál, P. Holoubek, J. Peřina), Šumavští tygři Lanškroun - Sršni Zábřeh 8:2 (Muselík 4, Trkal 2, Dlesek, R. Andrle - Stejskal, Amanatidis), Hopr Zábřeh - Klas Nekoř 4:6 (Bílek 2, Horák 2 – T. Kubíček 2, Motyčka 2, Šulc, Mazurkiewicz), HC Soren Třebovice - Rydo Česká Třebová 8:2 (D. Dvořák 3, Hejč 2, Poljak, V. Pachl, Trnka - Šána, Mareš), Hopr Zábřeh - Lazy Neckers Lanškroun 2:3 (Brablc 2 - Jan Sršeň, J. Dušek, L. Dostál), Klas Nekoř - Sršni Zábřeh 7:2 (Šulc 3, T. Kubíček 2, Mazurkiewicz 2 – nehlášeno).

Tabulka 1. ligy ve druhé části

1

HC Soren Třebovice

2

2

0

0

14

:

6

4

2

Klas Nekoř

2

2

0

0

13

:

6

4

3

Žraloci Dolní Čermná

1

1

0

0

7

:

0

2

4

Šumavští tygři Lanškroun

1

1

0

0

8

:

2

2

5

Soma engineering Lanškroun

1

1

0

0

8

:

3

2

6

HC Lazy Neckers Lanškroun

2

1

0

1

7

:

8

2

7

CBA Nuget Šumperk

0

0

0

0

0

:

0

0

8

Hopr Zábřeh

2

0

0

2

6

:

9

0

9

Kačeři Lanškroun

1

0

0

1

0

:

7

0

10

Rydo Česká Třebová

2

0

0

2

5

:

16

0

11

HC Sršni Zábřeh

2

0

0

2

4

:

15

0

Výsledky – 2. liga:
Bobři Lanškroun – Greenhorns Lanškroun 1:0 (Záleský), AHK Jedlí - Flyers Česká Třebová 4:1 (Minář, Diblík, Šanovec, Krňávek – Mastik), Wild Band Zábřeh - Yellow Sharks Lanškroun 4:0 (Sváda 2, Zapletal, Kocian), HC Petrovice - Medvědi Bystřec 3:1 (V. Novák, Bednář, K. Moravec – Krátký), Customs Red Wings Králíky - OMB Letohrad 2:2 (Švéda, Večeř - Vítek, M. Řehák), Customs Red Wings Králíky - Yellow Sharks Lanškroun 1:1 (Sedlák – Nagy).

Tabulka 2. ligy ve druhé části

1

Wild Band Zábřeh

1

1

0

0

4

:

0

2

2

Jedlí

1

1

0

0

4

:

1

2

3

HC Petrovice

1

1

0

0

3

:

1

2

4

Bobři Lanškroun

1

1

0

0

1

:

0

2

5

Customs Red Wings Králíky

2

0

2

0

3

:

3

2

6

OMB Letohrad

1

0

1

0

2

:

2

1

7

Yellow Sharks Lanškroun

2

0

1

1

1

:

5

1

8

Tatenice

0

0

0

0

0

:

0

0

9

Greenhorns Lanškroun

1

0

0

1

0

:

1

0

10

Medvědi Bystřec

1

0

0

1

1

:

3

0

11

Flyers Česká Třebová

1

0

0

1

1

:

4

0