Českotřebovský deník 76/2010 (14.3.)                                    
Zlom vaz po desáté přede dveřmi.                                                                                                                

Letošní přehlídka Zlom vaz bude trochu jiná než v minulých ročnících. Z České Třebové se sice neodstěhovala, ale pravda to je jen tak napůl.  Přehlídka začne (lze už říci že tradičně) v České  Třebové ve výstavním sále Kulturního cnetra  mezi vystavenými obrazy - vlastně Klenoty sbírky Josefa Gzíla", aby se po třech provedených inscenacích přestěhovala (bůhvíproč) do Roškotova divadla v Ústí nad Orlicí. Snad aby bylo více diváků.  Proti jiným ročníkům je program přehlídky velmi jednoduchý a prostý, inscenace lze spočítat na prstech jedné ruky (!) a přesto  se musí odehrávat ve dvou městech. Je to o především o penězích. Letos  zvolený způsob umožňuje totiž získat dotační peníze jak z českotřebovského, tak i orlickoústeckého městského rozpočtu (respektive  kulturních institucí). Proč to neříci na rovinu: tyto prostředky jsou  pro přehlídku jedinou možností jak přežít současnou zlou dobu.  Zlá doba  panuje zřejmě i v oblasti ochotnického divadla - jenom pět inscenací - to už dlouho nebylo.  Je to jasné, šetřit se někde musí, rozumím třeba tomu, proč se nekoná  jinak již tradiční společenský večer.  Na druhé straně tak Česká Třebová tak trochu přichází o postupovou divadelní přehlídku, o které jsme si ještě loni mysleli, že už je vlastně "naše". Podmínky pro divadlo máme tak dobré, že jsme se dokonce ucházeli i o pořadatelství přehlídky celostátní a máme také DS Hýbl, který se vedle KC na organizační práci podílel. Pořadatelem je však OSDO Ústí n. O. a samo si určuje, jaká postupová přehlídka bude. Třebováci se snažili nacvičit pro přehlídku také vlastní hru, ale nestihlo se to, premiéra bude později, termín přehlídky na ni nepočká a s nedodělanou inscenací nelze soutěžit.   Oč je program přehlídky chudší na počet her, o to ale může být kvalitnější. Uvidíme.  V přiloženém souboru uvádím prezentaci všech her letošního ročníku ve formátu pdf  ZDE, je to tak trochu pozvánka pro příznivce ochotnického divadla, aby věděli, co se chystá.
Pořadatelé i letos vyhlásili  anketu diváků o nejlepší inscenaci, nejlepší ženský a nejlepší mužský herecký výkon. Jenže současně divákům přidali těžko řešitelný úkol: aby mohli hodnotit všechny hry, musí cestovat za divadlem i do druhého města. Bude-li divák hodnotit jen jediné představení a na jiných nebyl -  k čemu takový hlas? I to ukazuje, že letos zvolená varianta divadelní přehlídky asi není optimální a pořadatelé by se měli rozhodnout, zda chtějí mít přehlídku ve Třebové nebo v Ústí nad Orlicí.   (mm)
 
Jáchym Topol, Markéta Pilátová, Hana Fučíková: autorské čtení a vernisáž fotografií v Modrém trpaslíku                       


Sobota 13. březen 2010:  vyhlášený program sliboval další zajímavý večer v klubu Modrý trpaslík. Těžko všechno po pravdě popsat, je to především o dojmech, každý si pro ně mohl zajít sám. Autorské čtení se ovšem konalo v jedinečném určeném čase, výstava zde  zůstává a fotografie lze prohlédnout  jindy, dokonce znovu a opakovaně....  Vystoupení Jáchyma  Topola bylo skutečným vrcholem večera. Poprvé potěšil už tím, že v tom psím počasí přijel. Vlastně přijeli oba dva, spolu s Markétou Pilátovou a zajistili program, který byl skutečně na úrovní, který musel oslovit každého. První byla ovšem vernisáž výstavy fotografií Hany Fučíkové zvané dle autorky "Život". Na zdech klubu Modrý trpaslík je k vidění celkem 14 velkoplošných fotografií. Více ZDE
KOLEM PASTVINSKÉ PŘEHRADY POJEDOU PO PĚTADVACÁTÉ.                                                                                

Klub českých turistů v Ústí nad Orlicí pořádá v neděli 18. dubna 2010 25. ročník cyklojízdy „Kolem Pastvinské přehrady“. Start je mezi osmou a devátou hodinou z Mírového náměstí v Ústí nad Orlicí. Trasy 50 a 100 km vedou společně na Hejnice a Žamberk. Padesátka pokračuje na Klášterec, Pastviny, kde obdrží účastníci v restauraci U Dolečka diplom a přes Letohrad pokračují do Ústí nad Orlicí. Cyklisté účastnící se stokilometrové trasy zamíří přes Kunvald do Bartošovic, na Zemskou bránu, Čihák, České Petrovice, Mladkov, Pastviny, Bredůvku, Jablonné nad Orlicí, Horní a Dolní Čermnou (zde obdrží diplom a turistické materiály) a pokračují přes Petrovice a Dolní Dobrouč do Ústí nad Orlicí. Cykloakce není závod, vítězí každý kdo projede kontrolami v Pastvinách a Dolní Čermné. Samozřejmostí při podobných akcích je dodržování silniční vyhlášky, děti mladší patnácti let jedou v doprovodu dospělé osoby. Za dvacet čtyři let projelo na tratích Kolem Pastvinské přehrady 5507 cyklistů, rekordní účast byla v roce 2002 kdy přijelo 572 cyklistů.
Na Vaši hojnou účast se těší pořadatelé z KČT Ústí nad Orlicí.  MR