Českotřebovský deník  78/2010  (15.10)                                 
Zástupkyně Klubu Hvězdička Jitka Faitová a Marcela Nováčková mezi dobrovolníky                           

V neděli 14. března 2010 se uskutečnil ve Východočeském divadle Pardubice Galavečer Den D, při jehož příležitosti bylo oceněno šestnáct dobrovolníků z Východočeského kraje.
Pořadatelem byla obecně prospěšná společnost Terra nostra a záštitu převzali hejtmani Pardubického a Královéhradeckého kraje, primátor Statutárního města Pardubice a poslanci Parlamentu České republiky Ing. Hana Orgoníkova a Ing. Miloslav Souška.
Výběr šestnácti oceněných z dvaapadesáti nominací prováděla odborná komise a také zástupci pořadatelů, partnerů, médií a obou zúčastněných krajů. Mezi nominovanými byly rovněž zástupkyně o. s. Klub Hvězdička pro region Ústí nad Orlicí paní Jitka Fajtová a paní Marcela Nováčková. Obě ženy již tři roky aktivně přispívají ke sdružování rodin pečujících o dítě se zdravotním handicapem a nabízejí spolu s dalšími členy klubu řadu zajímavých programů pro děti a jejich rodiny.  Paní Jitka Fajtová obdržela cenu poslance Parlamentu ČR Ing. Miloslava Souška.
 
Cena RWE pro Věru Malátkovou                                                                                                           


Stylizovaná keramická soška anděla pro Věru Malátkovou byla odůvodněna dlouholetou činnosti dobrovolného pracovníka v oboru ekologie, konkrétně za záchranu zvířat v záchytné stanici Charlie, záchranný transfer obojživelníků u Přívratských rybníků a vedení oddílu Mladých ochránců přírody Puštíci. Věru Malátkovou  známe také jako předsedkyni ZO ČSOP Podorlicko, je hybnou silou činnosti ochránců přírody v  České Třebové. Již pět let od roku 2005 organizuje každé jaro a převážně osobně zajišťuje záchranný transfer obojživelníků u Přívratských rybníků. Ve své soukromé záchranné stanici Charlie se každoročně stará o záchranu ježků. Zachrání každou zimu okolo 30 ježků a zajišťuje první pomoc i dalším ohroženým živočichům, které k následné péči posílá do ZS Pasíčka. Připravila vzdělávací program Bodlinka, který je zaměřen na ochranu ježků a proškolila v ve Východních Čechách mnoho škol - připravila pro děti Ježčí deník a Ježčí kuchařku. Jezdí dobrovolně na přednášky o ohrožených druzích živočichů. Za svoji práci obdržela nedávno také ocenění ústředí ČSOP "Život pro ježky".  Věra Malátková získala v Prdubicích cenu generálního partnera Vychodočeské plynárenské, člena skupiny RWE.
 
Den D vyhodnocen, Třebováci byli při tom. Můžeme mít velkou radost, že jejich práce byla oceněna   

V rámci dvou krajů  a téměř  padesátky nominovaných dobrovolníků byli z České Třebové nominováni čtyři a z nich dva - Jitka Fajtová a Věra Malátková získaly spolu dalšími 14 oceněnými originální keramickou sošku anděla, dalších 29 nominovaných (a mezi nimi také další dva Třebováci  Bohuslav Štusák a Marcela Nováčková) pak obdrželo poděkování a cenu od pořadatele - obecně prospěšné společnosti Terra nostra - malebný kraj o.p.s. K ocenění vyšla oficiální  tisková zpráva, která ovšem nijak neuvádí, jakým způsobem byli ocenění dobrovolníci vybírání a kým. Tisková zpráva (viz ZDE) se jako by konkrétním dobrovolníkům spíše vyhýbala a věnuje se daleko více  prezentaci sponzorů a osobností, které se okolo oceňování pohybovaly. Spíše to čtenáři připadá, jako by tito předávající byli důležitější, něž sami oceňovaní dobrovolníci. Jistě není lehké ocenění zajišťovat, ale proč nectít tu hlavní vlastnost dobrovolníků tj. především skromnost právě na straně sponzorské a pořadatelské a věnovat veškerou publicitu v rámci oceňování právě jim, těm skromným dobrovolníkům. „Zvykli jsme si na to, že mnozí dokážou hodiny a hodiny hovořit o svých minutových zásluhách. U dobrovolníků to je přesně naopak. Většinou během minuty skromně popíší hodiny a hodiny práce pro ostatní. Takových lidi, kteří zdarma pracují ve prospěch druhých, není nikdy dost. Ukazují nám všem, jak nežít jen pro sebe a tím dokážou inspirovat další." To se píše v úvodní tiskové zprávě k této akci. Výstupní zpráva hovoří v opačném duchu. O jednotlivých oceněných je v tiskové zprávě uvedeno jen jejich jméno. Není to trochu málo? Jsou i další otázky. Místo oznámených 15 andělů bylo nakonec předáno o jednoho více.  Nominace byla v některých případech vícenásobná a tomu také příliš nerozumím, nevím, zda tím mohli nebo nemohli získat výhodu. V pravidlech pro nominaci se o tom nic nepíše. V příštím roce by se to pak dalo třeba účelově zneužívat. Pravidla pro hodnocení nominovaných nejsou na webových stránkách akce vůbec, nebylo uvedeno ani složení hodnotící komise. Při šestém ročníku akce se dalo očekávat, že bude alespoň v této věci jasno. (mm)
 
Třeťáci HC Lokomotiva šestí na turnaji v Novém Městě nad Metují                                        

Hráči třetích tříd se 14.3.2010 zúčastnili turnaje Nelson Cup 2010. Hrací doba na turnaji 2 x 15 min.
Sestava HC Lokomotiva : Škrkoň V. ,Trnka J., Paclík O., Šofronič J., Umlauf L.,Křepela R., Nesejt J.,Verner J.,Stolín J., Švub V.
Výsledky ve skupině  :    
                        HC Metuje Nové Město nad  Metují: HC Lokomotiva  6 : 4 (3 : 2, 3 : 2)
                        Střelci HC Loko: 2x Trnka,Švub,Stolín
                        HC Lokomotiva : HC Eaton Pardubice 0:4 (2 : 0, 2 : 0)
                        HC Lokomotiva : HC Baroni Opočno 8:2 (6:1, 2:1)
                        Střelci HC Loko: 2x Umlauf,2x Stolín, Švub,Nesejt,Trnka,Paclík  
Zápas o 5.místo:   
                        HC Lokomotiva : HC Choceň 3 : 4 sn  (1:1, 2:2)      
                        Střelci HC Loko: 2x Trnka, Paclík                               Trenéři: Paclík Libor, Umlauf  Josef
 
Přijede soupeř ze Svitu                                                            

Zimní stadion Na Skalce bude v sobotu 20. března dějištěm mezistátního hokejového utkání, ve kterém změří síly týmy domácí Lokomotivy  a hostující HK Svit – Podskalka. Zápas bude zahájen v 15 hodin. „Bude to již třetí setkání sportovců na této úrovni, vloni sehráli českotřebovští hokejisté se stejným soupeřem vítězný zápas v krásné hale v Popradě. V první řadě jde o návštěvu kamarádů ze Slovenska, což potvrzuje mimohokejový program. Nechybí v něm přijetí na radnici, prohlídka města, bowling a večerní zábava,“ říká místopředseda hokejového oddílu TJ Lokomotiva Radko Jasanský. Hokejisté nehrají ve Svitu pravidelnou sportovní soutěž jako Lokomotiva, ve Svitu nemají ani vlastní zimní stadion. Hrají však se zápalem a opět po roce bude možné navázat na minulá setkání..
                         
JamRock nasadil zahraniční superhvězdy!                                                                                              

Zatím se prodalo třikrát více lístků než v loni!  Festival Coca-Cola JamRock Žamberk, který zatím nemá co se týče návštěvnosti v ČR obdobu, nasadil pro letošní rok skutečné hvězdy ze zahraničí! Gabriella Cilmi z Austrálie, švédští GRAVE a skapunkoví Panteón Rococó z Mexika zdaleka neuzavírají výčet zahraničních kapel, které letos na tomto charismatickém festivalu uvidíte!
Samozřejmostí je zde to nejlepší z českých hudebních vod. Kryštof, Tři Sestry, MIG 21, Anna K, UDG, Sto Zvířat, Krucipusk, Horkýže Slíže, David Koller, Michal Hrůza, atd. – téměř padesát nejlepších českých kapel. Nechybí však také úplné české novinky – zatím kapely málo známé, ale svojí kvalitou srovnatelné s těmi nej… JamRock se tak stává jakýmsi prémiovým festivalem, kde není snadné si zahrát, kapely jsou vybírány podle velmi přísných měřítek a s ohledem na diváka. Největším lákadlem letos bude australanka Gabriella Cilmi, která svým megahitem doslova „dostala“ světovou hudební scénu. Kromě mnoha hudebních cen od Austrálie, přes USA až po Británii je asi největším důkazem její úspěšnosti, že má např. song Sweet About Me přes 20 000 000 shlédnutí na youtube! Po dvou letech se tato osmnáctiletá kráska vrací na výsluní s novým singlem a již za pár týdnů i s druhou řadovou deskou. Album, které ponese název ”Ten”, pro Gabriellu vytvořilo hned několik producentských es. Jedním ze dvou hlavních producentů je legendární Dallas Austin, který má na svých bedrech například úspěšnou spolupráci s TLC, Gwen Stefani nebo Michaelem Jacksonem. Druhým producentským esem je Greg Kursten, který je podepsán pod alby Lily Allen, Little Boots nebo Flaming Lips. Producentskou trojici uzavírá britský producentský team Inivisible Men, který se osvědčil pro produkci debutové desky The Noisettes. Svoji novou produkci Gabriella Cilmi uvádí nadupaným singlem ”On A Mission”, které je (jak sama interpretka uvádí) spojením Blondie, Joan Jett a kapely Van Halen. Píseň doprovází i velmi povedený videoklip, ve kterém se Gabriella představuje jako kosmická sexy zena vamp. Není tedy divu, že zmiňovaný klip patří v současné době mezi pětici nejsledovanějších klipů na internetu. Album Gabrielly Cilmi “Ten” vychází 22. března! a již za dva měsíce ji uvede JamRock. Tak čerstvou novinku jsme ještě v Čechách neměli!
Každý kdo zná SKA P a má rád ska-punk, určitě přivítá mexickou kapelu Panteón Rococó, která vystoupila v minulosti na Rock for People a sklidila zde velký úspěch. Na svém světovém turné a jeho české zastávce na Coca-Cola JamRock Žamberk představí úplné novinky.Skvělou kapelou jsou i norští Sibiř (myspace.com/sibirspace), kteří i přes svůj Rusko evokující název hrají světovou muziku a mají blíže spíš k U2 než k ruským častuškám…O jejich bubeníkovi napsal věhlasný časopis MetalHammer:  „Husvik je jedním z nejzajímavějších bubeníků v Evropě! " podobně je hodnocena kapela jako celek. K této kapele se však vrátíme v samostatném článku, protože její tzv. „arogantní POP stojí za víc!!! JamRock tak přináší letos opravdu velmi nabitý program, který je tu pro vás za minimálních 330!Kč v běžné předprodeji a ve zcela exklusivních cenách výhradně na Bandzone dokonce za 310Kč! Více o festivalu na www.jamrock.cz
 
Společné prohlášení Pardubického kraje a Pardubické krajské nemocnice                                                                             

Pardubický kraj a Pardubická krajská nemocnice vítají zájem společnosti Multiscan, s.r.o., o dosažení vzájemné shody s Pardubickým krajem. S potěšením jsme přijali zprávu zástupců Multiscanu, o tom, že námi předložené memorandum vítají a především že jsou připraveni neprodleně umožnit Pardubické krajské nemocnici provozování lůžkové onkologické péče. Pardubický kraj na základě prohlášení společnosti Multiscan tato lůžka neprodleně převezme a začne lůžkové zařízení provozovat. Do konce dubna 2010 Pardubický kraj dokončí Strategický plán rozvoje Pardubické krajské nemocnice, jehož součástí bude rovněž umístění ambulancí a stacionáře onkologického oddělení. Tím bude dokončena příprava komplexního řešení umožňující realizovat příslušnou investici.
Pardubický kraj a Pardubická krajská nemocnice hodlají spolupracovat se společností Multiscan na základě dosavadního rozdělení sfér působení. Ambulantní péče zůstane ve sféře Multiscanu a lůžkovou péči bude provozovat Pardubická krajská nemocnice.  
Dvoustranně podepsané memorandum o vzájemné spolupráci při rozvíjení zdravotní politiky kraje a při zkvalitnění prevence a léčby onkologických onemocnění budeme, i přes chybějící podpis zástupce společnosti Multiscan, obecně dodržovat a i nadále jej považujeme za důležitý pilíř vzájemné spolupráce. Naším společným cílem je, a i v budoucnu musí být, zájem pacientů.   
Radko Martínek, hejtman Pardubického kraje
Josef Šimurda, ředitel Pardubické krajské nemocnice, a. s.