Českotřebovský deník 182/2010  (21.6.)                                 
Začal Týden sportu, letos po dvanácté.                    

První sportovní disciplíny letošního Týdne sportu se rozběhly již od deváté hodiny ranní ve Skiareálu Peklák, kde bylo opravdu živo. Areál Peklák dokázal opravdu velmi dobře nahradit cyklistický závod do vrchu, který se jezdil v dřívějších ročnících této akce na kozlovských serpentinách. Zde nehrozí sportující mládeži žádné nebezpečí, odpadají problémy s dopravou takového množství kol, lze zajistit občerstvení a pro sportování je zde dostatek možností. Soutěžilo se v běhu do vrchu, štafetách škol a přetahování lanem. Další sportovní akce ZŠ praktických se  konala na kurtech na Skále. Další akce se pak rozběhly dopoledne. Naštěstí se nepotvrdila deštivá předpověď a bylo po celý den sice chladné ale sportovní počasí. Je prakticky poslední týden školního roku a ten bývá již řadu let  ve Třebové věnován sportování. To ovšem neznamená, že by na školách ještě nebyla spousta další práce..
Podvečer přilákal program Týdne sportu na náměstí opět davy lidí. Náměstí tak opět plnilo svou funkci - tedy  stalo se místem pro setkávání lidí a celkem nevadilo, že program nepřináší špičkové soubory jako např. na obdobné akci v Ústí nad Orlicí. Vždyť např. i naše skupina Medvědi měla na  náměstí obrovský úspěch.  Více ZDE
 
Terminál Jana Pernera                                                                                                                                                             

Podzemí je  již v podstatě dokončeno, chybí jen montáž eskalátorů a drobné dokončovací práce, intenzivně probíhají i práce na povrchu tak, aby mohla být stavba do konce prázdnin dokončena. od 1. září, kdy bude náměstí oficiálně přejmenováno na náměstí Jana Pernera se již počítá s odstraňováním drobných závad a  případných problémů tak, aby v polovině září mohl být dopravní terminál  předán do zkušebního provozu a tedy oficiálně otevřen včetně informačního systému a osvětlení. V nejbližší době se uskuteční schůzka se sousedy ze Slovanské ulice, kde bude vysvětlen  systém provozu a parkování v přilehlé oblasti. Pro návštěvníky města a občany zde nebydlící bude jiný režim než pro rezidenty.  Slovanská a Sadová ulice budou průjezdné, podobě i nová komunikace na Pernerově náměstí, Nádražní ulice bude jednosměrná s omezeným provozem (30 km/h, průjezd zakázán), tedy "polopěší zóna". měl by to být však hlavní bulvár pro pěší přístup do města, bude možné přijet  nakoupit a krátce zaparkovat pro nákup a zásobování. 
 
Ještě několik slov k soše inženýra Jana Pernera                                                                                                                      

V 80. letech minulého století byla dokončena přestavba železničního uzlu Kralupy nad Vltavou. Mimo jiné došlo i na výpravní budovu, kde bylo umístěno umělecké dílo s názvem "Prométheus". Je to dílo i na dnešní dobu opravdu avantgardní a tak není divu, že po jeho odhalení okamžitě zareagovala kralupská veřejnost a výtvarné dílo si pojmenovala po svém a to tak,  jak je sama vnímala. První název "koncentráčník" se díky bohu neujal, ale okamžitě se zrodil název jiný : "mrzák". Navštívíte-li kralupskou nádražní restauraci zjistíte, že má mezi lidmi jediný název "U mrzáka" a to již skoro třicet let. Věřím, že českotřebovská veřejnost snad spolkne schválené výtvarné pojetí a nesníží se k nijakému hanlivému názvu. Ne autor, ale inženýr Jan Perner si to rozhodně zaslouží.               Oldřich Gregar.
 
Zveme širokou veřejnost na setkání sběratelů pivních suvenýrů (etikety, tácky, sklenice, plechovky ,...) do Národního domu v České Třebové. Setkání se uskuteční 7. srpna 2010 od 7.00 do 10.00 hodin. Infor,mace na telefonu 604 961 961
Čtyři dny plné zábavy a napětí nad hrami všeho druhu                                                                           

V termínu 15. - 18. 7. 2010 se v České Třebové uskuteční již 16. ročník herního setkání Game Con. Jedná se o čtyři dny prošpikované hrami všemi druhu:
Jsou to deskové hry, ze kterých znáte třeba Osadníky z Katanu nebo Carcassonne, ale naše nabídka je mnohem širší, můžete si zkusit, jaké je to stavět vlastní raketoplán a dobývat vesmír, starat se o svou farmu nebo učit želvy závodit. Ve spoustě deskových her se také konají turnaje a vy můžete vyhrát skvělé ceny.
Nabízíme také velké množství známých a neznámých vyprávěcích her na hraní rolí neboli RPG. Zkuste se vžít do smyšlené postavy (je jedno, jestli to bude rytíř, upír nebo vesmírný mariňák) a zažijte s námi nezapomenutelný příběh. Můžete si vyzkoušet i herní systémy, které doma ani nemáte.
Pak jsou zde hry naživo neboli larp, kdy prožitky své postavy vyzkoušíte na vlastní kůži. Tento rok vás bude čekat válka gangů ve hře Špína, souboj gobliních ponorek a spousta dalších.
Páteří celého GameConu je Mistrovství v Dračím doupěti a letos z pozice Císařského vyšetřovacího oddílu začnete vyšetřováním podivných vražd a zmizení. Budete úspěšnější jak ostatní družiny? Porovnejte síly, staňte na stupni vítězů a vyhrajte putovní pohár se spoustou dalších cen.
A ještě spousta dalších aktivit, jako třeba bitva miniaturních armád ve wargamingu, nebo poutavé přednášky.
Neváhejte tedy a přijeďte. Slibujeme vám spoustu her, zábavy a přátelské atmosféry.
Že neznáte žádnou z těchto her? Nevadí. Pravidla vám rádi vysvětlíme na místě a poradíme i s výběrem her nebo naplánováním programu.Přijdou vám čtyři dny moc dlouhá doba na to, abyste si dokázali najít čas na GameCon? Chápeme vás, přijeďte tedy jen na jeden či pár dní, GameCon má co nabídnout každý den svého konání a vy si tedy můžete plnohodnotně užít třeba jen jeho část.                                                                                                GameCon je tu pro vás.
 
O památky se vloni nejlépe staralo Jablonné nad Orlicí                                                                     

Jablonné nad Orlicí (21. 6. 2010) – Pardubický kraj udělil cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón v roce 2009 Jablonnému nad Orlicí. Představitelé města převzali šek na 50 tisíc korun ve středu 16. června.  Slavnosti v kongresovém centru hotelu Filipinum přihlíželi starostové měst a obcí Pardubického kraje, kde  mají památkově chráněné rezervace a zóny. Finanční odměnu předali starostovi Jablonného nad Orlicí Miroslavu Wágnerovi náměstek hejtmana  Roman Línek a  Miroslav Stejskal, člen Rady Pardubického kraje zodpovědný  za cestovní ruch. „Pardubický kraj byl jedním z prvních krajů, který začal vyhlašovat a oceňovat vítěze krajských kol. My si jeho podpory velmi vážíme, je to pro nás velká motivace a ani ta finanční částka pro nás není zanedbatelná,“ vyjádřil se Miroslav Wágner. V rámci setkání byla na konkrétních nemovitostech prezentována úspěšná obnova městské památkové zóny města Jablonné nad Orlicí. Pracovníci oddělení kultury a památkové péče Pardubického kraje předvedli starostům, jakým způsobem kraj pečuje  o památky. Nasměrovali  starosty na internetové  stránky www.dotace-na-pamatky.cz,  kde získají komplexní informace o finanční podpoře v této oblasti.  (jm, mag)   Pardubický kraj byl jedním z prvních krajů, která začal vyhlašovat a oceňovat vítěze krajských kol. Foto: archiv Slavnost se konala v kongresovém sále Filipina.
 
K životnímu prostředí se děti chovají nejlépe v Červené Vodě a Kunčicích                                            

Praha, 21. června 2010 – Školáci v projektu Ukliďme si svět odevzdali 116 tun vysloužilých elektrospotřebičů.  Soupeřilo se ve dvou kategoriích – v celkovém množství elektroodpadu a v průměru na jednoho žáka. Celkem 11,5 tuny elektrošrotu sesbírali žáci v ZŠ a MŠ Červená Voda, což jim zajistilo suverénní vítězství v první kategorii. V přepočtu na jednoho žáka se nejlépe umístila ZŠ a MŠ Kunčice. Každý žák zde odevzdal více než 312 kilogramů elektroodpadu. Obě školy přitom uspěly v konkurenci téměř 200 škol, které se do projektu zapojily.  Soutěž organizuje kolektivní systém ELEKTROWIN pro základní a střední školy v celé republice. V letošním již třetím ročníku projektu Ukliďme si svět bylo vybráno největší množství elektrošrotu. „V porovnání s prvním ročníkem, kdy se vybralo 19 tun, a druhým s 83 tunami byl letošní sběr opravdu rekordní. Celkem vybraných 116 tun považujeme za velký úspěch. Těší nás také stoupající popularita soutěže,“ uvádí Roman Tvrzník, generální ředitel společnosti ELEKTROWIN, jež u nás zajišťuje zpětný odběr a recyklaci více než poloviny veškerého elektroodpadu.
Hlavním cílem Ukliďme si svět je vzdělávat v oblasti zpětného odběru vyřazených elektrozařízení. „Chtěli bychom také mladé generaci ukázat, že vysloužilé elektrospotřebiče nepatří do obyčejné popelnice. Jejich recyklací lze totiž ušetřit obrovské množství surovin,“ vysvětluje Tvrzník. Za pět let své činnosti již ELEKTROWIN ušetřil tolik energie, která by pokryla celoroční spotřebu až 60 000 lidí. Za svou snahu o zlepšení životního prostředí budou účastníci odměněni. „V projektu má možnost uspět každá škola, která se zapojí a vybere minimální množství odpadu. Pro aktivní žáky a jejich pedagogy jsou navíc připraveny atraktivní ceny,“ doplňuje Taťána Pokorná, jež má v ELEKTROWINu na starosti zákaznický servis. Účastníků bylo letos opravdu hodně. V celkovém množství odevzdaného elektroodpadu obsadila druhé místo ZŠ Křivoklát s 10,5 tunami, třetí místo pak ZŠ Dašice, kde se nasbíralo 9,6 tuny elektrošrotu. V přepočtu na jednoho žáka se na druhém místě umístila ZŠ a MŠ Ostrov s necelými 230 kg na žáka, třetí místo obsadila ZŠ Dukelská z Příboru, kde jeden školák odevzdal v průměru 85 kg.  Ukliďme si svět je ekologický projekt určený všem základním a středním školám v České republice. Pořádá jej kolektivní systém ELEKTROWIN s podporou systému soutěže Eurorebus. Projekt spočívá ve sběru vysloužilých spotřebičů s tím, že pro školy, které se ho účastní je zdarma připraven servis zajišťující dodání sběrných nádob a odvoz vysloužilých spotřebičů.

 

Slavnost v Ležákách navštívil hejtman i prezident republiky                                                                 

Stovky lidí si dnes připomněly na místě bývalé osady Ležáky na Chrudimsku 68. výročí jejího vypálení nacisty. Na místě, kde stojí na půdorysech domů žulové náhrobky s vytesaným křížem, uctili památku jedenapadesáti vyvražděných obyvatel. Pietní vzpomínky se zúčastnili prezident Václav Klaus a další hosté z Česka i zahraničí. Českého prezidenta přivítal v Pardubickém kraji hejtman Radko Martínek. Podle Klause nelze dopustit zapomenutí ležácké tragédie, aby v Česku nevyrostly generace, které už nebudou tušit, co se tehdy stalo. "Statisíce obětí nacistického teroru nás zavazují, abychom nejen dnes, ale i v budoucnu chránili základy, na nichž náš stát, naše svoboda a naše demokracie stojí," řekl prezident v projevu. Varoval před vyprazdňováním pojmů státnost a suverenita a připomněl současné dění v Maďarsku, kde byl přijat zákon o státním občanství, který etnickým Maďarům žijícím mimo Maďarsko usnadňuje získání i maďarského občanství. "Opět slyšíme slova o nespravedlnosti mírových smluv, které vznikly jako výsledek dvou světových válek minulého století. Opět slyšíme slova o utiskovaných menšinách a o jejich věčném poutu s mateřskou zemí," řekl. Nový maďarský zákon pak označil za "velmi riskantní krok". Ležáky nacisté vypálili 24. června 1942 v rámci odvety za atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha, dva týdny po vyhlazení středočeských Lidic. Gestapo odhalilo, že z lomu Hluboká poblíž osady udržovali parašutisté vysílačkou Libuše spojení mezi domácím a zahraničním odbojem. Dospělí obyvatelé byli odvlečeni do Pardubic a ještě téhož dne bez soudu popraveni. Děti byly poslány do vyhlazovacího koncentračního tábora. Dnes v ležáckém údolí stojí na půdorysech devíti vyhlazených domů jen strohé žulové náhrobky s vytesaným křížem. Místo je národní kulturní památkou.
 
Na fotkách Luboše Kozla prezident Václav Klaus váže stuhu Jarmile Kratochvilové na štafetu Ležáky - "Lidice
 
Pojede se opět "Regionem Orlicka"                                                                                                       

SKP Duha - FORT Lanškroun připravuje na dny 30.7. až 1.8.2010 24. ročník cyklistického etapového závodu juniorů s mezinárodní účastí pod názvem "Regionem Orlicka". Startují: Závodníci kategorie Juniorů a nejlepší z kategorie Kadetů. Pořadatel pozval i závodníky ze sousedních států. Na startu se sejde asi 90 sportovců. Pro závodníky jsou připraveny soutěže: Soutěž jednotlivců, sprinterská soutěž, soutěž o nejlepšího vrchaře a soutěž o nejlepšího závodníka roč. narození 1993

 

Program závodu:                                                                                                                                                                          

Pátek   30.7.2010   16:00 zahájení závodu na náměstí M.Marků
17:00 start I. etapa "Rudoltická" 77 km Trať je vedena po okruhu Lanškroun ul. Nádražní, Rudoltice, křiž. Ostrov, Lískový kopec, Lanškroun Dvořákova, Lanškroun. Okruh absolvují závodníci 7x a v cíli na náměstí M.Marků jsou očekáváni v 18:45 hodin.
Sobota  31.7.2010 9:00 start II. etapa časovka "Nepomucká" 10 km. start a cíl: Lanškroun ul. Kralická u firmy DOTA. 14:30 start III. etapa "Přes Křížové hory" 90 km: Start Lanškroun Náměstí M.Marků, dále ulice Lorencova, Dobrovského, Kralická, směr H.Čermná, Jablonné n/O, Červená Voda, Šťíty, Horní Studénky, Svébohov, Václavov, Růžové Údolí, Drozdov, Jedlí, Crhov, Cotkytle, Chudoba, Lanškroun. V 17:00 cíl Náměstí M.Marků.
Neděle  1.8.2010     9:00 start IV. etapa "Regionem Orlicka" 96 km: Lanškroun Náměstí M.Marků, ulice Dvořákova, směr Ostrov, D.Dobrouč, Petrovice, Verměřovice, Letohrad, Šedivec, Žamberk, Hejnice, Č.Libchavy, Rozsocha, Rviště, D.Libchavy, Ústí n/O. Andlův Chlum, Řetůvka, Řetová, Přívrat, Kohout , Č.Třebová, Skuhrov, Lanškroun  11:30 cíl, start a cíl na Náměstí M.Marků.
 
Pořadatel má povolení k pořádání sportovní akce a ke zvláštnímu užívání silnic I. II. a III. třídy v uvedeném regionu. Závod bude probíhat za běžného silničního provozu, regulace dopravy bude prováděna příslušníky policie ČR. Další opatření pro bezpečnost a plynulost silničního provozu bude  řešena dle požadavků a situace pořadatelem závodu. Zveme všechny příznivce cyklistiky ke shlédnutí hodnotné sportovní podívané. Prosíme účastníky silničního provozu, kteří se potkají na silnici s konvojem závodu, aby uposlechli pokynů policie a pořadatelů.  Ředitelem závodu je Petr Bucháček
 
Dosavadní vítězové:
1. ročník    1987   Dlesek Václav        RH Lanškroun
2. ročník    1988   Nazarej Josef        Dukla Brno
3. ročník    1989   Padrnos Pavel        Dukla Brno
4. ročník    1990   Krč Tomáš            SKP Plzeň
5. ročník    1991   Lutenberger Peter    ARBO KELI Vídeň
6. ročník    1992   Morscher Harald      ARBO KELI Vídeň
7. ročník    1993   Wrolich Peter        ARBO KELI Vídeň
8. ročník    1994   Mlynář Zdeněk        SKP Duha Lanškroun
9. ročník    1995   Tichý David          SKP Duha Lanškroun
10. ročník   1996   Lejska Tomáš         Favorit Brno
11. ročník   1997   Šesták Petr          CK Brno
12. ročník   1998   Bartoš Pavel         Lokomotiva Pardubice
13. ročník   1999   Vodička Michal       CK Brno
14. ročník   2000   Mareš Martin         CK Brno
15. ročník   2001   Šel Jan              CK A JE TO Třebíč   
16. ročník   2002   Míček Tomáš          CK Brno
17. ročník   2003   Zita  Pavel          CK Brno
18. ročník   2004   Benda Tomáš          TJ ZČE cyklistika Plzeň
19. ročník   2005   Konig Leopold        SKP Duha Lanškroun  
20. ročník   2006   Sagan Peter          Slovensko    
21.     ročník           2007         Petruš Lubomír                       Empela czech team Mladá Boleslav
22.     ročník           2008         Stohr Pavel                             Kc Kooperativa SG Jablonec n/N
23.     ročník           2009         Hošek Josef                            TJ Favorit Brno