Českotřebovský deník 190/2010 (2.7.)                                   
Aquatlon měl na Týdnu sportu českotřebovskou premiéru                                                                                    


1.Plavání - krytý bazén 500m volný způsob.  2.  Běh na 5000 metrů - start u tenisových kurtů  podle Gundersonovy metody- cíl na Starém náměstí trať  TK - Dvůr - letiště – Kateřinská  - starý hřbitov  Chmelnice  - park na Zámostí  - návřeží Míru Kobylí důl  –  Chorinova zlice - cíl na Starém náměstí.  Závod se konal v pátek 25. 6. 2010 od 15 hodin pod záštitou hejtmana Pardubického kraje Mgr. Radko Martínka. Výsledky: 
 
Muži : ELITE  1. místo Kubínek František 20:24,97 EKOL TEAM Brno Mistr republiky 2010 - (český reprezentant) 2. místo Záleský Milan 20:49,57 FORT SMC Ústí nad Orlicí (český reprezentant)  3. místo Kučera Jan 21:59,41 TK Moravské Budějovice 4. místo Roušavý Leoš 22:04,92 KED Cyklomax Hradec Králové (vítěz světového poháru 2009 v kvadratriatlonu)  5. místo Glaser Václav 22:11,92 FORT SMC Ústí nad Orlicí  (mistr republiky 2010 nad 35 let v aquatlonu)
.
Ženy: ELITE: 1. místo Kluková Anna 27:26,48 TJ LOKO Česká Třebová,  2. místo Štýbnarová Radka 28:59,75 R - TEAM Praha (vítězka "Bigmen" 2009) 3. místo Špatenková Monika 31:42,26 TJ LOKO Česká Třebová.                  Foto Milan Michalski.


Park na Zámostí jako by nebyl náš                                                                                                         
Podle  katastru nemovitostí se skutečně jedná z části o soukromý majetek, jde však v pravém smyslu o veřejné prostranství a je to součástí tolik chráněné "zelené oblasti podél Třebovky, velmi blízko z centra a zasloužil by si tedy daleko větší pozornost, než je mu v současné době věnována. Je zde nejen vysoká tráva, která se poseká vždycky ve městě až jako úplně poslední, ale současně zde chybí lavičky. Vlastně je zde jen jedna jediná. Porovnáme-li to např. s prostorem před budovou gymnázia, je to nepoměr.  jezdí sem přitom maminky s kočárky, je zde pěkná oblast pro relaxaci a klidný kout nedaleko centra bez aut a dopravy, bohužel také bez laviček  Současná situace se každoročně opakuje a je právem občany kritizována. Máme přece "zelenou partu" Ekobi, navíc posílenou  v současné době poměrně velkým počtem osob, které si zde odpracováním 20 - 30 hodin zvyšují své sociální dávky a tak by neměl být  s údržbou tohoto malého parku žádný velký problém. Před lety jsme zde dokonce umístili jednu z betonových soch ostravských, což mohla být známka toho, že se město začne o park starat, Zatím se to nestalo...  VK
 
Soše Sbratření to na minulém místě slušelo více                                                                                   


Zůstat tam ale nemohla, stála v cestě rozšiřujícímu se dopravnímu řešení terminálu Jana Pernera  Minulé umístění, odkud byla socha v březnu 2009 odvezena, bylo skutečně optimální co do viditelnosti sochy z prostoru Bezručova náměstí i co do výšky sousoší nad okolním terénem na pískovcovém podstavci. Socha měla přirozené pozadí v podobě nyní již skácených bříz.  Na novém místě to pozadí chybí (sochu lze zato pozorovat také z chodníku od železniční polikliniky ze zadní strany), socha padla mezi dva vzrostlé stromy a podstavec se zdá nad svahem moc vysoký. Snížit se ale nedal, socha musela být použita v původní podobě, proto možná mohla být socha  umístněna poněkud  níže ve svahu. I na to může být více názorů. Na nové místo si musíme zvyknout. Postupně se okolí ještě vylepší, nyní hliněný svah obroste travou a tím se ztratí ten současný beznaděj v podobě uplácané  hlíny kolem dokola. Kolem zatím mnoho lidí nechodí, takže pro ty, co tu ještě nebyli,  uvádím několik fotografií (mm)
 
 
Sokol v České Třebové  letos slaví dvojité výročí  140 a 125 let                                                              

K založení sokola v České Třebové se uvádí dva letopočty, oba končí nulou a pětkou a lze je letos podle zvyklostí považovat za "kulatá" a za výročí mimořádné důležitosti: První založení Tělocviční jednoty  Sokol Česká Třebová je uváděno  na jaře roku 1870, když k tehdejší pěvecké jednotě a čtenářskému spolku byl jako třetí připojen odbor sokolský. prvním stánkem tělocvičné jednoty byla "Skála", která tak s osudy českotřebovského Sokola "srostla" až do současnosti. Prvním starostou tělocvičné jednoty byl Alexandr Vrba.  připomeňme ještě doku, kdy se tak stalo: Roku 1870 se v srpnu konal na horách památný tábor lidu, na kterém se sešlo občanstvo z celých východních Čech a  kde řečníci vznášeli smělé požadavky. byla to doba mnoha změn.  Sokolský odbor po založení čítal asi 80 členů, běžně se cvičilo na sportovním nářadí, sokol měl již tehdy k dispozici koně, bradla,  hrazdu, kruhy, žebříky, šplhací tyče, lano "nářadí ku skoku", kolovadlo, náčiní k šermu a spolkový prapor.  jednota mimo veřejná cvičení podnikala i výlety...  Brzo však nastala "změna priorit". V roce 1872 se skládá sbor dobrovolných hasičů a zdál se tehdy proti sokolu o hodně užitečnější, byla to taková celá vlna  zakládání hasičských sborů v Čechách. Sokol tehdy zastavil svou činnost a bývalí členové se stali jádrem nového tehdy "čilého" sboru hasičského.  Sokolské nářadí zatím "odpočívalo" ve školní budově....  Celých dvanáct let.  Více ZDE
 
Zámeček  barokní památka u Rudoltic a Lanškrouna je od 7. července roku 2007 otevřena veřejnosti..                           

Zámeček, oficiálně Nový zámek, chystá na tuto sobotu oslavu, kterou vstoupí do čtvrtého roku svého provozu. Program začne ve 14 hodin a počítá mj. s bojovými ukázkami s "airsoftovými" zbraněmi, členové chovatelské stanice předvedou výcvik čistokrevných boxerů a lanškrounští hasiči ukázky ze své práce. V průběhu léta Zámeček nabídne kromě standardních prohlídek i zajímavé akce, například na 24. července se chystá šermířská klání se skupinami Balestra a Rytíři krále Jana. Stěžejní akcí bude Knoflíkiáda, kdy se Nový zámek pokusí zapsat do české knihy rekordů  21. srpna, přípravy rekordu však už začaly před časem výzvou všem dětem. Pokud chtějí pomoci, nemusí dělat nic složitého, stačí jen navlékat knoflíky na šňůrku. Co přesně se od malých pomocníků žádá? „Na pevnější provázek se navlékají naplocho, skrz dírky, knoflíky stejně velké a větší než dvoukoruna a posílají se na adresu Nový zámek Rudoltice 159, 561 25 Rudoltice heslo na obálku stačí napsat Knoflíkiáda. Kromě zmíněného pokusu o rekord se na Knoflíkiádě odehrají i další dvě soutěže a uspořádány budou aukce, jejich výtěžek pomůže zdravotně handicapovým dětem. K věcem, které se budou dražit, přibývají zajímavé předměty. Návštěvníci Nového zámku u Rudoltic si už také mohou koupit novou brožurku, která obsahuje řadu informací o historii i současnosti této barokní památky.
 
 

Neděle 11. 7.                                                                       
Malá scéna, začátek v 19.00 hodin
 
Divadlo Commedia Poprad uvádí:
P. Turrini  „JOZEF A MÁRIA“
Režie:  Vlado  B e n k o

 

Tato divadelní hra rakouského dramatika, scénáristy, spisovatele a básníka Petra Turriniho není biblickým příběhem, přestože se odehrává na Štědrý večer. Hlavní hrdina Jozef v podání Vlada Benka je totiž zarytý komunista, zatímco Mária, kterou si zahrála Veronika Žoldáková, v Boha věří, někdy až příliš. Na první pohled by si tento vrátný v letech a stará, ale stále svěží uklízečka, co kdysi vystupovala jako tanečnice ve vídeňských divadlech, neměli co říci. Na začátku to také tak vypadá, protože když Jozef hovoří o koze, Mária zase o voze. Ale s pokračujícím dějem oba protagonisté nacházejí ve vzájemné komunikaci čím dál víc styčných bodů a štědrovečerní příběh dvou osamělých lidí končí happyendem.

 

Inscenaci uvádíme v rámci družebních styků se slovenským městem Svit.
Předprodej vstupenek v Informačním centru MěÚ a 1 hodinu před začátkem u pokladny.

 

 
Srazil cyklistu a ujel. Policisté v poslední červnový den vyšetřovali jedinou dopravní nehodu. Došlo k ní v 11 hodin na křižovatce „čtrnáctky“ s ulicemi Podbranská a Krátká. Nezjištěný řidič felicie odbočoval vpravo a zároveň předjížděj cyklistu, tím mu uzavřel jízdní dráhu a pravým bokem auta ho srazil. Cyklista upadl, neznámý řidič však ani nezastavil a z místa ujel. Policisté po něm pátrají.
 
 12. ročník Computershopcup Ústí nad Orlicí - stav přihlášek do nového ročníku  - zatím jen 14 týmů                                 

Družstvo

Předběžná

Přihláška

elektronicky

Startovné

Do 30.6.10

1100 Kč

Startovné

Do 30.9.10

1300 Kč

Jistina

Do 30.9.09

1700 Kč

Záloha

+kraj.hráči

Do 30.9.10

16000 Kč

Přihláška

Do 14.11.10

Soupiska

Do 30.9.10

1

Buldoci Velká Skrovnice

NE

1100 h

 

NE

ZÁ:

KH:

NE

NE

2

Kačeři Kerhartice

ANO

1100 h

 

NE

ZÁ:

KH:

NE

NE

3

Olbena Lukavice

ANO

1100 h

 

NE

ZÁ:

KH:

NE

NE

4

Pašáci Jehnědí

NE

1100 h

 

250 h

ZÁ:

KH:

NE

NE

5

Skala team Ústí n/O

NE

1100 h

 

NE

ZÁ:

KH:

NE

NE

6

HC Hornets Záměl

NE

1100 h

 

130 h

ZÁ:

KH:

NE

NE

7

Sokolíci Rokytnice

ANO

1100 ú

 

NE

ZÁ:

KH:

NE

NE

8

TJ Sokol Libchavy

ANO

 

1100 ú

 

1100 h

ZÁ:

KH:

ANO

NE

9

Žraloci

D.Čermná

ANO

(email)

1100 ú

 

NE

ZÁ:

KH:

NE

NE

10

Medvědi Rokytnice

ANO

(email)

1100 ú

 

NE

ZÁ:

KH:

NE

NE

11

Slámožrouti Kunvald

ANO

1100 ú

 

NE

ZÁ:

KH:

NE

NE

12

Ants Knapovec

ANO

1100 h

 

NE

ZÁ:

KH:

ANO

NE

13

Třísky Oucmanice

NE

1100 h

 

NE

ZÁ:

KH:

NE

NE

14

Bejci Koldín

ANO

1100 ú

NE

NE

ZÁ:

KH:

NE

NE

 

Oftis

Ústí n/O

NE

NE

NE

NE

ZÁ:

KH:

NE

NE

 

Armat Řetová

NE

NE

NE

NE

ZÁ:

KH:

NE

NE

 

WBH Orlice K.Lhota

NE

NE

NE

NE

ZÁ:

KH:

NE

NE

 

TJ Sokol Líšnice

NE

NE

NE

NE

ZÁ:

KH:

NE

NE

 

Adba hockey

Ústí n/O

NE

NE

NE

NE

ZÁ:

KH:

NE

NE

 

T-COM SERVIS

Ústí n/O

NE

NE

NE

NE

ZÁ:

KH:

NE

NE

 

Turováci Podlesí

NE

NE

NE

NE

ZÁ:

KH:

NE

NE

 

Vlci Sudislav

NE

NE

NE

NE

ZÁ:

KH:

NE

NE

 

Popeláři Libchavy

NE

NE

NE

NE

ZÁ:

KH:

NE

NE

 

Rieter Tooling Hnátnice

NE

NE

NE

NE

ZÁ:

KH:

NE

NE

 

Žamberští Stilmat kanci

NE

NE

NE

NE

ZÁ:

KH:

NE

NE

 

.

.

NE

NE

NE

NE

ZÁ:

KH:

NE

NE

Stav k 2. 7. 2010 – 24.00 hodin