Českotřebovský deník 229/2010 (8.8.)                                   

Stalo se o víkendu:                                                                                                                                                                      

Pátek - areál Hliníky: Country večer skupiny Madam.  počasí naštěstí v podstatě vydrželo. 
Sobota - Národní dům - Sešli se po delší době sběratelé pivních etiket a dalších artefaktů
Zahájily podzimní fotbalové soutěže. FK  Česká Třebová hrál doma Pod Jelenicí hrál a hostil TJ Lanškroun (vyhrál 2 : 0).
Neděle - FK Č. Třebová  B - V. Mýto B 1 : 0 v krajské I.B. třídě.
 
Hokejbalový kemp ročníků 95 - 98 byl v Lanškrouně.                                                                                                              

Týdenní sportovní soustředění zaměřené na rozvoj dovedností mladých hráčů přilákalo do Lanškrouna čtyřicítku hokejbalových nadějí z celé České republiky. V Lanškrouně se hokejbalisté již jednou sešli, poté se přesunul do Litomyšle a nyní se opět vrátil do Lanškrouna. Jaroslav Badzik, vedoucí letošního campu, vysvětlil, proč k přesunu došlo: „ Přesun zpět do Lanškrouna byl způsoben rekonstrukcí zimního stadionu v Litomyšli.  V Lanškrouně bylo vše skvělé. Prvotní myšlenka byla, že by camp rotoval po celé republice a snad i trochu pomohl ostatním hokejbalovým regionům s oživením mládežnických týmů. Po letošním campu se podle Jaroslava Badzika uvažuje o tom, že vyzkouší rotaci. Vysvětlil proč: „Viděli jsme několik dalších skvělých areálů ve městech jako je Mladá Boleslav čí Písek. Osobně mne mrzí, že se mi akce nepodařila dostat k nám do České Třebové kvůli tomu, že nemůžeme s hokejkami na povrch našeho zimního stadionu. Ale to by nebyla ta rotace, jak byla původně zamýšlená, uvidíme co bude.“ (ba)
 
AD: Pluralita a ideologie                                                                                                                                                            

 Čekala jsem, že se pan Mikolecký nějakému panu Gregarovi  za jeho výplod ohradí, asi je moc trpělivý.  Zdá se mi, že pisatel je fanatik, zaměňuje pluralitu s nedovolenou (?) podporou a spíše se chce sám zviditelnit. Místo, aby si to rozdal s autory, pustí se do editora. Cenzura by se mu hodila. Už jsme tady na radnici takového měli. Měl by také psát srozumitelněji (a krátce), tak velkého ideologa je, zdá se mi, pro Třebovou škoda. Souhlasím ale i s tím, že někdy je škoda slov.                                        E. Hondlová
 
O jaké svobodě a nezávislosti , kterou nám Američané navrátili dokonce třikrát (!), to pan Gregar píše ?  To že můžeme svobodně cestovat na západ i jinam včetně bezdomovců a nezaměstnaných  ? Svobodní  jsme pouze do výše svého konta a nezávislí už dávno nejsme.  Náš stát je prakticky závislý na všem.  Stačí se porozhlédnout.  Už i  toaletní papír musíme dovážet o dalším ani nemluvě. Hlavně bychom se měli naučit být sví a ne jednou podlézat  na východ a teď na západ a především zapomenout na hesla typu:  „ s USA na věčné časy a nikdy jinak“                                                                                                                                           -v-

Poznámka: Když jsem se zamýšlel nad výše uvedenými došlými řádky, přemýšlel jsem o tom, jak to na světě (a jak je vidět i tady u nás) je. Já tu jsem na práci, abych ve volném čase po večerech a nocích  trpělivě (a zadarmo, vlastně za svoje peníze a na svém webu) připravoval příspěvky druhých lidí, i těch, které třeba někdy ani neznám, snažil se, aby zveřejněný přehled byl co nejúplnější, abych využil vše, co budu mít k dispozici...., aby zde byl  pak byl někdo druhý, myslím tím pan Gregar, a koukal mě přes rameno, jestli vybírám ty správné články a hned se do mě obul, nebude-li výběr podle jeho gusta. Usměrnit mě nemůže, tak alespoň ponížit. Konfrontovat se mají myšlenky a ne osoby, neb ty zmizí a přijdou jiné...  Kdybych třeba články psal sám, budiž, budeme se hádat. Mám tedy návrh: vraťme se na zem, tedy do problémů města a regionu, ideologii si nechte do svých stranických plátků. Hlavně nebraňme jiným ve svobodném zveřejňování názorů. Některým skupinám lidí a zejména panu Gregarovi je to myslím dost blízká představa. Proč by mne jinak napadal?                                                                                                           Milan Mikolecký

Průjezd ústeckým nádražím: O politice destrukce                                                                                                                      

Oficiální vyjádření SŽDC k variantám zprůjezdnění hlavního vlakového nádraží v Ústí nad Orlicí bylo zveřejněno v médiích 6.8.2010. Občanské sdružení usilující už dva roky o racionální nakládání s penězi na investici jej může směle podepsat. OS nikdy nebylo účastníkem řízení, které v kauze probíhalo. Proto musí znovu odmítnout podpásová tvrzení starosty Peška o přímém negativním vlivu Sdružení na počátek stavby.  Jediná role petice podepsané tisícovkami lidí se svobodným a odpovědným uvažováním tkvěla v tom, že pomohla památkářům, kteří se nechali obelstít politikou cíleného chátrání vlastníka nádražní budovy, ČD, znovuvstoupit do hry. Je mimořádně smutné, že zákulisní tlaky zájmových lobby se mj. projevily ve zdržení nápravy stavu nejméně čtyřnásobným odvoláním proti verdiktu ministra kultury. Procedura se pod kuratelou rozkladové komise MK musela vždy od nuly v patřičných lhůtách opakovat. Z nejčerstvějších vystoupení starosty Richarda Peška (ODS) zcela nepokrytě vyplývá, že to poslední, o co mu jde, je moderní železnice, atraktivita regionu a jeho zpřístupnění stále většímu počtu dálkových cestujících. Po vzoru svého tchána, v posledních parlamentních volbách neúspěšného kandidáta ODS do Parlamentu ČR, Jiřího Čepelky, který coby starosta před lety uspěl se stavbou mostu v Hylvátech metodou vydírání vůči státu pohrůžkou blokace stavby jiného úseku koridoru, činí teď Richard Pešek totéž s nádražím, resp. s uměle vyvolanými přídatnými stavbami. Dokonce ve své bohorovnosti a pocitu, že je „doma“ neomezeným rozhodovatelem ve všem, veřejně staví na odiv, že on jako představitel samosprávy se bude snažit ovlivnit nezávislý stavební úřad, aby nevydal k šetrné variantě SŽDC povolení ke stavbě. Jsme ještě právním státem? Kdo v realitě blokuje prosperitu a dobrou pověst Ústí?  Kdo od dob návštěvy nádraží někdejším ministrem dopravy Bendlem předvádí názorové veletoče a vodí své občany za nos? Je hlavním cílem zviditelnění při co největším počtu přestřihávání pásek u stavebních zmetků? Jsou ještě pod tlakem lokálního „brain-washingu“ schopni si takovéto otázky soudní lidé položit? Budou členové nové vlády tuto politiku destrukce přecházet jako tomu bylo dříve? Výhružky obstrukcemi navíc vedou jednání do slepé uličky a ničí pověst města.
Prof. Jiří Suchomel, proděkan Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci
Doc. Olga Sommerová, filmová dokumentaristka
 
Připomeňme si citát:  
Když nám nepostavíte nádraží, nebude stát ani koridor. A ty dvě miliardy si můžete hodit do krbu. (Richard Pešek, starosta Ústí nad Orlicí).  Opravdu si myslíte, že starosta Pešek bude tím rozhodujícím hráčem v celé věci? Zdá se, že  právě v této chvíli svými  výroky patrně přesáhl míru -  mluvit o blokaci dopravy v čase záplav, kdy právě dostupnost míst je nejcitlivěji vnímanou bolestí, to tedy skutečně nezvolil dobře...
 
Vláda si přeje splavnění Labe. Ekologičtí aktivisté ale mohou unijní dotace zastavit. ( z MF DNES 7.8.)                            

Snad ještě nikdy neměl starý sen o splavnění Labe do Pardubic tak blízko ke splnění, jako nyní. Plavební kanál Přelouč má dokonce větší naději na výstavbu, než například obchvat Chrudimi.
Na jednu stranu chce vláda šetřit a osekává rozpočet na dopravní stavby, na druhou stranu neváhá podpořit akci za několik miliard. Splavnění Labe z Přelouče dokonce zařadila mezi své priority. A tak ačkoli za oběť plujícím lodím by padla část vzácné lokality Slavíkových ostrovů, tříkilometrovému kanálu zdánlivě nic nestojí v cestě. Ministerstvo životního prostředí už nedrží zelený Martin Bursík, který projekt před pár lety smetl ze stolu, ale ministr, který se netajil ambicí získat křeslo ministra průmyslu. A ve vládě je absence zelených znát. Splavnění Labe u Přelouče se jako jedna zmála konkrétních věcí dostala do Programového prohlášení vlády. „V oblasti vodní dopravy vláda v kontextu mezinárodních souvislostí a přeshraniční spolupráce zváží možnost financování klíčových staveb pro zlepšení splavnosti Labe, zejména plavebních stupňů Děčín a Přelouč (prodloužení splavnosti do Pardubic), a to především s využitím mimorozpočtových zdrojů,“ uvádí v průvodním dokumentu svého vládnutí Nečasova vláda.
„Těžko říct, proč je programové prohlášení složeno z obecných tezí a jako jedna z mála konkrétních věcí je uvedeno zrovna splavnění Labe z Pardubic do Přelouče. Je zarážející, že v době, kdy se má šetřit a budou se zastavovat stavby silnic, se mají začít stavět nové nepotřebné vodní stavby ,“ řekl Miroslav Patrik z ekologického hnutí Děti Země. Podle něj je možné, že se průtahy kolem stavby potáhnou ještě několik let. V roce 2013 přitom zavře Evropská unie peněženku pro čerpání v České republice.
Jízdě lodí z Přelouče do Pardubic dosud stojí v cestě ekologičtí aktivisté a peníze. Oba důvody, proč se nestaví, jsou přitom jako spojité nádoby. „Nyní peníze na stavbu nejsou. Nemůžeme zpracovat projekt, protože do něj neustále vstupují ekologičtí aktivisté. Proto se s ním nemůžeme přihlásit do boje o evropské dotace. Evropské fondy přitom jsou nakloněny tomu, poskytovat peníze na stavby typu plavební kanál v Přelouči,“ řekl mluvčí Ředitelství vodních cest Václav Straka.
Je zřejmé, že i vláda vybírá pouze takové stavby, které mohou získat podporu Evropské unie. Ministr Vít Bárta chce věci navíc pomoct i tím, že začne s nespokojenými ekology jednat.
„Chce je vyzvat k diskusi a vyslechnout jejich návrhy a připomínky,“ řekl mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský.
 
První kolo jednání o změnách ve středním školství skončilo.                                                                                                     

Pardubice - Radní Jana Pernicová ukončila s týmem svých spolupracovníků sérii jednání s řediteli středních odborných škol a představiteli místních samospráv na téma nutných změn ve středním školství v Pardubickém kraji. Většina ředitelů přistoupila na návrh ukončení nabídky ekonomických oborů typu Ekonomika a podnikání. Těmto oborům se bude podle záměru kraje vyučovat pouze na obchodních akademiích, které však budou muset na toto reagovat tím, že ve svém školním vzdělávacím programu vytvoří prostor pro specializaci ekonomických oborů pro jednotlivá odvětví.
Vzhledem k dlouhodobému plánu ministerstva školství ukončit do roku 2015 akreditace pro vyšší odborné školy panuje rovněž shoda o útlumu tohoto typu vzdělání. Roli těchto škol v budoucnu převezmou univerzity.
Ne ve všech případech došlo k absolutní shodě. Vedení čtyř škol z celkového počtu 26 škol neprojevilo ochotu k žádné dohodě. I s nimi jsou však zástupci kraje připraveni nadále diskutovat. „Ředitelé se k řešení problémů ve středním školství staví většinou velmi konstruktivně. Na naši schůzku již přišli připraveni a buďto náš záměr bez připomínek schválili nebo předložili vlastní návrhy. Takového přístupu si nesmírně vážíme,“ hodnotí výsledek jednání Jana Pernicová. Ředitelé všech středních odborných škol v kraji měli předložit vlastní návrhy řešení do 31. července 2010 s tím, že konečné změny budou výsledkem dalšího jednání.
Navrhované dlouhodobé změny řeší střední školství v kraji komplexně. Další změny se totiž budou týkat i gymnázií, kterým se (stejně jako obchodním akademiím) vrátí výběrovost a na kterých budou studovat žáci odpovídající úrovně. 
Ivan Hudeček  oddělení komunikace kanceláře hejtmana