Českotřebovský deník 260/2010 (7.9.)                                   
Omezení počtu tříd na gymnáziích se má týkat i České Třebové  

Píše o tom alespoň dnešní Mladá fronta DNES a tiskovou zprávu vydal i odbor komunikace Krajského úřadu Pardubice. Z článku vychází, že Pardubický kraj bude "opatrný", že vlastně nechce zrušit žádné gymnázium v regionu, nicméně je jasné, že omezení bude. Konkrétně nás by se mělo týkat opatření, ve kterém se bude střídavě otevírat třída čtyřletého studia jednou v České Třebové a jednou ve Vysokém Mýtě. Znamenalo by to postupně omezit počet tříd na škole z dnešních 12  jen na deset. Školní budova by tak byla  nedostatečně využita a to by mohlo znamenat další tlak na slučování např. s jinou školou, připomeňme si, že školní budova zůstává stále v majetku města a Pardubický kraj tedy za ni platí nájem a současně zajišťuje provozní náklady spojení s provozem školy  atd.  problémů tedy zůstává jistě dost, protože tím klesne na škole dále počet žáků a náklady na učitele i na provoz jsou od tohoto počtu odvozeny.  Proto hodnotím toto opatření obezřetně, znamená to jen začátek dalších problémů, které budou následovat!  Naštěstí  Česká Třebová (a Vysoké Mýto) není v tomto problému sama, podobně se řeší i další školy,  tedy Polička - Litomyšl nebo Svitavy - Moravská Třebová.  Je jasné, že se od nás dá v roce, kdy zde nebude otevřena třída čtyřletého studia, jistě dojíždět jinam, ale současně to znamená také omezení možnosti volby volitelných předmětů a s tím i naplnění přijatého školního vzdělávacího programu školy. Jsou s tím spojené i problémy s úvazky učitelů atd. Nicméně počet přihlášek do čtyřletého studia v posledních letech právě v České Třebové není dostatečný, proto má Pardubický kraj pro svůj návrh  odůvodnění.  Na druhé straně bychom měli myslím přijít s protinávrhem, aby se  cyklicky neotevírala třída čtyřletého studia postupně na všech gymnáziích v okrese, čímž by onen "Černý Petr" nezůstal jen na některých školách. Na okrese je možnost zajistit dojíždění  do každého města, ve kterém je gymnázium bez velkých problémů nebo zde případně zajistit ubytování.  Tak dojíždí žáci i na jiné typy středních škol.  Dále bych chtěl  upozornit i na problém, který vzniká v okrese díky nezrušitelnému soukromému gymnáziu Letohrad,  na které se nebude žádné omezení vztahovat a které dostává  i tak příspěvky na žáky jako ostatní školy, aniž by se na ně vztahovala možnost nějaké regulace....   Více ZDE  (mm)
Velkoplošná panoramatická LIVE - DIA SHOW Leoše Šimánka poprvé v České Třebové !
uskuteční se v Národním domě dne 4. listopadu od 19 hodin
AUSTRÁLIE KŘÍŽEM KRÁŽEM (zimní putování po červeném kontinentu)
Den Regionu Orlicko Třebovsko  – 10. září 2010 – Brandýs nad Orlicí 

Starty pelotonů:
12:00   vodáci z areálu aktivní turistiky Cakle (Staré Oldřichovice)
13:00   cyklisté od pamětní desky A. Bennewitze v Přívratu
(setkání se starostou, občerstvení u Coufalů) 14:00 Řetová * 14:10 Řetůvka * 14:30 Hrádek (setkání se starostou, prohlídka obce) * 15:15 Oucmanice * 15:30 Brandýs n. Orl. areál u Koňťáku
14:00   in-line bruslaři od odpočívadla (altánu) v Kerharticích
 
Časový plán programu v areálu U Koňťáku v Brandýse nad Orlicí

15:30 - 15:50              příjezd cyklistů, vodáků, bruslařů a horolezců do Brandýsa n. O.
                                   přivítání moderátorem a rozhovory
15:51                          slavnostní salvy a zahájení,
16:00                          příchod královské družiny a hlavní projev předsedy ROT
16:10                          zdravice hostů
16:20                          vyhlášení výtvarné soutěže „Region Orlicko-Třebovsko očima dětí“
16:30                          1. vystoupení kejklíře
17:00                          ROTovské hrátky za účasti 5 družstev
cyklistů, vodáků, bruslařů, horolezců a starostů
18:00                          vystoupení šermířského sdružení Balestra
18:40                          2. vystoupení kejklíře
19:10                          břišní tanečnice, vystoupení celebrity
19:40                          vyhlášení výsledků ROTovských hrátek
20:00                          kapela k tanci, zpěvu i poslechu
21:30                          ohnivá show skupiny Balestra
22:10 - ????                volná zábava při muzice                                                        ZMĚNA PROGRAMU VYHRAZENA.

Rekonstrukce reálky skončila, kraj budovu slavnostně převzal     


Na den přesně po sedmnácti měsících od slavnostního poklepání na základního kamene, které odstartovalo pokračování rekonstrukce budovy bývalé pardubické reálky, byl historický objekt v centru krajského města předán jeho majiteli – Pardubickému kraji. Z rukou představitelů společností Chládek & Tintěra Pardubice, Rudolf Kmoch a Domec, které bývalou reálku rekonstruovaly, dostali představitelé Pardubického kraje symbolický perníkový klíč od budovy.
Bez dodatečných nákladů, s celkovou úsporou 54 milionů korun a v termínu byla dokončena rekonstrukce budovy bývalé pardubické reálky na Komenského náměstí. Historický objekt, který ve druhé polovině devatenáctého století vzešel z dílny architekta Františka Schmoranze a o jehož zbourání se ve městě před několika lety vedly spory, tak vstupuje do další etapy své existence. Někdejší studenty, mezi nimiž nechyběl ani průkopník aviatiky Jan Kašpar, nahradí krajští úředníci a veřejnosti bude reprezentativní budova otevřena i při návštěvách CzechPointu, přednáškového sálu a některých dalších institucí.
„Věřím, že budeme moci ukázat celé pardubické veřejnosti, že za peníze, na kterých jsme se dohodli, jsme schopni postavit budovu, která bude chloubou Pardubic a bude navazovat na slavnou historii těch, kteří ve zdech této reálky doposud pracovali,“ řekl při loňském poklepání základního kamene hejtman Pardubického kraje Radko Martínek a rekonstruovaná reálka nyní, po sedmnácti měsících, jeho slova potvrzuje. Budova si zvenčí zachovala svůj historický půvab, uvnitř přitom skrývá kancelářský objekt nejvyššího standardu. Současné vedení Pardubického kraje přitom na rekonstrukci reálky dokázalo oproti plánům svých předchůdců výrazně ušetřit. „Na samotné stavbě se změnami projektu jsme  uspořili  54 milionů korun, z 25 milionů na částku 4,5 milionu klesla i plánovaná investice do interiéru, kterým budova bude nyní vybavována,“ uvedl náměstek hejtmana zodpovědný za dopravu, dopravní obslužnost a investice Jan Tichý.  Úsporná opatření, která si vyžádala změny v projektu zkomplikovala práci dodavatelům rekonstrukce, i oni ji ale hodnotí jako úspěšnou a chválí i spolupráci s krajem. „Situace, kdy se měnil projekt, pro nás z provozního hlediska nebyla příjemná, nicméně domnívám se, že jsme obhájili svoje pozice a budova v konečném důsledku neutrpěla ani z hlediska vzhledu ani z hlediska funkce,“ hodnotí ukončenou rekonstrukci generální ředitel skupiny enteria Libor Joska. „Stavba byla složitá, ale s investorem jsme našli rozumnou společnou řeč a vzniklé problémy se řešily dobře.“ Na jeho slova navazuje i generální ředitel společnosti Chládek & Tintěra Pardubice Petr Pejcha: „Na reálce se nám pracovalo dobře a žádné problémy nad rámec běžných tady nebyly. Vše se plynule řešilo.“
Budovu bývalé reálky teď čeká vybavování interiérem, které by mělo trvat nejpozději do konce listopadu. Od začátku prosince pak budova opět ožije a začne sloužit potřebám Pardubického kraje.