Českotřebovský deník 267/2010 (15.9.)                                  
Slavnostní otevření  dopravního terminálu  

Česká Třebová za velké účasti pozvaných hostů a také za velké účasti občanů slavnostně a důstojně otevřela dopravní terminál.  Již před jedenáctou hodinou hrála dechová hudba Řetůvanka a své dovednosti předvedly českotřebovské mažoretky Krokolky a Krokolinky, Slavnostní zahájení začalo v 11 hodin  českou státní hymnou, U mikrofonu se postupně vystřídali řečníci, hlavní projev přednesl starosta města Jaroslav Zedník, který stručně popsal celý proces přípravy a budování stavby, která je důležitá nejen pro město, ale i pro celý region. Nezapomněl poděkovat všem občanům, kteří museli snášet téměř jedenapůlroční omezení, neboť stavba zasáhla velmi frekventované centrum města. Poděkoval  dodavateli stavby, projektantům a také městským architektům Jiřímu Janderovi a Ing. Hájkovi, přitom první z jmenovaných se bohužel tohoto slavnostního okamžiku již nedožil.  Slova o významu pro region potvrdil  v dalším projevu hejtman Pardubického kraje Radko Martínek, který informoval o přípravě integrovaného dopravního systému Pardubického kraje ve kterém bude mít město Česká Třebová a její dopravní terminál velmi významnou roli. To co my už dnes máme teprve nyní začali připravovat v našem krajském městě, tentokrát za účasti švýcarských fondů. velkou roli v akceptování záměru města a kraje hrály také České dráhy, které v investičně nelehké době investovaly  desítky milionů do přestavby budovy nádraží, vybudování nových sociálních zařízení, spojovacího podchodu  z podzemního parkoviště k vlakům a také do pláště a střechy nádražní budovy. přitom práce nyní plynule navázaly opravou prvního nástupiště. U mikrofonu se vystřídali zástupci dodavatele, Ministerstva pro místní rozvoj, které je odpovědné za využívání dotací z EU a také náměstek generálního ředitele Českých drah Ing. Blažek.  S pozdravnými projevy vystoupily také zástupci našich partnerských měst, starosta Agrate Brianza  přednesl svou zdravici dokonce v českém jazyce.  V 11:30 hodin pak došlo k slavnostnímu přestřižení pásky, dopravní terminál byl otevřen  ve skutečnosti bude sloužit od pondělí 20. září, kdy se sem přenese stanoviště autobusových linek. Další článek a fotografie najdete ZDE
 
 Zahajuje zkušební provoz dopravního terminálu.

Zatímco stavařům práce na stavbě končí, pořád se zde ještě  něco děje a bude dát.  Zahajuje se vlastně jenom zkušební provoz a ten ještě ukáže, co všechno bude třeba doladit a upravit. Hned ve čtvrtek 16.9. dopoledne zde bude ČSAD - ICOM provádět provozní zkoušky parkování a zastavování, bude ze zkoušet obousměrný způsob objíždějí nástupišť a třeba i to, zda se všude dva rozměrné autobusy vyhnou. měly by, ale zatím se to nezkoušelo. Prozatím nebudou odstavené autobusy parkovat v prostoru před poštou, který je ještě zaplněn manipulačními vozíky pošty a pro ČSAD zatím nebyl uvolněn, budou stát v odstavném pruhu před nádražím, určením pro případné zastavování náhradní autobusové dopravy při výlukách.   Také podzemní parkoviště bude v provozu od pondělí 20. září.  Dolaďovat se bude také osvětlení prostor a to jak výstupního schodiště  z podzemí na povrch  v oblasti před poštou bude postaven ještě jeden sloup veřejného osvětlení stejného typu jako ostatní, v této oblasti není dostatečná intenzita světla.  Ještě je třeba také udělat spoustu administrativní práce, převzít vybudovaný terminál do majetku města a postupně projednat a uzavřít nájemní smlouvy pro jeho komerční využívání, např. s ČSAD - ICOM. Tyto smlouvy by měly platit od 1. ledna 2011. Občané přichází s dalšími náměty, je docela možné že se některé z nich ještě podaří dodatečně realizovat. Slyšel jsem řadu hlasů občanů, kterým chybí hodiny se správným časem,potřebují je při spěchu k vlakům a autobusům. Nejvíce chybí hodiny na okraji I. nástupiště nad vstupem do tunelu k CZ LOKO, které byly dobrou informací všech, kteří spěchali Nádražní ulicí.  Ač je v prostoru u nádraží  např. elektronický informační systém, ptají se mnozí po obyčejné plakátnici, která by zde jistě byla velmi potřebná. Jako by totiž bylo v České Třebové pravidlem, že na těch nejfrekventovnějších místech plakátnice nemáme.  není to jen nový přednádražní prostor, ale také Staré náměstí nebo prostor v obchodní zóně u Tesca. Zato nám Eko Bi nabízí možnost umístit plakáty na tak málo frekventovaných místech jako je lokalita u bývalé již více než 10 let zavřené samoobsluhy na Zámostí.  To myslím není správná politika, informace by měly jít za lidmi a měly by  tedy být poskytnuty tam, kde  třeba čekají na vlak či autobus a mohou si plakáty v klidu přečíst. Je na architektech, aby nějaký vhodný systém instalovali. Vždyť se může jednat o zasklené a prosvětlené plochy  podobné těm, kde jsou umístěny mapy a plány města atd. Věřím, že se jistě tyto maličkosti vyřeší.
 
Přednáška o Japonsku v Kozlově                                            


Ve středu 15. 9: podvečer se v bývalé škole, v dnešní "Ubytovně Kozlov" konala přednáška a beseda o Japonsku s Ing. Jiřím Prokopem, vysokoškolským učitelem DFJP, který pobýval na japonských vysokých školách 18 roku v letech 1988 - 2006.   přiopravil si zajímavé prezentace a přinesl i zajímavé reálie, které ukazoval zájemcům.  Obdobná přednáška se koná ještě ve čtvrtek 16. 9. 20120 od 18 hodin v  malém sále Kulturního centra Z besedy v Kozlově přináším několik fotografií.
 
 Trutnov vyprášil Lokomotivě kožich.

 Ve středu 15. září večer se na českotřebovském zimním stadionu na Skalce konal první přípravný zápas českotřebovských hokejistů v nové sezóně. Domácí si pozvali na přípravu druholigový celek z Trutnova, který nyní vede do ligových bojů náš bývalý trenér Stanislav Mečiar.   Trutnovští hokejisté nám ukázali, že  mezi II. ligou a krajskou soutěží, kterou zatím hraje Česká Třebová, existuje (přece jen) velký rozdíl a tak skóre postupně narůstalo a ve III. třetině dosáhli nejen kýžených "deset", ale přidali  i dva góly navíc. Třebováci dali pět branek a tak bylo celkové skóre 5 : 12. Takový výsledek bychom již na našem stadionu rádi neviděli.  Šlo jistě o přípravu a začátek sezóny,   s tím i řada chyb, které stály branky.   Před začátkem třetí třetiny se  manažer českotřebovského týmu Pavel Klacl rozloučil oficiálně s trenérem St. Mečiarem za velkého potlesku tribun.  Stanislav Mečiar je sice nyní trenérem Trutnova, ale i nadále zůstává jako hráč na soupisce Lokomotivy Česká Třebová, potvrdil to i v poslední třetině utkání, do které nastoupil  ve žlutomodrém dresu Lokomotivy se svým číslem 11 (i jménem na zádech.). Lední hokej se stal ve Třebové populárním sportem, věřme že tomu tak bude i nové sezóně, která nyní zahajuje zatím přípravnými zápasy.
 
Krajská samospráva poděkovala starostům obcí.

Pardubice - Rada Pardubického kraje poděkovala starostům měst a obcí za spolupráci. V Domě hudby, kde se setkání na závěr volebního období komunálních politiků uskutečnilo, hejtman Radko Martínek připomenul nejdůležitější okamžiky v uplynulých čtyřech letech. Minutou ticha si účastníci připomenuli památku kolegů a starostů.  „Čas v zastupitelských sborech uplynul jako voda. Pracovali jste od pondělí do neděle a od neděle do pondělí. Kdo nezažil tuto řeholi, tak nepochopí,“ poděkoval hejtman Radko Martínek všem starostům ze jejich obětavou práci pro blaho obcí v Pardubickém kraji. Ohlédnutí za tím, co přinesly čtyři roky spolupráce krajské a místní samosprávy, představil hejtman.  Příležitost využil i radní zodpovědný za zemědělství, životní prostředí a venkov Václav Kroutil k tomu, aby představil soutěž Regionální potravina, která se letos konala v Pardubickém kraji poprvé. Mlsy z regionu pak starostové ochutnávali ve foyer Domu hudby.  V Pardubickém kraji je 451 obcí, setkání se zúčastnilo 258 představitelů obecní samosprávy. (mag)