Českotřebovský deník 296/2011  (7.11.)                                 
POLIKLINIKA ČESKÁ TŘEBOVÁ ZÍSKALA AKREDITACI  

Poliklinika Česká Třebová (dříve Železniční), která je členem skupiny AGEL, získala v těchto dnech akreditaci Spojené akreditační komise České republiky. Získaný akreditační certifikát je pro pacienty polikliniky garancí vysoké kvality poskytované zdravotní péče.
Pro získání certifikátu musela Poliklinika Česká Třebová splnit řadu náročných kritérií.  Auditoři Spojené akreditační komise v praxi sledovali naplnění několika desítek akreditačních standardů, tedy postupů zajišťující bezpečí pacientů při poskytovaných zdravotnických službách. „Akreditační auditoři se zaměřují na oblast kvality, diagnostických postupů, péče o pacienta, kontinuity zdravotní péče, dodržování práv pacientů, včetně péče o zaměstnance,“ vysvětluje hlavní sestra a manažerka kvality Polikliniky Česká Třebová Irena Horáková a dodává, že někomu se sice může zdát, že proces akreditace ambulantního zařízení je snazší než například u nemocnic, ale opak je pravdou. „V nemocnici se řízení kvality a tedy i akreditaci zpravidla věnuje vyčleněný pracovník. V zařízení našeho typu vše připravují lékaři, sestry a ostatní techničtí pracovníci sami a znamená to pro ně práci navíc a za to jim patří velké poděkování“, podotýká.
Nově získaný certifikát má platnost tři roky, po jeho uplynutí bude zdravotnické zařízení status akreditovaného zdravotnického zařízení opět obhajovat. „Získání akreditace nebylo vlastním cílem našeho snažení, ale prostředkem k dosažení skutečného cíle, kterým je vyšší kvalita a vyšší bezpečí v péči o pacienty,“ dodává hlavní sestra.
Poliklinika Česká Třebová zajišťuje ve svém regionu léčebně preventivní péči ambulantního typu vykonávanou praktickými lékaři a ambulantními specialisty a závodní preventivní péči pro organizace a firmy.
Ing. Hana Szotkowská, mluvčí holdingu AGEL, tel. 725 310 241, hana.szotkowska@agel.cz
 
Nahlaste špatný příjem pozemního digitálního televizního vysílání 

Žádáme občany České Třebové, kteří mají špatný příjem pozemního digitálního televizního vysílání (DVB-T), aby tuto skutečnost nahlásili do 30. listopadu 2011 pracovníkům Informačního centra Česká Třebová. Ve svém oznámení prosíme uvádějte jméno, příjmení, lokalitu, telefonní kontakt a název TV programů s jejichž příjmem máte problémy. Získané poznatky budou využity při jednáních MěÚ s Českou televizí a Českými Radiokomunikacemi o možnostech nápravy.
IC Česká Třebová Staré náměstí 78 560 02 Česká Třebová
info@ceska-trebova.cz  tel.: +420 465 500 211
 
AKTUÁLNĚ Z FOTBALU

"A" mužstvo vyhrálo v Chrudimi 1:0.
"B" mužstvo podlehlo ve Vysokém Mýtu 3:0.
Dorost vyhrál v Holicích 1:0.
Žáci odjeli s debaklem z Vysokého Mýta.

 

Budeme mít sběrný dvůr - má to klady i zápory 

Informace o otevření nového sběrného dvora vyvolává mezi občany diskuze. Zvědavost a lze říci také i znepokojení. Na obyčejné občany nový sběrný dvůr moc nepamatuje. Zřízení nového sběrného dvora Česká Třebová rozhodně potřebovala, stávající sběrný dvůr v Benátkách nevyhovoval především kapacitou. Vznikl   v době, kdy se rušil tzv. "pojízdný cirkus", kdy se ve městě v určitých dnech umístila skupina kontejnerů postupně v několika určených lokalitách vždy na jeden jediný den, k večeru se vše odvezlo a uklidilo. To byl začátek třídění odpadu v našem městě. Občané takto mohli  navozit odpad do sběrné lokality v určený den v docházkové vzdálenosti,  "Cirkus" přijížděl do lokality jedenkrát měsíčně. Tento počátek systému pak byl nahrazen pevně umístěnými sběrnými dvory. Když se zaváděl, tak se hovořilo o třech sběrných dvorech ve městě, nakonec byly realizovány dva na Semanínské a v Benátkách (třetí měl být někde na Parníku). V Benátkách byl sběrný dvůr daleko využívanější než za tratí na ulici Semanínská. V Benátkách byla využívána především sobota, kdy mají lidé volno a to zde bylo opravdu živo. Sem totiž mělo hodně lidí tak blízko, že mohli svůj odpad odvážet i na vozících a to v nezanedbatelném počtu. Kdybychom si udělali na mapě města kružítkem kruh s poloměrem řekněme 500 metrů, zjistíme, že v této oblasti bydlí skutečně velký počet obyvatel, pro který byla dosavadní lokalizace  sběrného dvora velmi výhodná.  Nyní po vzoru jiných měst byl sběrný dvůr vytlačen na okraj města a navíc tak nešťastně, že se tam skutečně vozíkem dojede jen s velkými obtížemi. Možnost ukládání separovaného odpadu občanům se vzdaluje, může se to projevit v nárůstu černých skládek a zvětšeným nepořádkem u kontejnerů ve městě.  Nakonec se ukáže, že bude nutné znovu zavést nějakou možnost odkládat objemný odpad a bioodpad také v dalších lokalitách města. Ne všechno můžeme vzít do kufru svého automobilu a ne každý automobil má. Malý exkurz do historie ukazuje, jak se postupně místo pro ukládání odpadu občanům vzdaluje. Naopak kladem bude detailnější možnost třídění do více kontejnerů, profesionální obsazení sběrného místa a   rozšířená provozní doba pro občany. Nový sběrný dvůr zlepší zřejmě i ekonomickou stránku, i když napevno se to říci nedá, uvidíme po prvním roce  provozu. (mm)
 
Reaguji na článek "Kaufland otevřel brány" z listopadového zpravodaje. 

Market je to pěkný, čistý a rozlehlý. Ale co naplat, je to další "žrádelný" krám. Že by do Třebové přitáhl nakupující z okolních měst, o tom silně pochybuji. Myslím tím nové, kteří dříve nejezdili do Tesca apod.
Mě by spíše zajímala jiná věc. Jak došlo k výběru právě Kauflandu. Kolik společností město oslovilo a nabídlo rozlehlý areál. Konkrétně mi jde o společnosti jako jsou Baumax, Bauhaus či OBI. Nejbližší tyto markety jsou v Pardubicích či Olomouci. Litomyšlský Mounfield je o něčem jiném. Byly tyto společnosti městem osloveny a odmítly? Či měly přehnané nároky? Osobně jsem přesvědčen, že právě takovýto market by k nám přivedl nové návštěvníky ze širokého okolí. Baráčníci i obyvatelé bytů, kutilové, zahrádkáři i občasní zvelebovatelé zde najdou inspiraci i širokou nabídku zboží, včetně služeb jako řezání, laminování či půjčovnu nářadí. Takový market v okolí nenajdete a prostory bývalé Primony by pro něj byly jako stvořené. My jsme si však "pořídili" další Lidl, Tesco a Billu. Jednoduše: žádná výhra a nulové nadšení.
Trochu mne udivují vášně kolem vyzdobeného podchodu. Nynější stav je o tisíce procent lepší, než byl předchozí. Možná styl výzdoby každému nepadne a chtěl by tam Monu Lisu. Já výtvarníkům děkuji a jsem rád, že mohu touto "temnou dírou" nyní procházet s úsměvem. (Jiří Neuman)
 
Spisovatelka Petra Braunová v městské knihovně
V první listopadový den jsme v knihovně přivítali spisovatelku (nejen) dětských knih, paní Petru Braunovou. Ta velmi poutavým způsobem, početnému publiku, z 3. a 5. tříd základních škol v našem městě, přiblížila proces vzniku a psaní knihy. Dozvěděli jsme se kolik lidí se na knize podílí, kdo její finální podobu nejvíc ovlivňuje. Děti se aktivně zapojily do zajímavého vyprávění o knížkách a hned následující den si úplně rozpůjčovaly všechny její knížky!          
   

 

Slávka Štusáková pořádá v městské knihovně výstavu koláží.

Bude instalována a otevřena 15. listopadu.  Tentokrát autorka nebude pořádat  vernisáž, ale chce uspořádat besedu o kolážích. Termín bude stanoven dodatečně. Pojďte se podívat na výstavu nových koláží! Pozvánka ZDE
 
Výsledky z mládežnického hokeje 

Přípravka 2002 neděle 6.11. - Lanškroun
TJ Lanškroun - TJ Loko Česká Třebová  4 : 4 ( 1 : 2, 3 : 1, 0 : 1) Branky ČT : Deml 2, Novotný R., Pecha
TJ Loko Česká Třebová - HC Chrudim 4 : 4 ( 4 : 0, 0 : 2, 0 : 2 ) Branky ČT : Novotný R. 2, Švub 2 Sestava ČT: Hriško - Švub, Cihlář, Pecha, Stolín, Novotný R., Hošpes, Ruda , Koutecký, Deml
Komentář: Naši hráči sehráli další turnaj tentokrát v Lanškrouně, kde nám soupeřem byli domácí a Chrudim.
Obě utkání byla velice vyrovnaná a i výsledek obou utkání byl shodný. Hráči mě potěšili bojovností a dobrou obrannou činností.
 
Liga mladších žáků 2000/2001
5.11.2011 - Česká Třebová
TJ Loko Česká Třebová - Choceň 0 : 9 (0 : 2 , 0 : 2 , 0 : 5 )
Sestava: Kollert, Břeň - Zeman, Křepela, Nesejt, Paclík, Verner, Trnka, Švub, Novotný, Umlauf, Řehák, Stolín,  Hledík, Metyš, Hájek, Rozlílek
Ani v dalším domácím utkání nedokázali Mladší žáci Lokomotivy zvítězit.
 
Setkání zasloužilých hasičů pozdravili zástupci kraje

Skuteč (5. 11. 2011) – Krajské sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska pozvalo v sobotu 5. listopadu do Skutče zasloužilé  členy z Pardubického kraje. Účastníky slavnostního setkání pozdravili  hejtman Radko Martínek s radním Pavlem  Šotolou, senátoři, starosta města a další hosté. Nejstarší  z účastníků setkání,  Arnošt Štaud z Bystrého u Poličky, převzal pamětní list.
Hejtman Radko Martínek jménem  Pardubického kraje všem dobrovolným hasičům poděkoval za jejich záslužnou a nezastupitelnou práci, kterou přispívají k rozkvětu dobrovolného hasičstva: „V zemi,  kde upadá zájem o veřejnou službu,  hasiči zůstávají i dnes nositeli tradice, tak jako tomu bývalo  za Rakousko-Uherska i za první republiky. Uvědomují  si, že musí  pomyslný prapor předávat dál.“ Radní zodpovědný za neziskový sektor Pavel Šotola vyzdvihl smysl dobrovolnictví a uvedl, že nejvíce dobrovolníků pracuje právě u hasičů. Nejdůležitější události uplynulého roku včetně úspěchů na celostátních a mezinárodních soutěžích v požárním sportu připomněl starosta krajského sdružení hasičů Josef Bidmon.  „Doba není zrovna příznivá, ale díky  přispění zejména Pardubického kraje se nám daří všechny úkoly  plnit,“ ocenil starosta Bidmon podporu kraje.  Hejtman Martínek přítomné ubezpečil, že  Pardubický kraj na hasičích šetřit nebude  ani v době ekonomicky nestabilní: „V rozpočtu na rok 2012 zůstává stejná částka jako letos, tedy pět milionů korun.“  Bubnování žáků pardubické Speciální školy Svítání, s nimiž vystoupila  i senátorka Miluše Horská, a taneční romance z Chrasti zpestřily tradiční setkání zasloužilých hasičů.