Českotřebovský deník 12/2011  (11.1.)                                   
Zemřel českotřebovský rodák PhDr. Jindřich Růžička, CSc.                            

PhDr. Jindřich Růžička byl významný českotřebovský rodák, historik a archivář, celý svůj profesní život spojil  se sousedním městem Litomyšl, kde pracoval ve funkci ředitele okresního archivu. Zemřel po krátké těžké nemoci dne 7. ledna ve věku 84 let.
Osobnost Dr. Jindřicha Růžičky si připomeneme fundovaným nekrologem litomyšlského archiváře Mgr. Oldřicha Pakosty.  Další fotografie Dr. Růžičky zachycuje Dr. Jindřicha Růžičku na jedné z besed věnované 700. výročí první zmínky o České Třebové v roce 1978 v restauraci Javorka. Na fotografii poznáme mnohé pamětníky, kteří již dnes nežijí a se kterými dr. Jindřich Růžička úzce spolupracoval.  Úmrtní oznámení dr. Růžičky najdete ZDE                                                      Další článek ZDE
 
Červený kříž má zájem o Českou Třebovou
                                                                                           
Všechno nasvědčuje tomu, že si ústředí ČČK spolu se svou developerskou  firmou vybralo město Česká Třebová jako lokalitu, kde hodlá v dalších letech postavit pro seniory bytový komplex (apartmány) typu "Dům s pečovatelskou službou" s cca 60 byty. Již cca před rokem  projevili představitelé  našeho města zájem o  takovýto projekt, navštívili ústředí Červeného kříže a uskutečnila se také návštěva našeho města.  Před Vánoci pak přijeli zástupci ČČK znovu, jednali na českotřebovské radnici  a prohlédli si také tři  možné lokality ve kterých by se taková výstavba mohla realizovat. Ke stavbě domu se přihlásila francouzská soukromá společnost prostřednictvím své pobočky v Praze.  Jde o projekt, který se již realizoval asi v 6 lokalitách v rámci České republiky např. v Praze 6 (Hvězda), v Moravském Písku nebo Ostrožské Nové Vsi.Vybudovaný komplex by měl provozovat ČČK, město by tedy nemělo na provoz zařízení doplácet. Francouzský developer staví pro ČČK  stavby, které jsou projektovány pro konkrétní lokality, nejde tedy o nějaký univerzální projekt který se má  "za každou cenu" realizovat ať se do lokality hodí či nikoliv. Investor nepočítá s žádnou spoluúčastí města, uhradí i investice do inženýrských sítí a infrastruktury, pouze se předpokládá, že město poskytne pro výstavbu potřebné pozemky buď zdarma, nebo za symbolickou cenu. Další vývoj v této záležitosti nyní záleží na samotném investorovi. Ten by měl vybrat jednu ze tří lokalit v České Třebové, zahájit přípravu výstavby, tedy projekt pro územní rozhodnutí  a případně stavební povolení, bude-li potřeba tak bude nutné posoudit záměr se stávajícím územním plánem města. Vedení města má velký zájem na tom, aby se podařilo tuto výstavbu, která by měla být pro naše města velmi výhodná, uskutečnit bez problémů. Na snímku: nedávno dokončený obdobný komplex v Praze 6 (zdroj www.cck-cr.cz ).
 
Do nově otevřeného studia v České Třebové přijmu: kosmetičku, manikérku, masérku na ŽL.
Výhodné podmínky i lokalita. Informace na tel.č.: 731465619

Hokejové výsledky mládeže 

Výsledky mladých hokejistů ze 4. a 3. tříd  z neděle 9. ledna 2011
Krajská liga žáků 4.tříd 
TJ Loko Česká Třebová - HC Chrudim 3 : 7 ( 0 : 5, 1 : 0, 2 : 2 )  Branky: Trnka 2, Švub
Sestava : Kollert - Novotný R., Martinec, Trnka, Verner J., Švub, Umlauf, Stolín, Paclík, Řehák S., Pecha
Dnes jsme sehráli mistrovské utkání doma s Chrudimí. Čtvrťáci nastoupili do utkání poměrně dobře. Přesto jsme však poměrně lacino inkasovali v první třetině pět branek. Ve druhé a třetí třetině se nám však již dařilo se soupeřem držet krok. Proti minulému utkání došlo k jistému zlepšení v herním nasazení i ve hře 1 na 1. I když si chlapci za dnešek zaslouží pochvalu, stále je co zlepšovat.
Minihokej 3.tříd - ročník 2002
TJ Loko Česká Třebová - HC Chrudim 6 : 8 ( 1 : 1, 3 : 4 , 2 : 3 )
Branky: Ruda 2, Hošpes 2, Deml, Havránek
Sestava : Hriško - Ruda, Hošpes, Koutecký, Deml, Havránek, Cihlář
Naši starší třeťáci odehráli dobré utkání. Celý zápas jsme měli mírně navrch. Bohužel se nám nedařilo v koncovce a též nám ke konci trochu chyběly síly, neboť jsme z důvodu nemocí hráčů hráli pouze v 6 a to se proti kvalitnímu soupeři jako byla Chrudim ukázalo jako klíčové. Nehledě na výsledek naši hoši sklidili potlesk za bojovnost, nasazení a předvedenou hru.
Minihokej 3.tříd - ročník 2003
TJ Loko Česká Třebová - HC Chrudim 6 : 7 ( 1 : 4, 4 : 1 , 1 : 2 )
Branky: Pojezný 2, Páv 2, Kolář, Pachl Sestava: Martinásek O. - Martinásek T.,Bárta, Páv, Pojezný,Fiala, Kolář, Fikejz, Pachl, Verner J. Naši mladší třeťáci odehráli s Chrudimí utkání jako na houpačce, první třetina pro hosty, druhá pro nás. Ve třetí se však štěstěna se skóre posunula na stranu hostí. Celkově však hoši zanechali dobrý dojem a zaslouží též velkou pochvalu.
K dalšímu duelu zavítáme v sobotu 15.1. 2011 do Chotěboře.                                   Stanislav Ruda, trenér mládeže
 

Pronajmu garáž u sídliště Trávník. Tel.: 725 026 196.     

Pronajmu byt 3+1, velká hala, zděný, slunný, volný od 1. 3. 2011.. K použití též motobox. Vhodné pro rodinu s dětmi. Cena pronájmu 8500 Kč (služby a inkaso v ceně)

První dětské závody na Pekláku  

Dnes se konaly od 16 hodin první dětské závody na Pekláku v Zahrádkách. Závody i v letošním roce pořádá Lyžařská škola Peklák. Sponzorem závodů je firma Orlimex CZ s.r.o. Ústí nad Orlicí.
Za 14 dní tedy 24. 1. 2011 se budou pořádat další a pak každých 14 dní vždy v pondělí od 16:00. Soutěžit můžou všechny příchozí děti od roku narození 2003 až po ty nejmenší šikulky.  Na všechny závodníky se těší instruktoři lyžařské školky. Další fotografie ze závodu najdete ZDE 

Vzpomínka na členy skupiny Silver A i ležácké oběti znovu ožila v Pardubicích

Setkání s názvem Silver A v paměti tří generací dnes, 10. ledna, už potřetí proběhlo v Pardubicích. Vzpomínkové akce se zúčastnilo na 130 hostů. Mezi těmi čestnými nechyběli ministr kultury Jiří Besser, primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková nebo hejtman Radko Martínek. Ti všichni také vystoupili se svými příspěvky v rámci společenské části setkání. „Mnohým se může zdát, že ležácké události a druhá světová válka už jsou desítky let starými a pozvolna zapomínanými záležitostmi. Akce různých extrémně pravicových organizací, které se klaní nacistickým symbolům a jednají v souladu se zrůdným fašistickým odkazem, jsou však, bohužel, současnou realitou. Proto je třeba si stále připomínat hrdinství vojáků i civilních obyvatel, kteří se takovému jednání dokázali před téměř 70 lety postavit. Jen tak nebude násilí ve jménu nacistické ideologie znovu přibývat,“ řekl na shromáždění, jehož dějištěm byl pardubický hotel Zlatá štika, Radko Martínek. Společenské částí, na níž také nechyběla recitace herce Josefa Somra nebo přednáška pardubického historika Jiřího Kotyka, předcházela návštěva míst spojených s ležáckou tragédií a výsadkem Silver A. Hosté nejprve položili věnce v areálu Zámečku v Pardubičkách, kde byli nacisty popraveni obyvatelé Ležáků a 40 dalších lidí z Pardubicka. Poté se účastníci setkání přemístili do jiné pardubické části – Trnové, kde navštívili park a pomník Jiřího Potůčka Tolara, jednoho ze členů skupiny Silver A.  Setkání, jehož cílem je připomenout události let 1941 a 42 spojené s parašutistickým výsadkem Silver A, atentátem na říšského protektora Reinharda Heydricha, který členové této skupiny provedli, a odvetnými akcemi nacistů, byl uspořádán poprvé v roce 2009. Tradičně se koná v druhém lednovém týdnu jako připomínka prvního pokusu o radiové spojení s Anglií prostřednictvím vysílačky Libuše obsluhované radistou Jiřím Potůčkem, ke kterému došlo 9. ledna 1942. Pardubický kraj tuto akci každoročně finančně podporuje.                                                                            Ondřej Tušl, Foto Luboš Kozel