Českotřebovský deník 12/2011 (12.1.)                                    
  Další díl seriálu Vzduchoplavec Kráčmera  byl věnován městu Česká Třebová a jeho historii              


V úterý 11.1. od 15.15 hodin jsme na ČT1 sledovali  asi dvacetiminutový krátký  film "Vzduchoplavec Kráčmera nad Českou Třebovou", řekněme hraný dokument.. Ve skutečnosti to byl zajímavý vlastivědný vzdělávací pořad vysílaný v rámci cyklu Planeta YÓ,  zaměřený na město Česká Třebová a  okolní region, na železnici, na historii města, zaměřenou na posledních 100 let,  tedy období, mezi lety pradědečka Franze Kráčmery a jeho pravnuka stejného jména a příjmení. Ve Třebové stačili navštívilo řadu míst, všimli si změn na nádraží na sídlišti Trávník, upozornili na starou radnici i románskou rotundu sv. Kateřiny, na gymnázium, které bylo při prvních letech  balonů novostavbou, na parnickou textilku v době největší slávy i na její zbytky v současnosti. Pozornosti  neunikl ani Jan Perner, stavitel zdejší železnice (a to ještě při natáčení v dubnu 2010 nebyla před nádražím jeho socha), spiritista a vynálezce helikoptéry akademický sochař František Formánek  a také i vynález o něco mladšího projektu Velorex - tedy Mojmír Stránský. Pořad byl určen pro mládež, využil bohatou  zásobu zajímavých archivních snímků a jejich konfrontaci s dnešní situací. Doufám, že si pořad všude ve školách natočili pro své školní účely, je to dobrý příspěvek do vlastivědy našeho  města a  regionu. natáčelo se na mnoha místech našeho města, ale historické záběry železnice se točily na úzkorozchodné železnici v Mladějově, kde bylo natáčení levnější, a také zajímavé. Na snímcích mě osobně poněkud vadilo nadměrné užívání širokoúhlých záběrů zkreslujících skutečnost a vytvářejících od dění a budov určitý odstup, zřejmě to byl záměr režiséra.  Do filmu dobře zapadla trojice studentů gymnázia, která byla průvodcům seriálu  rovnocenným partnerem. Snímek vznikal ve spolupráci s gymnáziem a byl myslím jeho dobrou propagací a současně ukázkou, že aktivity učitelů a studentů gymnázia mají celorepublikový rozměr a zaslouží si uznání.  Snímek bych tak trochu přirovnal k daleko slavnějšímu a populárnějšímu snímku cyklu "Šumná města" (Šumné Třebové), který byl ovšem koncipován zase úplně jinak, nicméně přece jen měl nějaké rysy společné.  (mm)                         Fotografie z natáčení Mgr. Milana Soukupová
 
Kam dál:
Vzduchoplavec Kráčmera bude 121.1. létat nad Českou Třebovou
http://www.gymnct.cz/~soukupova/0910/Kracmera/index.htm http://zpravodaj.probit.cz/2010/4_10web/Vzduchoplavec_kracmera.htm
Jeden z dílů seriálu vzduchoplavec Kráčmera se točil v České Třebové
 
Ocenění exportních úspěchů společnosti KORADO 

Česká Třebová 10.1.2011  Největší český výrobce radiátorů, KORADO, a.s. Česká Třebová se v posledních 15 letech vždy umístila mezi prvními padesáti exportéry v kategorii objemu exportu.  V kategorii nárůst exportu v letech 1993 – 2009 se KORADO, a.s. umístila na 9. místě. Vyhlašovateli soutěže EXPORTÉR ROKU jsou Asociace pro podnikání, Střední podnikatelský stav a záštitu má Hospodářská komora České republiky.  KORADO, a.s. Česká Třebová v letech 2006 – 2010 exportovala do více než 40 zemí včetně Austrálie, Číny, Faerských ostrovů nebo Nového Zélandu. Podíl exportu KORADO, a.s. v roce 2010 činil 66,6% z celkových prodejů co do množstevního objemu produkce. KORADO, a.s. v posledních třech letech realizovala investice v celkové výši 670 mil. Kč do špičkových moderních technologií. Jednalo se především o instalaci další výrobní linky na výrobu deskových radiátorů RADIK a pořízení nové technologie na výrobu koupelových radiátorů.  
V roce 2011 nabídne KORADO např. 130 inovovaných typů koupelnových radiátorů ve třech řadách včetně doplňků, ze kterých si zákazníci vyberou opravdu pro každou koupelnu. Nová technologie výroby umožnila dosáhnout nejvyšší možné kvality a přitom zákaznicky maximálně vstřícné ceny.
Mgr. Boris Kudláček PR Coordinator  KORADO, a.s.  +420 602 445 064 boris.kudlacek@seznam.cz
Zahájení lovu ryb na dírkách v rybníčku Panamák  

 Místní organizace Českého rybářského svazu informuje, že byl zahájen první ročník lovu ryb na dírkách. Lov probíhá na rybníčku „Panamák“ (vpravo od  silnice II/358 směrem  na Litomyšl). Lovit lze pouze při dostatečné tloušťce ledu, vždy o víkendech. Termíny jsou oznamovány na webových stránkách organizace (http://ctrybar.wz.cz) a v klubové skříňce. Náčiní k lovu je možné zapůjčit přímo na místě. Cena jednorázové povolenky činí 250,-Kč. Cena zahrnuje 3 ks ryb, které si může lovící ponechat a zapůjčení vrtáku na led. Povolenky se budou prodávat na místě, počet lovících omezen.
 
CZ LOKO modernizuje pro České dráhy 19 lokomotiv 

Akciová společnost CZ LOKO Česká Třebová  předala  Českým drahám první modernizovanou lokomotivu nové řady 750.7.  Následovat by mělo 18 dalších, které by měly být předány do poloviny roku 2012. Motorové lokomotivy řady 750 jsou známé pod přezdívkou „Brejlovec“, v Česku je například úspěšně využívá ČD Cargo,  OKD Doprava, další modernizované lokomotivy stejné řady pak jezdí také v Itálii. Při těchto modernizacích vzniká prakticky nová lokomotiva, neboť veškeré strojní zařízení nad jejím hlavním rámem, který projde hlavní opravou, se mění. Celkové náklady na modernizaci budou 678 milionů korun. CZ LOKO je prosperující společnost, vlastně největší firma v ČR zaměřená na modernizace, opravy a výrobu dieselelektrických lokomotiv. S modernizacemi lokomotiv řady 750/753 má již několikaleté bohaté zkušenosti. Navíc vyvíjí a úspěšně prodává také vlastní nové lokomotivy. Modernizace "brejlovců" vyřadit nejstarší velké motorové lokomotivy řady 749 s přezdívkou "zamračená" nebo "bardotka" a omezit provoz větších motorových lokomotiv středních výkonů, například řady 742, které mají před stanovištěm strojvedoucího kapotu a boční výhled z nich není pro provoz osobních souprav ideální. Modernizované lokomotivy budou využívány především v rychlíkové dopravě z Prahy přes Písek do Českých Budějovic, v okolí Brna nebo na tratích z Hradce Králové do Trutnova či Letohradu.  Další převzetí modernizovaných strojů  této řady se konalo 22. března 2010  v areálu firmy CZ LOKO v České Třebové. Dva stroje převzali zástupci Traťové strojní společnosti. Tyto výkonné motorové lokomotivy s označením 753 783-0 a 753 784-8 byly technicky vybaveny pro vzájemné spojení jako sdružené lokomotivy (takzvané dvojče) a budou se využívat zejména při technologických přepravách speciálních vozů v rámci stavebních akcí.  (re)
Dnes se dožívá padesáti let následník českého královského trůnu,

dědic Moravského markrabství, vévodství Slezského etc., etc., Jeho Císařská a Královská Výsost arcivévoda Karel Habsbursko-Lotrinský, nejstarší syn JCKV Otty a naší nedávno zesnulé císařovny a královny Reginy Saxe-Meiningen. Je současným držitelem dynastických práv poté, kdy se jich jeho vznešený otec vzdal v roce 2007. JCKV Karel se oženil v roce 1993 s baronkou Franceskou Thyssen-Bornemisza. Císařský a královský pár byl obdařen třemi dětmi: JCKV Eleonorou (1994), JCKV - následníkem Ferdinandem Zvonimírem (1997) a JCKV Glorií (2000). Císařska a královská rodina je zachycena na fotografii z Requiem za naši císařovnu a královnu. JCKV Karel je rovněž velmistrem rakouské větve Řádu Zlatého rouna.  (Kdyby se bývala historie 20. století odehrávala poněkud jinak, byl by dnes státní svátek).
 
Zmizelí sousedé - výstava v Libchavách

 ZŠ Libchavy Vás srdečně zvu na zahájení výstavy Zmizelí sousedé - Pocta dětským obětem holocaustu, které se bude konat na naší škole v úterý 25.1. od 15:30. Výstava Zmizelí sousedé je projektem Židovského centra Praha a jejím cílem je nabídnout učitelům netradiční způsob výuky tématiky holocaustu a uplatňování Norimberských zákonů. Informace o projektu a výstavě si můžete přečíst na http://www.zmizeli-sousede.cz/ nebo v příloze tohoto emailu. Zahájení výstavy je doplněno doprovodným programem, kdy od 14:00 bude promítat své filmy a besedovat nad nimi s hosty novinář a dokumentarista Stanislav Motl. Synopse uvedených filmů jsou v příloze. I na tento doprovodný program Vás srdečně zveme. Hostem slavnostního zahájení výstavy bude také pamětnice holocaustu paní PhDr. Dagmar Lieblová, předsedkyně Terezínské iniciativy. Obdobně koncipovaná výstava konkretizovaná také na poměry v našem městě se již uskutečnila v gesci městského muzea v českotřebovské výstavní síni Kulturního centra.