Sledujeme vývoj daňové výtěžnosti: citelný pokles              
Daňová výtěžnost obcí je v ČR dána pravidly rozpočtového určení daní,  je ovlivněna především velikostní kategorií, do které je obec zařazena v závislosti na počtu  obyvatel a dále pak výnosem daní ovlivněných územím příslušné obce. Rozhodující úlohu
v daňových příjmech obcí hrají daně z příjmu právnických osob, daně z příjmu fyzických osob, daň z přidané hodnoty a daň z nemovitosti.  Mezi lety 2008 a 2009 daňová výtěžnost na obyvatele v Pardubickém kraji klesla průměrně o 1 000 Kč, tzn., že klesla z 9 430 Kč na 8 430 Kč, což absolutně představuje úbytek  Pardubickému kraji o 506 106 Kč. V celém Pardubickém kraji není jediný správní obvod,  u kterého by se projevilo navýšení tohoto ukazatele. Největší daňovou výtěžnost správní obvod Pardubice, nejnižší pokles zaznamenal správní obvod Žamberk a Králíky. Naopak největší pokles tohoto ukazatele zaznamenaly SO ORP Česká Třebová, Pardubice, Polička, Lanškroun a Ústí nad Orlicí, u všech těchto správních obvodů  představuje pokles více než 1 100 Kč/obyvatele. SO ORP Česká Třebová patří mezi ty správní obvody, kde daňová výtěžnost výrazně poklesla. Přesto se drží jen lehce pod úrovní průměru kraje. U všech SO ORP došlo mezi lety 2008 a 2009 k poklesu příjmů z daně fyzických osob, právnických osob a daně z přidané hodnoty. Jedinou výjimku tvoří SO ORP Lanškroun, kdy u daně z přidané hodnoty došlo k velmi mírnému nárůstu.
 Konkrétní čísla jsou uvedena v tabulce:
Průměrná daňová výtěžnost SO ORP Česká Třebová je 8 110 Kč/obyvatele. Mírně nadprůměrně se pohybuje město Česká Třebová, která má na 1 obyvatele 8 270 Kč. K poklesu daňové výtěžnosti došlo mezi lety 2008 a 2009 u všech obcí sledovaného správního obvodu. Nejvýraznější pokles činil v České Třebové (o 1 240 Kč), naopak  nejmenší pokles byl u obce Semanín.
Daňová výtěžnost  určuje vývoj podstatné části příjmů do městského rozpočtu. Očekáváme-li v dalších letech zvýšené výdaje napojené se splácením úvěrů města a rostoucími mandatorními výdaji (růst cen energií), musí se to projevit v množství volně disponibilních finančních prostředků určených např. na opravy a investice nebo i na dotace určené pro   podporu činnosti občanských sdružení v oblasti kultury a sportu.   

 

Kam dál:

Vývoj trhu práce v regionu  - najdete ZDE
Vývoj počtu pracovních míst  - najdete ZDE
Vývoj míry podnikatelské aktivity - najdete ZDE