Skiinterkriérium Řičky 2011 zahájeno, první medaile rozdány                           
Čtvrtek 27.1. Slavnostní zahájení.  

Konalo  se v předvečer závodu tradičně v Rychnově nad Kněžnou, za účasti hostů, mezi kterými nechyběl ani hejtman Radko Martínek, byť se závod koná v jiném kraji (a také Třebovák Martin Netolický).... Ředitelem závodu  je Luboš Bäuchel. Součástí zahájení bylo i losování. Vlajkosláva byla dlouhá, letos je o závody mimořádný zájem ze zahraničí. Fotografie Luboš  Kozel.
 
 
Pátek 28.1. Skiinterkriterium 2011 rozdává první mediale, Česko podržely mladší žákyně  

Skiinterkriterium má za sebou první závodní den, který je jako vždy věnován slalomům. První závodníci se při teplotě -6 stupňů Celsia a za jasného počasí vrhli na trať v 9 hodin ráno. „Svah byl výborně připravený. Povrch byl tvrdý, takže podmínky byly srovnatelné pro celé startovní pole. Počasí nám hodně pomohlo,“ říká ředitel závodů Jaroslav Křístek. Mladší žákyně Kategorie mladších žákyň byla pro Česko nejúspěšnější. Vyrůstající česká hvězda Petra Kotrlová zvítězila s velkým rozdílem skoro dvou sekund před svou kolegyní
z týmu Klárou Kašparovou. Ještě o sekundu byla pomalejší Slovenka Soňa Moravčíková, která si vyjela bronz. Mladší žáci
Češi bodovali i v kategorii mladších žáků. Zvítězil Polák Szymon Bebenek, druhý dojel  Čech Tomáš Klinský a třetí Brit Zak Vinter. Rozdíl mezi prvním a třetím místem byl  v této kategorii skoro 4 sekundy.
Starší žákyně
Mnohem menší rozdíly mezi jednotlivými závodníky byli v kategorii starších žáků i  žákyň. V dívkách si pro zlato s náskokem 33 setin sekundy dojela Laura Prieložná ze  Slovenska, stříbro vybojovala Češka Barbora Průdková a bronz si odváží Haakansson Fermbaeck Vera ze Švédska. Starší žáci Slalom v kategorii starší žáků opanovali Slovinci. Medailisté se přitom vešly do 26  setin sekund, takže souboj to byl dramatický až do konce. Nakonec si zlato odváží  Slovinec Rok Šmejic, stříbro opět Slovinec Žan Psenner a bronz Čech Jan Kučera. „S organizací závodů jsem spokojen. Trať byla velmi dobře připravena a navíc jsme nezaznamenali ani jeden protest. Organizátoři odvedli profesionální výkon,“ zhodnotil první závodní den technický delegát FIS Cyriako Cyriakus z Kypru. Zítra  pokračuje závod obřími slalomy, které startují v 9 hodin. V ten samý čas se očekává příjezd prezidenta ČR Václava Klause.

 

Skiinterkriterium 2011 pokořilo rekord v počtu zúčastněných zemí


49.ročník Skiinterkriteria pokořil dlouholetý rekord v počtu zúčastněných
zemí.„Dosavadní rekord 20ti reprezentačních družstev je už v tuto chvíli
jistě překonán. Po potvrzení účasti Srbska přijede do Říček v Orlických
horách 21 národních týmů z 3 světových kontinentů,“ říká šéf organizátorů
Luboš Bauchel.

 

Fotografie Luboš Kozel

Kam dál: 

SKI interkritérium  v přípravě
Výsledky 1. dne - slalom dívek
Výsledky 1. dne slalom chlapci
 
Sobota 2.den závodů  a výsledky