Českotřebovský deník 35/2011 (3.2.)                                     
Hokejisté porazili Lanškroun, vítězná šňůra není přerušena (drama až do konce)                                 

Lokomotiva Česká Třebová - Lanškroun 4 : 3
Další výsledky: Semechnice - ChoceňB 8 : 2  Čestice - Polička 3 : 7 .V tabulce se Lokomotiva propracovala na třetí místo, má však o zápas více než Skuteč, která v tomto kole nehrála, měla volno. Příště má zase volno Lokomotiva a do koce základní části jí zbývá jediné utkání s vedoucím týmem tabulky Spartakem Polička doma 10.2.. Do hráčského kádru Lokomotivy byli zařazeni  noví hráči.  Především zkušený obránce Petr Vršanský  (současný trenér našeho mužstva) a  hostujíící talentovaný obránce Martin Kiac, který z Eatonu Pardubice. Nejčerstvější posilu představuje zkušený třiaatřicetiletý brankář Jiří Portlík, ten u nás bude hostovat z klubu HC Litomyšl. V utkání s Lanškrounem ale nenastoupil. tam hráli Štěrba ( a od 18. minuty  - po 3. brance Toman) - Řehák T., Šafář, Váně, Kiac, Rybka L., Voříšek – Šedivý M., Šedivý D., Doha – Deml Vl., Kvasnička, Deml L.- Bačík, Chudý, Steinmetz.. Více v článku na webu hokejového oddílu ZDE
 
Beseda s Mgr. Davidem Mackem v kavárničce u Tygra 

Srdečně vás zveme na besedu s Mgr. Davidem Mackem na téma Manželství - jistota v nejisté době (?), která se koná ve středu 9. února v 18,00 hodin v kavárničce U Tygra v České Třebové (za kostelem sv. Jakuba). Informace o D. Mackovi:   David Macek je  radním Jihomoravského kraje a manželský poradce. Narodil se v roce 1976. Vystudoval sociologii, sociální práci a sociální politiku na MU v Brně. Později také teologii manželství a rodiny na Papežské lateránské univerzitě ve Vatikánu. Pracoval v neziskových organizacích u nás, v Německu a Velké Británii. Byl ošetřovatelem umírajících, poštovním doručovatelem, asistentem děkana fakulty, sociálním poradcem v nejchudší části města, asistentem senátora, poradcem ministra, ředitelem poradců ministra. Má za sebou řadu zahraničních školení, stáže a vystoupení (Brusel, Štrasburk, Paříž, Madrid, Milán, Budapešť, Berlín). Účastní se práce v týmu Pokoj a dobro. Byl místopředsedou Mladých křesťanských demokratů, vedl krajskou zahraniční komisi – přivezl z Rakouska projekt Rodinných pasů, prohloubil vztahy s Lichtenštejnskem.
 
Valná hromada hokejistů

Výkonný výbor hokejového oddílu TJ Lokomotiva Česká Třebová oznamuje, že svolává valnou hromadu členů hokejového oddílu TJ Lokomotiva Česká Třebová.
TERMÍN VALNÉ HROMADY:
sobota 26. února 2011, 14.00 – 18.00 hod.
MÍSTO KONÁNÍ VALNÉ HROMADY: Pivnice Za vodou, Husova 24, Česká Třebová.
Výkonný výbor zároveň vyzývá všechny oddílové příznivce, ať již stávající členy oddílu, nebo nové zájemce o členství, kteří chtějí pomoci s organizační činností hokejového oddílu, aby se valné hromady zúčastnili. Podrobné informace k valné hromadě jsou uvedeny na webových stránkách www.hokej-ceskatrebova.cz, případné dotazy lze zasílat na emailovou adresu: vyborhc@seznam.cz
 
Další vlna náboru malých hokejistů  

ZÁBAVA NA PRVNÍM MÍSTĚ
Hokejový oddíl TJ Lokomotiva Česká Třebová pořádá další vlnu náboru do oddílu ledního hokeje.  Jsi-li zvědav(á),  přijď na Zimní stadion v České Třebové dne 5.2.2011 v 11.30 hod., uvidíš přátelský zápas nejmenších dětí s kamarády z Chocně.
 
ŠKOLIČKA BRUSLENÍ
Zároveň budeš mít šanci vidět na vlastní oči probíhající Kurz bruslení, který je otevřen každému, kdo se ještě s bruslemi neskamarádil. Věk účastníků kurzu není omezen!
 
NEMÁŠ ČAS? PŘIJĎ JINDY!
Nemáš-li čas 5. února, pak přijď kterékoli úterý či čtvrtek v 15.00 hod. na Zimní stadion, vezmi s sebou brusle, přilbu, rukavice a hokejku.
 
ŽÁDNÉ PŘEKÁŽKY, hokej je bezpečná hra
Máme sady výstrojí, popřípadě i přilby s košíkem  k zapůjčení. Žákovský hokej není profesionální kontaktní sport.  V žákovských kategoriích se hraje minimálně do těla, ke zranění dochází jen velmi zřídka. Hráči jsou oblečeni do kvalitní výzbroje, která je ochrání.  Výzbroj se dá pořídit i za velice rozumnou cenu, pro začátek postačí chrániče holení, rukavice, přilba a hokejka.
 
PŘIJĎTE SE PŘESVĚDČIT NA VLASTNÍ OČI 5.2.2011 NA PŘÁTELSKÝ ZÁPAS NAŠICH NEJMENŠÍCH !!!   

POJĎ HRÁT HOKEJ, VŽDY V ÚTERÝ A ČTVRTEK V 15.00 HOD.
Chceš vědět víc?
Volej 734 399 355  Hlavní trenér mládeže - Miloš Macák, 
nebo 603 903 828  vedoucí přípravky 1.-2. tříd - Slávek Pecina,  
nebo 731 182 767  zástupce vedoucího 1.-2. tříd - Rostislav Telecký
 
Nové výstavy v Hernychově vile

Městské muzeum v Ústí nad Orlicí Vás srdečně zve na slavnostní vernisáž, která se uskuteční 8. února od 16:00 hodin v Hernychově vile. Můžete se těšit na tyto výstavy: Origami, Papírová autíčka, fotky z Egypta od Gabriely Faronové, Quido Roman Kocian – malíř a grafik. Ve stálé expozici Jaroslava Kociana můžete nově vidět fotky z cest tohoto houslového génia. Nově je v našem muzeu vystaven pohyblivý betlém z Třebechovic.  Více na pozvánce ZDE
 
Pronájem nebytových prostor v centru České Třebové , Hýblova ulice. V patře 40m2 s možností parkování. tel 777 327 281
 
Základní i střední školy z Pardubického kraje mohou žádat o grant   

Vybraní zájemci mohou získat vybavení v hodnotě až sto tisíc korun -
Praha 3. února 2011 – Základní i střední školy, a to včetně speciálních pro handicapované děti a mládež, mohou získat technické nebo sportovní vybavení či vybavení pro vzdělávací programy v hodnotě až 100 000 korun. Své projekty mohou školy přihlásit do grantového řízení Nadačního fondu Tesco do konce března.   „Formou grantů chceme podpořit školy ve zkvalitnění výuky pomocí potřebné techniky, jako jsou například tiskárny, počítače, interaktivní tabule nebo monitory. Celkem školám věnujeme techniku v hodnotě tří milion korun,“ říká Ivana Dubnová, manažerka Nadačního fondu Tesco. Kritériem pro rozhodování o přidělení grantu je kvalitní zpracování a představení projektu. Maximální hodnota techniky, kterou může žadatel získat, činí až sto tisíc korun. Nejlepší projekty vybere grantová komise Nadačního fondu Tesco do konce dubna. 
Školy, které chtějí o grant požádat, musí odevzdat nejpozději do 31. března projektový formulář v češtině i angličtině, identifikační list a kopii potvrzení o své existenci, například zřizovací listinu. Projektový formulář musí obsahovat informace o činnosti žadatele a přesný popis projektu, na který hodlá organizace grant použít, včetně podrobného rozpočtu. Veškeré formuláře a další informace naleznou zájemci o grant na www.nadacnifondtesco.cz v sekci Grantová řízení. Žádosti o grant je třeba zasílat elektronicky na adresu info@nadacnifondtesco.cz.   Nadační fond Tesco vyhlásil grantové řízení již vloni. Mezi jednadvacet úspěšných žadatelů bylo rozdáno celkem 700 000 korun. Z Pardubického kraje získalo grant Občanské sdružení hiporehabilitace Baneta, která se věnuje rehabilitaci pomocí jízdy na koních. Příspěvek v hodnotě 33 tisíc korun použilo sdružení na péči o koně a jejich pronájem.

 

Petice  za odstranění sochy Jana Pernera odmítnuta  - více ZDE
 
Obchodní válka končí, banány zlevní 

Podle dohody o obchodu s banány mají cla na banány z Latinské Ameriky skutečně klesnout ze současných 176 eur na tunu  na 114 eur (zhruba 2 750 Kč) v roce 2017, což znamená cca 1,5 Kč na kilogram. Nedávno uzavřené dvoustranné dohody s Kolumbií a Peru a se Střední Amerikou (Kostarikou, Salvadorem, Guatemalou, Hondurasem, Nikaraguou a Panamou) však obsahují postupné snížení dovozního cla na banány až na úroveň 75 EUR/tunu v roce 2020. Banány dovážené z těchto zemí tedy budou moci postupně zlevnit až o 2,5 Kč na kilogram.  Dovoz banánů se konečně zrovnoprávní a skončí neodůvodněné zvýhodňování bývalých evropských kolonií", pochvaluje si dohodu europoslanec Jan Březina, podle kterého má řešení kauzy dovozu  banánů prvořadou důležitost i pro ČR. "Banány zaujímají čelní postavení mezi zemědělskými výrobky dováženými do ČR ze zemí mimo EU. Vzhledem k tomu, že banány dovážíme zejména ze zemí Latinské Ameriky, měla by se schválená dohoda promítnout do nižší ceny banánů na pultech našich obchodů. Konkrétně by banány měly postupně zlevnit o 1,5 až 2,5 Kč na kilogram v závislosti na zemi jejich původu", vyzdvihuje přínos dohody o obchodu s banány Březina, podle kterého se dá se očekávat, že po úspěšném završení jednání o banánech přijde na řadu snížení cla i u dalšího tropického ovoce.  Březina zároveň podotýká, že Evropa dosud zvýhodňovaným farmářům z Afriky, Karibiku a Tichomoří zůstává nadále příznivě nakloněna i ti se mohou těšit na podporu ve výši 200 miliónů eur, která jim má pomoct připravit se na tvrdší konkurenční boj. "Dříve nebo později však EU bude muset přijmout fakt, že africké banány kvůli své nižší kvalitě a dražší produkci v konkurenci s těmi latinskoamerickými zkrátka neobstojí", uzavírá Březina. 
Pro více informací: Jan Březina, europoslanec, tel. 606 650781
 
Za sběr a odvoz elektrických a elektronických odpadů nebudou odpovídat obce, ale nově výrobci a spotřebitelé          

Směrnice o odpadech z elektrických a elektronických zařízení, kterou dnes schválil Evropský parlament, řeší velmi aktuální problém. "Jedná se o nejrychleji se zvyšující tok odpadů. Nedostatečné zajištění řádného sběru, zpracování, využití a odstraňování odpadů  z elektrických a elektronických zařízení je nevyhnutelně spojeno s negativními dopady na životní prostředí i zdraví obyvatel", uvádí k tomu europoslanec Jan Březina, podle kterého dnes cca 65% elektronických zařízení, která byla uvedena na trh, byla následně opět sebrána, ale pouze 33% odpadu z těchto zařízení je oficiálně hlášeno, sbíráno a zpracováno podle požadavků směrnice.
"V souvislosti s odpadem z elektrických a elektronických zařízení rovněž vyvstává problém ztráty cenných a strategicky důležitých surovin naléhavý zejména  v kontextu globalizované ekonomiky", upozorňuje Březina. "Směrnice nově stanoví závazné sběrné cíle ve výši 65 až 85% elektrických a elektronických výrobků uváděných na trh v závislosti na druhu výrobku", uvádí Březina, podle kterého se jedná o objektivní vyjádření. "Zásadní změnou oproti dnešnímu stavu je hrazení nákladů spojených se sběrem, zpracováním, využitím a odstraňováním odpadů z elektronických zařízení podle principu "znečišťovatel platí". Za znečišťovatele se přitom považují výrobci, prodejci i spotřebitelé. Podle mého názoru by náklady na sběr a odvoz odpadu od domovních dveří včetně nákladů na sběrná místa měly nést tak jako dosud obce. Považuji takové řešení za praktičtější i logičtější z pohledu veřejného zájmu, v jehož jménu se sběr a odvoz odpadu nepochybně provádí", zmiňuje svou výhradu Březina. "Zároveň nevidím problém v tom, aby výrobci měli možnost informovat kupující při prodeji nových výrobků o nákladech na sběr, zpracování a odstraňování následného odpadu. Považuji za prospěšné, aby byli spotřebitelé o těchto nákladech informováni a tím vedeni k ekologicky šetrnému chování", uzavírá Březina.
Pro více informací: Jan Březina, europoslanec, tel. 606 650781
 
Pardubický kraj podpoří 700 tisíci korunami provoz občanských poraden

Celkem 700 tisíc korun vyčlenil Pardubický kraj ze svého letošního rozpočtu jako příspěvek na provoz občanských poraden. Jde konkrétně o poradny v Pardubicích, Ústí nad Orlicí, Chrudimi a Poličce, které jsou shodně členy Asociace občanských poraden ČR a poskytují odborné sociální poradenství v souladu se zákonem o sociálních službách.  „Mnozí tyto poradny vnímají jen jako instituce pomáhající řešit manželské konflikty a rodinné problémy, ony však poskytují rady v celkem 18 oblastech zahrnujících každodenní životní situace,“ vysvětlil krajský radní zodpovědný za neziskový sektor Pavel Šotola. „V souvislosti s hospodářskou krizí se například výrazně zvýšil počet lidí, kteří žádají o pomoc s jejich finančními problémy nebo s majetkoprávními vztahy. Vysoko na žebříčku však samozřejmě zůstávají i ony zmiňované rodinné vztahy,“ upřesnil radní. Dalšími oblastmi, v nichž poradny poskytují odbornou pomoc, jsou např. sociální dávky, sociální pomoc, pojištění, zdravotnictví, školství, pracovněprávní vztahy a zaměstnanost, bydlení, ekologie, veřejná správa, trestní právo nebo ochrana spotřebitele. Na poradny se v Pardubickém kraji ročně obrátí přibližně 3,5 tisíce lidí. Těm je poskytováno poradenství formou osobních, telefonických, písemných nebo elektronických konzultací. Vedle toho je úkolem poraden také upozorňovat příslušné státní a místní orgány na nedostatky příslušné legislativy a na neřešené problémy občanů.  Občanská poradna v Pardubicích je občanským sdružením, poradny v Ústí nad Orlicí, Chrudimi a Poličce jsou zřizovány místními charitami. Všechny jsou tedy svojí podstatou neziskovými organizacemi, a jako takové mají podporu Pardubického kraje. V předchozích dvou letech kraj na provoz poraden uvolňoval 600 tisíc korun, letos tuto částku o 100 tisíc navýšil.  
Zdroj: web Pardubického kraje
 
Komuniké ze společného jednání rad města Pardubice a Pardubického kraje 

Rady města Pardubice a Pardubického kraje diskutovaly o situaci kolem přípravy modernizace civilního letiště, která má být z velké části financována z dotací EU. Pardubický kraj vyčká na stanovisko UHOS k výběrovému řízení na dodavatele stavby. Pokud úřad potvrdí správnost zvoleného postupu, kraj vyčká na výsledek výběrového řízení a pokud nebude mít pochybnosti o jeho výsledku, předloží zastupitelstvu Pk ke schválení návrh na spolufinancování celé akce. Hejtman Pk Radko Martínek ujistil, že čerpání evropských dotací není ohroženo. Lze požádat o prodloužení termínu jejich čerpání, s velkou pravděpodobností úspěchu žádosti. Rady se shodly na tom, že společně nechají zrevidovat zadávací dokumentaci, aby se eliminovala možnost vzniku vícenákladů, na něž nelze čerpat dotace.      TechnoPark vykazuje dlouhodobě ztrátu, Pk i město Pce se vrací k jednání o možném řešení. Hejtman Pk konstatoval, že v minulém období již kraj navrhl dvě řešení, žádné však nebylo akceptováno. V tuto chvíli nemá řešení, které by bylo „životaschopné“. Pokud město předloží plán restrukturalizace společnosti, který by mohl reálně vést k její záchraně, bude se jím kraj zabývat. Pardubický kraj nabídl městu Pardubice převedení areálu bývalé Tesly v Kyjevské ulici za podmínek, že město vybuduje podle projektu Centrum Pardubičky sjezd do areálu a parkovací plochy využitelné pro nemocnici. Další možností je, že kraj areál odprodá, jak o tom již rozhodlo krajské zastupitelstvo. O obou možnostech budou oba subjekty dál jednat. Pardubický kraj potvrdil ochotu finančně se podílet se na realizaci projektu Přednádraží, který má být z podstatné části financován ze Švýcarských fondů. Pokud město se žádostí uspěje a získá 80 až 85 procentní dotaci z částky 120 mil. korun, kraj je připraven se podílet 50 procenty na dofinancování akce. Město Pardubice je připraveno stabilizovat fungování výletní a restaurační lodi Arnošt prostřednictvím společnosti Dopravní podnik města Pardubic. V současné době je nejdůležitější oprava lodi a získání technického průkazu, aby mohl její provoz pokračovat. Pokud město po zjištění technického stavu lodi dojde k závěru, že projekt má smysl, bude se Pk zabývat možností podpořit nad rámec krajského rozpočtu provoz lodi v letošním roce.                                                                      Zdroj: web Pardubického kraje