Českotřebovský deník 36/2010 (4.2.)                                      
Úmyslně založený požár na Lhotce. Kdo ho založil?                                                                              

Dne 3. února ve 23.20 hodin byl na operační a informační středisko hasičů oznámen požár rodinného domu ve Lhotce u České Třebové. Jednalo se o celodřevěný rodinný dům. Uvnitř byly umístěny požární hlásiče, které se spustily a díky nim se čtyři osoby, jež se nacházely uvnitř, stačily zachránit před plameny. Jedna osoba ale vyskočila z okna ze druhého patra a utrpěla zranění. Obyvatelům domu se podařilo plameny uhasit ještě před příjezdem hasičů. Hasiči poté zkontrolovali dřevěný objekt, zda se požár nešíří skrz dřevěnou stěnu, tepelnou izolaci nebo stropem do dalších míst objektu. Ohořelá konstrukce musela být postupně hasiči rozebrána. Požár byl zcela zlikvidován šest minut po půlnoci a podle slov vyšetřovatele hasičů byl založen úmyslně. Škoda nebyla dosud přesně stanovena. Kromě profesionální jednotky byla k události povolána také JSDH Česká Třebová.

Policejní mluvčí Markéta Janovská iDNES.cz potvrdila, že policisté krátce po události zadrželi muže, který požár zřejmě založil. Policisté událost dál vyšetřují.

Zdroj: http://pardubice.idnes.cz/na-dum-ve-lhotce-zautocil-zhar-zena-se-zachranila-skokem-z-okna-pbq-/pardubice-zpravy.asp?c=A110204_110037_pardubice-zpravy_meb

 foto HZS a JSDH Česká Třebová                                     por. Vendula Horáková tisková mluvčí HZS Pardubického kraje.
 
Podle MFD dnes v pátek 4.2. policejní mluvčí Markéta Janovská iDNES.cz potvrdila, že policisté krátce po události zadrželi muže, který požár zřejmě založil. Policisté událost dál vyšetřují.
 


Planý poplach na Třebovce? Nikoliv - únik neznámé látky ! 

V neděli 30. ledna dopoledne si na Zámostí u Třebovky daly sraz tři cisterny hasičů z různých jednotek s cca 10 členy. Postávali na břehu u zábradlí, rozbourali malý úsek ledu, který byl poblíž břehu a odjeli. Podle toho, co dokumentoval pohotový občan to tak alespoň vypadá. Podle jeho určení byl  na druhém břehu nahoře v jedné ze zahrad zahradě člověk, který byl zásahem a "mumrajem" velmi dobře "pobaven".  Jenže  planý poplach to nebyl, ale únik neznámé chemické látky do vodního toku.  Po zjištění, že se nejedná o chemicky nebezpečno u látku a po dohodě s VZ jednotky společně provedly odchyt látky pomocí nastavovacího žebříku, po kterém slezli členové jednotky SDH do řeky. Dále za pomocí speciálního obleku, zachycovací síťky a záchytné nádoby. Zasahovala jednotka SDH Česká Třebová s vozy CAS 24 L101 a DA 18 Daewo Avia v počtu 1+7, JPO HZS Ústí nad Orlicí s vozem CAS 24 MB Atego a JPO HZSP SŽDC Česká Třebová s vozem TA-CH Avia.  Více viz zdroj:  www.pozary.cz
 

Pozvánka na travesti show Hanky panky

Po velkém předchozím úspěchu a zhruba po půl roční odmlce se do České Třebové opět vrací známá pražská travesti skupina HANKY PANKY , tentokrát zcela premiérově s pořadem ,,Z pohádky do pohádky,,. Další zcela nová zábavná show, plná nápaditých převleků, humoru, choreografií a známých hudebních melodií spolu se slečnami Dolores, Stefany, Sofií a Alexem. Jak napovídá už samotný název pořadu, tento večer se bude odehrávat v duchu pohádkových melodií a nejen těch. Pořad je koncipován opět tak, že si na své přijdou zaručeně všechny věkové generace. Kromě ráčkující princezny přivítáme na jevišti například Leonu Machálkovou, Hanku Zagorovou s Petrem Rezkem, Lucii Bílou, Pink, Dádu Patrasouvou, legendární duo Petra Kotvalda a Standu Hložka, současnou královnu hitparád Lady Gagu a nebo zavzpomínáme na muzikál Pomáda. Nenechte si ujít pořad v současné době nejlepší české travesti skupiny, který se těší oblibě v řadě mest po celé České i Slovenské republice. Bližší informace naleznete na internetových stránkách www.hankypankyshow.eu.
 
Termín: 25.2.2011 - KULTURNÍ CENTRUM ČESKÁ TŘEBOVÁ  v 19:00 Vstupné: 220,- Kč předprodej, 240 na místě Vstupenky v předprodeji v INFOCENTRU od 2.2.2011

Vlak srazil u České Třebové vzácného orla mořského

S velkým nasazením včera bojovali veterináři o život vzácného orla mořského, který se srazil s vlakem nedaleko Semanína na . Samice měla zlomené křídlo a vnitřní zranění, bohužel se ji nepodařilo zachránit. Orel zůstal po střetu s vlakem zaklíněný na přední části lokomotivy. "Urazil tak s vlakem několik desítek kilometrů," uvedl Josef Cach ze záchranné stanice Pasíčka, která se na záchraně orla podílela.Pták měl na nohou identifikační kroužky a ornitologové nyní zjišťují jeho přesnou identitu. "Kroužky nesou německé označení a v zájmu stanice je též získání informací, zdali se jednalo o jedince z hnízdního páru," dodal Cach. Mohlo by to totiž znamenat, že samice má někde mladé.               
(Zdroj MFD)
 
Psalo se v roce 1904                                                                                                                                

Nedělní a svátečni klid zaveden jest ve zdejší městské spořitelně.

Odpočinek po celotýdenním zaměstnání jest nejen předpisem samého náboženství, ale i lidskosti vůbec. Nedělní klid jest sociálním požadavkem celých velkých vrstev našeho národa a při dobré vůli lze, aby byl vůbec a všeobecně uskutečněn. Ze tri hodin, o něž úřadování ve spořitelně bylo zkráceno v neděli, nahradí se dvě v sobotu, neboť se bude úřadovati od 2—7 hod. večer, aby lid v továrnách zaměstnaný mohl si své záležitosti ve spořitelně v sobotu obstarati.
                                                                                                   
Dar obci.

Nově zvolený ředitel  škol p. J. Hubálek dal městské radě k disposici svůj byt, který mu jako řediteli v dívčí škole náleží Městská rada s povděkem přijala šlechetné rozhodnutí p. ředitele a umístí v bytu tom měst. spořitelnu, dosavadní pak místnost městské spořitelny věnuje veřejné čítárně.
 
Soudní dny  

odbývají se l . srpna, 6. a 20. září. Opakujeme: Vyřizujmež v tyto dny veškeré své soudní záležitosti pohodlně a bez útrat. Soudní dny mohou býti nejvýmluvnějším důkazem, že město naše vlastního okresního soudu potřebuje.
                                                                                                     Městský časopis (občasník) Občan, I. ročník 1904, číslo 4 
O POHÁR MĚSTA ŽĎÁR NAD SÁZAVOU 

Celkem 14 družstev se zúčastnilo dvoudenního halového žákovského turnaje nesoucí název "O pohár města Žďáru nad Sázavou". Mezi nimi  i mladší žáci místního Fotbalového klubu. .
Základní skupina:
FK ČT - Rosice u Brna   3:0 Branky: 2x Jankele a Tribula.
FK ČT - DOSTA Bystrc 0 : 4
FK ČT - Velké Meziříčí ' 3 : 2 Branky: Stolín, Jankele a Bártek.
FK ČT - Přerov  2:0  Branky:  Jankele a Stránský.
FK ČT - Radostín 6:0 Branky: 2x Jankele, 2x Stolín a 2x Horák,
FK ČT - Žďár n.S. (modří)  2:2  Branky: Jankele a Kulhavý.
Čtvrtfinále:
FK ČT - Bohunice 2:4 Branky: Bártek a Kulhavý.
Skupina o 5. - 8. místo:
FK ČT - Přerov  0:0, na penalty 3:2
FK ČT - Velké Meziříčí 3:2 Branky: 2x Stolín a Jankele.
Konečné pořadí: L. Bohunice, 2. Žďár n. S. (červení), 3. Havlíčkův Brod,  4. Nové Město na Moravě, 5. FK Česká Třebová, 6. Velké Meziříčí, 7. Přerov, 8. Dosta Bystrc, 9. Starý Lískovec, 10. Žďár n.S. (modří), 11. Chotěboř, 12. Radostán, 13. Žďár n. S. (žlutí), 14. Rosice u Brna. Sestava FK Česká Třebová : brankář: Khol, obránci: Sejkora, Stránský, Tribula, Kulhavý, útočníci: Jankele, Stolín, Bártek, Hübl a Pavel Horák ml. Trenéři: Roman Müller, Jaroslav Macko a Jaroslav Sejkora.
Řekli po turnaji: Jaroslav Sejkora, trenér: "Přivezli jsme domů hezký pohár a plno sportovních zážitků a dojmů. Navíc jsme navázali mnoho kontaktů k další vzájemné spolupráci oddílu."   -icu-
Fotografie pro pamětníky: Korzáři v plné sestavě (na Myšině)                           

 
Fotografii uvádím v souvislosti s úmrtím posledního z TO Korzáři p. Hřebíčka, který zemřel minulý měsíc v českotřebovském Domově pro seniory v Bezděkově. Osada je nerozlučně spojena s jejím  působením na Myšině. Na fotce zleva: p. Dubišar, nad ním Alois Vácha, jeho bratr Adolf Vácha, Antonín Znamenáček, František Hřebíček, dole šerif  Václav Kovář, dále potom  Jaroslav Krása - Jim a Jindřich Slezák. Další snímky vztahující se ke Korzárům a partě pana Františka Hřebíčka  - ve zvláštním souboru ZDE