Českotřebovský deník 68/2011 (6.3.)                                     
Vyberte nejkrásnější stromořadí Pardubického kraje - zatím vede s přehledem Alej Maxe Švabinského!  

Na webu regionálního muzea Chrudim je v anketě vybráno 22 stromořadí Pardubického kraje a nyní o víkendu začalo hlasování. V něm si vede  ze všech nejlépe  právě "naše" Alej Maxe Švabinského, zatím pro ni hlasovalo 66% všech  hlasujících.  Jistě na tom mají svůj podíl  také návštěvníci tohoto webu, kde jsme na toto hlasování upozornili. Hlasování  končí až 14. dubna, takže  nás ještě čeká dlouhé pokračování. Věřím, že se k hlasování přidají ještě i další. Tím zajistíme, aby se o naší aleji hodně psalo a mluvilo a tím také o potřebě její  údržby a postupné rekonstrukce. Na takto významnou alej se pak jistě snáze seženou finanční prostředky, o takovou alej se bude jistě lépe pečovat.  Je to naše "rodinné stříbro",  máme-li tedy možnost, měli bychom ji využít. Podobně se nám společnými silami podařilo podpořit českotřebovskou reprezentantku v soutěži Miss Junior, i díky našim hlasům z elektronického hlasování   získala titul Miss  Internet. Hlasovat můžete ZDE
 
Aktuálně z juda - 1. kolo KP družstev ml.  žáků   

Dne 5.3.2011 jsme se zúčastnili 1.kola krajského přeboru mladších žáků družstev, které se konalo v Novém Bydžově. Při celkové účasti 10 oddílů jsme si do další fáze soutěže odvezli 19 bodů a slušné 5. místo, přičemž na aktuálně vedoucí SKP Judo Jičín ztrácíme pouhých 12,5 bodu. Nutno dodat, že nám chyběly hlavní opory družstva mladších žáků, ale i přes neúčast Dušana Provazníka, Honzy Růžičky a Vítka Škrkoně se ostatní naši mladí judisté neztratili a někteří ze zúčastněných předvedli opravdu dobré výkony. Do celkové výsledku družstva se počítá 6 nejlepších výsledků v každém kole. 2. kolo se koná 30.4.2011 v Turnově
Kristýna Klimešová - do 30kg, 2. místo, 2 zápasy / 0 výher + 1 mimosoutěžní vyhraný zápas (5 bodů)
Magdaléna Klimešová - do 34 kg, 5. místo, 3 zápasy / 1 výhra (1,5 bodu)
Antonín Kobza - do 38 kg, 3. místo, 4 zápasy / 2 výhry (3,5 bodu)
Petra Vávrová - do 38 kg, 7. místo, 3 zápasy / 0 výher (0,5 bodu)
Jan Formánek - do 42 kg, 3. místo, 4 zápasy / 3 výhry (3,5 bodu)
Filip Adamský - do 50 kg, 5. místo, 3 zápasy / 1 výhra (1,5 bodu)
Valérie Latová - do 50 kg, 7. místo, 3 zápasy / 0 výher (0,5 bodu)
Matouš Jirsa - do 50 kg, 7. místo, 3 zápasy / 0 výher (0,5 bodu)
Tomáš Verner - do 55 kg, 3. místo, 4 zápasy / 2 výhry (4 body)
Skuteč – Česká Třebová 7:8 (3:3, 1:1, 2:4 – 1:0) v prodloužení - páté místo nám uniklo

Statečný výkon předvedlo torzo mužstva Lokomotivy, která do druhého utkání o pátou příčku nastoupila pouze se čtyřmi obránci a šesti útočníky. V normální hrací době skončil zápas vítězstvím České Třebové v poměru 8:6 a protože první vzájemný duel vyhrála Skuteč (7:3), přišlo na řadu prodloužení. V něm se štěstí usmálo na soupeře, který skončil v krajské soutěži pátý. Více v samostatném článku ZDE
K úspěchu sokolských Šibřinek přispěli i mnozí sponzoři, kterým bychom chtěli tímto poděkovat

Byli to:
Město Česká Třebová
Mika a.s. – M. Balharová
Techcentrum
Knihkupectví Paseka
Voda-topení-plyn – M. Dobroucký
Ferar – Domácí potřeby
Řeznictví – uzenářství K. Botaj
Řeznictví Lanškroun – p. Kocourek
Půjčovna nářadí – L. Novák
Potraviny Křib – p. Hruška
J. Adamová, R. Steinmetz, Z. Jindra                                                     Za T.J. Sokol Česká Třebová  Lenka Strouhalová
 

Skiareál Peklák je připraven na jarní prázdniny - jezdí se s velkými slevami                                           

Dovolujeme si vás pozvat na parádní prázdninovou lyžovačku na Peklák.
Pro jarní prázdniny jsme připravili zvlášť širokou sjezdovku a velmi výhodné jízdné.
Po celou dobu jarních prázdnin budeme jezdit za 10 bodů a navíc:
7-13 března (podělí - neděle) jezdíme v čase 12,30-13 a 15,30 - 16 úplně zdarma !!!!  
 
Připravované akce na Pekláku 

13.3. od 14,30 navíc karneval v maskách.
7.3.2011 - závody nejmenších na sjezdovce Zahrádky od 16ti hodin.
 
MORAVSKOTŘEBOVSKO: Neštěstí si vyžádalo lidský život 

místo tragické události V sobotu 5. března  před osmou hodinou ráno došlo v Petrušově na Moravskotřebovsku k tragické události. V lesním porostu při stahování dřevěné klády z lesa tato měla pravděpodobně strhnout traktor i řidičem do strže. Traktor se pak i s mužem v kabině měl převrátit na střechu. Řidič v kabině vozu utrpěl velmi vážná poranění, která byla neslučitelná se životem. I přes snahu další osoby, která okamžitě na místo neštěstí přivolala pomoc, se lékařům zraněného nepodařilo zachránit. Na místě neštěstí zasahovali všechny záchranné složky IZS. Hasiči za pomoci  své techniky, museli traktor nadzvednout, aby mohlo být tělo muže vyproštěno. Po pár hodinách byl vyproštěn i samotný traktor.    Případ si na místě převzal policejní komisař služby kriminální policie a vyšetřování. Okolnosti této tragédie jsou předmětem dalšího vyšetřování. Pro upřesnění příčiny úmrtí muže bude nařízena zdravotní pitva. (foto PČR)

 

TJ Sokol Líšnice pořádá v sobotu 23.4.2011 turistický pochod: Líšnický puchýř  

X. ročník: Za mystikou plochých návrší 
Trasy: 4-8-16-32 km pěšky i na kolech,
64 km asfalt-kolka
Start: sokolovna Líšnice 8:00-10:00   
Cíl: tamtéž do 19:00, startovné 30 Kč
Každý účastník obdrží oplatek a čaj na trase
U sokolovny posezení  s možností občerstvení
Na málé i velké turisty se těší pořadatelé   
www.pochody.cz     www.obeclisnice.cz
 
Orlické hory tady máme
krajem rádi chodíváme
s radostí a bez nudy
i po desáté jinudy.
Lesem zvaným Sekýří
trasy delší zamíří
k plochým kopcům tajemným
v kraji našem přítomným.
 
Originální dárek - fotokniha. Žádný problém.                    

Své digitální fotografie si v lepším případě po stáhnutí do počítače třídíte a některé necháváte vyvolat, v horším případě je uložíte na pevný disk a už nikdy se k nim nevrátíte. Napadlo vás však už někdy, jak jinak by se vaše fotografie daly zpracovat?
Dnes již víceméně standardní službou, nabízenou v každém lepším copycentru, je pokrytí vybraných předmětů vámi dodanou fotografií. Podložka pod myš, hrnek, tričko i další věci. Úskalí však tkví jednak v nepříliš kvalitním technickém provedení (zvláště u potisku triček) a hlavně v samotném faktu, že jde takřka bez výjimky o užitné předměty, mají chtě nechtě punc jakési lacinosti a těžko je lze např. někomu věnovat jako dárek.
Dnes již však lze jednoduše a z pohodlí domova vytvořit z vlastních fotografií předměty, které jsou cenově dostupné a přitom natolik estetické, že se nemusíte stydět je použít třeba i coby dárek.
 
Fotokniha
Fotokniha s reprodukcemi vlastních fotografií dnes již není výhradní doménou profesionálních fotografů. Pochopitelně již dříve si takovou knihu mohl nechat vyrobit kdokoli, ale pouze standardním vydavatelským postupem, kdy se z hlediska přípravy a tisku vyplatilo podobný projekt realizovat pouze ve větším nákladu a to ještě za předpokladu, že se mnoho kusů takové knihy rozprodá nebo v horším případě rozdá.
Dnes lze však knihu s fotografiemi nechat vytisknout v nákladu třeba i jednoho kusu za velice rozumnou cenu a je proto možné si fotoknihu nechat vyrobit jen pro sebe nebo jako originální dárek.
K čemu takovou knihu mít? Fotokniha je to pravé pro vás, pokud si příliš nepotrpíte na hraní si s vyvolanými fotografiemi. Pokud si ve svých fotografiích děláte často nové systémy třídění a řadíte si je do stále nových a nových fotoalb, patrně výhody fotoknihy neoceníte. Pokud však rádi fotografie jednou roztřídíte, ty nejlepší vyvoláte, zařadíte do fotoalba a na takto zakonzervované vzpomínky již nesaháte, je fotokniha to pravé. Díky možnosti přidat si do stránek i vlastní textové poznámky a mít různé fotografie různě velké dle jejich důležitosti nebo kompozice, a v neposlední řadě i díky tvrdým deskám a celkovému estetickému vzezření fotoknihy, je fotokniha ve výsledku mnohem elegantnější schránkou na vzpomínky, než klasické fotoalbum s řadou fotografií konvenční velikosti.
A kolik bude stát? Méně, než by se dalo předpokládat. Vezmeme-li v potaz, kolik by stálo vyvolání stejného množství fotografií a zakoupení fotoalba příslušné velikosti, dostaneme se při vytvoření fotoknihy řádově na obdobnou částku. Fotokniha navíc působí značně elegantně a opravdu ji lze využít i jako plnohodnotný dar, což se u klasického fotoalba s fotkami příliš nehodí. Chcete-li někoho obdarovat reprodukcemi svých fotografií se společným tématem nebo fotografiemi z vydařené společné dovolené v elegantní formě, je fotokniha to pravé pro vás.
 
Tištěné fotoalbum
K čemu tištěné fotoalbum? Většina lidí bere klasické fotoalbum se svými fotkami jako ryze osobní věc a pokud o zhlédnutí fotek v daném albu projeví zájem kamarádka či známý, nastává problém. Fotografie, které chceme ukázat většinou nejsou ve fotoalbu samy, jsou pohromadě s jinými fotkami, které ukazovat nechceme, nebo dokonce nechceme ukazovat ani všechny fotografie z tématu, o který někdo projevil zájem.
Nabízí se několik řešení. Nejjednodušší, ale velice nepraktické, je všechny nevyhovující fotografie vytáhnout a ponechat ve fotoalbu jen ty, které chceme ukázat. Nebo naopak vytáhnout ty, které chceme ukázat, což ale nijak neprospěje fyzickému stavu fotek. Nebo si ty  fotografie, které jsou reprezentativní a chceme je ukazovat, nechat vyvolat dvakrát a vytvořit si paralelní fotoalbum, které bude k dispozici zájemcům o zhlédnutí. Je-li vám tato možnost nejsympatičtější, je tištěné fotoalbum to pravé pro vás. Místo vyvolávání fotek a ukládání do klasického fotoalba si z nejlepších fotek zkrátka poskládejte album, nechte si jej vytisknout a vyvázat kroužkovou vazbou.
Vznikne tak netradiční fotoalbum, které obsahuje to nejlepší z daného tématu a nemáte přitom pocit, že doma skladujete dvakrát tu samou věc. Tištěné fotoalbum nebudete mít ani problém někomu zapůjčit domů, nebudete při tom totiž mít pocit, že půjčujete něco osobního. Půjčujete zkrátka reprezentativní vzorek fotografií, pro půjčování zvlášť určených a vytvořených.
Pokud se vám tvorba fotoalba zdá jako zbytečný luxus, vězte, že cena za vytištění a svázání celého alba může vyjít ještě levněji, než vyvolání těch samých fotografií a zakoupení klasického fotoalba. Navíc, u tištěného fotoalba nic nechybí, nic nepřebývá, obsahuje jen to nejlepší a vypadá luxusně.
 
Jak na to? Jednoduchá tvorba programem Book-maker
Tvorba fotoknihy či fotoalba není vůbec složitá. Není potřeba nikam nosit na flash paměti své fotografie, ani trávit dlouhé minuty vysvětlováním, kterou fotografii kam chcete umístit, případně se pak trápit s reklamací, pokud něco není dle představ vašeho zadání.
Jednoduše si zdarma stáhnete volně dostupný program Book-maker, který slouží speciálně pro tvorbu fotoknihy, fotoalba a podobných fotodárků. V tomto programu si pak celý produkt intuitivně vytvoříte od fotografií až po texty. Ve výsledku pak Book-maker vygeneruje jeden jediný soubor, který zašlete do tiskárny, která se výrobou těchto produktů zabývá. Pak již zbývá jen čekat a po nějaké době si pro hotovou fotoknihu nebo fotoalbum zajít či si produkt vyzvednout na poště.