Českotřebovský deník 101/2011 (8.4.)                                   

Terminál v České Třebové patří k nejlepším investicím loňského roku 

Pardubický kraj  – Českotřebovský dopravní terminál podpořený více než 146 miliony korun z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod byl vyhlášen jednou ze tří nejlepších investičních akcí loňského roku v České republice. Výsledek prestižní soutěže TOP INVEST 2010 komentoval ředitel Úřadu Regionální rady Zdeněk Semorád: „Moderní stavba provázala železniční, autobusovou a individuální automobilovou dopravu ve významném dopravním uzlu.  Porotu jistě zaujalo i architektonické řešení terminálu, který se stal dominantou bývalého Bezručova náměstí, dnes náměstí Jana Pernera.“ Ocenění v soutěži každoročně vyhlašované Svazem podnikatelů ve stavebnictví převezme v úterý 12. dubna starosta města Jaroslav Zedník při slavnostním zahájení Stavebních veletrhů v Brně. Projekt je současně přihlášen do soutěže ministerstva životního prostředí o stavbu s ekologickým přínosem a podle slov Karla Švercla, vedoucího odboru rozvoje města Česká Třebová, bude usilovat také o získání titulu „stavba roku“.
O soutěži TOP INVEST více ZDE. Ocenění je myslím velmi důležité, opět posouvá význam vybudové stavby a mělo by znamenat bvyšší využití. osobně  věřím tomu, že současné politické zemětřesení stavbu našeho terminálu nijak neohrozí, naopak, ukáže se, že jeho vybudování mělo skutečný smysl pro město i okolní region.
 
Záchranný sběr obojživelníků v plném proudu   

Ráno v 6 odjíždí každý den automobil k přívratským rybníkům s partou nadšenců, kteří pomáhají zachraňovat žáby a čolky.  Obojživelníkům pomáhají překonat silnici, která stojí v cestě jejich migraci z lesů do "domovských" rybníků, kde se rozmnožují. Záchranný transfer ochránci přírody ze základní organizace ČSOP Podorlicko provádí už od roku 2004, letos tedy po sedmé.Zachránili desetitisíce obojživelníků a navíc zmapovali druhové složení. jsou tu nejen většinové ropuchy obecné, také ropuchy zelené, ale i  další vzácnější  druhy žab a čolci. Skokan hnědý, zelený také rosnička zelená a blatnice skvrnitá, která je chráněným druhem. Dá se říci, že díky jejímu výskytu  získávají zdejší ochránci přírody na tuto činnost potřebné peníze.  Každá žába i čolek projdou nejméně dvakrát jejich rukama a jsou zaznamenáni. počet zachráněných žab závisí především na teplotě a vlhkosti. V prvních dubnových dnech  se transfer rozběhl naplno. Za šest dní jich bylo zachráněno přes šest tisíc. Nejvíc napočítali sedmnáct stovek.  Jedním z nejaktivnějších zachránců je Vítek Bednář ze sexty našeho gymnázia. Podle místopředsedkyně ZO ČSOP Podorlicko letos práci dobrovolníků navíc organizuje.
Vítek Bednář je v Přívratu jako doma,  na práci ochránců se zde podílí už od začátku svého studia na gymnáziu, tedy šest let. Nedávno se úspěšně prezentoval  v okresním i krajském kole  Festivalu vědy a techniky Amavet, pro kterou připravil prezentaci, vlastně odbornou práci zabývající se vlivem měsíční fáze na migraci obojživelníků.  Jeho práce byla vybrána i do národního kola tohoto festivalu.  Pečlivě zaznamenával  a třídil veškerá data spojená s migrujícími obojživelníky. Studuje především závislost počtu (po jednotlivých druzích)   na teplotě, srážkách, vlhkosti a  navíc i  na fázi měsíce.  Projekt účastí na letošním festivalu nekončí, protože potřebuje další data, pomocí kterých se  hypotéza buď potvrdí nebo ještě upraví.(foto: Vít Bednář na festivalu Amavet)
Společnost CZ LOKO inovuje výrobní program a staví novou výrobní halu 

V závěru března společnost CZ LOKO, a.s., dokončila stavbu nového speciálního drážního vozidla MUV 74. Jedná se o traťové vozidlo s hydrostatickým přenosem, které je schopno úspěšně nahradit dnes již přežitá a technicky zastaralá vozidla MUV 69.
Oproti tomuto vozidlu je nezvětší změnou především použití zcela jiné koncepce přenosu výkonu, nového typu brzdy a prostorné kabiny strojvedoucího. První vozidlo typu MUV 74 má instalován hydraulický nakládací jeřáb Fassi. Mezi pozitiva lze zahrnout i prodloužení ložné plochy. Nový druh přenosu výkonu zároveň umožnil efektivně využít prostor pod hlavním rámem vozidla, kde se nyní nachází kromě nádrží na olej a naftu také skříně pro materiál, drobnou mechanizaci nebo nářadí. Při projekci, konstrukci a výrobě vozidla byly použity jak již osvědčené komponenty, tak nová technická řešení odpovídající současné úrovni poznání. Představení nového speciálního traťového vozidla MUV 74 se uskutečnilo necelý rok a půl poté, kdy společnost CZ LOKO presentovala svoji předcházející novinku, kterou bylo železniční vozidlo na údržbu tratí MUV 71.1 (s motorem Caterpillar C4.4 a mechanickým přenosem výkonu), které vzniklo modernizací původní řady MUV 69. Obě tato vozidla tak doplňují předcházející typy traťových strojů z produkce CZ LOKO, kterými např. jsou modernizovaná vozidla MUV 71 či MUV 73.  Nové speciální dieselové vozidlo MUV 74 celkem váží 11 tun a dosahuje rychlosti 60 (80) km/h. Hmotnost nákladu může činit 5 tun. Společnost CZ LOKO, a.s., má připraven i projekt širokorozchodné, resp. úzkorozchodné varianty tohoto traťového vozidla.
Speciálního drážního vozidla MUV 74 s hydrostatickým přenosem pro traťové hospodářství je připraveno pro výstavu Czech Rail Days v  Ostravě a další prezentaci v zahraničí.
Společnost CZ LOKO v březnu 2011 zaznamenala další úspěch: splnila všechny podmínky stanovené pro dodavatele slovenské společnosti ZSSK Cargo a úspěšně tak prošla certifikací. Získáním této dodavatelské certifikace tak společnost CZ LOKO potvrdila svoji odbornou způsobilost a schopnost provádět pro Železniční společnost Cargo Slovakia (Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a.s.) jak výrobu, tak modernizace a opravy hnacích železničních vozidel, a to včetně jejich dílů a příslušných podskupin. Obdržená certifikace je základním předpokladem pro rozvoj dalších obchodních aktivit CZ LOKO na slovenském trhu.
Začátkem roku 2011 byla zahájena další etapa rozsáhlé přestavby českotřebovské provozovny společnosti CZ LOKO. První část zahájené investice, která umožní strategicky a plnohodnotně dále rozvíjet obor elektrických točivých strojů. V současné době tak v místech, kde ještě v závěru roku 2010 stály nízké a nevzhledné objekty, se již teď tyčí ocelové konstrukce nové výrobní haly, která by měla být dokončena již v červnu 2011. Hned začátkem druhé poloviny roku 2011 pak začne demolicemi dalších objektů druhá část výstavby. Stavba další nové výrobní haly by měla být ukončena do koncem října. Dílčími inovacemi projde v roce 2011 i jihlavská provozovna CZ LOKO.                                                                                                                         (podle www.czloko.cz
 
Pozvánka na hokejbal na sobotu 9. dubna 

10:00 a 11.30 Lokomotiva Česká Třebová : Autosklo HAK Pardubice A   dvojzápas mladších žáků
 
13:30 Lokomotiva Česká Třebová : Chlumec nad Cidlinou
předposlední utkání základní části nejvyšší regionální soutěže.
Dorazí-li Chlumec se svým diváckým "raudís" máme se nejen hokejbalově na co těšit.
 
16:00 Lokomotiva Česká Třebová : OEZ Testa Letohrad
První utkání play off extraligy staršího dorostu a hned okresní derby.
Souboj po základní části druhých "kohoutů", kteří byli sesazeni z první příčky pouze
o skóre Kladnem s hráči nedalekého Letohradu jistě přinese zajímavou podívanou.
Protože se hostující tým bude chtít v play off, kde se maže postavení z tabulky jistě  pěkně vytáhnout
 
Pozvánka na hokejbal na neděli 10.dubna 

10:00 a 12.O0 Lokomotiva Česká Třebová : Holcim Prachovice
dvojzápas regionálního staršího dorostu
 
15:30 Lokomotiva Česká Třebová : OEZ Testa Letohrad
Druhé utkání play off extraligy staršího dorostu a hned okresní derby.
Festival filmů o problematice lidských práv Jeden svět Ústí nad Orlicí

Organizátorem orlickoústeckého festivalu je  spolek  Spousti, velmi se angažuje např. Jaroslav Kopecký, stejně jako loni.
Záštitu nad festivalem, kterým bude žít ústecká Malá scéna po čtyři dny  přebrala režisérka doc. Olga Sommerová. Setkat se s ní můžeme napúř. na besedě dne 17. dubna večer na závěr fetsivalu po projekci filmu "Krev v mobilech). Další zajímavou besedou bude v sobotu 16. dubna  beseda se senátorem Jaromíremn štětinou po cca šedesátiminutovém filmu Spravedlnost pro Segeje, který se začíná promítat v 16:30 hodin. Mimo filmů a besed je na programu  také  jedna specialita: představení divadla Líšeň nazvané "Putin lyžuje" bude k vidění v sobotu 16. dubna od 18.30 na zahradě stacionáře (vstupné 100 kč). Doplní tak další sobotní akce jako „ruský filmový blok“ se zajímavými hosty na které přijede senátor Jaromír Štětina a novinářka Petra Procházková.  Výtěžek ze vstupného bude letos věnován Dobrovolnickému centru Světlo, které vysílá do Orlickoústecké nemocnice a do domova důchodců, stacionáře nebo ústavu sociální péče společníky k lůžku osamělých pacientů.
Součástí festivalu jsou i dopolední projekce pro základní a střední školy. V centru pozornosti  festivalu  Jeden svět, tedy v Malé scéně (na galerii) se bude  ještě konat  výstava Umlčené hlasy  k hlavnímu tématu festivalu, kterými je problém lidská práva v Rusku. Celkový program byl distribuovám s dubnovým vydáním Českotřebovského zpravodaje na měsíc duben . Fotografie z přípravy festivalu.