Investice v bývalé škole Svinná znovu na tapetě                  

V závěru jednání ZM 18.4. vystoupil člen rady města Bohumír Nejedlý s příspěvkem, ve které projevil nesouhlas s článkem o nově dokončeném společenském středisku ve Svinné, zveřejněném v březnovém vydání Českotřebovského zpravodaje. 
Chci tedy těmito řádky  vrátit k podstatě problému: Vznikl  při předjednání rozpočtu města, kde  jsem se ptal, jak je to s celkovým financováním akce „Stavební úpravy č. 19 ve Svinné“ s tím, že se táhne již třetí rok a částky pořád rostou. Získal jsem informaci o tom, že je vše O.K. a více se dozvím na odboru investic a rozvoje města. Tam jsem se také obrátil a získal zde základní informace o uzavřené smlouvě, nikoliv však již o jejich dodatcích, o rozsahu a změnách. Ze studia rozpočtů města v letech 2009, 2010 a  návrhu na r. 2011 a rozpočtových změn a dalších veřejných informací o investicích města jsem získal čísla, která jsem uvedl. Byla tedy nepochybně správná, vychází z informací města. Žádné z nich také Bohumír Nejedlý nezpochybnil.
 
Přes důslednou mravenčí práci jsem nikde v usneseních zastupitelstva města nedohledal informaci o schváleném investičním záměru na tuto akci, takové usnesení schváleno  nebylo. Rada města  tak 29. 4. 2009 schválila smlouvu s vybranou firmou, aniž byl předtím v  Zastupitelstvu města záměr a způsob financování projednán, aniž by byla provedena nějaká informace na veřejnosti (ani po tomto schválení). V době schválení uvedené smlouvy na částku 3 954 tis. Kč byla v rozpočtu pro obec Svinná částka 400 tis. Kč, do konce roku vzrostla po změně na 700 tis. Kč. Ten, kdo si mezi spoustou usnesení zmíněného č. 341 z 29. 4. na poměrně neutrálně vypadající akci „Stavební úpravy čp. 19 Svinná“ nevšiml (což se mezi spoustou jiných akcí a částek mohlo stát) se těžko orientoval,  na jakou akci se vlastně peníze do Svinné posílají. Také v r. 2010 je mezi investicemi města  na webu města uvedena tato akce jako „klubovna osadního výboru Svinná“  za 1640 tis. Kč (aby pak stála ještě mnohem víc…). Takto si průhledné financování nepředstavuji.
 
Článek v Českotřebovském zpravodaji 3/2011 byl napsán v rubrice DISKUZE – DOPISY – NÁZORY,  nikoliv mezi názory města. Dle názoru Bohumíra Nejedlého nebyl článek správný, vše proběhlo řádným způsobem. Bohumír Nejedlý hovořil o potřebě omluvy. Za názor?  Za svoje názory se těžko mohu někomu omlouvat, byť by se to někomu líbilo. Taková doba snad už není. Článek je napsaný slušně a řekl bych i opatrně, drží se faktů, které jsem k problému zjistil oficiálním způsobem. Napsání článku trvalo tak 14 dnů, nebyla to záležitost jednoho večera. Ti, kdo s textem nesouhlasí,  nyní radí, o čem všem jsem měl ještě psát. Třeba o tom jak ve Svinné stavěli brigádnicky sportovní areál a pomáhali při investici.  Třeba jindy. Článek byl o něčem jiném: popisoval, že stavba ve Svinné, o které se nikdy nepsalo, stála najednou  4,3 milionu, což v našich podmínkách není tak málo. Podle tiskového zákona samozřejmě dávám prostor každému k vyjádření, dokonce to ani nesmím odmítnout. Dělám to běžně. O něco takového mne v záležitosti "Svinná" nikdo nepožádal. Těžko však mohu napsat, že investice byla radou města schválena v souladu s projednaným investičním záměrem projednaným v ZM, když tomu tak nebylo. Škoda že si toho nevšiml např. kontrolní či finanční výbor. Nyní  je naopak  vykládáno, že bylo vše v pořádku, protože si nikdo ničeho nevšiml.  Zajímavé. Přitom předseda finančního výboru byl členem komise pro otevírání obálek.  
 
Skutečně vůbec nejde o investici jako takovou, jako o způsob, jakým byla prosazena, a o neprůhledné financování této akce, která  také převýšila více než dvojnásobně obdobné investice v jiných připojených obcích.  To také bylo napsáno ve zmíněném článku a za tím si stojím. Ještě letos byl nový zastupitelský sbor postaven před problém dofinancovat tuto loni dokončenou akci, aniž se navrhovatel mohl opřít o dřívější  usnesení zastupitelstva, vypovídající o tom,  že „do toho půjdeme“. 
                                                                                                                                                                    Milan Mikolecký

Článek z březnového vydání Čt. zpravodaje najdete ZDE

 
Byla investice správně odsouhlasena?  Z následujících faktů vyplývá, že tomu tak nebylo:

1) Zastupitelstvo města neprojednalo a neschválilo žádný investiční záměr pro tuto stavbu. Mělo se tak stát dříve, než  rada města odsouhlasila  výsledky výběrového řízení na dodavatele stavby a schválila podepsání smlouvy  na realizaci stavby. Ani dodatečně nebyla stavba a její rozsah na zastupitelstvu nějak prezentován nebo odůvodněn.

2) Rada města odsouhlasila realizaci stavby v ceně 3 954 tis. Kč 29.4. 2009  tedy cca dva měsíce po tom, co zastupitelstvo schválilo rozpočet města, kde se pro obec Svinnou počítalo s částkou ve výši pouze 400 tisíc korun.  Podle Zákona o obcích  je v §102, odstavec 2 Radě obce je vyhrazeno  zabezpečovat hospodaření obce podle schváleného rozpočtu, provádět rozpočtová opatření v rozsahu stanoveném zastupitelstvem obce.

3) Během roku se tato částka zvýšila na 750 tis. změnou č. 3 rozpočtu aniž by toto zvýšení bylo v komentáři zastupitelům nějak zdůvodněno.

4) V říjnu 2009 (27.10) zastupitelstvo schválilo dokument - Výhled  příjmů a výdajů  města v letech 2010 - 2013. V tomto dokumentu není investice ve Svinné nijak zahrnuta, ač šest měsíců před tím  byla na základě usnesení rady města již smlouva s dodavatelem akce ve Svinné za cca 4 miliony korun podepsána a byla tedy platná.  Ve zmíněném dokumentu jsou rozpočtovány finanční prostředky společně pro všechny přidružené obce (a SDH) a na léta 2010 - 2013 je zde uvažováno s celkovou částkou 900 tis. Kč ročně pro všechny obce  dohromady. Ani z tohoto dokumentu předloženého zastupitelům nijak nevyplývá potřeba financovat investici do "Úprav budovy čp. 19"  ve výši 4 mil. Kč, ačkoliv se stavba v tuto dobu již rozběhla.

5) Také v rozpočtu města na rok 2010 je uvedena pouze částka 1640 tis. Kč, která nepokrývá celou výši investice ve Svinné, ačkoliv výše finančního plnění byla dle uzavřené smlouvy známa. Také v přehledu investice města na rok 2010  je uvedena pouze investice do "klubovny OV Svinná" ve výši  1640 tis. Kč. Tato částka celou investici nepokrývá. Proto byla v další změně rozpočtu ještě zvýšena o 1,2 mil. Kč.

6) Celá investice musela být dofinancována ještě z rozpočtu roku 2011. Při předložení návrhu rozpočtu nebyl zastupitelům  předložen přehled dosavadního financování této investice a zdůvodněna potřeba dalšího doplatku tak, jak by si taková dlouhodobě financovaná akce zasluhovala zvláště v případě, když jsem se jako zastupitel při předjednávání rozpočtu na tuto částku ptal. K původní smlouvě také byly přijaty další dodatky, poslední ještě v průběhu března r. 2011, tedy po schválení letošního rozpočtu.  Na důvod jsem se opět písemným dotazem ptal (e-mail z 12.4. 2011), nikdo mi neodpověděl.  (mm)