Českotřebovský deník 131/2011 (10.5.)                               

Vedení města přivítalo v pátek 29. 4. 2011 další tři občany z italského městečka Marco (Rovereto – Trento), kteří jsou potomky italských rodin, které byly deportovány z oblasti fronty v době 1. světové války do Dolní Dobrouče. 


Tříčlenná italská delegace přijela v doprovodu dobroučského místostarosty pana V. Vacka, aby zde pátrala po dalším Italovi, který se narodil ve Třebové.  Bohužel tento pan Versini se nenarodil ani v České Třebové ani v oblasti Dlouhé Třebové, která spadala pod českotřebovskou farnost, proto  budou muset hledat dále v matrikách sousedního Ústí nad Orlicí. Italové v období I. světové války byli umístěni převážně v Čechách a na Moravě bez možnosti udržovat mezi sebou kontakty a byli tak izolováni od svých krajanů. Patnáct rodin z Marca se dostalo do Dolní Dobrouče. Samozřejmě, že chtěli vědět o situaci ve své zemi, ve své obci.  
Díky snaze Uilaria Mariottiho, železničáře v Trentu, který dokázal občas obelstít cenzuru a pro své informace využíval faktu, že městečka Marco je stejné jako mužské jméno Marek. Když padly první granáty na „Marko“ (Marco), napsal: „Moji drazí, já se mám dobře, ale Marko je nemocný“. Následně, během rakouského útoku v květnu roku 1916. když bylo město kompletně zničeno, napsal: „Moji drazí, jsem velice smutný, Marko je mrtev, pohřben“.  Italská delegace při své návštěvě prezentovala zvon míru z Rovereta, který je zasvěcen na počest obětí všech válek, upevnění míru a bratrství mezi národy celého světa.
                      Krytý plavecký bazén informuje                      

 Pozor – Akce – Sleva  Rodinné vstupné !
  2 + (1-2 děti ZDARMA)
 V termínu od 13.5. do 10.6. využijte Rodinné vstupné !
 Při návštěvě 2 dospělých osob  vstup 1-2 dětí ZDARMA !

Optimalizace veřejné dopravy se na Svitavsku i českotřebovsku nelíbí  

Odbor dopravy Pardubického kraje v čele s radním pro dopravu Janem Tichým prosazuje na hlavní trati č. 260 v úseku Česká Třebová –Svitavy –Březová nad Svitavou autobusovou dopravu místo osobních vlaků a to samé na trati č. 261. Občané žijící ve svitavském a českotřebovském regionu jsou tímto návrhem rozhořčeni, zvedla se obrovská vlna nevole a tak se na přáni občanů zorganizovala petice. Byla to tedy občanská iniciativa a zároveň iniciativa občanského sdružení NAŠE SVITAVY. Tuto petici ke dni 4.5. 2011 podepsalo 4 892 občanů. Toto číslo by bylo mnohonásobně větší, kdyby úředníci záměrně netajili informace týkající se omezování osobní železniční přepravy a nahrazováni autobusy! Tudíž na podpisovou akci a celou medializaci nezbývalo tolik času, kolik by si celá záležitost zasloužila. V pátek 6.5. 2011 se uskutečnilo ve Svitavách jednání, kdy jsem za občany petici předal. Občané Zádolky, ale i dalších obcí nestojí o autobusy, mají funkční železniční zastávky, které byly rekonstruovány z peněz EU a nikdo si z občanů nepřeje kodrcat se po ucpaných silnicích a jezdit oklikami. Více najdete ZDE, včetně zmíněné petice
 
Hradec: Helicopter show láká diváky na nejlepší letce a atraktivní podívanou 

Hradec Králové – Na Helicopter show, která se koná na hradeckém letišti 20. – 21. května ukáže divákům své letecké umění Martin Šonka, pilot světové série Red Bull Air Race, člen reprezentace České republiky v letecké akrobacii kategorie Unlimited a vojenský pilot letounu L - 159 ALCA. K vidění bude také aktivní čtyřhodinový letecký program, kde bude zařazena simulovaná hromadná dopravní nehoda a ukázka spolupráce všech složek Integrovaného záchranného systému při její likvidaci. „Vedle leteckého programu máme také připravené ukázky působení bezpečnostních prvků při autonehodách na nových automobilech mladoboleslavské Škodovky. Na vlastní oči diváci uvidí funkčnost airbagů, rozstříhání automobilu speciálními pomůckami k vyprošťování osob a zásah při vzplanutí automobilu,“ vyjmenovává hlavní pořadatel akce Daniel Tuček ze společnosti DSA. „Policie předvede svoji práci při zadržování pachatelů, zvládnutí nepovolených demonstrací, dále práci policejních psů a ukázku vybavení cizinecké policie pro zadržení nežádoucích osob,“ dodává Tuček
Špička letecké akrobacie Martin Šonka ukáže své nejlepší kousky
Martin Šonka působí deset let jako vojenský pilota v Armádě České republiky. Za tu dobu měl možnost létat na letounech typu L-29 Delfín, L-39 Albatros a L-159 Alca. Od roku 2005 je Martin Šonka členem reprezentace České republiky v letecké akrobacii v kategorii Unlimited, kde létá na letounu SU-31. V současné době patří mezi špičku světových leteckých akrobatů. „Vidět Martina Šonku ve vzduchu je jedinečný zážitek. Je to náš nejlepší pilot, který je i v zahraničí řazen k těm nejlepším,“ hodnotí umění letce hlavní pořadatel akce Jozef Daňo.
 
Netradiční běžecký závod: startuje se zároveň v Pardubicích a v Hradci 

 Lidé z Hradce Králové a Pardubic již pátým rokem závodí, kdo dříve doběhne do Čeperky, která je na půl cesty z obou měst.Hradubický běh se uskuteční v sobotu 14. května v 9:30. Startuje se v Pardubicích a v Hradci Králové zároveň.
„Startuje se z obou měst najednou a účastníci se setkávají v polovině celkové trasy v Čeperce, kde je čeká vyhodnocení a přátelské popovídání při občerstvení,“ říká organizátor Hradubického běhu Petr Hochman. Start zazní v obou městech současně: v Pardubicích Poděbradská ulice - zastávka MHD „Poděbradská“ (strana u InterSparu) a v Hradci Králové Lipky – zastávka MHD „Lipky“ (směr Fakultní nemocnice, křižovatka ulic V Lipkách a Střelecká). Registrovat se lze na stránkách závodu www.ph7.cz nebo přímo na místě.  „Registrace je již spuštěna,“ potvrdil organizátor Petr Hochman a připomněl, že na webových stránkách lze též nalézt podrobnou trasu závodu a další doplňující informace. Cena při registraci předem činí 30 korun, na místě je možné se registrovat za 50 korun. „Hradubický běh je výborný nápad. Je to zajímavá změna oproti tradičním běhům, dva starty a jeden cíl, to jinde neuvidíte. Také se mi líbí, že jde o přátelský závod, tedy mohou běžet i rodiny s dětmi,“ říká Lukáš Malý, závodník, který se sám těchto běhů pravidelně účastní.