Českotřebovský deník 155/2011 (6.6.)                                   

Hudba lákala ke cvičení, byl příjemný vlastně již letní podvečer, sportovní areál sloužil dobře svému účelu. Cvičilo se zde rozhodně lépe, než v kterékoliv tělocvičně....


Plakát na polskou derniéru Podskaláka je stále na webu partnerského města Olawy. Divadelní představení se líbilo, zejména písničky,  i když nebylo rozhodně nabito, pořadatelé zajistili pro diváky přeložený program.
Současně zde již další plakát zve na nejbližší víkend 10. - 12. června, kdy budou v Olawě populární DNI KOGUTA. Česká Třebová vysílala na tuto oslavu svou delegaci již od roku 1999.

DNI KOGUTA   

Skąd nazwa Święta Miejskiego?
Kogut jest herbem Oławy już ponad 600 lat. Stało się to za sprawą Walonów, których przedstawiciele byli w średniowieczu burmistrzami Oławy. Wówczas w pieczęci miejskiej pojawił się kogut. Biały kogut w czerwonym tle jest ciągle herbem naszego miasta. Taka nazwa Święta Miejskiego stała się jedną wśród wielu tzw. „Dni miast” popularnych w całym kraju - my mamy swoje oryginalne święto, którego nazwa zawsze budzi zainteresowanie. DNI KOGUTA to trzydniowa impreza plenerowa, która odbywa się w drugiej połowie czerwca się w różnych miejscach na terenie Oławy. Występom artystycznym towarzyszą kiermasze handlowe, stoiska promocyjne lokalnych firm, stoiska rekreacyjne dla dzieci. W tym dniu niemal wszystko podporządkowane jest kogutowi - gry, zabawy, konkursy. Imprezę otwiera barwny korówód z udziałem tzw. Bigkogutów, czyli wielkich figur kogucich, barwnie przystrojonych. Stałym elementem imprezy jest tzw. "Gallustiada" czyli konkurencje z udziałem żywych kogutów, a także plenerowe widowiska teatralne.
Od 2008 roku DNI KOGUTA zyskały również międzynarodowy charakter. Na zaproszenie władz miasta  przybywają delegacje z miast partnerskich Oławy, a także przedstawiciele z tzw. "miast kogucich" czyli miast europejskich, które podobnie jak Oława posiadają koguta w herbie. W skład delegacji, które gościmy wchodzą zespoły artystyczne, przedstawiciele różnych dyscyplin sportowych, a także władze miejskie. (Více ZDE)

Krajský fotbal:  Č. Třebová – Dobříkov 2:1 (1:0) 

Domácí začali výborně, spolupráce mezi Abtem a Myšákem před vápnem hostí byla zakončena technickou střelou k tyči Myšákem – 1:0 Druhý poločas byl jiný. Už ve 45. minutě po rohu Macka a obrovském náskoku Myšáka zvýšil FK hlavou na 2:0.  Na 1:2výsledek korigoval  Malý. Od té doby se ale už hosté k ničemu nedostali. Domácí pak zahodili několik šancí.
Fakta – branky: 15. a 45. Myšák – 51. Malý. Rozhodčí: Vaško. ŽK: 3:3. Diváci: 150. Č. Třebová: Křivka – Síbrt (54. Morkes), Plačko, Bárta, Petr – Abt (54. Červ), Keprt, Kubásek (46. Pešina), Macko – Grepl, Myšák.
 
Shrnutí fotbalových výsledků z víkendu  

A mužstvo porazilo Dobříkov 2:1 B mužstvo podlehlo Ústí n O. 1:2  Dorost vyhrál nad Žamberkem 4:1
Starší žáci prohráli s Ústím 1:6   a mladší žáci se stejným soupeřem 1:2

V Pardubickém kraji vzniká nový systém integrované dopravy, nazvaný IREDO (Integrovaná REgionální DOprava), propojovat autobusovou, drážní a částečně také městskou dopravu. Mapy tarifních zón dostanou obce v září.

Starostové obcí na Svitavsku řeší v rámci optimalizace dopravy především provázanost systému s okolními kraji

Optimalizace dopravy v Pardubickém kraji byla tématem dalšího setkání obcí, tentokrát na Svitavsku. Představitelé Pardubického kraje, Českých drah a společnosti OREDO informovali starosty o změnách, které ve veřejné dopravě nastanou už v prosinci letošního roku.
Málo provázané systémy autobusů a dráhy, jízdní řády neodpovídající potřebám cestující veřejnosti a klesající podíl veřejné dopravy vůči rostoucí individuální automobilové dopravě – tak shrnul problémy veřejné dopravy v Pardubickém kraji jednatel společnosti OREDO Vladimír Záleský. „Přitom jsme jediný kraj v zemi, ve kterém dochází k nárůstu objemu veřejné dopravy,“ připomněl náměstek hejtmana Pardubického kraje Jan Tichý. Na setkání se starosty proto Vladimír Záleský prezentoval záměry a principy připravené optimalizace dopravy tak, aby veřejná doprava byla efektivnější a účelnější. V Pardubickém kraji bude nový systém integrované dopravy, nazvaný IREDO (Integrovaná REgionální DOprava), propojovat autobusovou, drážní a částečně také městskou dopravu. Konkrétní mapy tarifních zón dostanou obce k připomínkování v září.
Starosty na pomezí Pardubického a Jihomoravského kraje samozřejmě zajímalo, jak budou systémy obou regionů provázány. Např. starostka obce Rozhrání se zajímala o nutnost přestupu cestujících na vlakovém nádraží v Letovicích tak, jak je to v současné době. „Na tarifu IDS Jihomoravského kraje se při cestování do Brna nic nemění, naopak každý druhý spoj, který dnes končí v Letovicích, pojede až do Březové nad Svitavou, tedy bez nutnosti přestupu,“ vysvětlil Michal Štěpán, ředitel Krajského centra osobní dopravy Českých drah v Pardubickém kraji.
Starostové se také zajímali o případné budování nových zastávek nebo úprav technického zázemí v okolí těch stávajících. Zda si nový systém takové řešení vyžádá bude zřejmé po definitivním schválení integrovaného systému.
K jízdním řádům se budou obce moci vyjadřovat do konce prázdnin. Konečný jízdní řád, se zapracovanými připomínkami, bude zveřejněn 1. října. O měsíc později začne propagační kampaň a 11. prosince se rozjedou vlaky a autobusy podle nového integrovaného systému. 
Zásady optimalizace regionální dopravy v Pardubickém kraji 
schválený materiál ve formě powerpointové  prezentace (2MB) ke stažení ZDE
 
Poznámky k Zásadám optimalizace dopravy v Pardubickém kraji - samostatný článek najdete ZDE
 
Poslankyně Parlamentu ČR za KSČM Ing. Květa Matušovská na českotřebovské radnici

V úterý dne 31. května 2011 přijalo vedení města delegaci v čele s poslankyní Parlamentu ČR za KSČM za pardubický krj, Ing. Květou Matušovskou, která je zároveň členkou hospodářského a zahraničního výboru. Paní poslankyně se živě zajímala o dění v našem městě a vyjádřila mimo jiné  přání být zvána na významné akce našeho města. Jménem vedení města ji na radnici přijal pan místostarosta Dobromil Keprt.  jejím asistentem je bývalý poslanec Mgr. Václav Snopek, CSc., který byl při loňských volnách vykřížkován.  Květa ?Matušovská podle webové stránky poslanecké sněmovny působí v parlamentu aktivně, dvakrát interpelovala ministry současné vlády, konkrétně ministra školství ve věci vysokého školného a ministra průmyslu a obchodu k problematiky nepánevních elektráren, v diskuzi vystoupila již 14x., šestkrát vystoupila ve funkci zpravodaje k sněmovním tiskům..
 
Další české prvenství: Patříme mezi nejtlustší národy v Evropě  

Pardubice – Češi patří mezi tři nejobéznější národy v Evropě. Více jak polovina české populace je nad hranicí normální hmotnosti. Podle odborníků je situace velmi vážná, zvláště ve stravování dětí a dospívajících. Velkou roli v oblasti zdravého stravování hraje nedostatečná informovanost a zneužívání obchodních a reklamních praktik. Naučené špatné stravování se pak velmi těžce odbourává.
„To, jak se stravujeme, je odrazem našeho životního stylu. Základní návyky získávají děti v rodině a ty si pak odnášejí do života. V současné době jsme jako Češi ve způsobu stravování na velmi tragické úrovni, což se samozřejmě odráží na celkovém zdravotním stavu,“ popisuje dětský lékař Jaromír Matějek a dodává, že obézních dětí stále přibývá. Přesto, že by se mohlo zdát, že zdravý životní styl je trendem 21. století, opak je pravdou. Stačí se podívat do některé ze základních či středních škol a zjistíme, že ve školních lavicích sedí děti trpící nadváhou.
Výrazný podíl na nesprávném stravování má reklama. „Současná směrnice Evropské unie zakazuje reklamu a marketing, které by způsobily újmu nezletilým. Zakazuje například zneužívání důvěry a nezkušenosti dětí,“ říká odbornice na reklamu Eva Fruhwirtová a dodává, že obchodníci dobře znají strategie, kterými působí na děti i na jejich rodiče.
Na současnou situaci reaguje také projekt Budulinek.eu. Jedná se o web zaměřený na ochranu dětí před nebezpečnými výrobky a také na jejich rodiče, kteří zde mají aktuální servis novinek a rad týkající se zdraví jejich dětí. „Připravili jsme sérii článků týkající se zdravého stravování. Vše konzultujeme s odborníky. Informace podáváme srozumitelnou a jasnou formou. Naším cílem je zvýšit povědomí o správném stravování a varovat před vlivem reklamy na stravovací návyky dětí,“ vysvětluje Lenka Petýrková, koordinátorka projektu Budulinek.eu a doplňuje, že rodiče se mohou také zapojit do soutěže týkající se správného stravování:http://www.budulinek.eu/aktuality/376/.