Českotřebovský deník 184/2011 (8.7.)                                    
Padevět nebo Šatlava? 


Čelo hotelu Padevět stojícího na prestižním místě města, bylo v nedávné době označeno tak, jak vidíte na fotografiích. Mnozí nad označením kroutí hlavou, domnívají se, že tento nápis rozhodně ke zvýšení prestiže města Česká Třebová nepřispěje. Dřívější majitel objektu věnoval spoustu peněz do rekonstrukce budovy a do nového vzhledu jejího vnějšího pláště, nyní přišel nový vlastník, 3E projekt, a.s. Ostrava Hrabůvka, Mjr. Nováka 1490/14, který zařadil zdejší podnik mezi jiné používající  název Šatlava, působící např. na Ostravsku. Padevět  byl jedinečný, býval  jedním z prestižních center společenského života města (své sídlo zde měl např. i místní Rotary klub, přenocoval zde například i T.G. Masaryk, Jaroslav Vrchlický a mnohé další  významné osobnosti) nyní je z něho herna Šatlava. Jiné podniky tohoto jména jsou chválená gastronomická  centra (Ostrava, Nový Jičín, ale i Hradec Králové u Klicperova divadla nebo i v Českém Krumlově). Třeba jim bude brzo také náš Padevět, nyní již ovšem s názvem Šatlava Česká Třebová. (mm)
 
Prodejci zbraní z České Třebové v centru pozornosti policie i médií

Reportáž, týkající se  prodejny zbraní a střeliva v České Třebové pod šokujícím názvem "Tříčlenný gang obchodující nedovoleně se zbraněmi obviněn" přinesly Televizní noviny na stanici TV NOVA dne 7. července jako jednu z hlavních zpráv. V podobném smyslu také informují ČTK a s odkazem na tento informační zdroj  také  např. Lidové noviny 8.7. ovšem s tím, že případ do České Třebové není přímo lokalizován (viz výtřižek). Vycházejí  z tiskové zprávy Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, kterou uvádím v plném znění. První zmínka odkazující na nelegální obchody s historickými zbraněmi či jejich nefunkčními  úpravami již byla řešena v médiích v roce 2009,  nyní po více než 24ti měsíční pauze se případ znovu vrací na televizní obrazovku i do tisku. Problémy těch, kteří si zakoupili zbraň v českotřebovské prodejně se dají vyčíst na některých odborných diskuzních fórech a jistě neunikly pozornosti ani občanům našeho města. Komentáře odborníků v televizní reportáži vysvětlovaly problém obviněných spíše obecně. V reportáži dostal slovo také obviněný  majitel prodejny, který prohlásil, že veškerý obchod je dokumentován a je v souladu s přísnými předpisy a postup policie vnímá jako šikanu. Vzhledem k tomu, že veškerý prodej zbraní a jejich držení podléhá přísným předpisům a registracím, tak si osobně ani nedovedu představit, že by prodejna mohla prodávat nějakou zbraň bez řádné historie. Vyšetřovatelé ovšem vypátrali závažná pochybení, ukazují, že pro obdobný trestný čin jsou stíháni  německými kolegy i firmy, od kterých byly zbraně nakupovány.
Zbraně jsou kontrolovány každým režimem velmi přísně. Osobně si pamatuji na kontroly dávno nefunkčních zbraní za minulého režimu (po roce 1968), na situace opakující se vždy před 21. srpnem. Můj otec byl správcem městského muzea, v jehož sbírkách byly (a dosud jsou) historické zbraně z prusko-rakouské války, samozřejmě trvale znehodnocené a střelby neschopné. I v době, kdy byly velmi cenné sbírky muzea umístěny v naprosto nevyhovujících podmínkách v bednách, skříních, ale i volně ve vlhkém suterénu bez elektřiny v  bývalé tiskárně u Horáků, byla bedna obsahující tyto historické zbraně umístěna jinde, ve sklepě radnice čp. 78 a  řádně opatřena několika zámky. Tato bedna byla z celých sbírek jediná opakovaně a důsledně kontrolovaná hned celým policejním komandem kriminální služby Veřejné bezpečnosti. To svědčí o tom, že zbraně vyžadují trvalou kontrolu a to jistě i dnes. Stále existuje přísná registrace, zbraně mají identifikační (tormentační) značky, tedy svá "rodná čísla", která jsou  jistě i padělatelná. Zásah ÚOOZ nelze zlehčovat, nevznikl ze dne na den (viz tisková zpráva), sdělení obvinění předcházelo dlouhodobé zkoumání zde prodávaných zbraní a jejich původu a dělali to jistě odborníci. Sdělením obvinění se zahajuje další etapa řešení popsaného dlouhodobě sledovaného problému. Firma ovšem ve své činnosti pokračuje... 
Tisková zpráva ÚOOZ  je ve zvláštním článku ZDE
 
Co se psalo před rokem:  Policie zkoumá zbraně, prý zbytečně(12. srpna 2010)

Podle kriminalistů je zapleten do nelegálního obchodu se zbraněmi. Podnikatel to označuje za šikanu.  Čtyřicetiletý Jaroslav ze Zlínska si na konci minulého roku koupil zbraň Mauser ve zbrojním obchodu Řehák & Řehák. S potřebnou dokumentací i vyraženým znakem zkušebny ji ihned registroval. Po několika měsících jej ale překvapila obsílka, podle níž měl pušku odevzdat k expertize. Nebyl jediný, policie nyní výrobky zakoupené u Daniela Řeháka kontroluje hromadně. „Kvůli podezření z nepovoleného obchodu se zbraněmi,“ říká k tomu státní zástupce Vladimír Prokop. Další informace nechce říct. „Trestní stíhání je na začátku,“ vysvětluje.Podle Daniela Řeháka se případ táhne od loňského března. „Policie u nás pravidelně dělá razie. Nikdy nic nenašla, tak se pokouší šikanovat naše zákazníky. Jen aby ukázala, že na něčem pracuje,“ zlobí se. Na otázku, proč policie vybírá zakoupené zbraně, reagují krajští mluvčí tím, že je to na příkaz Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). „Potřebujeme je pro další zkoumání v trestním řízení,“ reaguje mluvčí Hana Švecová. Pokud by se skutečně jednalo o nelegální prodej zbraní, jak říká dozorující státní zástupce, měla by policie hledat viníky ve svých řadách.
„Teoreticky je možné dostat do obchodu nelegální zbraň, ale muselo by jít o spolupráci několika odpovědných osob na vysokých postech celní správy a policie,“ potvrzuje zbrojní expert Ivan Chludil. ÚOOZ však jeho kritiku nepřijímá. „Všechno, co děláme, musí být podloženo zákonem. Jestli vyhodnotíme, že došlo k jeho porušení, konáme. Nevymýšlíme si to,“ říká Hana Švecová.
Případ zbrojního obchodu Daniela Řeháka zatím připomíná policejní akci Rampuš z roku 2007. Detektivové s velkou slávou ohlásili, že rozbili gang, který měl prodávat zbrojní materiál do zahraničí bez potřebné licence. „Jednoznačně šlo o zneužití pravomocí policie. Dotyčný důstojník spustil celý ,cirkus‘, aniž by si ověřil, zda jde o schválené střelivo. Stačil jediný telefonát řediteli zkušebny,“ vzpomíná Chludil. Policisté se ale podobným nařčením z ledabylosti brání. „Každý případ je řešen individuálně. Vždy se snažíme řídit legislativou, která se dané věci týká,“ říká jejich mluvčí Jan Melša. Majitel firmy Multiagro, která střelivo prodávala, skončil i s manželkou na tři měsíce ve vazbě. „Stát pak přiznal chybu a vyplatil nám odškodné čtrnáct tisíc,“ vybavuje si nepříjemné období podnikatel Rudolf Martin.
 
Pronájmu nebytové prostory zavedeného obchodu s kanceláří, včetně dostatečných skladových prostor, vlastní parkoviště. ČT - Lhotka, u hlavní silnice. Cena dohodou tel. 605 510 517.

Ukázka protipovodňové ochrany v Hylvátech

Praktická ukázka protipovodňové ochrany se uskutečnila v30. června na Třebovce v úseku "u tří mostů" v ústeckých Hylvátech. Přihlíželi jí odborníci, ale také starostové obcí ležících při toku Třebovky. Vidět mohli prezentaci protipovodňové bariéry Water-Gate, představena byla i další zařízení. Předvedeno bylo praktické použití této mobilní samo stavěcí hráze včetně ukázky reakce na přívalovou vlnu. Byly představeny také  další technologie: vodní bariéry Big-Bag a DoorDam. Pro přítomné byly ukázky využití  těchto technologií, především  mobilní „samostavěcí“ hráze i její reakce na přívalovou vlnu velmi inspirativní. Stěna dokázala prakticky zastavit tok řeky Třebovky. Právě zde na Třebovce vznikly při stoleté povodni v roce 1997  ničivé záplavy. Použití vhodných prostředků protipovodňové ochrany může v budoucnu škodám, jež působí velká voda, zabránit, nebo je alespoň zmírnit.
Nečisté peníze z hazardu jdou i církvi 

Právní úprava hazardu je v Česku naprosto nedostatečná, tvrdí lidovecký předseda Pavel Bělobrádek. Po svém předchůdci Cyrilu Svobodovi se opět snaží vyzdvihnout téma, které i pod jeho vedením považuje KDU-ČSL za jeden z klíčových bodů svého programu.
Svobodovi ve volbách 2010 důraz na hazard štěstí nepřinesl, Bělobrádek proti němu podstatně přitvrdil tím, že střílí i do vlastních řad. Legitimitu hazardu dává podle něj mimo jiné i církev, neboť jí spravované památky provozovatelé hazardu sponzorují a "kupují" si tak odpuštění v očích veřejnosti. Tomu by se měl podle Bělobrádka učinit rázný konec. "Jde o to, aby peníze například církvi nebo různým jiným příjemcům nemohli poskytovat sami provozovatelé hazardu prostřednictvím účelových občanských sdružení. Takto si totiž kupují přízeň a to je špatně. Náš návrh říká, aby peníze šly přímo do státního rozpočtu a rozdělovaly se podle standardních pravidel," řekl ParlamentnímListům.cz šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Bohužel, na výplatní pásce sázkových společností tak podle předsedy lidovců končí i velká část různých charitativních spolků pod hlavičkou církve.

Raději nic než špinavé peníze

A to lídrovi KDU vadí asi ze všeho nejvíc. Nejsou prý totiž peníze jako peníze, a ty, co mají pomáhat potřebným, tak často pochází z činnosti, která sociální problémy přímo vytváří. Jde tak o jakýsi začarovaný kruh, kde si provozovatelé hazardu za své peníze defacto vytvářejí poměrně levně reklamu na svou značku. "Spousta starostů říká, že nechce ve své obci hrací automaty. I za cenu toho, že jako obec zchudnou. Protože ty problémy, které to přináší, pak znamenají mnohem větší výdaje. Náklady na policii, drobnou kriminalitu, kterou gambleři páchají, škody na obecním majetku, to vše v souhrnu stojí obec mnohem více," vysvětluje Bělobrádek, proč se neobává toho, co ParlamentnímListům.cz řekl zakladatel společnosti Synot Ivo Valenta. Tedy že výrazné změny v legislativě týkající se hazardu budou znamenat také výrazné snížení příjmů pro sport či kulturu. 

Úspěchem je výrok Ústavního soudu, ne výtvor sněmovny
Boj proti hazardu považuje šéf lidovců za velmi málo úspěšný. Přičemž oním malým úspěchem po dlouhé řadě proher není sněmovnou přijatá novela Zákona o loteriích, ale judikát Ústavního soudu, konstatující směrem ke spornému rozhodnutí města Chrastavy zakázat na svém území tzv. videoloterijní terminály, že VLT je ve smyslu zákona o loteriích klasickým výherním zařízením podléhajícím regulaci.
Stát podle Bělobrádka své občany trestuhodně nebrání před riziky s hazardem spojené. A viníky stavu je třeba jasně označit. "Musíme se podívat, jak kdo kdy hlasoval, to napoví mnohé. A pak sledovat ten klasický scénář, kdy většina politické reprezentace řekne, že navrhovaná zákonná úprava, či chcete-li regulace hazardu, je prima, ale je třeba tu a tam něco dopilovat,"připomíná šéf lidovců nedávný pokus, kdy byl přijat kompletní pozměňovací návrh poslance TOP 09 Jana Farského.
Ten označuje známý bojovník proti hazardu Josef Novotný (VV) za další ukázku síly loterijní lobby ve sněmovně, která dokáže pro ni potenciálně nebezpečný zákon upravit k obrazu svému tak, aby budil dojem účinné právní normy. "Bezpochyby je ve sněmovně silný poslanecký klub napříč stranami, klub hazardu. Přiznávám, že do něj kdysi patřili i někteří naši poslanci, kteří už naštěstí v KDU nejsou," cílí Bělobrádek přímo do řad vládní koalice.

Ne zdanit, ale natvrdo omezit
"My si neuvědomujeme, že hazard je v současné době v ČR mnohem závažnějším problémem než alkoholismus. Mnohem více stojí za pády lidí do sociální pasti, mnohem více ničí rodiny. A takto nebezpečný jev tu není řádě regulován. Danění hazardu v naší zemi je směšné stejně jako způsob, jakým se děje. Nám jako lidovcům jde ale především o výrazné omezení tohoto druhu podnikání jako takového," říká Bělobrádek a dodává zajímavé číslo. Jen v samotné Praze bylo v dobách, kdy existovaly pouze klasické výherní automaty, více "beden" než v celé Francii. Pro změnu v Ostravě, trpící vysokou mírou nezaměstnanosti, se zas uživí neuvěřitelný počet jednoho automatu na sedm lidí.                                                                                             
    Petr Mašek