Českotřebovský deník 219/2011 (17.8.)                                  
 Návštěva caravanistů z Agrate Brianza a okolí v České Třebové 
V pondělí 15.08.2011 navštívilo naše město 25 Italů z oblasti Brianza, členové klubu caravanistů A.B.C., tedy Associazionne Brianza Campeggiatori.  Přijeli z Prahy v jedenácti italských obytných autech (karavanech), které na celý den zaparkovali v klidové zóně Starého náměstí. Do České  republiky přijeli Italové  z našeho partnerského města a okolí při příležitosti 77. ročníku mezinárodního srazu karavanistů (italsky camperů), který se konal ve dnech 5. – 14.08.2011 v prostoru Pražského výstavního areálu v Letňanech. Toto pražské setkání organizačně zajistil ÚAMK  ve spolupráci s Federací campingu a caravaningu České republiky. Dle informace vedoucího skupiny byla italská skupina z Agrate  jen malou částí všech účastníků, kteří do Prahy dojeli cca 600 auty z celého světa včetně Koreje a dalších vzdálených států.  Návštěvu našeho města domluvila paní Maria Carolina Corna, jedna z učitelek agratských škol, která již v České Třebové letos pobývala a současně je manželkou jednoho z funkcionářů klubu caravanistů A.B.C.
Po slavnostním přijetí starostou města si naši hosté prohlédli Pernerovo náměstí, městský park Javorka, zimní stadion, kde bylo právě zahájeno ledování, a také kostel a rotundu sv. Kateřiny. Po přenocování v blízkosti fotbalového stadionu naši hosté pokračovali dále do Polska, někteří se vraceli do Itálie. Návštěva další zájmové skupiny z našeho partnerského města je důkazem že spolupráce mezi městy v různých zájmových oblastech je stále aktuální.  Více zde

 

 Den Regionu Orlicko - Třebovsko   

Svazek obcí Region Orlicko – Třebovsko zve všechny své příznivce a cyklisty v pátek 9. září 2011 na tradiční cyklojízdu starostů členských obcí a měst napříč regionem. Akce, při níž region představí svou činnost za uplynulý rok, bude startovat ve 13.30 hod. z Lanového parku Peklák v České Třebové. K pelotonu cyklistů je možné se připojit v Ústí nad Orlicí (14.45 hod. náměstí) a Českých Libchavách  (16.30 hod. restaurace Habřinka). Cyklojízda bude ukončena u obecní chlebové pece v Sopotnici. Pojeďte s námi, připojte se k propagační jízdě regionem!
Za svazek obcí Region Orlicko – Třebovsko zve Petr Tomášek, předseda svazku obcí
 

 Město Česká Třebová vyhlašuje výběrové řízení dle zákona č. 312/2002 Sb.,

o úřednících samosprávných celků a o změně některých zákonů,

na obsazení pracovního místa:

Referent/ka podatelny Městského úřadu Česká Třebová

(pracovní poměr na dobu určitou - zástup za mateřskou dovolenou. Více na www.ceska-trebova.cz

 

Přišel pohled z Kanady pro všechny Třebováky                  

Poříčí u Litomyšle slavilo titul Vesnice roku Pardubického kraje

Poříčí u Litomyšle (17. 8. 2011) - Zlatá stuha pro nejhezčí vesnici roku v Pardubickém kraji pro letošní rok je v dobrých rukou. S touto myšlenkou musel odcházet každý, kdo byl přítomen na středečním slavnostním vyhlašování. Krajské kolo soutěže Vesnice roku 2011 v Pardubickém kraji vyhrála obec Poříčí u Litomyšle s necelými pěti sty obyvateli.  Za vítězství v krajském kole získají Poříčští  na rozvoj své obce dotaci milion korun.
Důvod k radosti mají v Poříčí oprávněný. Konkurence v souboji o tento prestižní titul byla velká.  „Pro hodnotící komisi to bylo velmi náročné. Všechny obce, kterých  se do soutěže přihlásilo dvacet šest,  byly perfektní a zaslouží si poděkování,“ uvedla Věra Rálišová reprezentující v komisi Spolek pro obnovu venkova. V podobném duchu hovořil také radní Pardubického kraje zodpovědný za životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil. „V letošním roce se přihlásilo více obcí než vloni. Všem starostům je třeba poděkovat za to, že se rozhodli účastnit se soutěže. Jako zemědělec mám také radost z toho, že máme v našem regionu obce, jako jsou Jaroměřice,  kde skvěle pečují o zeleň a životní prostředí,“ připomněl držitele Zelené stuhy krajský radní Kroutil. „Na vyhlášení této akce je vidět, že se radní dokážou domluvit i se zemědělci,“ reagoval  pak na ocenění obce Úhřetice, která si dnes odvážela Oranžovou stuhu za spolupráci se zemědělskou společností.
Do Poříčí jezdí často a rád náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek. „V posledních letech udělali velký pokrok, obec se proměňuje k  lepšímu. Vesnice, která dbá na tradice a sousedské společenství, zkrásněla. Je za tím potřeba vidět konkrétní, mnohaletou práci lidí ve vedení obce, ale i všech dalších obyvatel, kteří umí přiložit ruku k dílu.“ 
Starosta obce František Bartoš ve spolupráci s občany připravil pro hosty slavnostního vyhlášení pestrý a zábavný program.  U místního mlýna čekal na návštěvníky vodník. Místní občan, republikový mistr v leteckých modelech Vlastimil Vostřel zase představil své klenoty v akci. Krásný rozhled na Poříčí byl dopřán účastníkům vyhlášení s indiánským týpím v zádech a ohnivou vodou. V obci to však žije často. „Příští týden máme v plánu pořádnou veselici pro všechny naše obyvatele. Všichni z toho máme velkou radost“, dodal starosta Poříčí František Bartoš.
Při předání Zlaté stuhy obci Poříčí náměstek hejtmana Línek připomněl, že nás dělí deset let o okamžiku, kdy se Kameničky staly nejen krajským, ale i republikovým vítězem:. „Přeji si, aby Poříčí šlo v jejich šlépějích.“