Českotřebovský deník 256/2012 (14.10.)                               
Už se chystá vítězná koalice  - jaká bude?                            
Vyjednávací tým ČSSD, vítěze voleb v Pardubickém kraji, se ještě v neděli 14.10. večer sešla kvůli vytvoření povolební koalice se Zemanovci. Poté vyzve k jednání KSČM a Koalici pro Pardubický kraj. Žádné jiné zprávy pro tisk vydány nebyly. (re)

Ještě ozvěny krajských voleb a některé komentáře              


Úbytek mandátů má ODS ale také i  ČSSD - kam jejich voliči odešli?

U ODS je tak velký pokles překvapením, průzkumy to nenapovídaly a je zde pak otázka k čemu jsou pak dobré. Na pravici však vznikla konkurence ve spojenectví TOP09 + Starostové, dále posílil počet protestních hlasů voličů, kteří odmítají reformy a nechtějí podporovat ČSSD. Pokud byly odevzdány malým stranám, tak se vlastně rozpočítaly mezi strany postupující, pokud je voliči dali KSČM, zvýšili tak nejen její mandátové zastoupení, ale také její ambice.  Zvolení zatsupitelé nebo i kandidáti této strany totiž dosud neseděli  na postech, kde mohli ze svého  veřejného působení  ovlivňovat např. výběrová řízení a dotace.... Díky dobrému výsledku se nyní budou zastupitelé KČM v řadě krajů podílet na krajských vládách. Uvidíme, jak to změní situaci. Budou totiž mít také odpovědnost. K výsledku KSČM ještě  jednu poznámku:  Volební výsledky v současných volbách získali komunisté vlastně zadarmo, bez nutnosti realizovat drahou volební kampaň.  Byla placena korupčními aférami velkých stran a možná i připravovanou ne zcela spravedlivou reformou veřejných rozpočtů.
 
Pokles preferencí je také patrný u ČSSD. Tak napovídaly některé průzkumy. Vysvětlením může být vznik nového "pětiprocentního subjektu"  SPOZ = Strana práv občanů Zemanovci, který se právě v našem kraji prosadil díky dvěma silným osobnostem: odboráře  Ing. Duška a hokejového manažera Zbyňka Kusého. Kdybychom jejich volební zisk přičetli k ČSSD, pak se dostaneme zhruba tam, kde bylo ČSSD před 4 lety. Mimo Pardubický kraj se pak podařilo najít osobnost jen v případě bývalého slušovického předsedy JZD  Čuby ve Zlínském kraji, jinde propadli pod 5% hranici.  Asi proto je také volební zisk ČSSD v našem kraji o něco nižší než jiných krajích ( mimo Královéhradeckého, kde měla ČSSD méně).
Je však ještě další důvod, je to obecná snaha zapojit do volební mašinerie co možná nejvíce starostů i z malých obcí. Jsou to většinou osobnosti  s velkou podporou, mají v obci vliv. Voliči je pak kroužkují a volí bez ohledu na to, na které jsou kandidátce a zda mají jejich hlasy možnost změnit situaci v rámci celého kraje. Konkrétně jde o kandidátku nezávislých. Můžeme to demonstrovat na dvou  sousedních obcích Semanínu a Třebovici, kde nezávislí získali v obou případech 58hlasů, tedy v obci vysoké procento, protože jejich starostové JUDr. Chalupová a  p. Gremlica byli právě na této  kandidátce. O to méně pak zbylo na ČSSD, přestože ve všech jiných volbách zde tato strana měla většinu, zejména v Semaníně: Před 4 lety dostala ČSSD v Semaníně za starosty Smoly (ČSSD) 62,4% hlasů a Nezávislí 0, letos za starostky Chalupové má ČSSD 24% a Nezávislí skoro 32%.....  Pokud bylo v kraji takových obcí třeba dvacet a v každé ztratila ČSSD řekněme 60 hlasů, je to v celokrajském rozměru jistě za ovlivnění považovat.
 
Podobnou cestou se vydal v r. 2009 také Bohuslav Kalousek, který chytře spojil TOP 09  s hnutím Starostové, aby tak získal podporu regionů.  Bez nich by byla TOP 09 jen strana s malou regionální podporou. Projevilo se to i v našem kraji:  odmyslíme li si vliv čela kandidátky, tak v našem kraje se to projevilo např. na volebních výsledcích starostů Ladislava Macháčka  (Proseč) jeho Jaroslava Kašpara (Dlouhá Třebová), Ing. Josefa Racka (Němčice) ale i dalších. Pokud tedy chtějí volební strany získat hlasy, musí naplnit kandidátku starosty s co největšího počtu měst a obcí. Tím ovšem trochu deformují celostátní rozdělení voličské podpory politickým stranám.  V případě TOP09 to ubralo hlasy Občanské demokratické straně a starostové na kandidátce Nezávislých ubraly hlasy ČSSD.  Zajímavé je že se to nijak neprojevilo v podpoře KSČM. Celostátní média toto ovšem neberou v potaz a výsledky voleb interpretují pouze jako politický boj volebních  stran.  Starostové mnoha obcí tak fungují  jako figurky na něčí šachovnici....
 
Kuželkářům se doma nedařilo prohráli vysoko  muži i ženy

KK Moravská Slávia Brno A - TJ Prostějov 1:7 3256-3357 (9:15) 13.10.
KK Rostex Vyškov - KK Hagemann Opava 3:5 3270-3305 (12:12) 13.10.
KK Slovan Rosice - HKK Olomouc 4:4 3374-3366 (12:12) 13.10.
KK Šumperk - TJ ČKD Blansko 3:5 3159-3160 (12:12) 13.10.
KK Moravská Slávia Brno B - SKK Hořice 6:2 3593-3420 (17:7) 13.10.
TJ Lokomotiva Česká Třebová - KK Zábřeh 1:7 3394-3517 (8:16) 13.10
Soupeř měl 3x přes 600 bodů domácí ani jednou. druholigová sestava zatím podává spíše druholigové výkony, chybí špičky
KMONÍČEK Jiří 524 , MARANČÁK Theodor 591 KOLÁŘ Václav 590 ZUBALÍK Karel 591 HOLANEC Petr 530
ŠIC Michal 568....  Jediný bod získal Václav Kolář.   Muži jsou v druholigové tabulce na 10. místě.
 
 4. kolo IKLZ
TJ Sokol Husovice - TJ Neratovice 6:2 3155-3061 (13,5:10,5) 13.10.
KK Zábřeh - SKK Náchod 2:6 3163-3187 (10:14) 13.10.
SKK Jičín - KK Slavia Praha 3:5 3024-3105 (12:12) 13.10.
TJ Valašské Meziříčí - TJ ČKD Blansko 2:6 3137-3206 (9:15) 13.10.
KK Konstruktiva Praha - TJ Sokol Duchcov 7:1 3136-3056 (14,5:9,5) 13.10.
TJ Loko Česká Třebová - TJ Spartak Přerov 1:7 3133-3345 (9:15) 13.10.
SEDLÁKOVÁ Eva 485, PEKAŘOVÁ Klára 521, JÁNOVÁ Andrea 538,  HOLCOVÁ Alena 477 Michaela
JOHNOVÁ Ludmila 567 
KOLÁŘOVÁ Kate
řina 545. Jediný bod domácích získala Kateřina Kolářová. Družstvo žen je prvoligové tabulce po 4. kole soutěže na 9. místě.
 
Třebovák Pavel Stejskal  se velmi angažoval na železničářské výstavě v Poličce "Jede jede mašinka" 

Pavel Stejskal patří k předním odborníkům na historii železniční dopravy v našem regionu, podobně se zabýval např. historií trati Česká Třebová - Brno,  trati Svitavy - Polička - Žďárec, mapuje všechny změny na trati do Lanškrouna a dalších tratí v našem kraji.
Výsledkem jeho snažení v posledních měsících byla právě velmi úspěšná výstava v Poličce, kde se angažoval opravdu velkou měrou.  Spolupráce  byla k oboustranné spokojenosti. Pavla Stejkala a si muzejní pracovníci v Poličce velmi považovali, byli velice ochotní a vstřícní.
Výsledkem je  zajímavá výstava jede jede mašinka, která je otevřena od 6. října až do konce roku 2012 v Poličském muzeu. O jejím zahájení píše Pavel Stejskal ZDE

 
Parkoviště na Hrdličáku volá po využití pro návštěvníky kulturních akcí

Zatím je blokováno pro obyvatele Nádražní ulice, kteří při její rekonstrukci přišli o dříve běžná parkovací místa u chodníku před svými domy.  Místo toho dostali od města dárek v podobě nově upraveného vyhrazeného parkoviště na  Hrdličáku.   To by však potřebovali především návštěvníci kulturních akcí v Kulturním centru. právě se blíží zimní období, kdy je těžké chodit na kulturu ze vzdálenějších parkovišť a tady je reálná možnost zaparkovat. Také digitální kino má své návštěvníky  také z okolí. Většina kulturních akcí je večer, kdy už nic nejezdí a nebo i o víkendu, třeba právě dnes podvečer zde vystoupil pro zaplněný sál plný dětí Miloš Nesvadba.  Téměř všichni přijeli autem a tak by se toto blízké parkoviště moc hodilo. Pro přechod dětí by bylo bezpečnější než trasa z podzemního parkoviště na terminálu. Když přijedou divadelní soubory nebo autobusy z družebních měst, také parkují na Hrdličáku....  Pro obyvatele Nádražní ulice mělo být připraveno parkování za jejich domy. Zatím není, ale neměla by to být žádná tragedie. K dispozici je ve zcela stejné pozici  podzemí na terminálu a zde je  trvale spousta místa, zvláště v posledním výjezdovém sektoru, kde by mohli mít "sousedé" z Nádražní ulice vyhrazená místa třeba jen za malý peníz. Je to jistě v moci rady města, aby došlo k nějaké dohodě s Eko Bi,  rada má funkci valné hromady této společnosti. Pořád se mluví velké výhodnosti a dobré spolupráci Město - Ekobi.. Právě na řešení tohoto problému by se to mohlo ukázat.  Eko Bi, by dalo na omezenou dobu k dispozici zlevněná parkovací místa v podzemí pro "sousedy"(stejně z nich nemá žádný užitek)  a  dostalo by do péče navíc parkoviště na Hrdličáku k všeobecnému použití, tedy i k vybírání parkovného během pracovního týdne. Již jsem se tímto zabýval dříve, ale zjistil jsem, že k tomuto kroku není velká ochota, že to prý není tak jednoduché.  Tehdy se říkalo, že  bude "co nevidět" problém vyřešen v zadních traktech domů. Dosud to není a tak rychle to asi ani nebude....  Úprava parkoviště na Hrdličáku stála 700 tisíc Kč z veřejných peněz a to je jistě také důvod pro to, aby sloužilo veřejnosti. (mm)