Českotřebovský deník 272/2012 (1.11. 2012)                         

Dny veteránů budou v jiném, mezinárodním stylu a s dotací agentury Mládež v akci

Město Česká Třebová  ve spolupráci se svými partnerskými protějšky ve Svitu, Olawě a italském městě Agrate Brianza připravilo projekt Válečné oběti, který bude realizován v měsíci listopadu v České Třebové. „Hlavní myšlenkou projektu je, aby si mladí lidé uvědomili potřebu uctít památku válečných veteránů. Myslím si, že v naší společnosti, na rozdíl od jiných států, se mnoho státních svátků popírá," říká k projektu místostarostka Jaromíra Žáčková. Projekt zahajuje již  nyní 4. listopadu a potrvá celý týden. vyvrcholí připomínkou Dne veteránů.  Týdenního pobytu v České Třebové a v rámci něho pořádaných akcí ae zúčastní gymnazisté z polské Olawy, členové centra volného času ze slovenského Svitu a neziskové mírové agentury z italského Agrate Brianza.  Hostiteli budou českotřebovští gymnazisté "převlečení" do dresů DDM Kamarád.  Program je opravdu zajímavý a bohatý, dojde ke vzájemnému poznání mladých účastníků akce ze čtyř států Evropy a dialogu na téma, které je mezi mládeží spíše méně obvyklé. Společný program zahrne výrobu květů vlčích máků, přednášky, semináře, návštěvu vojenského historického muzea v Praze a také vojenského  muzea v Králíkách. Na besedy a semináře přijedou také zahraniční hosté.   Den veteránů, který by jinak proběhl bez velkého zájmu veřejnosti  dostane tak letos nový rozměr, zejména pro mládež. Jistě bude mít i větší ohlas také u českotřebovské veřejnosti. Závěrem  se v sobotu 11. listopadu koná slavnostní kladení věnců u památníku obětí  II. sv. války v Habrmanově ulici za účasti dechové hudby Řetůvanka. Řetůvanka pak podobně oživí podobnou slavnostní akci v parku legií v Ústí nad Orlicí.   (Foto z oslav Dne veteránů 2010 u památníku obětem válek na Tyršově náměstí)
 
Billa se modernizuje

V listopadu dostane Billa uvnitř města (konečně) konkurenci v podobě supermarketu Qanto na Novém náměstí, na který se přemění bývala prodejna firmy Hejl. Poněkud zvětší svou původní prodejní plochu 600 m2 se kterou byla v roce 1980 otevřena  tato velkoprodejna jako "výkladní skříň" podniku Potraviny Česká Třebová. Tenkrát však byla úplně jiná době, jiný obchod, jiná situace a hlavně žádná konkurence. Billa tedy po 12 letech od otevření podstatněji mění svou tvář. Pokud však zůstane současný sortiment a také cenová politika, lze očekávat, že část zákazníků si najde i konkurenci. Zatím  k ní zajde, samozřejmě, ale jen  spíše občasně.  Billa tak těží především ze své polohy blízko sídliště a centra, není třeba jezdit daleko...

 

Pronájmu garáž v Kobylím dole, Česká Třebová.Tel.: 465 539 161

 

Desetibrankový výprask hokejistů v Pardubicích 

ZH Pardubice - Loko Česká Třebová 10:0 (4:0, 2:0, 4:0)
Branky: 2. a 5. Kubelka, 6. a 44. Křečan, 5. Fousek, 27. M. Šejba, 36. Procházka, 44. Musil. 50. Janecký, 53. Ludvík.
Rozhodčí: Přichystal – Parýzek, Honza. Vyloučení: 4:3 (navíc Čermák na 10 minut). Bez využití. Diváků: 65.
Česká Třebová: Kaplan - Řehák, Poskočil, Mlejnek, Čejka, Chadima – Černý, Kvasnička, Jetmar – Uhlíř, Teplý, Hladík – Knotek, Vích, Musil - Hašek, Kopečný, Šedivý.
Nabízíme dlouhodobý pronájem pěkného nově rekonstruovaného bytu 1+1 na sídlišti Lhotka. Informace na tel. č. 725266024.
Jak to dělají Oušťáci, když chtějí být brzo ráno v Budapešti 

Večer jedou do České Třebové, odtud rychlíkem  Antonín Dvořák (odj. 21:41) do Pardubic (příj.22.17)  Potom zde přesně tři hodiny čekají na mezinárodní EC rychlík Metropol (odjezd 1:17), kterým jedou zase zpět přes Ústí a kolem 02:00 i přes Českou Třebovou, kde rychlík nestaví, do Brna a přímo na Budapešť.  Druhou variantou je  podobně skoro 4 hodiny hodiny dlouhé  čekání  na nádraží Brno hl.n., kde jsou ovšem bezpečnostní poměry daleko horší než v Pardubicích.  Metropol odjíždí z Brna do Budapešti ve 2:56, ale z České Třebové musíte vyjet ve všední dny již ve 20:18 spojem J.V. Myslbek, v sobotu a neděli pak spojem Fr. Křižík ve 22:47). Cesta zpátky je již prozaičtější, skoro přímá: přestup v Brně, hodina čekání na  rychlík do České Třebové a pak osobákem do Ústí nad Orlicí.  A jsou zase zpátky doma.....  Tím popisuji konkrétní případ z minulého týdne, šlo o cestování v době tzv. podzimních prázdnin.  Tristní je ovšem také noční pobyt na nádražích. Na prázdném pardubickém nádraží nemůžete ani zajít na WC - je zavřeno.  Jedině když máte štěstí a požádáte zde službu konající dozor, ten vám WC otevře a  počká, aby ho zase mohl zamkout. Čekat na něho musíte třeba hodinu až se " najde".  Nebo vyrazit někam ven do přírody....  Odpočívat musíte na lavičkách uprostřed haly, ale nemůžete ani pomyslet nad tím, že byste si položili hlavu a zavřeli třeba na deset minut oči, byť máte draze zakoupenou jízdenku a nejste tedy žádný pobuda nebo bezdomovec. Čekárny sice existují, ale jsou zavřené.....   Tak se chovají České dráhy, vlastně SŽDC, k cestujícím, kteří chtějí využít jejich služby.... Jako by všichni museli být přímo z Pardubic a přijet na nádraží deset minut před odjezdem vlaku. Právo být unaveným cestujícím nemáte. Pospávat zde můžete, ale jenom ve dne, nikoliv v noci.... (mm)
 
Pronajmu nebytové prostory v Č. Třebové ul. Sadová 938, ve 2.NP kacelář 20m2,
info na tel. 777787244 Vl.Bezděk
Pardubický kraj má po volbách jako první nového hejtmana. A nejmladšího v historii ČR                   

Zastupitelstvo na ustavujícím jednání zvolilo třicetiletého Martina Netolického z ČSSD. Je nejmladším hejtmanem v historii krajů. Vládnout bude s Koalicí pro Pardubický kraj a Zemanovci. 
Trojkoalice má v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu většinu 25 hlasů. Zvoleni byli i noví náměstci hejtmana. Podle koaliční smlouvy má každá ze stran jednoho. Náměstkem za Koalici pro Pardubický kraj je Roman Línek, za Zemanovce Jaromír Dušek, za ČSSD Jana Pernicová. Sociální demokraté mají v nové sestavě rady pět křesel (ještě Zdeněk Křišťál, Václav Kroutil a Ludmila Navrátilová), Koalice pro Pardubický kraj tři (ještě René Živný a Pavel Šotola) a Zemanovci jedno.  Třicetiletý Martin Netolický byl od prosince 2011 krajským radním Pardubického kraje zodpovědným za zdravotnictví. Vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity, kde získal i doktorát v oboru finanční právo. Kromě působení v politice přednáší na Právnické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci.  Jako člen sociální demokracie začal spolupracovat už v době studií s končícím pardubickým hejtmanem Radko Martínkem.  Nejprve byl od roku 2002 jeho asistentem, když vedl sněmovní výbor pro regionální rozvoj, později působil jako poradce Martínka, který v dubnu 2005 usedl do křesla ministra pro místní rozvoj. Od podzimu 2006 zasedal čtyři roky v zastupitelstvu České Třebové a před čtyřmi lety byl zvolen i do zastupitelstva Pardubického kraje.  O průběhu ustavujícího zasedání Zastupitelstva Pardubického kraje se píše ve zvláštním článku ZDE
Návštěva Karla Schwarzenberga v Pardubickém kraji

Karel Schwarzenberg zahájil prezidentskou kampaň a navštíví během prvního listopadového víkendu Pardubický kraj. V pátek 2. listopadu zahájil svoji prezidentskou předvolební cestu v regionu návštěvou extraligového hokejového utkání Pardubice – Kladno. V 18:00 vhodil mezi hole Aleše Hemského a Jaromíra Jágra slavnostní buly a poté bude přímo na stadionu sledovat souboj předních českých mužstev.  Od 21:00 pak  Karel Schwarzenberg diskutoval s občany v pardubické restauraci Plzeňka v rámci akce „Pivo s Karlem“ (Smilova ulice 386) a v sobotu v 8:30 hodin ráno se zúčastní výlovu rybníka ve Svitavách (Pražská ulice).