Českotřebovský deník 72/2012 (19.3.)                                    
Valná hromada T.J. Sokol Česká Třebová
V úterý 13.3. 2012 se uskutečnila v sokolovně Na Skále Valná hromada T.J. Sokol Česká Třebová. Účastníci byli seznámeni se zprávami o činnosti a hospodaření T.J. za uplynulý rok.  Dále si vyslechli zprávy o činnosti a úspěších jednotlivých oddílů. Valná hromada odsouhlasila plán rozpočtu a činnosti na rok 2012.  
Jednou z nejdůležitějších akcí letošního roku je XV. všesokolský slet  a oslavy 150. výročí založení Sokola.  I členové naší jednoty se na vystoupení v Praze připravují. Děkujeme všem trenérům a cvičitelům za jejich dosavadní práci a členům za přízeň a sportovní výkony. Za T.J. Sokol Česká Třebová                                                                                      Lenka Strouhalová
 
Český svaz ochránců přírody Podorlicko v České Třebové
pořádá přednášku Lucie Chudé studentky mongolistiky  MONGOLSKO  

Země stepí, hor a paradoxů  aneb co Evropan nepochopí
Povídání o půl roce v Mongolsku, tradicích, kumysu, vodce a všudypřítomném Čingischánovi. Putování po stepích a posvátných místech a také o paradoxech Ulánbátaru.
Akce se koná v úterý 20.3.2012 od 18.00 v Ekocentru Podorlicko.
Vstupné dobrovolné  Akce je podpořena Pardubickým krajem
POZVÁNKA NA AUTORSKÉ ČTENÍ   BLANKA KOSTŘICOVÁ: SOUVISLOSTI 

Prozaička a literární vědkyně PhDr. Blanka Kostřicová, PhD. publikuje většinou své nově vznikající povídky průběžně v olomouckém časopise Listy. V prvním letošním čísle pražské literárně-kulturní revue Souvislosti, do níž Blanka Kostřicová obvykle přispívá odbornými statěmi a recenzemi, však právě vychází ucelený blok tří povídek českotřebovské autorky. S těmito povídkami se Blanka Kostřicová chystá seznámit třebovské publikum na literárním večeru, který se koná v pondělí 16.4. v 19.00 v čítárně Městské knihovny.
Církev Československá husitská informuje  

DUHA DIVADLO EXPEKUS 
zve do sboru CČSH v České Třebové - Mlýnská 900 -  na sobotu 21. dubna od 14,30 hodin na veršovanou komedii doprovázenou zpěvy a tancem TRÉ MUŠKETÝRŮ Těšíme se na Vaši účast

CÍRKEV ČESKOSLOVENSKÁ HUSITSKÁ - důrazně upozorńuje veřejnost , že z technických a personálních důvodu  
UKONČILA sběr šatstva pro Diakonii Broumov a již další věci NEPŘIJÍMÁ.  DĚKUJEME  ZA POCHOPENÍ
 
Velikonoce ve sboru CČSH v České Třebové:  KVĚTNÁ neděle 1.4.2012 8,30 hod
                                                                         ZELENÝ čtvrtek 5.4. 2012 16 hod - Slavnost smíření
                                                                         VELKÝ pátek   6.4. 2012 16hod - pašijové zamyšlení
                                                                         Hod Boží velikonoční- neděle . 8.30 hod
Přejeme radostně i v rozjímání prožité nové události VELIKONOC
Upozornění na změnu termínu vydávání přihlášek do MŠ! 

Přihlášku si rodiče mohou vyzvednout ve dnech od 26.03.2012 do 28.03.2012 v příslušné mateřské škole, ve které chtějí své dítě umístit. (Omylem bylo uvedeno datum 28.05.2012. Za chybu se rodičům omlouváme.)
Odbor školství, kultury a tělovýchovy
 
Spolek od sv. Kateřiny Vás zve na akci "Co rádi jíte"        

V sobotu dne 14.4.2012 přádá "Spolek od sv.Kateřiny" ve spolkové chalupě U Kostelíčka akci "Co rádi jíte"
Začínáme v 11.30.hod. Těšíme se na vaši návštěvu.
Podrobnosti o akci "Co rádi jíte" jsou na plakátech ve městě,v naší vývěsní skříňce v Lidické ulici,nebo na našich webových stránkách http:// spoleksvk.8u.cz
Jídelníček  na tuto akci je následující:
      Čočková polévka
   1)Losos přírodní,bramborový salát
   2)Losos smažený řízek,bramborový salát
   3)Kuřecí řízek,bramborový salát
   4)Halušky,výpečky,zelí
   5)Vepřový závitek,smetanová omáčka,houskový knedlík
   6)Kynuté knedlíky s povidly   Perník a makovec
 
K sobotnímu úklidu tankové střelnice u Semanína 

Asi dvě desítky lidí z České Třebové, Semanína a Svitav  uklízeli území bývalé sovětské vojenské střelnice u Semanína.  Jde o území, kterým prochází nová Stezka ČSOP. Přistavený kontejner se brzo zaplnil  nalezeným odpadem a sbírat by se zřejmě mohlo i dál a pořád by bylo co odvážet. Odpad se nevozil v předchozích letech také jen na tuto střelnici, ale jsou jím zavezeny i další okolní polní cesty. Je otázkou, zda vyčištění tak velkého území je prací pro ochránce přírody. Ti by se tak mění na uklízeče.  Takovou práci by přece zvládly i čety nezaměstnaných, jejichž řady jsou stále početnější. Střelnice se  liší od okolních ploch tím, že nebyla dlouhá léta intenzivně využívaná a začala se zde rozvíjet vegetace, která má svou kvalitu: na sutinách po rozhrnutých objektech se daří zmijím a ještěrkám, v tůňkách zase obojživelníkům. Oblast byla navržena  do systému chráněných území EU Natura, jednání se vede o jejím vyhlášení chráněnou rezervací. Na první pohled pustá část krajiny je domovem vzácných druhů. Roste tam například nízká vrba rozmarýnolistá, orchideje prstnatec májový a vemeník dvoulistý. Obratlovců tam bylo zaznamenáno šestašedesát druhů, z toho sedm obojživelníků včetně populace rosničky a čolka velkého. Členité porosty využívají k hnízdění nejrůznější pěvci, v travinách hnízdí křepelka polní. Širší území je dokonce domovem orla mořského.  Takové území se má chránit a čistit pravidelně. Jde jen o to, že by tento typ veřejně prospěšných prací neměl být závislý na dobrovolnosti chránců přírody. Organizaci takovýchto akcí by mohly zajišťovat odbory životního prostředí promocí vyčleněných pracovníků z úřadů práce. Pokud má zůstat na bedrech ochránců přírody, pak by to mělo být  v rámci vyhlášení nějakého grantového programu. Finanční ocenění z grantu by pak mohli ochránci přírody využít pro svou další (záslužnou) činnost, na kterou shánějí peníze čím dál složitějším způsobem. (re)
MULTIFUNKČNÍ BUDOVA v České Třebové, Litomyšlská 560  

nabízíme  PRONÁJEM
zařízených kanceláří v I.patře budovy  ( plocha 200 m2, i jednotlivě),
skladovacích prostor v přízemí objektu  (plocha také 200 m2) a
velkého sálu ve II. patře budovy (190 m2)  podrobnější informace na www.klokan007.cz nebo tel.602 439 980

 

Esoterický festival  Litomyšl – zámek – II. nádvoří
VI. ASTROVÍKEND  Harmonie těla a duše – cesta k dlouhověkosti.

31.března a 1. dubna 2012 Dny tajemna a zdraví  So 9 - 18 h, Ne 10 -17h
Porady s  léčiteli, astrology, psychoterapeuty a dalšími představiteli esoterických disciplín, kteří vám pomohou v řešení problémů osobního i zdravotního charakteru. Bylinná terapie, odblokování, detoxikace, výklad karet, kineziologie, irisdiagnostika, automatická kresba, One Brain, Su-jok, I-ting, runy, výklad z ruky atd. měření energetického potenciálu, bezkontaktní diagnostika, SRT, Aura-Soma, Konstelace, orgonity.
Nové poznatky z nejrůznějších oborů vám poradí, jak předcházet nemocem, realizovat a zařadit do svého života pozitivní energii, zdravý životní styl. Mandaly, kameny, literatura a pomůcky.
Léčivé tóny tibetských mís. J. Carlos P.Gomez – peruánský šaman-léčitel: Meditace - Shaman spirit.
Přednášky po oba dny nonstop.
Astrovíkendy zámek Litomyšl 2012: 31. března a 1. dubna, 3. a 4. listopadu   www.astrovikend.cz Astrovíkendy 2012:
Brno 11. a 12. února, 19. a 20. května, 13. a 14. října , Olomouc 2012: 14. a 15. dubna, 6. a 7. října Astrovíkendy Ml. Boleslav 2012: 26. a 27. května, 20. a 21. října

 

Poznejte kulturu Afriky a pomožte jí  

V pořadí třetí Seminář afrických tanců je připraven na prvního dubna do tělocvičny orlickoústeckého Gymnázia. Povede jej zkušená pražská lektorka Tereza Pospěchová, která se tancem a hudbou západní Afriky zabývá už jedenáct let. Hudební doprovod workshopu zajistí lektoři bubnování: Jan Vorlíček, specialista na djembe* a perkusista Libor Vaněk, hráč na basové bubny. Jednodenní seminář připravila Ludmila Holásková, učitelka orientálních tanců z Ústí nad Orlicí.
Ludmila Holásková se zabývá orientálním tancem už sedm let a od roku 2009 se věnuje jeho výuce. Zároveň je soukromou i skupinovou lektorkou břišních tanců a pravidelně připravuje semináře orientálních či afrických tanců. „Zkušenosti jsem čerpala od skvělých učitelek tance - Lízy Vegrové, Shereen, Karoliny Idrisové,  Badriyah, Sahar, Kathreen či Eglal.“, jmenuje Lída Holásková zvučná jména a výčet  uzavírá: „Africký tanec jsem studovala u Natashy Noack (Berlin), Kôffihô Kôkôa
(Evropa, USA) nebo například Terezky Pospěchové.“ Seminář afrických tanců je určen široké veřejnosti, může se jej zúčastnit úplný začátečník i pokročilý tanečník. Cílem workshopu je nacvičení společné choreografie, kterou vytvoří Tereza Pospěchová.
Tereza Pospěchová se kromě kurzů a workshopů podílí na organizaci výuky zahraničních lektorů v České republice. Absolvovala tanečně hudební stáže v Guineji a Mali. Spolupracuje na hudebně-tanečních projektech ve stylu západoafrické tradice. V minulých letech vystupovala s hudebními skupinami Tubabu nebo Pararingapatam. Pracuje jako psycholožka. Perkusista Jan Vorlíček, který bude v Ústí hrát na djembe, je členem skupiny Pararingapatam. Má za sebou intenzivní workshopy v západní Africe a hru na djembe vyučuje více než deset let. Učil se v Guineji od skvělých hráčů jako například Sidiki Camara, Tonton Sylla, Drissa Koné či Famoudou Konaté.