Českotřebovský deník 114/2012 (8.5.)                                    

Expozice Semanínské renesance otevřena   

V sobotu 5.5. 2012 byla v opravovaném kostele svatého Bartoloměje v Semaníně otevřena expozice Semanínská renesance. Expozice vznikla za spolupráce občanského sdružení Pro Semanín a Městského muzea v České Třebové, za přispění grantu Nadace VIA z fondu ČSOB. Více ZDE

 

LETNÍ VOLEJBALOVÝ KEMP

 

ČESKÁ TŘEBOVÁ  NEDĚLE  1.7. 2012  -  6.7. 2012


Volejbalový kemp v České Třebové je připraven Děkujeme opět za velký zájem o tento tradiční kemp. Kapacita 100 míst je v podstatě naplněna. Je přihlášeno 43 dívek a 42 chlapců. Je tedy ještě možnost 6 přihlášek do stoprocentní naplnění kapacity. Na všechny přihlášené se těší kolektiv lektorů a renomovaných trenérů. Při volejbalovém kempu se koná již osmým rokem i trenérský kurz III.třídy, kde je přihlášeno 21 budoucích trenérů.

Lubomír Vašina – metodik a organizátor kempu

 
Druhá a třetí největší turistická akce v Česku jsou v našem kraji

Pochod přes tři hrady, který se uskutečnil minulou sobotu mezi Liticemi, Potštejnem a Žampachem, je druhou největší turistickou akcí v republice hned po pochodu Praha – Prčice. A je potěšitelné, že i třetí příčku máme v našem kraji – je jí známá Lanškrounská kopa. To je známkou toho, že o turistiku je v Pardubickém kraji zájem. Není proto divu, že Pardubický kraj  turisty podporuje, a to každoročně částkou téměř půl milionu korun na turistická značení.  Tentokrát jsem si Pochod přes tři hrady, který se konal pod mou záštitou, také nemohl nechat ujít a vypravil jsem se na 15kilometrovou trasu.
Tato akce má dlouholetou tradici, letos se konal už 40. ročník.  Každoroční účast překračuje několik tisíc lidí a je pozitivní, že se pochodu účastní stále více mladých lidí i dětí.  Pěkné počasí vylákalo v sobotu na různé trasy téměř 7 500 účastníků, nejmenšímu nebyl ještě rok a trať absolvoval v kočárku, nejstaršímu  bylo hodně přes sedmdesát.
Krásné údolí  Divoké Orlice přináší pohodu a  klid a je vyhledávaným místem rybářů, turistů a dalších přátel tamní krásné přírody. Trasy jsou sestaveny podle schopností a zájmu účastníků od 9 km  po 50 km pro pěší a od 20 do 55 km pro cyklisty. Hrady Litice Potštějn i Žampach mají nezapomenutelnou atmosféru a názvy jako Vochtánka, Modlivý důl, Anenské údolí nebo chata Kamarád jsou většině účastníků velmi dobře známy. To, že se akce účastní i lidé z Ostravy, Vysočiny, Západních Čech a dalších koutů naší republiky je důkazem toho, že se jedná o již zavedenou akci, která je tradičně velmi dobře organizována a zajištěna. Jména jako Petr Lžičař, Petr Lžičař ml.,  Pepa Diblík, Miloslav Coufal, Miloš Coufal ml., to jsou lidé,  na kterých leží největší břímě. Celkově čítá hlavní organizační štáb 17 lidí. Tento ročník došlo také na přivítání 100tisícího účastníka, který obdržel zájezd od cestovní kanceláře.  Tak někdy nashledanou u podobné pěkné akce a ať vám to ve zdraví hezky šlape.          
Miroslav Stejskal, radní Pardubického kraje pro cestovní ruch

 

Letec Koukal byl skutečným hrdinou 20. století

Luže, Jenišovice (7. 5. 2012) – Vzpomínkou na 100. výroční narození leteckého hrdiny bitvy o Británii Josefa Koukala si připomenuli občané v neděli v Jenišovicích a v Luži slavného rodáka z Pardubického kraje.  Nad účastníky pietního aktu, nad kterým převzal záštitu náměstek hejtmana Roman Línek, symbolicky přeletěly  armádní letouny Jas 39 Gripen. Akce se zúčastnil také radní Václav Kroutil.
„Pro mne je plukovník Josef Koukal, který se narodil v Jenišovicích, pracoval v Chocni a po válce žil v Luži, skutečným hrdinou 20. století našeho kraje,“ uvedl ve svém projevu  Roman Línek.Josef Koukal měl rád létání, miloval svoji rodinu a vlast a bojoval za hodnoty, jako je pravda, spravedlnost a svoboda. Tváří v tvář se střetl s oběma totalitami, které ve 20. století prošly českou historií. Byl osobností, která byla trnem v oku jako pro fašistický, tak i komunistický režim. Přál bych nám všem, abychom se jeho životem dokázali dnes co nejvíce inspirovat,“ řekl dále náměstek Línek. Josef Koukal opustil zemi jako pilot v létě 1939, když se nehodlal smířit s nacistickou okupací a oklikou se dostal až do Anglie. V roce 1940 se účastnil bitvy o Británii, kde patřil mezi deset nejúspěšnějších stíhačů. Zázrakem přežil těžké popáleniny na 72 % těla, když byl nad Anglií sestřelen, a ještě za války se vrátil opět do letectva. V Čechách se mu ocenění dostalo až posmrtně, a to povýšením na plukovníka. V roce 2002 mu byla odhalena pamětní deska na náměstí v Luži a v roce 2006 byl otevřen památník nedaleko jeho rodného stavení v Jenišovicích. "Měl jsem tu čest poobědvat s rodinou Koukalovou. Hovořili jsme nejenom o našich letcích, ale také o zajímavých historických faktech a souvislostech z průběhu války.  Naši obrovskou úctu si bezesporu zaslouží všichni, kdo se podíleli na  našem domácím i zahraničním odboji," uvedl radní Kroutil.

 

Miletínské divadelní jaro

O minulém weekendu proběhla v Miletíně u Hořic, ve městě Erbenových miletínských modlitbiček, krajská divadelní přehlídka Miletínské divadelní jaro. Tuto přehlídku pořádá Středisko amatérské kultury Impuls Hradec Králové. Divadelní soubor Erben a Město Miletín ve spolupráci s Volným sdružením východočeských divadelníků za finančního přispění Královehradeckého kraje a Ministerstva kultury ČR.  Letošního jubilejního desátého ročníku této přehlídky se zúčastnilo 8 divadelních souborů, které soutěžily o postup na celostátní přehlídku Krakonošův divadelní podzim ve Vysokém nad Jizerou. V porotě přehlídky zasedli prof. František Laurin, Mgr. Alena Exnarová, Mgr. Alexandr Gregar a Mgr. Jaromír Vosecký. V programu mohli návštěvníci najít především komedie, nechyběla však ani detektivka – a potom také dva roky stará hra Měsíční běs souboru SNOOP , jejíž režie se ujal českotřebovák Josef Jan Kopecký. „Já jsem moc rád, že jsem mohl se SNOOP představení Měsíční běs dělat, protože oni jsou úžasní. Jsou to úžasní herci, báječní lidé a skvělí přátelé. A když mi tedy Aleš Dvořák nabídl, abych s nimi udělal tuto hru, neváhal jsem ani okamžik. No a když jsem dočetl scénář, byl jsem uchvácen,“ popisuje své hostování v Opatovicích nad Labem Josef Jan Kopecký. „Já jsem o této hře někde řekl nebo napsal, že je to romantický příběh o genocidě Arménů. A za tím si stále stojím. Hra totiž vypráví o muži a ženě, o jejich vzájemném vztahu, o jejich životech, do kterých se vryla genocida Arménu z počátku 20. století. Smrt, strach, emigrace, válka – to všechno a ještě mnohem více se Arménům vrylo do duše. Měsíční běs nevypráví o jejich řízeném vyvražďování přímo, divák se o těchto hrůzách dozvídá až z dialogů obou hlavních protagonistů,“ nastiňuje, o čem hra je, její režisér.
Představení Měsíční běs posbíralo v Miletíně několik cen: Aleš Dvořák dostal cenu za herecký výkon v roli Arama, Andrea Moličová cenu za herecký výkon v roli Sety a pozadu nezůstal ani třetí (a poslední) herec představení Václav Falta mladší, který získal cenu za herecký výkon v roli chlapce. To ale není vše, protože cenu za režii dostal Josef Jan Kopecký, který si s Alešem Dvořákem odnesl také cenu za scénografii. Krom toho byla hra nominována na celostátní přehlídku Krakonošův divadelní podzim, která se koná letos v říjnu. “No já jsem samozřejmě nadšený, jsem rád, že jsme se probojovali na další národní přehlídku, vedle her Ucho a Orangutan v továrně, které postoupily na Divadelní piknik ve Volyni, kam mimochodem odjíždíme již tento čtvrtek, protože celou přehlídku zahajujeme, na Šrámkův Písek a na Wolkerův Prostějov se tak pokusíme zabodovat také ve Vysokém. Těšíme se na to,“ dodává k úspěšnému divadelnímu jaru režisér Kopecký.
Vysvětlivky: SNOOP = soubor náruživých ochotníků Opatovic nad Labem, Měsíční běs měl v režii J. Kopeckého j.h. premiéru 19.  listopadu 2010  a dle webu souboru 4 reprízy. Soubor s ním vystoupil na divadelní přehlídce v Červeném Kostelci 2011. Osoby a obsazení  Aram - Aleš Dvořák, Seta - Andrea Moličová a Vincent - Václav Falta ml.