Českotřebovský deník 50/2013 (26.2.)                                   

Budeme mít Rákosníčkovo hřiště?                                       

3 dny před koncem hlasování klesla Česká Třebová z třetího na šesté místo!  Bude mám 2600 hlasů stačit?  Vydržme a bojujme až do konce. Hlasovat můžeme nejen ZDE, ale  také pomocí sms zpráv na mobilním telefonu. Stojí to sice 6 Kč, ale mělo by nám to stát za to! Vzkazujte všem známým, musíme hlasovat všichni!

 

Jízdní řády autobusů se od neděle mění

Pardubice (26. 2. 2013) - Na základě rozhodnutí prosincového krajského zastupitelstva dochází od neděle 3. března k úpravě jízdních řádů autobusů tak, aby konečný objem autobusové dopravy v roce 2013 nepřesáhl 16,8 milionů kilometrů. Proto se ruší nebo omezují některé málo využívané spoje, jejichž změny projednal organizátor regionální dopravy se starosty obcí. I tak zůstává rozsah naježděných kilometrů o 2,45 milionu větší než před prosincovými změnami autobusových jízdních řádů v roce 2011. Vzhledem ke zvýšení DPH i cen pohonných hmot se od 1. března mírně zvyšuje cena jízdného, a to v průměru o pět procent.
Podrobné informace o změnách v jízdních řádech i tarifech najdou cestující na webových stránkách oredo.cz a na portálu Pardubického kraje (sekce Nepřehlédněte). Jednotliví dopravci mají od tohoto týdne v autobusech k dispozici letáky a od čtvrtka začne výlep nových jízdních řádů na zastávkách. Od pátku do pondělí bude cestujícím k dispozici také mimořádná informační telefonní linka organizátora dopravy: 466 030 708 (provoz 8.00 – 18.00 hod.).
„Současné změny jsou prvním krokem k rozumnému kompromisu mezi požadavky cestujících a limity krajského rozpočtu. Ze setkání se starosty mám dobrý pocit. Vidíme, že společně můžeme dojít k tomu, co je v takto krátkém časovém úseku maximem možného,“ řekl náměstek hejtmana Pardubického kraje zodpovědný za dopravu a dopravní obslužnost Jaromír Dušek. Dílčí změny jízdních řádů autobusů a vlaků budou probíhat v dalších etapách tak, aby byla zachována návaznost spojů.
Na některých místech byla omezena víkendová doprava a některé málo využívané spoje byly zrušeny. Jinde kraj a OREDO vyšly vstříc požadavkům starostů na úpravy trasování autobusových linek. „Například u linky 603 na Sezemicku byly upraveny časové polohy a trasy většiny spojů tak, aby lépe vyhovovaly požadavkům na dopravu cestujících do škol i zaměstnání,“ doplnil namátkou Dušek.

 

Poznámka: vyhlášené změny (mimo ceny jízdného) se netýkají našeho okresu, podle dalších zpráv u nás vše zůstává stejné, více ZDE

 

Komerční prostor k pronájmu 


Zprávy z mládežnické atletiky
Uplynulý víkend - 23. a 24.2. se v Praze, v hale Otakara Jandery, konalo halové mistrovství České republiky dorostenců, dorostenek, juniorů a juniorek v atletice. Příznivci atletiky si určitě na vebu www.atletika.cz vše nejdůležitější přečetli a prohlédli si fotografie. Závody byly opravdu moc pěkné - skvělá atmosféra.
Mistrovství se zůčastnil i Třebovák Honza Friš, který je od podzimu členem oddílu AK SSK Vítkovice, běžecké skupiny pana Vladimíra Černého, která si říká Black Team. V kategorii juniorů si doběhl v sobotu pro stříbrnou medaili v závodě na 3000 m ve skvělém osobním rekordu 8:40,41. V neděli získal bronz na poloviční trati. Přechod z dorostu do juniorské kategorie se povedl.
Fotky z haly bohužel nejsou fotograficky moc kvalitní. Na jedné je Honza s číslem 522 těsně po závodě, na druhé pak s trenérem a oddílovými kolegy.


Pozvánka na březnový koncert Řetůvanky
Vážení příznivci dechové hudby.
Tak jako každý rok tak i letos pro Vás muzikanti DH Řetůvanky připravují slavnostní koncert, který se uskuteční v koncertním sále Kulturního centra města Česká Třebová dne 29. března 2013 od 19 hodin. Na produkci DH zazní krásné koncertní skladby a samozřejmě i skladby českých velikánů naší dechové hudby. Pro ty, kteří se nebudou moci koncertu zúčastnit mám nabídku další akce Řetůvanky a to odpolední posezení v Dlouhé Třebové na sále Na rychtě, které se uskuteční v sobotu dne 13.dubna 2013. Předpokládaný začátek by měl být v 15 hodin.
A kde se budete moci s Řetůvankou dále setkat?       11.května 2013 - 1. výročí otevření pivovaru Faltus
                                                                                 12.května 2013 - Den matek park Javorka
                                                                                   8.června 2013 - 5. ročník Přehlídky dechových hudeb Řetůvka
                                                                             27.července 2013 - společný koncert s Evou a Vaškem - Dlouhá Třebová
                                                                             10.listopadu 2013 - kladení věnců Česká Třebová
                                                                              16.listopadu2013 - Jabkancová pouť Česká Třebová
                                                                               1.prosince 2013 - Rozsvěcení vánočního stromu Česká Třebová
                                                                               6.prosinec 2013 - Velký vánoční koncert Kulturní centrum Česká Třebová
To jsou jen některé akce Řetůvanky v České Třebové. Další akce má Řetůvanka v celém regionu Orlicko-Ústecka. Zatím v jednání je účast dechové hudby na akci Kolínské podletí v Kolíně, po akci Kmochův Kolín je to druhá největší akce v tomto městě. Zde by měla DH Řetůvanka učinkovat jako host této akce.Vážení přátelé, vážení muzikanti, srdečně Vás všechny zveme na naše akce, které se těší stále větší oblibě a úctě k naší dechové hudbě.                                                               S pozdravem muzikanti DH Řetůvanky