Českotřebovský deník 74/2013 (25.3.)                                   

Neděle 24.3. byla Květná. Křesťané si připomínají slavný vjezd Krista do Jeruzaléma - před jeho zajetím a popravou o Velikonocích. Jeruzalémští občané vítali Ježiše jako krále a biblického spasitele. Protože přišel pěšky, posadili ho na osla, tehdy běžný dopravní prostředek, a jak šel, prostírali před ním vlastní pláště a mávali mu ratolestmi. Dnes se při této slavnosti jako ratolesti používají  kočičky a věřící v České Třebové doprovázejí krátkou procházkou kněze jedoucího na oslu. Poté se pochopitelně na oslíkovi vozí děti. Děkujeme zejména ochotnému majiteli oslíka a zveme všechny zájemce na čtvrteční Čtení bible a ostatní velikonoční bohoslužby! Program např.: http://www.farnostct.cz.  Fotografie: František Čech, text: David Smyčka

 


Po velikonocích zahajuje generální oprava mostu přes Třebovku na Lhotce 

 Hned v pondělí 2. dubna má zahájit generální přestavba mostu  u prodejny Hyundai, o které se mluvilo již několik roků. Most má svá nejlepší léta za sebou a i když zde dosud nebylo žádné omezení v nápravovém tlaku, tak  je zřejmě jeho stav takový, že další odklad opravy nebo přestavby už není možný.  O přestavbě mostu bylo rozhodnuto podle posudku statika.  Investorem akce je Ředitelství silnic a dálnic. Těsně vedle mostu ve směru k pneuservisu Habrman bude vedle lávky pro cyklostezku postaven náhradní jednosměrný most, který unese i kamiony, doprava zde bude muset být řešena pomocí semaforů. Tento stav bude trvat do podzimu, do října, potom bude alespoň jednosměrně opět průjezdný most nový.  Úplné dokončení mostu ovšem bude dále posunuto směrem do zimy, snad se to do Vánoc stihne. Má být proti současnému také o něco vyšší, asi o 70 cm. K mostu bude tedy třeba také upravit nájezdy.  Vzhledem k nedočkavosti motoristů lze očekávat, že část z nich bude využívat jízdu po paralelní komunikaci přes Zacharovec. Cesta do Ústí nad Orlicí se tak po velikonocích jistě prodlouží, za deset minut jako dnes to jistě nestihnete.
 
Rákosníčkovo hřiště vyroste nejspíš v oblasti sídliště U Stadionu .

 Investorem hřiště bude LIDL, ovšem problematiku výstavby bude spolu s investorem řešit i Město Česká Třebová. Vyplývá to z prvních jednání, která se již uskutečnila. 
 
Kraj posílí Senior dopravu Českého červeného kříže

Pardubice (25. 3. 2013) – Sociální doprava, kterou provozuje na Lanškrounsku od roku 2006 Český červený kříž pod názvem Senior doprava, slouží od začátku letošního roku i dětem s hendikepem a jejich rodinám. Od obecně prospěšné společnosti Gaudium totiž Červený kříž převzal svoz dětí do Speciální základní školy. Přimluvit se za větší podporu Senior dopravě přijel na kraj i farář Zbigniew Czendlik. Společně s hejtmanem Martinem Netolickým a radním Pavlem Šotolou se dohodli o navýšení příspěvku pro Oblastní spolek Českého červeného kříže v Ústí nad Orlicí na půl milionu korun.
„Nejedná se o klasickou registrovanou sociální službu, ale je to služba, která na ty klasické navazuje,“ vysvětlil radní pro sociální oblast Pavel Šotola.  Právě i pro takové případy jsou určena grantová řízení. „I přes tíživou rozpočtovou situaci chceme podobné záležitosti i nadále podporovat. Český červený kříž dělá velmi prospěšnou činnost nejen v zdravotní prevenci, ale tady především v pomoci seniorům a dětem s hendikepem. Pokud to bude možné, přispějeme na tyto služby i v příštích letech,“ slíbil hejtman Martin Netolický.
Senior dopravu provozuje Český červený kříž na Orlickoústecku, Českotřebovsku a Lanškrounsku a v blízkém okolí. „Cílem je začlenit sociálně vyloučené nebo ohrožené osoby do běžného života, umožnit jim návštěvy lékaře, nákupy, návštěvy u přátel, jednání na úřadech a v neposlední řadě i svoz do školy,“ upřesnil využití dopravy ředitel Úřadu Oblastního spolku Českého červeného kříže Ústí nad Orlicí Jiří Preclík.
Hejtman s farářem Czendlikem zasedají i v nadačním fondu
Společné zájmy mají hejtman Martin Netolický a lanškrounský farář Zbigniew Czendlik také jako členové nově vzniklého Nadačního fondu Orlickoústecké nemocnice. V něm se spolu se starostou Ústí nad Orlicí Petrem Hájkem snaží oslovit firmy, města a obce ze spádové oblasti nemocnice a společně tak přispět na nákup zdravotnické techniky. „Já říkám, že stav zdravotnictví není jen záležitostí ministerstva, kraje nebo města, ale je to záležitost nás všech, i my ji máme ve svých rukou,“ dodal Czendlik na hejtmanství.
Jeden turnaj - dvojí  zpravodajství 
Jde o turnaj přípravek ve Svitavách, kterým byl zakončen Krajský přebor v této sezóně.  Českou Třebovou zde reprezentovali mladí sportovci dvou sokolských jednot,  všichni se  podle svých možností snažili a dobře připravovali, byla to  vlastně první sportovní zápolení v životě.  Ne všichni mohou být nejlepší a o to v tomto věku přece ani nejde. Jde  o důležitý záměr vést děti k pravidelnému sportování a to plní oba oddíly  obou českotřebovských sokolských jednot.  Nerozumím tomu, proč trenér Miroslav Štorch  označuje oddíl Sokola jako "Geodézii", snad podle reklamy sponzora na dresu? To byl českotřebovští hokejisté byli od firmy Rieter a hokejbalisté od formy Gebesan.   Zprávy ze zmíněného turnaje najdete ZDE a ZDE